Bulgakov

március 30, 2007, kunago
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: b) FAPADOS 1) Típus: KOCSMA/PUB



A másik szent tehén: a Bulgakov. Ez az a hely, ahol mindig meglepődöm, mikor fizetésre kerül a sor, és mondhatom, kellemesen: a kolozsvári egyetemista zsebéhez vannak szabva az árak.

Meglepődöm azonban a pincéreken, általában valami ugyanis mindig hiányzik, hibádzik: a tejbe a méz, épp az a tea, amit választanék, a sör meleg, vagy a mogyoró avas, úgy látszik, a diákkocsma színvonalát ilyen megközelítésben sem sikerült kinőni.

Meglepődöm azon, hogy az én egyetemi padból már kinőtt korosztályom is mindig talál ismerős arcot, a törzsközönsége kvázi változatlan nyitás óta, vagy ha nem is változatlan, de időtálló, hasonló, talán hasonul?

Kis féjszliftet mindig kap ugyan a „bulgesz”, de a változások nem hatolnak a gyökerekig. Kellemes meglepetést okoztak a kibővített illemhelyek, vagy legutóbb az új székek. Azt hiszem, az emelet kissé elsietett alkotás, már ami a kivitelezést illeti, az előtere hideg, nyáron meleg, s a hangulat talán csak lent az igazi bulgakovos…

A „kimenés”, a „sörözés” szavak szinonimája a kolozsvári egyetemista szótárában. Figyelemre méltó az is, hogy könyvbemutatóknak, játékesteknek ad otthon, van ezeknek egy kis „klikk” jellegük, de végülis az akvárium mérete véges, nem?

George Mallory nevéhez fűződik az a mondás, hogy azért mászta meg az Everestet „because it was there” („mert ott volt”). Azt hiszem, a Bulgakovba is azért jár az ember, mert ott van. Mert itt van.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.05

Hozzászólások

27 megjegyzés » “Bulgakov”

  1. montechristo » március 30, 2007 12:27

    Szerintem az árak a hely hangulatához képest kissé magasra vannak belőve, inkább középkategóriásak. A hely eleve az enyhe lepukkantságot, az olcsóságot sugallja. Üzletileg nem rossz a modell, mert ugye az a cél, hogy minél kisebb befektetéssel minél nagyobb profitot érjünk el, és ezzel önmagában nincs is gond. (Illetve némileg van, de az más téma.) Az ár/érték aránnyal viszont gondok vannak. Azt hiszem, a hely felkapottságában nagyobb szerepe van a régi legendának, mint egyéb tényezőknek.

    Ja, és ne feledkezzünk meg az udvaron tavasztól berendezett kerthelyiségről, ami azt hiszem, méltán a legnépszerűbb cucc a Bulgakov-látogatók körében.

  2. B.A. » március 31, 2007 08:56

    montechristo: Teljes mértékben egyet értek, hogy a legnagyobb plussz a másik kettővel szemben az a terasza. Sőt szerintem az egyetlen.

    Amúgy amikor még Kolozsváron voltam, akkor sem szerettem oda járni, engem nem fogott meg. Meg a számla probléma - mert nem csak a krajcárban van olyan - csak rátett egy lapáttal. Habár a Krajcárban kifejezetten pofátlanul csinálják.

  3. humm » március 31, 2007 12:41

    montechristo teljesen egyetértek veled.
    Annak idején mikor a Bulgi megnyílt, nagyon szerettük. Egész más volt a hangulat, más emberek jártak oda, szerintem is az akkori legendákból él.
    A teraszt mondjuk most is szeretjük nagyon, de az emelet katasztrófális: télen meg lehet fagyni, nyáron büdös van, lenn pedig mindig nagyon furcsa emberek vannak.
    A számla körül éjfél után mindig gond volt. Ha nagy társasággal mész oda, ne maradj utolsók közt, mert az egész asztal fogyasztását az ottmaradt 3 emberre sózzák, annak ellenére, hogy távozáskor már mindenki fizetett a pultnál.
    Ja, és nem tudom, hogy ki irigyelhette meg a másiktól, de a “kedves szőke” pincérlány innen sem hiányzik:)

  4. Gergely Tibor » május 2, 2007 18:23

    Nem hiszem, h van olyan aljas egy pincer, h kepes voros fejjel veszekedni 50 vagy 100-ezer lejert. Ugyhogy inkabb nezzetek meg, h kivel ultok le sorozni, es valogassatok meg a barataitokat, mert ha azok elmennek es ratok hagyjak a nagy fogyasztast, arrol nem a pincer tehet…
    ERDEKES, hogy en mar 5 eve kemenyen koptatom a magyar kocsmak szekeit/padjait es meg soha nem volt reszem cirkuszban. Lehet azert mert nem ulok asztalhoz “olyanokkal”…?
    Meg amugy aki reszegen nem tud viselkedni, az igyon otthon.

  5. Transindex » május 3, 2007 09:46

    Az alábbiakban egy szerző újabb Bulgakov-kritikáját csatoljuk kommentként. simo_almos 1-essel értékelte a kocsmát.

    “Először meglepődtem. Az ember a név hallatán, enyhén szólva, többre számít. A kert még úgy ahogy néz ki, de az ajtón belépve nem igazán voltam elragadtatva. De hát mit tehet az ember. A társaság ott van, hát akkor elviseljük a pocsék környezetet. A berendezésről nem hiszem, hogy érdemes lenne sokat beszélni. Aki ismeri, annak nem kell ecsetelni, aki meg nem, annak azt hiszem, elég annyi, hogy minősíthetetlen. Legalábbis akkor, hogyha a név után megyünk. Azt hiszem, mint kávézó, a “legalja” címszó alá kéne sorolni, de nem hinném, hogy lehet annak nevezni. Kocsma ez a javából. És itt volna még egy aprócska megjegyzésem is: az egyik pincérnőnek volt egyszer egy megmosolygtató hozzámszólása, hogy márpedig a Bulgakov nem “köpködő”. Pedig lehet, hogy ez találna rá a leginkább. Kiszolgálás pocsék. Árak? Hát nem éppen egyetemista zsebhez van mérve. Szerintem ezen a színvonalon drága.

    Nem is tudom, mit tudnék még írni. Azt hiszem, hogy egyetlen pozitív dolog van, ami említést érdemel. A társaság. Az az egy, ami kellemes is tud néhanapján lenni a Bulgában.

    Én már letettem róla, és tanácsolnám ezt a többieknek is, akik odajárnak. Lehetne ez egy amolyan sztrájk is, hogy észrevegyék magukat a vezetők, hogy talán valamivel többet kéne nyújtani.

    Ja, és még valami. Üzenem a kedves pincéreknek, hogy nem illik a szegény egyetemistát, még ha illuminált állapotban van, sem átvágni. Szégyellhetnék magukat. Másoknak, akik odajárnak, meg azt üzenem, hogy figyeljenek fizetéskor: nem mindig becsületes a pincér. Még akkor sem, ha ismer…”

  6. nederlandse ontbijtkoek » május 4, 2007 02:00

    ja, csak egy gond van ezzel, kedves transindex: nem kommentnek szanta a szerzo… egyaltalan, mi alapjan dontitek el, hogy egy iras megjelenhet-e, vagy sem? nevetsegesen amator modon van ez oosszehozva, nincsenek egyertelmu szabalyok satobbi. sztem elegge idegesito lehet az is, mikor valaki kritikat ir, aztan beszurjatok kommentnek… valszeg jobban orult volna simo almos, ha egyaltalan meg sem jelenik az irasa. s ha mar a G.-rol megjelenhetett ketto darab iras, a Bulgakovrol miert nem? mert nem tetszett, esetleg valamelyikotok minosithetetlennek minositette stb. en sokmindenben nem ertek egyet simo almossal, de miert is kene… hadd mondja el, amit akart, nem lesz attul senkinek semmi baja. ha meg telleg hulyesegeket irt ossze, az majd ugyis kiderul a kommentekbol, az ecceri olvaso es mindenki okulasara…

  7. Transindex » május 4, 2007 10:20

    Kedves nederlandse, valóban két kritika jelent meg EGY bejegyzésben a G.-ról, de a helyzet is különleges volt: egyszerre töltötte fel a két szerző, egy napon, talán félóra különbséggel.

    Az az általános elv, hogy a második kritikát az elsőhöz csatoljuk kommentként. Itt is el tudok képzelni kivételt: ha a második szöveg valóban nagyon jó, valóban újat mond, olyant, amit eddig nem írtak le a szóban forgó kocsmáról, új megvilágításba helyezi a dolgokat stb, vagy éppen a régi kocsmakritika már elévült valami miatt, akkor igen, feltesszük önálló bejegyzésként.

  8. nederlandse ontbijtkoek » május 4, 2007 19:38

    jou. az “uj megvilagitas” meg tarsai elegge szubjektiv dolgok, ugyhogy az eppen szolgalatos trindexes megitelesen mulik a zegesz, igazam van? olyan szabalyokat kellett volna kitalalni, amelyekbe ne lehessen belekotni, de mindegy. jou az igy is nekunk, romaknak… de jo otlet a zegesz bloodymary, nem tom, kie volt, de nacceru… tovabbi jo munkat, udv

  9. montechristo » szeptember 24, 2007 11:48

    Fontos fejlemény a Bulgesszel kapcsolatban, hogy végre rendberakták az egészet: padló felcsiszolva és lelakkozva, asztalok lapja szintén felcsiszolva és a lakkozva, billegő asztallábak visszacsavarozva, billegő széklábak szintén; a falak a szokott drappszínűre festve, illetve azok a falszakaszok, ahova festmények, fotók, kiállítási anyagok kerülnek, barnára. A csillogó lakk, a drapp-barna falak igazán kellemes kombináció, és határozottan ráfért az egészre. A konkurencia üdvös hatása? Most az Aux Anges-nek kéne összekapnia magát, pl. a világítás rendbetételével.

  10. random roderik » július 1, 2008 20:25
  11. valaki » július 2, 2008 13:09
  12. humm » október 2, 2008 12:09

    minek utána csütörtökön születésnapom volt, péntek délután ki akartunk kicsit ruccani, valamiért a Bulgiba. Egy kicsit sem kedves hölgy az ajtóban ránkmordult, hogy renoválódik, s csak szombaton nyit. Lógó orral kullogtunk máshova, de mivel nekem kiváncsi a természetem, tegnap visszamentem megnézni, ha’llám mit hoztak össze.
    Tetszett, amit láttam, végre kicsit más, mint a 12 egytucat, akármilyen diákkocsma, komolyan, látszik, hogy igényesen vannak összeválogatva a dolgok. Grat. Bulgakov, de a szintet jó lenne megtartani.

  13. humm » november 18, 2008 09:37

    Legújabban van szendvics is, már a felújítás után nem értettem az üres hűtő funkcióját, de most megvilágosodtam. A szendvics finom és nagy. Drágának abban az esetben nevezem, ha a többi termékkel hasonlítom össze. Amúgy okés. Az egész hely egyre okésabb.
    Már csak azt a Jézus-képet kellene eltávolítani a bejárattól, mert az nagyon gáz, és a legújabb lovas festmény…az sem semmi. Ha valaki bennfentes olvasná, mesélje már el a koncepciót, mert a szűk agyam nem fogja fel.

  14. bennfentes » november 20, 2008 18:15

    1. Az nem Jézus, hanem Szent Mihály arkangyal s a Szfinx. Hogy mit csinálnak nem tudom, tény, hogy valóban egy amatőr munka, én már az ovodában szebbet rajzoltam, ám legyen.
    2. A Bulgakovos falfestményekről azt kell tudni, hogy állítólag pár olasz képzőművészeti hallgató valamiféle ösztöndíj keretében festették meg őket, valami nemzetközi projektféleség lehetett, tehát nem a Bulgakov vezetőségének ízlésvilágát dícséri, ők csak “falat adtak” a projektnek. Ami a lovas képet illeti, az egyéni izlés nem vita tárgya, de egy dolog biztos: festeni tud a faszi.

  15. humm » november 23, 2008 10:22

    Kösz bennfentes:)

  16. klapanciusz » december 27, 2008 20:40

    Nah, kolozsvári látogatásomkor a Bulgakov is megvolt, bár kevés fotót készítettem toxikológiai okok miatt :D

    http://belvaros.blogspot.com/2008/12/bulgakov-cluj-kolozsvar-kocsma-pub.html

  17. humm » január 7, 2009 14:16

    hihetetlen megdöbbenéssel vettem tudomásul az este, hogy a Bulgakov alsó része nemdohányzó lett. Értek én mindent, de akkor is…Béke poraidra kicsi Bulgakov

  18. klematisz » január 9, 2009 13:06

    Hú, én a Bulgiban nem jártam kb. 2 éve, úgyhogy a jelenlegi helyzethez nem szólhatok hozzá, bennem még enyhe nosztalgiával :) él az a idő, amikor vékony üvegvázában egy szál rózsa volt elhelyezve minden ablakba, s mellékhelyiségben folyékony szappan is volt…

  19. klematisz » január 9, 2009 16:29

    Amúgy Humm, ezt most már a törvény írja elő, hogy a nem-dohányzókat el kell különíteni a dohányzóktól, nem?

  20. humm » január 9, 2009 16:34

    De igen, de akkor is, nagyon kellemetlen volt ezzel ennyire drasztikusan szembesülni :(

  21. gézuka » január 10, 2009 14:17

    Humm, szerintem inkább a Fogyasztóvédelem honlapján reklamálj, mert ezért nem a Bulgakov a hibás. Mellesleg pedig, igen, ez egy jó intézkedés, semmi szükségem nincs arra, hogy a dohányosok továbbra is agyonmérgezzenek!

  22. Bulg » január 28, 2009 00:55

    na de azert nincs minden veszve…

    http://www.youtube.com/watch?v=w-moPdbLd2I

  23. noha » szeptember 27, 2009 13:27

    Nos, kinek mi a véleménye a Bulgakov új klotyójáról?

  24. noha » október 1, 2009 11:20

    Na de még mindig nem mondta el senki, hogy mi a véleménye a Bulgakov új budijáról!

  25. eva » október 6, 2009 18:35

    Mond el te 1x, noha :)

  26. Vadegér » január 27, 2010 21:27

    Székelyföldről Kolozsvárra kerülésem (2002) után két évvel kezdtem el koptatni rendszeresen a Bulgakov padlóját, poharait és székeit. Mostanság máshol tevékenykedek, de mai napig (sőt, egyre inkább mostanában) ahogy leszállok a vonatról/buszról/autóról az első utam a Bulgeszbe vezet, akárhonnan is jövök. Ez már így marad!

    Első emlékeim a Bulgakovról meglehetősen negatívak, de az idők során változott egy-két dolog, ás már rég a pozitív mezőben poroszkál a véleményem.

    Anno még akadozott a kiszolgálás, nem mindig volt olcsóbbjósör, meg ilyenek, de ez szerencsére mára megváltozott. Lett egy emelet, ami az elején gyengus volt, de ma már el sem tudnám képzelni nélküle a Bulgát, és az új pince is lassan ebbe a kategóriába kerül (a teraszról és a földszintről említést sem teszek, mert azok rég a Bulgesz részei). Az új budi a szép vistai mészköveivel… hmmm, geológus szemmel nézve: szívet melengető ötlet volt :)
    Az egyetlen bajom az új Bulgakovval: csak bádogos Borsodit lehet kapni, ami diákzsebből is kitelik.

    Bezzeg amikor Hargita ser es vót, akkor vótak azok az igazi szép üdők!

  27. humm » január 28, 2010 13:11

    Az emeletet valóban rendesen helyrepofozták, ez biztos!
    Én nyitástól ismerem, régen kicsit más volt a hangulat, persze, diákok voltunk, azért! Az biztos, hogy nálam is benne van a kolozsvári top kettőben:)

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések