Basa

június 5, 2007, Kapros
3) Helység: Gyergyószentmiklós 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



Nos, mikor az ember fia Parajdról legurul a Gyergyói-medencébe, Borzont előtt jobbra van egy csárda. A Basa. Semmi török, sőt. A szándék magyar, a megvalósítás a “műnépi” és a valódi népi között ingadozik, látszólag minden logika nélkül. Senkit ne rémisszen el a bejárat körüli, vizuális reklámra utaló összevisszaság. Bent igen tetszetős termeket és egy kellemes kerthelyiséget talál az emberfia.

A belépés után túl kell élni az iszonyatos lakodalmas zenét, ami a legtöbb székelyföldi vendéglátó-ipari egységre jellemző. Túl lehet élni a pincércsajok teljes felkészületlenségét. Olyan pánikban vannak minden kérdéstől, mint diák az érettségi tétel húzásakor a kisegítő iskolában. Az ételek kiválóak és az elkészítés gyors. Remek levesek és hatalmas főételek. Ajánlott a tárkonyos, csülkös krumplileves, valamint a Medvetáncoltató. Határozottan dicséretes a csülkös krumpli. A savanyított káposzta versihletően selymes. Nem elhanyagolható tény, hogy diós tésztát is rendelhetünk. Vigyázat: a kákabélűek, ha puliszkát rendelnek, három napra való adagot kapnak a tepsiben.

Mindent egybevetve a konyha rendben van, sajna az italválasztékban nem tudnak felvágni a tulajok. Bűnnek számít, hogy az Unicumot sem pohárilag, sem hőmérsékletileg nem tudják felszolgálni.

Ha valaki a „felelősök” közül olvassa ezt a bejegyzést, ajánlom, az asztalokat szélesítsék ki, mert a nagy adagok nehezen férnek el rajta, és a pincércsajokon még egy tanfolyam sem segít. Összegezve: cserélni!

Amiért nagyon meg kell gondolni a belépést, az a két élőzenész. Hihetetlen nagy hangon, borzalmas öblögetéssel ordítanak a gyergyói naplementébe. A repertoár? Minden falvédőszöveg, érzék nélkül. Bartók, Kallós, hol vagytok?

Tanács: 10 lejért a zenészek elhallgatnak, igaz, kicsit sértetten néznek a vendégre, de nem verik meg. Kezdetnek nem rossz.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.25

Hozzászólások

25 megjegyzés » “Basa”

  1. Szenkóbá » június 5, 2007 14:03

    Hasonló vegyes tapasztalatokkal rendelkezem az említett vendéglátóipari egységről én is. Mondjuk a zenészeket még nem volt “szerencsém” elkapni. A pincérek felkészületlenségét és műnépi-népi kettősséget viszont én is osztom. Amiért viszont visszajáró vendég vagyok, az az egyszerű, paraszti, de ugyanakkor finom, ízletes kaják. A kis zománcoztt üstben felszolgált csülkös krumplilevest és a vesszőfonatos kosárba lévő tepsiben felszolgát csülköt én is merem ajánlani mindenkinek.
    A Medvetáncoltatóról nincs véleményem, lévén, hogy nem kóstoltam. De ezek után meg fogom kóstolni. Szinte már várom, hogy megtörténjen.
    A Basának amúgy egyetlen-egy nagy baja van: nem Kolozsváron van.

  2. Sz.Cs. » június 12, 2007 18:00

    Ugyancsak itt fogyasztható a legendás “Pâine a lá bundaş” is. Amúgy tényleg jó a kaja.

  3. Buki » június 14, 2007 07:08

    A gyorsaságról csak annyit, hogy két éve min.30 percet vártunk, amíg a “pincérek” megtiszteltek a társaságukkal és fölvették a rendelést. Utána még legalább ennyit, amíg enni is tudtunk. Na meg amíg a számlát is hozták………..
    Nem szabad megfeledkezni az étlapról!!! Amennyiben szomorúak vagytok, ajánlom figyelmetekbe, biztosítva a jókedv:))): a pipi-, boci- és a röfihusiból készült ételek felsorolása nem mindennapi!
    Azt azonban el kell ismernem, hogy valóban finomakat lehet enni és a Bucsin lábánál töltött szilveszterek után az újévi kávé meg a káposztalé leves isteni a másnaposság ellen!

  4. pálnorbi » szeptember 5, 2007 00:16

    Kedves Szerző!

    Én megértem a pincérlányok meg a zenészek irant erzett negativumokat, mert egyaltalan nem a szakmajukban dolgoznak. Majdnem mind csak mellekallasban dolgoznak a Basaban. De szerintem igy is nagyszeruen vegzik a dolgukat.
    Azt se felejtsuk el, hogy a Parajdot Gyergyószentmiklóssal összekötő országút mellett, Gyergyószentmiklóstól 16 km-re, A Basa Fogadóban NINCS ÁRAM. Vagyis csak öneröböl létrehozott pár volt van ami nem elég az Unicum lehutesehez, sajnos csak pince hideg italak fogyaszthatók.
    Ha kicsit jobban odafigyel az ember a Basa mukodesere akkor kritikát mellozi.
    Kozel s tavol nincs jobb kaja a kornyeken.

    Talan valaki a „felelősök” közü :)

  5. christvhu » február 5, 2008 02:08

    Nehéz dolog kritikát írni, én sosem vállalnám. Azért nem, mert kinek volna ideje és energiája arra, hogy ne csak egy egyszeri benyomásokra épülő, minden egyéb fontos háttérinformációt nélkülöző élménybeszámoló kerekedjen belőle, ha ezek begyűjtésére sem időm sem energiám nincs.
    A Basa talán mégsem csupán egy műnépi vendéglátóipari egység, hanem egy fél évszázada töretlenül működő, a környékbeliek és a gyakran erre járók által méltán elismert és valamiféle áhitattal látogatott hely, ahova szinte kötelező elmenni időközönként, feltöltődni valami olyasmivel, ami a mai vendéglátó iparnak már régen nem sajátja.
    Nincs közöm a helyhez, talán, ha kétszer jártam ott. De, ha tehetem, legközelebb is szerét ejtem egy ottani vacsorának, és közben, várva a medvetáncoltatómra, beszélgetek kicsit az itteniekkel, és még többet megtudok arról, miért is az a Basa, ami.
    Amint ezt bárki más is nyugodtan megteheti/né.

  6. Lehel » március 2, 2008 20:00

    Nagyon jo. Csak ennyit tudok mindani. en probaltam es visszajarok rendzsesen. A baj tenyleng a lassusag, viszont arra a magyarazat, hogy nagyon sok a vendeg. Ennyi…

  7. Holiday » június 25, 2008 14:24

    A szerző nem ritkán cinizmustól sem mentes megjegyzéseit részemről nem kommentálom. Hülyeséget is van joga beszélni bárkinek.
    Jómagam, néhány átmulatott este után nyugodtan állíthatom, hogy egyáltalán nem zavaró a pincérlányok ijedtsége, hiszen még idegen nyelv tudás sem kell ahhoz, hogy tisztázzuk az esetleges elhallásokat. És ez a nem semmi, kedves szerző. Tehetjük mindezt 650 km-re Budapesttől…ennek kellene nagyon örülnie, nem annak, hogy kellően hideg-e az Unicum…
    Az, hogy ráadásul jók a kaják? Az már csak a bónusz.
    Szerényebbnek kellene lenni…

  8. humm » június 26, 2008 18:23

    Nincs ezzel a bejegyzéssel semmi baj. Alapos, kimerítő, és minden benne van. Nekem például a nyál összefutott a számban, amikor az ételekről olvastam. Az, hogy valaki nem rajong feltétel nélkül valamiért, nem azt jelenti, hogy szerénytelen.

  9. Mikehunter » augusztus 7, 2008 15:44

    Én mostanában, 2008 július végén voltam a Basában. Nekünk tetszett, amíg Gyegyróban voltunk, 3X is ott ebédeltünk. A kiszolgálás lassan indul, de utána gördülékeny. A hely rendezett, a kert kifejezetten hangulatos, az ételek nagyon finomak, a kiszolgálás udvarias. Én riadt pincéreket nem láttam, az tény, hogy a nagy forgalomhoz talán kevesen voltak. A vendégek számából ítélve a hely nagyon népszerű a helybéliek, és az átutazók (turisták) körében is, ahogy én láttam, nem véletlenül. Az áraik a Mo-i éttermi árak alatt vannak (a mostani árfolyammal számolva) kb. 20 %-kal, a házikenyér és 1 liter Hargita ásványvíz jár. Lakodalmas zenészeket nem láttam, ezt nem bánom.Összességében a hely nekünk nagyon szimpatikus volt, remélem, még visszatérünk!

  10. Halmosy » augusztus 29, 2008 19:29

    Hát igen…ha mindenki ismerné a részleteket,hogy készülnek hátul az ételek a gyomrotok fordulna föl!Nekem volt “szerencsém” látni,azóta Gyergyót is elkerülöm.
    Jó étvágyat!

  11. BZSA » szeptember 2, 2008 22:28

    Előbb-utóbb elmegyek újra a Basába - nyáron.
    Télvíz idején nem működött a terasz, ami ugye nem meglepő, bent viszont olyan füst volt, hogy hamar feladtuk. Amikor megkérdeztük, hogy nemdohányzó helység van-e, úgy néztek ránk, mint a marslakókra. Alapvetően EU-ellenes vagyok, de azt az egyet várom, hogy mikor fogják itt is betartani a nemdohányzók védelmére alkotott uniós jogszabályokat.

  12. #32 » november 9, 2008 14:46

    Van nemdonanyzo es dohanyzo terem egyarant, de a pincerlany mosolyogva megengedte a dohanyos uriembernek hogy atuljon es dohanyozzek a nem dohnayzoknal, leven hogy a a dohanyzo reszt enm futik. Azert megkerdezhettek volna esetleg a tobbieket, hogy oket nem zavarja a dohanyfust, hamar azt irja hogy nemdohanyzo resz.
    A kaposztalelevest ajanlom mindenkinek, a sertescsulok pekne modra pedig remelem masodjara jo lesz. Ha mar lesz nekem masodik alkalom ebbol, mert azert a masnapi gyomorfajast a hideg, zsiros, olajos “pityokatol” es sertescsuloktol nem szeretnem megismetelni.
    Apropo, a friss kaposztasalata annyira friss, hogy meg fuszert vagy valamilyen levet sem volt ido megmutatni neki.
    De ettol fuggetlenul meg legalabb 1x visszaterek, nem akarom elsore leirni.

  13. HASGURU » november 20, 2008 12:30

    A Basa fogadó egy olyan kiszolgáló egység ahol a tulajok próbálták megőrizni a bennelévő bútorokkal és más 100 éves kiegészitőkkel az adott tájegység történelmét,úgy az ételek mint a népzene terén.Kritikát azt lehet irni bármiről de csak akkor ha ezen tájegységen belül van mihez hasonlitani ezt a vendéglőt.Az ételek nagyon finomak,az adagok pedig azért nagyobbak hogy a vendég jól tudjon lakni mindegy hogy hány kilós az illető,viszont az árak mérsékeltek .Az italok ha itt készülnének mint az etel,biztos hogy sokkal jobbak lennének,de aki jót akar inni az kérjen szilvapálinkát és nem fog csalódni,sőt talán azután még az Unicumról is leszokik.A zenészeket pedig eggyáltalán nincs miért megszólni ugyanis ők tudják a legkorhübben bemutatni hogyan mulattak 100 évvel ezelőtt itt az emberek,és nincs is itt szükség sem Bartók,sem pedig Kallós szerzeményeire ,mert amit itt játszanak az nem lakodalmas zene hanem helyi népzene.A kiszólgáló személyzetet sem kell lecserélni mivel hogy ők helybéliek és ez a stilusuk a modoruk,és nem hiszem hogy nem tudnának valakit kiszolgálni csak mert PESTRŐL,vagy BUDÁRÓL érkezett és ugy gondolja hogy megkülömböztetett bánásmódban kellene részesüljön.

  14. Kolozsvári Éva » május 9, 2009 06:00

    Mindenkinek ajánlom ezt a fogadót ha székelyföldön jár !!! Egy különleges élményben lesz része ! Vissza viszi a múltba , úgy az ételek ízvilága , mint maga a környezete szempontjából . Az hogy a zenészek játszanak mindvégig az nem baj hisz ez is hozzátartozik a kúltúrához . A felszolgálásnál én nem tapasztalataltam lassúságot , hiszen az ott felszolgált ételeket akkor készítik és nem előre legyártott , gyorfagyasztott étket kapunk . No meg régen is addig beszélgethettek az emberek amíg elkészült ! Ez nem gyors étkezde , hogy berohanok és már megyek is . Ide csak akkor térjen be mindenki ha időt tud szentelni a hely varázsának mely vissza viszi egy kicsit a múlt nyugodt és kiegyensúlyozott világába !!

  15. pza » június 2, 2009 16:36

    Ne tessék má’ Basatátit bántani! Az étel kiváló, és ha valakinek nem elég hideg az Unicum, rendeljen inkább házi teát - megéri. A pincérnők éppen attól olyan bájosak, hogy úgy dolgoznak, ahogy ott szokás. Amíg az ételt kihozzák, lehet nézelődni, a terasz részen friss levegőt szívni, avagy éppen megnézni, hogyan sül a házikenyér. Vendéglátóipari egységekben keressük és örüljünk a helyi sajátosságoknak is.

  16. peter » június 6, 2009 12:29

    En korulbelul 4-5eve voltam eloszor a Basa-ban es minden evben jarok oda 2-3 alkalommal.A kaja maximalisan a legjobb,abba senkinek nem lehet kifogasa.Ha egy polyekalevest es egy tepsis csulkot vagy medvetancoltatot megeszik este az emberfia akkor masnap delben kell enni kovetkezoleg.A zene az jo ha valaki mulatni akar.Ha meg nem akkor menjen 1 helyiseggel bennebb(mosdok fele) es ott kellemesen halk a zene(egyetlen baj lehet az a kis ocean’s breeze wc illatosito szaga a kaja melle).
    En azt tanacsolom hogy aki basazni akar az foglaljon asztalt,mert gyorsabb a kiszolgalas es joesetben kerheti a benti asztalt is hogy ne idegesitse a zene.Es mosolyuogjon szepen a pincernek es akkor talan kenyeret is vehet,mert olyant mint ott alig lehet kapni valahol…

  17. Köllő Emilné » június 13, 2009 11:10

    Én voltam párszor a Basába,szerintem tuti jó hely.A kedvenc ételem a Medvetáncotató,sajnos a receptjét nem árulták el.:o)Nem tudja valaki véletlenül?
    Itthon van egy étterem,ahol rajta van az étlepon,de gész más mint az Erdélyi.Jó lenne ha valaki tudná a receptet.:o)

  18. Vándorszékely » október 13, 2009 08:15

    Örülök, hogy a “kedves” postoló nem járt még hírös Budapest vendégátverős vendéglátó (kergető)? egységeiben.
    Természetesen, lehetnek elvárásai…. majd ott, ahol 200 euró a kaja, éhesen mész haza zsíros kenyeret enni, ellenben a pincérek kinyalják a valagat.
    Jesszoké?

  19. Gabor » október 25, 2009 12:01

    Azert irok, mert kicsit szivugyem a basa. Te pedig Kapros baratom, ugy erzem banto szandekkal irtal rola. En is jottem mar ki hasonlo szajizzel kulonbozo helyekrol, de en nem irtam rogton ertekelot. Az ember nagyon elfogult tud lenni, amikor valamivel nagyon nem ert egyet. Csodalkozom viszont, hogy az izek nem enyhitettek az irni akarasodat. Aki evett mar ott az tudja miert…
    En nem vagyok a szolgaltatasok hive, ritkan is jarok vendeglobe. Viszont ha Gyergyoban vendeglobe akarok menni, mas szoba sem johet.
    Hogy neked is igazat adjak valamiben, legyen az a pincerlany kerdes. Sajnos azok vallalnak ilyesmit akik nem tudtak, vagy nem akartak tovabb tanulni. A nem akartak kategoria meg hagyjan, a keptelenek ellen viszont be kellene vezetni a felvetelit ide is. Feltetlenul tanitatni kell oket, nincs mas megoldas es ez a munkaltato dolga. Ok szegenyek nem hibasak, hogy nem tudnak… nem mondta nekik senki, hogy azt is kell.
    Kedves “felelosok”, kivancsian varom a kitanult pincerlanyokat.

  20. laci » február 20, 2010 21:04

    hát nekem csak pozitív élmények fűződnek a basához.
    remek ételeket ettünk és belekostolhattunk azokba az italokba ami jellegzetesnek mondhatóak a környéken. (áfonya és köménypálinka, csiki sör)
    a zenészekre sok kritikát olvastam eddig de róluk is csak legekben beszélhetek. nem vagyok egy éneklős, mulatozós fajta, de ott, akkor, ők megénekeltettek és könnyet csaltak a szemembe egy-egy nótájukkal. késöbb Öcsi a prímás még eljött velünk egy közeli bálba, ahol folytattuk a pálinka kóstolást… szóval barátságos emberek remek ételek és italok. nekem egy felejthetetlen emlék volt. visszavágyom és tudom, hogy vissza is megyek…

  21. Hathorka » március 3, 2010 08:01

    Sziasztok!
    Vilagjarta ember vagyok es mondhatom nagyon nagyon sok orszagban ,ezek szerint sok etteremben megfordultam ,a legegyszerubbtol a leg luxusosabbig…2x voltam a basa etteremben ,oszinten nekem nagyon tetszett.En nem fogtam ki elo zenet ,de amikor egy hasonlo helyre mesz hat a hely hangulatahoz tartozik ..talan…Oszinten a kaja kituno volt ,engem pedig nem zavart a lassu kiszolgalas ,mivel volt idonk ferjemmel azert ultunk be.Lehet aki siet azt zavarhatja.Engem nem zavart semmi.Nagyon igenyes vagyok mindenfele szempontbol,de nem tunt fel semmi,talan kivulrol az etterem lehetne parasztiasabb.Valaki azt irta ,hogy ha latnank hogyan keszuln el a konyhan a kaja felfordulna a gyomrunk.Hat nem tudom….de nem lattam a konyhat igy nem tudok velemenyt mondani.Most tervezunk marciusba egy basas ebedet ,mivel en 2x meg nem csalodtam ,remelem harmadszor sem fogok

  22. Holiday » augusztus 18, 2010 17:19

    Hát kedves Kapros, meg Hamm, meg minden fanyalgó…
    Az idén is jártam a Basában. 7 éve minden évben legalább 2x. Most is remek volt. Az étel is, az ital is, a zene is.

  23. arpy » január 11, 2011 22:51

    Hát nem volt hozzászokva az illető ahoz hogy enni szoktak az emberek a Basába.És még fognak.
    A lányok maradhatnak igy mert a másik fajtát megtaláljuk mindenütt.

  24. aaa » május 28, 2012 12:28

    Halmosy: en jartam a konyha reszre is es semmi undoritot nem lattam…te csak egy roszindulatu fanyalgo vagy, esetleg az egyik konkurencia a kornyekrol? :))

  25. Kinga » június 1, 2014 13:50

    Kedves szerző! A leírtakat elolvasva, arra a következtetésre jutottam, hogy Te csak egyszeri alkalomból ítélted meg a Basa Fogadót! Viszont aki rendszeresen jár arra, tudja hogy a legjobb hely a környéken, napi rendszerességgel sincsenek zenészek, sőt mi több a kiszolgálók is jól felszolgálnak! Itt lehet bármilyen kritikát írni, még csak úgy szélből kapva is! Lehet hogy te most néhány dolgot észrevettél, de akkor magyarázzuk meg, hogy a többi vendéglátó egységgel szemben, ami a közelében van (pl. Rubin Vendéglő, Hóvirág, stb.) Miért nem tudnak annyira sok vendéggel büszkélkedni, mint a Basa? És miért nem bukik be a Basa? Lehet tökéletes bármely vendéglátó egység, ha nincsenek megfelelő vezetői!

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések