G.

április 12, 2007, admin
3) Helység: Marosvásárhely 2) Kategória: b) FAPADOS 1) Típus: KOCSMA/PUB



Előhang

A Bloodymary történetében először született két kritika egy kocsmáról egyszerre, egy napon, sőt ugyanazon órában. A szerkesztői gyakorlat olyan esetekben, amikor van már egy kritika, elvileg az lenne, hogy a másodikat kommentként publikáljuk. Ebben az esetben azonban úgy döntöttünk, egymás mellé helyezzük őket – reméljük, a szerzők egyike sem orrol meg ezért.

a szerk.

——————————————
SZ. CS. kritikája:

A G.-t minden feminin és masculin egyednek magamagának kell kitapogatnia, lévén hogy külső cégér nem jelzi fellelhetőségét, s novum volta miatt korcsma-gynaecologiai publicatiókban még nem találkozhatunk vele.

Gyengéd mozdulatokkal hatoljunk be a Tusnád utcába, melynek egyik redőjén a Látó redactióját fedezhetjük fel, majd az utca torkolatánál induljunk el bal-haránt irányba, s tegyünk meg mintegy 10 m-t. A Cuza Voda u. falán tapogassunk ki 1 nagy zöld kaput, s ha nincs összezárulva, óvatosan nyúljunk be mögé. Amott, régi falak constructiója s némi vegetatio által körülölelve helyezkedik el a G.

Az amateur szemlélőben már az interior 1-ső megpillantása is izgalmi állapotot idézhet elő, mivel M-vásárhely ezeddig legnagyobb korcsmája tárul elénk, mely ugyanakkor az egyik legjobb is. A falakon enyhén secessiós stílben festett barna indák s téglával borított sectiók váltakoznak, megtűzdelve a hungarus história vezéralakjainak bronz arcmásaival, mely utóbbi decoratiós elemek korcsma-gynaecológiai s aestheticai szempontból absolut fölöslegesek.

A G. izgalmi állapotban (este ½ 8 óra s ½ 12 óra között) felduzzad, s ekkortájt akár 80-100 vendégszemély koccintgatós conversatiója is megfigyelhető. Ilyenkor a G. kitapogatása asthmás betegek számára ellenjavallott, ugyanis az elégtelen szellőzés folytán a helyiség megtelik carbon-monoxidot s hydrogen-cyanidot tartalmazó égéstermékkel, ez pedig heves köhögési rohamokat okozhat, sőt, egyes collegák szerint a spermiumokat is lassítja. Sem korcsma-gynaecológiai, sem aestheticai szempontból nem elhanyagolható tényező a feminin egyedek relativ magas száma. Ezenkívül fontos socio-lingvisticai vagy arpadsavo-wallachophobiai adalék lehet, hogy a conversatio itt javarészt hungarus nyelven folyik.

A G. izgatása alcoholos italok fogyasztásával történik, mely tevékenységhez segítségünkre vannak a barátságos pincérek. A ser ital hőmérséklete korcsma-gynaecológiai szempontból nem mindig tökéletes, ám ezt compensálhatja a fiatal átlagpolgárok bukszájához igazított ellenértéke. Kinek zsebét számos pengő duzzasztja, fogyaszthat Albionban popularis gin-tonicot, frank- s görög honban elterjedt cognac jellegű italt, netán a scot népek illetve cs-szeredai származású bankrablók által kedvelt whiskyt, vagy egyéb nedűket.

A G. izgatásakor vizelési inger keletkezik, s ilyen esetekben nem tanácsos az utolsó secundumig várni, ugyanis a kicsiny toilette-ek előtt akár sorok is kialakulhatnak. Végezzük hát dolgainkat időben s szakszerűen, hogy asztalainkhoz visszatérvén újból átadhassuk magunkat a korcsma-gynaecológiai szempontból fontos carnalis örömöknek.

——————————————
Keli kritikája:

Valószínűleg szegényes kocsmakultúrámnak (no meg hogy nem igazán járok Udvarhelyre) köszönhető, hogy a szóbeszéden kívül, csak a vásárhelyi kiadás megnyitása után hallottam az udvarhelyi G.-ról.

A frissen megnyílt kocsma ugyan nem a legújabb hely Vásárhelyen, de attól még friss a vakolat (hűlt helye).

A gépont per pillanat hű nevéhez. Kicsit nehézkes megtalálni (Cuza Vodă 33., udvarra be, cégtábla kint nincs semmi), de ha megtaláltad, egész jó.

A társaság nagyjából magyar fiatalság, üditően friss arcokkal is. Vásárhelyi szinten a célközönség ízléséhez szerintem remekbeszabott belsőépítészet – félig levert vakolat, ami kiválóan párosul a mostanában gyakran megjelenő inda-szerű stílusjegyekkel díszített vakolat másik felével, valamint hagyományos, kávézóba illő fabútorzat. A hangulat zajos, enyhén füstös; a hely pedig még a legmeglepőbb pillanatokban is zsúfolt. És mikor már meggyőződtél, hogy fordulhatsz is ki, mert nem lesz hova leülj, kerül egy asztal. Szerintem a semmiből, de ki tudja…

Az árak teljesen elfogadhatóak (de az árlistát a picérektől kérjétek, ne tőlem), a zene OK. Hébe-hóba élőzene, amit én eddig elkaptam, az jó volt (két srác pengette lelkesen a gitárt).

Ahol elbukik az ötöstől az értékelés, az a pincérek. Belső infó szerint mindenki udvarhelyi, ami esetleg érthető lenne, ha vérprofik jöttek volna. De ezek a gyerekek egyrészt kevesen vannak (ez igazán nem az ő hibájuk), másrészt viszont mintha holnap kezdenék a pincérkedést (tegnap óta ragadhatott volna rájuk némi tapasztalat, de ezt egyelőre rejtegetik).

Várjuk tehát a profi pincéreket, vagy a jelenlegieket, hogy beleszokjanak :-)



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.28

Hozzászólások

18 megjegyzés » “G.”

  1. morpheus » április 15, 2007 09:42

    a pincérek márpedig nagyon ügyesek és kedvesek, komolyan

  2. Sz.Cs. » április 15, 2007 10:17

    Szerintem is:)

  3. bperika » április 15, 2007 12:02

    nagyon örülök, hogy Nektek is van “gétek” Vásárhelyen, annak még jobban, hogy végre elkészült teljesen, mert így a tulajdonos bácsik foglalkozhatnak újra a miénkkel Udvarhelyen…mert bizony elhanyagolódott…és az nem jó

  4. morpheus » április 16, 2007 08:37

    akarom mondani: a pincérNŐK

  5. Valaki » április 24, 2007 16:45

    Megpedig a pincerek nagyon jok!!!
    AZT hiszem, hogy veled lehet a baj, vagyis tul nagyok az elvrasaid!
    Kedvesek es nem most kezdtek!

  6. keli » április 26, 2007 00:37

    biztos. De akkor ezek szerint Udvarhelyen vagy nem szolgáltak fel egyáltalán bort az ottani G.-ben, vagy Udvarhelyen senki nem borozik.

    Pár poén
    - “Lacrima lui Ovidiu” rozé (ez mondjuk a menüből származik)
    - fehér bor nincs, csak sárga (sic!)
    - rozé? az a szép színű? (az)

    nomindegy. kedvesek, persze.

    nagyok az elvárásaim? de még mennyire.
    ha nem lennének azok, mehetnék egy állomás melletti köpködőbe is kávézni, nemde?

    Nem haragszom én sem a pincérekre, sem másra, borravalót is hagyok illendően, de profik-e? nem.
    túl kevés ott két ember csúcsidőben? igen. (főként ha csak egy van)

    és tényleg nincs vásárhelyen pincérként alkalmazható személy? mi volt az értelme Udvarhelyről idecipelni ezeket az emberkéket? (ismét: bízisten semmi bajom velük, az eljárást tartom kicsit furcsának)

  7. Valaki, Senki, Akarki » április 26, 2007 18:52

    Kedves Keli!
    Teged az bant, hogy nem ismered a pincereket szemelyesen?
    Vagy az, hogy miert nem Vasarhelyiek?
    Azert vannak ott Udvarhelyiek SZERINTERM, mert igy konnyebb volt a fonokoknek.
    De ha nem tetszik valami, hat lehet mas helyet valasztani, ahogy eddig megvoltal nelkule ezutan is megleszel.

  8. keli » május 2, 2007 22:52

    Kedves Valaki, senki, akárki és mindenki más, aki nem tud olvasni.

    Miből vontad le ezeket a következtetéseket?

    Ha ELOLVASTAD volna azt amit leírtam, tudhatnád, hogy “mi bánt“. Ha elvégezted az elemit, meg kellene tudj különböztetni egy véleményt egy panasztól, mindettőt egy kérdéstől és az egészet egy megjegyzéstől.

    A “lehet más helyet választani” megjegyzésed meg már annyira elcsépelt, hogy jajj. (ha nagyon unatkozol lásd a jazz-bluez kritika megjegyzései köztt véleményemet erről, de lévén bebizonyítottad, hogy nem tudsz vagy nem vagy hajlandó olvasni, kétlem, hogy lenyomoznád)

    És mindenkitől elnézést, de tele van a hócipőm azzal, hogy ha meg merek fogalmazni egy *kritikát* valamivel/valakivel szemben, arra máris az első válasz, hogy “ha nem teccik menjek más kocsmába”.

    NEM, vazzeg. NEM. Ha valami nem tetszik, véleményt nyilvánítok (mert bocs, de nekem olyan is van) hogy hátha megváltozik.

    Mindig, mindenen lehet javítani és ez így jó. Mindig, mindenben van egy kis rossz (a.k.a. semmi sem tökéletes), de ez nem jelenti azt, hogy nem nyithatom ki a számat, ha nem tetszik.

    És meg egy: ha elmondom a véleményem, azzal se nem “elvárok”, se nem “parancsolok” vagy más, efféle badarságok. Mindig az érintett illetékes (pincér, kocsmatulaj, taxisofőr etc.) dönti majd el, hogy őt befolyásolja-e ez a vélemény, vagy sem. Ha igen, jó nekem. Ha nem, attól még köszönöm, megvagyok.

  9. Serafin » május 15, 2007 16:00

    Hat kedves Keli… igazat adok VELEMENY kinyalvanitas szempontjabol…csak hidd el vannak aki nem TUDjak vagy csak NEM akarjak elfogadni hogy ami nekik “tokeletes” masnak nem tetszik.. de viszont van egy olyan gubbano is hogy van akiknek ez a stilusuk, es sajnalatos modon nem tudnak ellene tenni mert a verukben van…
    ezen oktol fogva megkerdeznem..ha az egyetemnek vege lesz …ki fog oda jarni, ha a “sok” udvarhelyi, ?csiki?, meg a pepsziszentgyorgyi hazahuz?????
    s pincerek…hat elofordul hogy pont azert nem latogatom az a hires G-t… vagy csak azert mert nem eri el a sajat mercem, kocsmaszempontjabol…
    es igen … ha valaki olyan okos akkor adjon egy valaszt is … minek menjen az ember inni valahova ha egyszeruen nem tudja jol erezni magat… vagy hogy bulizzon ha a STANDARD klientura csak csuf szemmel nezi..es erezni lehet a levegoben a gunyos megjegyzesek csipos szag…
    koszonom, de en ezt kihagyom… inkabb megyek az allomasra kavezni…ott legalabb semmi sem szamit….

  10. keli » május 16, 2007 22:57

    Eléggé unok egyre-másra pontosítani, de hogy lássátok, nem csak egy oldal a van a lónak —

    Serafin, én vásárhelyi vagyok és már sajnos nem egyetemista.
    Eddig is jártam a G.be, ezután is fogok, és senki nem nézett ki, vagy ha én lennék a standard klientura, hát kezemet a szívemre, még senkit sem néztem ki onnan.

    Ellenben tökéletesen igazad van, ha nem érzed jól magad ott, ne menj oda. Ez egyszerű.

    Csak sose más akarja megmondani az embernek, hogy hol érzi jól magát (vagy hol nem) és hogy hova menjen (vagy hova nem) :)

  11. Serafin » május 17, 2007 16:05

    Keli nagyon is igazad van…bocs en nem rad pontositottam hanem ugy altalanositottam…
    szoval kinek nem ingje ne adja el…vagy hogy is van ez??? nem szamit..:P

  12. anoraknophobia » december 10, 2007 17:55

    http://anoraknophobia.blogspot.com/2007/12/gcaf-interior.html
    Sz.Cs. fején találta a szöget a szecesszióval,Keli csak majdnem(mármint nem tudom,hogy mennyire divatos ak a szecessziós elemek manapság).:)

  13. Annika » január 25, 2008 01:22

    Sztem OK a hely. És úgy hallottam, hogy ez az egyetlen Vshelyen, ahol Hargita sört is lehet kapni…

  14. Bibike » február 3, 2008 00:26

    Hmmm…Lehet vedeni a pincereket, ha az ismeroseim lennenek, akkor en is valoszinuleg azt tennem, de tenyleg lassuak es figyelmetlenek…

  15. Fogi » április 23, 2008 09:39

    … en csak azt nem ertem hogy miert nem szolgalnak fel koktelt csucsidoben ?? … valahogy nem kene osszefuggo legyen a ketto amig ugyanannyi penzt kiadok mint mas a sorert :(
    (Javaslat kent keszitsek el idoben azt dobozoljak :D … de az nem joo szoveg hogy “tul sokan vannak es sok idot vesz fel” )

  16. keli » május 15, 2008 14:57

    anoraknophobia: ha ez szecesszio, akkor en nem tudom mi a szecesszio ( http://en.wikipedia.org/wiki/Art_Nouveau )

    mostanaban gyakori stilusjegyek: M1/M2/Duna(?) TV-k szignaljai, a Nokia design-vonala (7370), stb. hogy csak par peldat emlitsek. Mindenesetre az utobbi evben eleg sok dizajnban visszakoszon ez a viragos-indas trend.

  17. Reddo » július 19, 2008 10:15

    Sziasztok.

    Fogalmam nincs kinek mi baja a G-vel, de az én véleményem a következő:

    jó a hangulat, jó társaság, én személyesen meg nem láttam példát arra, hogy valakit kinézték vagy kihajtottak volna onnan, a kiszolgálás kicsit lassú, de ez érthető, mivel egyesek közülük meg kezdők. Most nyáron a pincérek száma is megnövekedett, ú.h. azzal nincs baj, azonkívül meg nagyon kedvesek a pincérek és szerintem senkit sem érdekel, hogy honnan jöttek. Vásárhelynek szüksége van az ilyen helyekre, mert sajnos kevés hely van, ahol a hangulat olyan jó. A Sorkert például egészen lehangoló, ha engem kérdeztek és az ottani pincérek katasztrofálisak, és ha mersz tiltakozni valamiért, meg pofáznak is… A sorpatika pedig… Mindenki tudja, hogy az mar meg van “fertőzve” a szomszéd varosból bevándorlóaktól, akik nagyon lerontják a hangulatot.
    További kellemes napot mindenkinek!

    Üdv Reddo

  18. Nastja » augusztus 6, 2008 11:10

    Szép napot!
    Csak egy rövidke hozzászólást szeretnék mellékelni: én csíki vagyok, s bár nem vagyok Vásárhelyen egyetemista, gyakran vagyok ott, mivel a szívem csücske ez a város. És már több mint egy éve, a vásárhelyi G. is. Ha átutazom, hacsak 4 órácskára is, 100%, hogy a kávémat avagy a sörömet itt fogom meginni, mert egyszerűen imádom azt a helyet.
    A pincérekről csak annyit, hogy fele-fele. Van 3 személy, aki kitűnően dolgozik, elsőrangúak, de van egy pár, akiket nem nagyon szívlelek, mert vagy lassúak vagy pofátlanok. De már látom a javulás jeleit. :)
    És végezetül még csak ennyit: most félszigetkor 2 magyarországi barátnőmet elhoztam, hogy kávézzunk ott a G.-ban, és le voltak nyűgözve, nemcsak a hely hangulatától, a zenétől, a berendezéstől, hanem a kiszolgálástól is. És emellé még bámulták, hogy ingyen internet is van.
    Hát, csak ennyit szerettem volna megosztani az olvasgatókkal. Én mindenkinek ajánlom ezt a helyet. :)
    Üdv, Nastja

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések