Klausen

július 1, 2013, HZoltan
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: KÁVÉZDA 1) Típus: KOCSMA/PUB



>> Nyerhetsz babzsákot vagy laptoptáskát, ha teraszajánlót írsz a Bloodymary.ro-ra! >>

Már az első Klausen-terasz belopta magát a szívembe. Egy kicsit hivalkodó volt, magakellető, nem lehetett nem észrevenni, hiszen a kolozsvári Klastrom (Vasile Goldiş) utcát fele szélességben elfoglalta, szemezett a Mátyás-házzal. Amikor letelepedtem valamelyik asztalához, mindig az volt az érzésem, hogy néző vagyok, színpadon ülök, s mellettem vonulnak fel a szereplők, kavarog az élet keserédes színjátéka. Egy napon aztán bezárt, s nyílt a helyén másik kocsma, nem jobb-nem rosszabb, kicsit más arculattal, több zenével.

De a Klausen rövid időre rá feltámadt, néhány sarokkal odébb, a Karolina (Georges Clemanceau) utcában. Az új Klausen-terasz más, mint az első volt. Diszkrétebb, olyan, mint egy bölcs, türelmes és büszke nő, aki a magamutogatást méltóságán alulinak tartja, aki nem siet, mert tudja, hogy nincs miért és nincs hova, mert mindenki azt kapja, amit megérdemel, s akit fel kell fedezni és meg kell ismerni, ha akar valamit tőle az ember.

A rideg, csupa kő, beton és aszfalt Teleki Pál (Th. Roosevelt) utca felől közelítve nem sejteni, hogy mit rejt a szolid, komoly küllemű, klasszicista stílusú sarokház. Befordulva a sarkon, hirtelen bohémra vált a hangulat: az utcán egyszerű, festett asztalok, padok várják a vendégeket, akik többnyire fiatalok, értelmiségiek és magyarok. A hely kellemes, de semmi extra. Azonban a masszív, rácsos kerítésen túl repkénnyel befutott fal hívogat. Csak néhány lépés, két lépcsőfok fel, s egy teljesen más jellegű tér fogad be: kint a tágasság és nyitottság, idebent az intimitás és melegség érzése dominál. A bútorzat jellegtelenül modern, de kényelmes és praktikus, a dekoráció pedig antikizáló és rusztikus, sok a faanyag és a zöld növény. A picelejáró fölött zongora billentyűzet díszeleg, a falakon korabeli sörreklámok és petróleumlálpák lógnak. A tulajdonos maximálisan kihasználta a rendelkezésre álló teret, de a zsúfoltság nem zavaró, inkább az otthonosság kissé állott szagú levegőjét árasztja. Aki nem szeret asztalok között heverő kutyákat kerülgetni, annak lehet, hogy nem a Klausen az ideális hely, ám számomra ez inkább a családias hangulat része.

img_0539.JPG

A Klausenbe főleg azok térjenek be, akik úgy gondolják, hogy a sör minősége legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a mennyisége. Míg a felkapott kolozsvári kocsmák többsége inkább az imázsának az építésével, mintsem a kínálatának a gazdagításával van elfoglalva, a Klausen kissé különutas üzletpolitikát folytat, minőségi söröket kínál, jó áron. Az itallapon legalább 30 fajta palackozott, s hat korsós sör szerepel, köztük felső erjesztésű (ale), búzából készült, gyümölcs ízesítésű. A felhozatalról sokat elmond, hogy csak Paulanerből hétféle közül lehet válogatni, ami több, mint egynémely jónevű söröző teljes kínálata, de van Bernard, Augustiner, Belhaven, Oyster Stout, több Wychwood Brewery termék, az ínyenceknek Honey Dew és Le Trappe. A német és cseh söröket 11-12 lejért vesztegetik, ami ezért a minőségért baráti árnak számít, s az egyik brit főzet 2,5 lejjel olcsóbb, mint a legközelebbi konkurens lokálban. Hogy jobban csússzon a sör, a báros néhány perc alatt összedob egy melegszendvicset, élvezhető minőségben, korrekt áron.

img_0537.JPG

S hogy miért szeretem még a Klausent? Mert Edina már tudja, hogy a gyömbérsör a kedvencem, s hozza rendelés nélkül is, Ildikó pedig, a kolozsvári pincérlányok legkecsesebbike, sztoikus nyugalommal tűri a csipkelődéseimet, s ha bocsánatát kérem, amiért esetleg túlfeszítettem a húrt, elnéző mosollyal mondja: „Ugyan már, hiszen te vicces vagy”. És azért szeretem még, mert nem akar többnek látszani, mint ami: egy barátságos sörözőnek, amely nem eredetieskedik, egy csöppet giccses is, de azt is méltósággal vállalja, mint az öntudatos idősödő ember a ráncokat, és ahol vendéglátók és vendégek egyaránt tudják, hogy a kellemes sörözésnek nem lényegtelen kelléke a sör. A jó sör!

img_0540.JPG

>> Az eddig beérkezett teraszajánlók közt itt böngészhetsz >>



* pontos átlag: 5.00


* pontos átlag: 2.75

Hozzászólások

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések