Don

szeptember 23, 2008, BZSA
3) Helység: Arad 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: ÉTTEREM



A Don igencsak pofás hely Aradon, a Szabadság szobor régi helyétől egy pár lépésre. Az olasz tőke meglehetősen érezteti hatását a város vendéglátó-kultúrájában, volt olyan olasz vendéglő, ahol román étlapot nem is adtak látogatásunk idején, csak olaszt. És a termesztett csiperkés spagetti ugyanannyiba került, mint a vargányás. E helyek általában korrektek, egyik sincs egy bizonyos színvonal alatt. Nem csoda, vélhető, hogy a legtöbb helyen olasz a szakács meg a tulaj is. S bizony az olasz konyha igencsak kiváló s messze nemcsak pizzából és pastából áll.

>> Ez a második kritika a Don pizzázóról, ide kattintva elolvashatod szabee véleményét is >>

Egyes olasz helyek megszűnnek Aradon, mint például a Deák Ferenc utcai Vecchia Toscana, vagy a Batthany utca s a Széchenyi utca sarkán található Cordial, mások meg nyílnak, mint például jelen írás tárgya, a Don, mely tavaly nyitotta meg a kapuit. A vendéglő elegáns, az étlap főleg tésztákra és pizzákra összpontosít, de vannak húsételek is. Az árfekvés barátságos, 15 és 25 lej közötti sávba a fogások nagy része belefér.

Pizzát rendeltünk meg szarvasgombás tésztát (hogy farfalle volt vagy rigatoni, netán penne, meg nem mondanám), amit 20 lej körül még nem láttam étlapon. (Pontosabban egyáltalában nem volt szarvasgombához szerencsém a román megszállás alatt álló magyar területeken.)

Nos, mindkét fogás finom volt, viszont a tészta nem látott szarvasgombát még nyomokban sem. De még aromát sem. (A szarvasgombáról érdemes tudni, hogy domináns aromája elég könnyen szintetizálható, s ezzel egyesek vissza is élnek. Ha megveszünk mondjuk 1000 Ft-ért egy egydecis vagy féldecis üvegcsében forgalmazott, eleve hamisított balzsamecetet, mely „szarvasgombás”, érdemes megnézni tüzetesebben mind a elülső címkét, mind a hátsót, könnyen kiderülhet, hogy csak aromát látott, szarvasgombát nem.) Amikor jeleztem a pincér hölgynek ezt a tényt, előbb azt állította, hogy van benne egy kevés, majd amikor eme állítását is cáfoltam, szabadkozott, s bizonygatta, hogy ez nem az ő bűne. Nos, nekem különösebb bajom nem volt rendeléssel, az ízekkel s az árakkal sem, egy dolog zavart, hogy hülyére veszik a közönséget s visszaélnek azzal, hogy mifelénk kevesen kóstolták a szarvasgombát. Mert az étel erdei gombával készült, az vitathatatlan, ízletes is volt, nem is kértek túl sokat rá, így épp elég lenne, ha ezt írnák fel az étlapra.

A Don egyébként jó hely, nyugodtan ajánlható az Aradra látogatóknak. Még az sincs kizárva, hogy látogatásunk óta levették a kérdéses fogást az étlapról.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.69

Hozzászólások

2 megjegyzés » “Don”

  1. boszor » szeptember 23, 2008 09:08

    Ha szarvasgomba helyett erdei gombát kaptál, még jól jártál:) Nekem csak barna színű, pergamenszerű szárított izé jutott, aminek egyáltalán nem volt íze. Azóta se tudom, mi volt az.

    És egyetértek, ha már nem képesek belerakni a szarvasgombát (vagy még az aromáját sem), ne írják oda. Pedig van szarvasgomba Erdélyben is.

  2. BZSA » szeptember 23, 2008 09:35

    Boszor, leírásodból gyanítom, hogy Te szarvasgombát kaptál. :) Mert a szarvasgomba tálalási módja , megjelenése sok esetben pont olyan, ahogy azt leírtad. Jó, hogy nem reklamáltál. Egy jó pont a Donnak. :)

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések