A balkán nem egy hely, hanem egy állapot - de miért kell nekünk ezt az állapotot elviselnünk?

március 27, 2013, droxin
Szalonbeszélgetések: a hazai vendéglátóiparról



Nem egy lokálról, hanem egy balkáni állapotról csevegnék! Idegenbe szakadt és visszanéző kolozsvári vagyok, a minap színházba menet találtam egy hangulatos kis lokált a Mátyás szülőháza mellett, ahol rézcsöveken jön a villanyvilágítás, a forralt bor kitűnő volt, 6 lej, mondja a pincér, de tkp csak 4,5 lej a bor, a többi a felszolgálás költsége! okés, megérte! 3 nap múlva ismét bemegyek, olvasom a Krónikát, magyarul szólít meg a pincérnő, hozatom a finom forralt bort, újságolvasás után fizetek, 8,5 lej a bor, mondja, de számlát most nem tud adni, mert a főnök éppen babrál valamit a pénztárgépen! a 10 lejesre derűsen kijelenti, hogy 50 banija nincs, úgyhogy a minapi 6 lejes bor most már 9 lejbe került.

A nyár folyamán történt, hogy hazalátogatott Németországból a volt osztálytársam, ebéd után meghívtam a kedvenc teraszomra borozgatni, kitűnő boruk van és nem is drága. A terasz egyébként nagyjából a Szent Mihály katedrális bejáratával szemben van /ez itt ugye nem a reklám helye/, elit emberek látogatják, mert a konzul úr is ott szokott sörözni. Kollégám egy német turisztikai lap szerkesztőségében dolgozik, gondoltam, egy kis reklám nem árt, úgyhogy 3-4 pohárral legurítottunk fejenként.

Fizetéskor kiderül, hogy az addig 6 lejben számított bort 14 lejben (!!!!!!!!) számlázták ki, mert “ugye ez nem az a bor volt, különben is miért nem mondtuk előre, hogy melyikből akarunk”. Kisebb vita után kifizettem. Ilyenkor mit tehet az /úri/ember: megesküszik, hogy oda se megyek többé. De szép kis reklám lesz a turisztikai lapban, bár azóta se irta meg, de bizonyos, hogy valamilyen “nem ajánlott” listákra az ilyen felkerül!

Itt olvastam, hogy a balkán nem egy hely, hanem egy állapot! De miért kell nekünk ezt az állapotot elviselnünk?!

Kiváló tisztelettel: droxin



* pontos átlag: 3.05

Hozzászólások

Egy megjegyzés » “A balkán nem egy hely, hanem egy állapot - de miért kell nekünk ezt az állapotot elviselnünk?”

  1. Meadia » október 1, 2013 20:14

    Droxin,

    Ha a kedves egykori osztalytarsaid hazai, tehat nem teljesen idegen, akkor lehet, hogy ‘meg’ erti a helyzetet, es ezert nagyvonalusagbol es az otthoni dolgokat >>meg mindig

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések