JazzBlues Club

április 6, 2007, b23
3) Helység: Marosvásárhely 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: KLUB (DISZKÓ)



Aki nemcsak vásárhelyi őslakosként, de külsősként is betévedt legalább egyszer a régi Jazz/Apollóba, az újraélheti a fénykorát az újonnan megnyílt JazzBlues Clubban. S valóban felülmúlta minden elvárásom. Pótolja azt, ami egyébként Vásárhely átka, sehol nem volt korábban egy középkategóriás, kulturáltabb, nem túl sznob, retró bulis klub, ahol az ember egy Smoke on the Watert hallhat egy sör mellett, odaszólhat a bárpultnál mélázó csajnak egy ital erejéig, vagy rophatja reggelig.

A JazzBlues Club a megszokott klubkategóriát felülmúlja. De az ilyen helyeken megszokott árakat is leveri.

Ahogy betérsz az Aranykakastól nem messze nyíló raktárudvarba, deja-vu érzésed támad, de ez már új grund, új hely. S mégis megtartotta a jót az elődjéből. Amolyan igazi vasajtós, széles lépcsőn érkezel be a bárpulthoz, s ha szembe fordulsz a zenepulttal - ami nekem személy szerint kiváltképp imponált - egy nagy Deák Bill-banner terül eléd. Jobb oldalon a sarokban Hendrix mester tépi a gitárhúrokat a falon, majd Blues Brothers, BB King, egyszóval a rock és blues alapkövei mind felsorakoztatva a falra. A pult körbejárható - nem kell félned, ha egyet fordul veled a világ tombolás közben, mert úgy is megtalálod - mellette a szépen csiszolt táncparkett. Négyzetméterre pontosan megtartotta méreteit a régi Jazzből - takaros, jó emberek megférnek rajta. A termek tágasak, szolid fényekkel. Ugyanúgy megtalálod bennük az “elfolyós” díványt, kanapés megoldást és pultos “magányos farkas” féle ülőalkalmatosságokat.

A lokál beosztása profi, két nagyobb és egy kisebb, intimebb belső terem. A második szobában nyomja DJ Döme a tőle megszokott jó rockot, bluest (egyedüli hely, ahol még Deák Bill vagy Hobó is felcsendül). A fénymegoldás nem túl diszkós vagy excentrikus, olyan, amilyennek lennie kell egy retro helyen. Az illemhelyek a régi Jazzel ellentétben tágasak, tiszták - egyelőre, stílusos egész falas tükrökkel, de trükkök nélkül ;)

Az árak pedig a hely színvonalához képest meglepően jók, sőt alacsonyak. Számomra az üveges Gösser volt a mérce (3 lej!), az Ursus régi áron 2,8 lej. De rövidet is jó árban fogyaszthatsz vodka, gin vagy konyak nemében. Minden bizonnyal megbírja a zseb, ha már klubba készültél. A borfelhozatal Rékásitól Murfatlarig minden. A felső kategóriás rövid Unicum 7,5 lej fél deci. Szemmel láthatóan Döme, aki egyébként a klub tulajdonosa is, alacsony áron nagy mennyiségű fogyasztás elvét követi. Éppen ezért vegyes a társaság is, a 20-30-as standard korosztály mellől nem hiányzik a “rebellis” 18-19-es se, de kuriózumként egy-egy táncparketten andalgó 30-40-est is elkapsz.

A bulik fergetegesek és mégis kulturáltak. S mikor először felcsendült a Sultans of Swing a Dire Straitstől, igazán jól éreztem magam, a 3 lejes Gösseremmel a kezemben.

Gyerekek, ide el kell jönni. Élmény. Egyedüli hátránya a korábbi Apolló-szindróma, gyúródni fogsz a táncparketten, de ezzel is jót fogsz bulizni. A beugrót 3-4 lejre saccolom, a nyitóbulin még nem volt.

S vigyázat, csak semmi balhé itt, mert a DJ-pódiumról egy jól kigyúrt, szigorú tekintetű kidobófiú pásztázza sasszemekkel a terepet.

Summa summárum, remekbe szabott lokál. Kellett ez Vásárhelynek. Városlátogatóknak melegen ajánlott. Ahogy mondani szokták, magyar hely. Don’t be lazy, come inside…



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.18

Hozzászólások

17 megjegyzés » “JazzBlues Club”

  1. kefiret » április 10, 2007 14:41

    csak azt nem tudom, hogy ezt DJ Döme irta vagy megkért valakit, hogy irjon egy “jó” kocsmakritikát.
    ezután a csupa rózsaszin, minden szép és csupa csicsa maszlag után tutti, hogy nem mennék oda, mert nem hiszem, hogy egy átag fogyasztó nem talál semmi hibát egy kocsmába. s kicsit undorító amikor igy akar valaki reklámot csinálni magának. pfuuuj.

  2. keli » április 10, 2007 16:00

    Well, a Jazz & Blues valóban hasonlít arra, ami a Jazz volt ezelőtt majd’ 10 évvel … sajnos ez a legszomorúbb oldala is. “DJ Döme” kb. azóta nem cserélt playlistet, vagy jobbindulatú megfogalmazás szerint még mindig ugyanabból a két börönd (audió)CD-ből dolgozik. Abban sem vagyok biztos, hogy miért “DJ” DJ Döme és miért álldogál a dobogón, hisz amit ő tevékenykedik ott, a Winamp playlist funkciója is simán ellátja.

    Na persze, aki szerint még mindig menő a Village People YMCA indulója, talán idegenkedik a technika eme új ördögeitől.

    Pozitívumként említhető, hogy legalább Republic és Pocsolyába lépés eddig még nem volt (vagy hál’ Istennek lemaradtam róla), bár igaz, explicite Jazz és Blues is csak nehézkésen fellelhető … (Jazz-dejavu, ahol szintén életemben nem hallottam Jazzt)

    Ezen kívűl a hely tényleg nagy, elég olcsó (bár nyilván nálam nincs árlista :) ) és lehet bulizni, ami Vásárhely vedéglátós létesítményeinek nagyrészéről nem mondható el.

    Most így, a húsvéti megnyitóval a közönség is nagyon kellemesen színes volt, rengeteg régi ismerőssel, de ez sajnos valószínüleg ilyenformában nem marad folytonos jellemző.

  3. Master » április 11, 2007 09:30

    Kedves Keli, lehet nem jártál eleget a régi Jazzbe, ahhoz, hogy jazz muzsikát hallhass, mondjuk kedden szinte mindig az volt, de gondolom te csak csütörtökön tévedtél be oda. Engem pedig nem zavar, hogy két börönd audió cd-t használ Döme, addíg míg szinvonalas normális zene megy és nem a technika új ördögei(erre van egy pár klubb már) és engedélyeddel müködhetne egy retró hely is, mert ideje volt. És
    a régi Jazzesek szerintem igenis örülnek ennek a helynek és azért vannak elragadtatva tőle. És természetesen vannak hibái a klubbnak, hiszen
    emberek vagyunk mindnyájan és emberek csinálták(pl: pénteken már nosztalgi-áztam a
    férfi budiban,mert 5 cm-es víz fogadott a padlón
    na meg szerintem a belső “intim” szoba lehetne ugyanolyan hangulatú, mint a többi). Kefiret te pedig ha nem jössz be egy kritika után a Jazzbe, attól még szerintem nem lesz nagy vesztesége a klubbnak.

  4. kefiret » április 11, 2007 12:57

    kedves Master. nem is gondoltam arra, hogy nagy vesztesége lenne a Jazz-nek amiért én nem megyek oda. sőt valószinü, hogy majd eccer elmegyek és megnézem, hogy milyen. csak a kocsmakritika forgatta fel a gyomrom és érzek ellenszenvet alapból. de nem hiszem, hogy ezt veled kellene megbeszélnem.

  5. keli » április 11, 2007 16:20

    Nos mester, voltam kedden is a Jazzben, épp eleget. Ami a jazz-t illeti, valóban, annyi helyesbítés talán belefér, hogy “főműsoridő” előtt volt az is, de lévén a társaság jelentős része este tíz előtt igazán ritkán verődött oda, erről legtöbbszőr lemaradtunk.

    Ami meg “színvonalas zene” vs. “technika új ördögeit”-t illeti, hagyjuk. Hozzászólásaimból következtethettél volna arra, hogy látogattam régebb is pont eleget (túl sokat, a szintjéhez képest) az Apoll-s Jazzt és az új helyen is ott voltam az eddigi 6 napból 3-4-en …
    Valami nem attól színvonalas, mert a 80-as évekből szedték elő (pontosabban azóta sem tették el) és nem attól rossz, mert az utóbbi tíz év termése.

    Egyrészt, rengeteg jó retro zenét hallgatok én is, de ezek nagyrészének semmi köze a Döménél “élvezhető” diszkóslágerekhez (YMCA és tsai) vagy rongyosra koptatott “rockballadákhoz”.

    Másrészt, a 90-es évektől errefele is született rengeteg színvonalas zene, bulis és nem bulis egyaránt, aminek szinten semmi köze a klub-kúltúrához és/vagy elektronikus zenékhez. (Hogy van színvonalas elektronikus zene is, erre már célozni sem merek)

    Harmadrészt, meg ki a **** mondta, hogy “az én engedélyemmel”? Mondtam egy véleményt. Ha nem tudod kezelni, szíved rajta … Mindenki olyan kocsmát nyit es működtet, ami neki tetszik, mindenki olyan kocsmába próbál menni, ahova szeret és olyanban köt ki amilyen van (sajnos :) ) … ezért drukkolunk mindannyian az összes új kocsmának Vásárhelyen és én lelkesen várom, hogy legyen mindenki ízlésének legalább egy-egy megfelelő
    (mert talán rossz néven veszik, de nem akarok pl. manelesekkel egy kocsmában üldögélni … ők sem akarnak velem :D — extrém negatív példa, NE vedd magadra, kérlek :) — “vă mulţumim, că nu ne ascultaţi”, ahogy a RadioGuerilla-n mondják.)

  6. Wazowski_sky » április 12, 2007 10:01

    egy kis hozzafuzest en is megengedek…szemelyesen ismerem a cikk szerzojet. az igazsaghoz hozzatartzik, hogy egyreszt Domehez semmi koze, masreszt meg egy olyan emberrol van szo, aki ugyan vasarhelyi szarmazasu, de nem itt elt sokaig. tehat…nem veheted rossz neven, h jo kritikat ir, hiszen nem volt “rakenyszerulve” hogy jobb hijan minden kedd es csutortok esten az Apollora fanyalodjon…
    szemelyes velemenyemet tekintve teljesen egyetertek Kelivel…Dome regen lejart lemez…eleg gaz, amikor annyit hallgatod ugyanazt, hogy tudod meik szam utan mi kovetkezik…marpedig en eleg sokszor ratippeltem. szoval…inkabb ne is titulaljuk DJ Domenek, legyen csak Playlist Dome es helyben vagyunk! amugy…jo hogy van egy ilyen hely…ha kicsit retrozni vagysz, mert Jazzrol zomeben szo sincs, akkor lemesz oda es nosztizol egyet…errol ennyit

  7. Scarlett » április 12, 2007 14:11

    Akik lekritizálták az Jazz Blues klubot sajnos nem tudják értékelni mi a jó…Nem vagyok vásárhelyi jártam és buliztam tehát Vásárhelyen kivül is, de ilyen klub sajnos ritkaság.Ami pedig azt illeti Winamp playlistet hasonlitani a djhez(bárki is az), hát NO COMMENT, végül is szürkeállomány kérdése.Döme pedig tényleg nem DJ, annál több. A Republic dolog meg pocsolyák.. csak annyi, hogy nagy “fan” én se vagyok de azért is meghallgatom mikor olyan városból jössz ahol még pisszegni sem lehet magyarul. Azt sem nem értem hogyan lehet egy rockballadát rongyosra koptatni? ezek, kedves keli, antagonista fogalmak. Amugy megátalkodott, rosszmájú irigységnek tartom a zenéhez füzött megjegyzéseket olyanok részéről akik még talán 1% se lennének képesek produkálni.És azt se tudják másfele mit titulálnak jó bulinak,az még nekik is lehengerelő lenne.Talán a kolozsvári After Eight-et lehetne itt emliteni, de még az se léphet még a nyomába se a szóban forgó klubnak és zenéjének.
    Szerintem, irtó jó hely, van egy feelingje, s az a fontos. Jókat lehet bulizni, s ezután is lesz egy hely ahol bármikor jól érezhetem magam és barátaim. Mellékesen az illemhely tényleg uszott a megnyitó bulin, a wc-k eldugulva, de ez előfordult Párizsban is, a Hiltonban. :)

  8. isztom » április 15, 2007 22:25

    :)
    En orulok a helynek!
    Vasarhlyi vagyok, es elkaptam a regi “Jazz” nyitas-idoszakat. Jo volt. 13 eves voltam…:)
    Azota pedig rengeteg ido telt el es szamtalanszor voltam Jazz-be.
    Es mindig szivesen jartam oda. Sokan voltunk, haverok voltunk, magyarok voltunk.
    Nem volt balhe, es a zene is jo volt.
    Es ha elkerultem vasarhelyrol , mindig visszavagytam a Jazz-be ami szerintem egy retegnek a gyujtohelye volt. Es most ugyanaz a feeling! Es remelem a regi tarsasag is visszaszokig.(Domenek a regi repertoarjahoz)
    Es annyira nem erdekel hogy ujra vagytok, mertez ez a hely nem arrol szol.
    Ez a hely egy stabil pont ennek a varosnak, ami naprol napra valtozik.
    Kosz Dome!

  9. teskayev » április 16, 2007 16:33

    Kivancsisagbol egyik szombaton en is elmentem ebbe a Jazz nevu izebe (disco vagy mi), es most ahogy ujra olvasom a kritikat csak rohogni tudok. Kezdjuk talan a zenevel. Meghogy jazz meg blues meg Deak Bill es Hendrix mester… Hat nem… A kb 15 perc alatt mig ott voltam, volt harom 80as retro disco szam meg valami nyalas mostani meno roman kornyikalas. Talan rossz napot fogtam ki, de ez igy zeneileg nagyon gyenge volt.
    Lassuk akkor hogy milyen emberek is jarnak oda. A kritikabol a kevencem a “bárpultnál mélázó csaj”:) Hat ez nagyon messze van a valosagtol… Vannak viszont a fotelekben menozo plazacicak (pedig Vasarhelyen meg plaza sincs), majdnem kiszaladtam a terembol mikor ket ilyen csoport epp a hatamnal elkezdte udvozolni egymast, megrazo elmeny volt.
    Sajnos az olcso sort nem allt modomban kiprobalni mivel a hely tele volt, vagyis megse… volt 4-5 szabad asztal mindegyiken foglalt felirat. No comment. Jo penzert biztos megeri nekik uresen tartani.
    Nem is maradtam sokat, de azt meg pechemre lattam ahogy a security-s srac, tudjatok aki “a DJ-pódiumról szigorú tekintetel pásztázza sasszemekkel a terepet.” egy szep egeszsegeset a padlora kop.
    Osszesegeben eleg sznob hely benyomasat keltette a Jazz, de hogy pozitivumokat is irjak a hely dekoracioja (nem irom hogy hangulata mert abba a vendegek is beletartoznak) eleg jo, es van egy eleg nagy tancter is (nem ugy mint peldaul a Cagebe).
    Ez egy jo hely lehetne de sajnos itt is latszik hogy tulaj inkabb penzt szeretne kihozni az egeszbol mint egy igazan jo jazz-blues kocsmat, ezert szepen meghajol a “kozizles” es a profit elott.

  10. Mokus » április 16, 2007 22:19

    Nem tudja vki, hogy a melyek a zenei témák a különbözo napokon? Csütörtökön, amikor nyilt nagyon jó buli volt. Minden csutörtökon hasonló a zene? Ki tud errol többet?

  11. Heidi » április 18, 2007 13:06

    Valojaban van esely arra, hogy az asztalokat “foglalt” felirattal talalod, pont azert, mert van, akinek fontos az, hogy ott legyen, meg akkor is, ha 23 orakkor er oda. Valoszinu, a tulajnak is fontos az a tarsasag es szamit rajuk, inkabb, mint az arra tevedokre.

    Nem hiszem, hogy a “kozizlesnek” egyaltalan meg lehetne 100%-ban felelni valahol. Es eleg normalis az is, hogy senkinek sem all szandekaban profit nelkul mukodni. Annal is inkabb, hogy penzbe kerult ott is minden, nem ajandek (gondolom).
    Ettol eltekintve, a hely jo, koncertek voltak es relemem, lesznek meg.
    Akinek nem tetszik a hely, a tulaj, a kornyezet, a tarsasag … semmi gond … nem kell oda menni.
    Az oda jaro embereket lehet egy nagy csaladnak tekinteni, akik ismerik egymast, akiket valami osszetart.
    Sok sikert!

  12. Nevtelen » május 5, 2007 19:10

    En tegnap, penteken voltam eloszor ott, de sajnalatos modon nem ultem csak 20 percet.

    Nehezen talaltam meg, mar akkor elment a kedvem 12 korul erkezem de mikor meglattam hogy a zenet Atomix Playerrel szamitogeprol rakjak, es a program adta effektusokat hasznaljak szinezesre hat elment a kedvem. Amugy a hely tettszett csak kicsikenek tunt vasarhelynek. A beugrot 5 lejt draganak tartom. Hiaba lehet elfogyasztani felet, en nem fogyasztok soha semmit.

  13. nederlandse ontbijtkoek » május 9, 2007 16:47

    Master, ne klubbozz mar itt is… Mellesleg nem te vagy az egyeduli felanalfabeta a bloodymary.ro-n, aki hosszu b-vel irja a klubot, az viszont csodalnivalo, hogy senki nem javitott ki a Tutunban, ahol pedig koztudomasuan a falu irastudoi szoktak gyulekezni… Britt, tapetta, klubb…

  14. Annika » január 25, 2008 01:30

    Hát a zene nem egészen az én stílusom (halálra tudom unni magam néha), de igazából az emberek sztem a társaság miatt járnak a Jazzbe, nem a zene miatt… És nagyon alternatíva nincs. Ha egy átlagos este nem club-buliba akarsz menni, akkor csak a Jazz maradt. Ami a legbosszantóbb az az, hogy 3/4 4kor villany fel (már legalább egy órája megy a “menjetek már hazaaaa-zene”), 4:00kor zene ki, sepregetés ezerrel, és negyed 5kor ki is vagy rakva. Pedig ekkor még nagyon fiatal az idő…

  15. borka » január 3, 2009 04:21

    hát én kétszer voltam a “jazz”-ben, ebben az újban, de már az első alkalommal megfogadtam, hogy többet nem megyek oda… akkor úgy fogadtak, hogy ez itt egy diszkó és nem mehetünk be ekkora csomagokkal, urambocsá kicsit nagyobb hátizsákunk volt, épp filmfesztivál idején… na hát ha diszkó, akkor be se akarunk menni, mondtuk és megfordultunk… csak nekem furcsa, hogy egy jazz&blues nevű hely tulajdonképpen diszkó??? hát nekem ez a tipusú zene és az ilyen buli, a rettenetes tömegnyomor egyáltalán nem jön be, úgyhogy nyugi jazz-látogatók, nem fogok valószínüleg többet ott lábatlankodni…

  16. borka » január 3, 2009 04:33

    valóban, Scarlett, az After Eight még a Jazz-nél is rosszabb :))) (hogy ne fogalmazzak sz-betüs szavakkal…)

  17. CurlyEvil » július 28, 2009 09:28

    Mindenki hagyjon beket a Jazznek, orvendjunk, hogy van egy hely ahol csomo magyar es ismeros arc egyutt van.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések