Eger, a még-ízű város

május 15, 2009, tengeri
Szalonbeszélgetések: a legjobb italokról Szalonbeszélgetések: a legjobb helyekről



Amennyire két nap alatt fel lehet fedezni, a szívünknek kedves irodalmi-történelmi utalásokon túlmenően is turisztikailag vonzó, jó kis közép-európai hely. De azt hiszem, ideje újra elővenni életem első hosszabb olvasmányát, az Egri csillagokat, mielőtt újra idelátogatok. Évente egyébként több ezer diák – főleg 8-15 évesek, tehát akik még emlékeznek erre a kötelező, de mégis élvezetes háziolvasmányra – látogat el a várba, egy magyarországi iskolásnak 12 év alatt minimum egyszer összejön ide egy osztálykirándulás.

Felnőttszemmel a sétálóutcák, vendéglők, kocsmák, kávézók, szállodák és a kihagyhatatlan borpincék városa. Sajnos, a gazdasági válság a turizmust sem kerülte el, a remek kisvendéglőkben pangás van, a pincérek unatkozva álldogálnak az ajtóban, és reménykedve pillantanak a turistának kinéző járókelőkre. Esténként ugyan látni kocsmázó fiatalokat, de még péntek este sincs teltház. Összehasonlításképpen a körülbelül ugyanakkora népességű Sepsiszentgyörgyön hasonló időpontban alig lehet szabad asztalt találni. Eger azonban – legalábbis a helyiek szerint – a válság előtt is csendes hely volt. Az emberek hazamentek melóból, kajáltak, s ha ki is ugrottak egy sörre valahová, este 10 után már a szépen kivilágított utcák és műemlékek síri csendbe burkolózva várták a reggelt. Nem sikerült megtudni, mit csinálnak ilyenkor az egyetemisták – vagy lehet, a diáknegyedben pezsgés van, mint Kolozsváron, csak mi nem jártunk arrafelé.

Mivel a Flóra hotelben laktunk, esténként főleg a környéken lévő kocsmákat térképeztük fel. A Sin bár nevű metálkocsmáról (Almagyar u. 19.) lesötétített ablakait látva azt hittem, zárva, pedig nem. Belépve teleposzterezett falak, a plafonon katonai álcázóháló, halálfejes budiajtó-ablak, valamint kedves, piercinges pincérek fogadnak. A fekete ablakot belülről apró körték világítják meg. Dohányozni lehet. Metálgiccs is akad, például egy vicces, a szájában rózsát tartó halálfej, az apró székek és asztalok enyhén kényelmetlenek, de a kocsma értékelésében vitathatatlanul inkább a nagyon jó felé billenti a mérleget a széles piakínálat, a hátsó szeparé, a zene (mainstream zúzástól ősmetálig és rétegzenéig minden volt), a finom és olcsó száraz vörösborról nem is beszélve. Ez utóbbi valszeg minden egri helyen megtalálható, borpincékben olcsóbban is, mint 100 forint/deci. Ha pedig valaki képes sört inni az egri bor városában, 350 forint/0,5 liter körüli áron megteheti.

Egy köpésre a hoteltől, egy érdekes, nyílvesszőbe zárt templomtorony tövében – amelyről utólag kiderült, hogy ez a Makovecz Imre tervezte városi uszoda – remek kávézó van. Elsősorban azért jó hely, mert van wi-fi. (Elvileg a hotelben is van, csak nem működik, „éppen javítják, még egy hétig” – közölték a recepción, azt a benyomást keltve, hogy ez a standard csillapító szöveg a netfüggő vendégeknek. Akik ne akarjanak dolgozni, mailt olvasni, mikor ingyen mehetnek be a termálfürdőbe és a strandra. Lazítsanak, esetleg vegyék igénybe a kényeztető vagy gyógyászati szolgáltatásokat.) Utólag rekonstruálva ez a Mirador kávézó, egy földszinti és egy emeleti helyiségből áll, de kint, az épület előtt is vannak asztalok. A füstelszívó olyan jól működik, hogy belépve az ember azt hinné, nemdohányzó helyre tévedt. Pontosan nem emlékszem, de 300 forint körüli összegbe kerül a kávé, egyébként összességében Eger olcsóbbnak tűnik, mint Kolozsvár.

A Szépasszony völgyében egymás után sorakoznak a borpincék, eladó is van, állítólag 10 millió forintért már lehet vásárolni. A vendéglők standard szolgáltatása a borkóstolás és a cigányzene, a lopóból félméteres távolságból zubog a pohárba a vörös, rózsaszín és áttetsző sárga különböző árnyalataiban játszó nedű. Kár, hogy miután az ember végigevett egy menüt és végigkóstolt néhányféle bort, az élvezetekbe temetkezve elfelejti leírni, mi is volt ez a gasztronómiai csoda.

Miután az otthoni ajándéknak szánt borból egy kisebb pincében bevásárol az ember (vörös száraz cuvée, négyféle borból, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Zweigelt, Blauburger, két liter csupán ezer forint, plusz némi félszáraz rosé ill. félédes leányka), a csendes utcákon sétálgathat, vagy elüldögélhet egy padon valahol. Rengeteg a zöldövezet, a kopár betontengerekhez szokott szemnek legalábbis.

Mindenképp érdemes visszajárni ebbe a városba, azt hiszem. Például az októberi Quartet színházi fesztivál idején. Addig is adjatok tippeket, hová érdemes beugrani Egerben, és milyen szórakozási lehetőségek vannak azoknak, akik két napnál hosszabb időre érkeznek Heves megye fővárosába.



* pontos átlag: 3.16

Hozzászólások

3 megjegyzés » “Eger, a még-ízű város”

  1. Ballada1980 » augusztus 17, 2009 14:09

    “még péntek este sincs teltház … Nem sikerült megtudni, mit csinálnak ilyenkor az egyetemisták”

    Az egri főiskolán a nappali tagozatosoknak hétfőtől csütörtökig van órájuk. A többség hétvégére hazamegy - sokan már szerda este… Ezért nem is nagyon pezseg az egri diákélet, sajnos.

  2. BZSA » január 4, 2010 19:07

    Ha már Eger, akkor álljon itt az a tény, hogy a legszigorúbb magyar vendéglőkalauz, az Alexandra szerint az ország legjobb 12 vendéglője közül az egyik Egerben van.

    Imola udvarház a neve.

    Jómagam is kipróbáltam, igen jónak bizonyult, színvonalas volt mind a konyha, mind a kiszolgálás, szép az enteriőr, mindazonáltal az 12. helyet én nem nekik adnám, hanem a Kistücsöknek.

    (A szerkesztők a 12 pontot elért helyek közül az Imolát tartották legjobbnak, a többi 11 helyen ennél magasabb pontszámú éttermek osztoztak. Az egyébként véletlen, hogy a 12. helyre épp 12 pontos teljesítménnyel lehetett bejutni.)

    Az Imola biztos benne van a legjobb 25-ben, így ha valaki megteheti, ejtse útba amikor Egerben jár.

  3. Zeller Zsolt » július 27, 2014 17:49

    Teljesen véletlenül bukantam erre az oldalra,sörőzőket kerestem Csíkszeredában.Egy éjszakát töltünk itt átutazóban.Mivel tőzsgyökeres egri vagyok(Egerben születtem,45 éve itt is élek)
    elborzadva olvastam az Egerről szóló írásodat.Tehát szeretnék neked segiteni tippeket adni,hogy hová érdemes beugrani Egerben, és milyen szórakozási lehetőségek vannak.Az első,: bort nem a turistáknak kitalált Szépasszony Völgyben kell venni,az igazán jó egri bor nem ott van-talán ha egy vagy két pincében árulnak minőségi bort.Megadok néhány linket a teljesség igényenélkül,ahol jóóó borokat lehet fogyasztani,és tartalmasan lehet az időt eltőlteni. http://www.demeterpinceszet.hu/http://www.gallajoseger.hu/http://www.grofbuttler.hu/http://www.holborozzunk.hu/pince.php?sid=hangacsiesfiahttp://www.holborozzunk.hu/pince.php?sid=istvanpincehttp://www.koronaborhaz.hu/http://www.vinczepinceszet.hu/http://www.standrea.hu/http://www.bormester.hu/nyito.phphttp://egribor.lap.hu/boraszatok/11291324http://www.bolykipinceszet.hu/http://thummerer.hu/hu/–remélem ez így elsőre elég lesz.Másodszor Eger diákváros tele rengeteg kocsmával,sörőzővel,borózóval,étteremmel és ezeken
    a helyeken valóban eloszlik a tömeg és olyan is van ahol hétvégén csak lézengenek-lehet ,hogy nem véletlenül.(kb.150 hely van egy 55000 városban)
    Néhány hely ami biztosan tele lesz hétvégén,a szombat az mindig erősebb nap.http://www.biboros.hu/index.htmlhttp://www.godorkultklub.hu/programok.phphttp://www.ligetdancehall.hu/main.htmlhttp://hovamenjhttp://www.bolykipinceszet.hu/ek.hu/eger/discohttp://www.mustangbar.hu/http://www.bowlingfactory.hu/http://www.kocsmakereso.hu/Eger/nos ezeket a helyeket tudnám ajánlani bulizni,szerintem találtok olyan helyet ahol nem fognak lézengeni,be se fértek. A legjobb kiskocsma a Veriga az Északi ltp. van a Rákóczi uton,igaz jó
    helyeket nem csak a hoteletektől 3 percre kell keresni ehhez nyakatokba kell venni a várost!!!
    Remélem tudtam segiteni így 5 év távlatából is.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések