Tutun

március 17, 2007, kriszta
3) Helység: Marosvásárhely 2) Kategória: b) FAPADOS 1) Típus: KOCSMA/PUB



Ez a kávézó vagy pub (kinek hogy tetszik) talán a legrégebbi “művész-kocsma” Marosvásárhelyen. A művész jelzővel már be is kategorizáltuk, s mindez azért, mert ide jár kikapcsolódni a város krémje, azaz a művészek (színészek, képzőművészek és még sorolhatnám tovább). Amikor Vásárhelyre kerültem, ez volt az első kocsma, amivel megismerkedtem. Sokan fantasztikus helynek harangozták be nekem, ezzel annyira kiváncsivá tettek, hogy már az első estémet ott töltöttem.

Tehát a Tutun egy olyan ici-pici tér, amelyben a társaság egymás hegyén-hátán füstöl és piál. Talán ez a szűk tér az oka a jó hangulatnak. Egyszerűen nincs lehetőség elszigetelődni a többiektől. Akaratlanul is hallod a társaság hahotázását, olykor ordibálását is. Itt kilószámra szívják a dohányt, és méteres sört iszik mindenki. Egy jó bulis hely. Ha művelődni akarsz a krémmel együtt, ott a helyed a Tutunban.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.84

Hozzászólások

25 megjegyzés » “Tutun”

  1. nederlandse ontbijtkoek » március 19, 2007 04:08

    Nem tom, ki a turo jar Vassarhelyen muvelodni a Tutunba, tatti.. Assem igazan tudom, miert kell azt a bandat a varos kremjenek nevezni, aki rendszeresen oda jar (muvelodni vagy sem), de jobb hijan, ugye, am legyen. Azt meg, hogy ki muvesz meg ki nem, qrvara nem az fogja eldonteni, hogy jar-e a Tutunba, vagy sem… Ez az, amit a Tutunba jarok 98%-a meg nem tud. Az igazi ertekeles meg itt van: a Tutun egy erdelyi kisvaros onjelolt entellektuelljeinek es azok tinedzser rajongoinak provincialis gyujtohelye. Ha meg te is azt hiszed magadrol, hogy entellektuell vagy, akkor eleg nagy sz*rban vagy, tatti, mer’ mashova nem is mehetsz. Mer hova mashova, na jo, en is oda megyek mindig, mikor Vhelyen jarok, haha…

  2. Mr. Anderson » március 19, 2007 12:59

    Ha a vasarhelyi sznobokat keresed, akkor megtalaltad. Menj a Tutunba, hidd azt, hogy a kremmel tarsalogasz. Aztan hamar kapd fel a fejed, hogy ez meg nem, hogy nem krem, de csak valami onjelolt hab :) Egyebkent idovel talan kremme, talan massa valtozik, egyelore csak egy szinis es rajongos kis lyuk, ahol az egy negyzetmeterre juto sznobok szama a legmagasabb.

  3. morpheus » március 19, 2007 13:35

    Van a Tutunban valami, amit csak a tutunosok értenek. Ha nem vagy tutunos, nem látod, kik a tutunosok, és mi a lényege az egésznek. Ha bemész a Tutunba, nem látsz semmit, ha nem vagy tutunos. Láthatatlan. Látsz egy szűk lyukat, székeket, asztalt, pultot, embereket, akik ott ülnek. Nem láthatod és értheted ugyanis, mi történik azzal a közösséggel, akik ide járnak. Közben meg úgyis lehetsz Tutunos, ha havonta egyszer mész be. Nem az a lényeg. Eltelik egy idő, ott vagy, naponta ott iszod a kávéd, a söröd, erőlködsz, ha nem vagy méltó rá, az istennek sem lehetsz tutunos. Még csak el sem döntheted, ugyanis nem azon múlik, mr. anderson.

  4. Hmm... » március 19, 2007 15:08

    Ne bántsuk feleslegesen a Tutunt. Egy jobb napokat látott hely, amelyik ‘89 után megpróbál valamit visszahozni dicső múltjából, vagy legalább megkísérli aprópénzre váltani azt. A “Tutunosok”, a színis-képzőművész-orvosis elit a hetvenes-nyolcvanas években szétszéledt a nagyvilágban. Ami maradt, az halvány utánzata az egykorinak. Hogy lesz-e Tutun? Nem tudom… Azt hiszem, a Tutun hangulatát nagymértékben a diktatúra határozta meg. Ahhoz képest volt ott tiszta a levegő…

  5. Nederlandse Ontbijtkoek » március 19, 2007 22:57

    Morpheus irta:

    “Van a Tutunban valami, amit csak a tutunosok értenek. Ha nem vagy tutunos, nem látod, kik a tutunosok, és mi a lényege az egésznek. Ha bemész a Tutunba, nem látsz semmit, ha nem vagy tutunos. Láthatatlan.”

    Ez az, tatti! Ennyi kozhelyet, fontoskodast meg intellektual gajnerkodast negy mondatban meg Marco Bello sem tudott osszehozni a marcius tizenotodiki beszedeben. Hat ez az, ami egyedive teszi a Tutunt… Igazi tutunosok, harcra fel! Keep the faith, yo!

  6. Master » március 20, 2007 17:32

    Nederlandse Ontbijtkoek tiszteld magad annyira, hogy legalább írjál helyesen, ha már szépen beszélni nem tudsz. A Tutunról annyit, hogy igen, járnak sznobok oda- de nem ott a legmagasabb a sznob arány, hanem a Concordia kirakatában. És igen, van a Tutunnak egy olyan hangulata, amit csak az érezhet aki több időt tölt ott és megprobál szocializálódni. Ez nem egy olyan kocsma ahova névtelenül mész be és jössz ki. Ha oda jársz, akkor köszönni fog neked az utcán aki ott ismert meg. Van annak a helynek egy szellemisége. A művészekről meg annyit, hogy inkább életművészek járnak oda. A szomorú, hogy úgy hallottam, hogy be fog zárni. Valaki tud erről valamit?

  7. Lázár Balázs » március 20, 2007 17:34

    Kedves Nederlandse Ontbijtkoek!

    Ha savanyú a szőlő és nem tudsz (vagy éppen annyira “nemzetközi” lettél, hogy nem akarsz…) magyar karakterekkel írni, akkor szerintem meg se tedd. A hozzászólók közül (amúgy) mindenkinek igaza van, a maga módján és a saját maga szemszögéből. Ez még nem jelenti azt, hogy álnév alatt bármit írhatsz bármiről és bárkiról… Igen, “nyűgölök”, pedig még akár önjelölt művész sem vagyok, csak egy tutunlakó és nem képzelek semmit a fennt említett “műintézményről”. Ha tényleg lenne valami érdembeli hozzáfűznivalód, kérlek ezt írd meg nekem is, elbírja a postafiókom (lazar_balazs@yahoo.com). A felkiáltásokat (”Igazi tutunosok, harcra fel! Keep the faith, yo!”) meg hagyjuk az erre érdemesebb emberkéknek…
    Üdvözlettel:
    Lázár Balázs, Marosvásárhely
    Ja, és a Hmm… hozzászólónak, a diktatúrabeli Tutunban még annyira sem volt tiszta a levegő, mint most…

  8. Nederlandse Ontbijtkoek » március 21, 2007 23:08

    Mikor hallottal te engem beszelni, kedves Master? Helyesen irni pedig tudok, legalabb annyira hejesen, amennyire te irsz - csak ugy, kapasbol a hozzaszolasodban ot (5) vesszohibat szamoltam ossze, arrol nem is beszelve, hogy a “sznob arány” kifejezes nem enyhen, de nagyon santit (ha mar ilyen hulyen fogalmaztal, legalabb irtad volna kotojellel, nehogy valaki - uram bocsa’! - azt higgye, hogy a Tutun az a hely, ahol meg az arany is sznob). Tovabba “megprobál” hosszu o-val irando, ha jol latom, vannak magyar karaktereid, ugyhogy meg Lazar Balazs is el tudja olvasni, amit irtal. Apropo Lazar Balazs…

  9. Nederlandse Ontbijtkoek » március 21, 2007 23:31

    Kedves Lazar Balazs!

    Nincsenek “magyar karaktereim”, de ha te nem “nyugolnel”, nem is lenne nagyon szuksegem rajuk. Szerintem aki egy ekezetek nelkuli, am magyar nyelven irott szoveget nem ert meg, az nem csak a sorok kozott, de egyaltalan nem tud olvasni… Mellesleg a te hozzaszolasodban is akad helyesirasi hiba, barmennyire is erolkodtel - nem fogom az olvasokat ezzel untatni, mert szerintem nem erdekli oket (engem sem erdekel, de ha kivancsi vagy ra, tutunlakoknak ingyen adok helyesirasi felvilagositast: muye@clujnapoca.ro).

    Udvozlettel, stb.

  10. biene » március 23, 2007 15:33

    :D szerintem a fenti, elfajzott vita foroghatna barmelyik erdelyi magyar “kulturkocsma” korul. Mindenhol kerul (onjelolt) kulturelit, “lathatatlan” ertekek es fikazo ellentabor.
    A Tutun viszont tenyleg erdekes hely, egyszer veletlenul vegigneztem egy csaladias verekedeset, soha nem gondoltam volna hogy tiz negyzetmeteren ilyen szep ivben repulnek a szekek…

  11. Tekla » március 23, 2007 23:26

    Nekem tetszik a hely. Közel a vol sulihoz, csak kiláptünk a kapun, s be a tutunba. Tény, hogy annyira kicsi, és hgy ki van alakulva már egy adptt társaság, de szerintem korrekt hely. S van régisége.

  12. keli » március 24, 2007 20:36

    A Tutunnak az előnye és a hátránya, hogy pici. A törzsközönség és az antourage legtöbbszőr kitölti s már senki nem fér igazán be, vagy kissé hülyén érezni magad, ha te ülsz a “maradék két széken”. Így aztán az lesz vele, mint minden többé-kevésbbé zárt társasággal: a kint rekedteknek savanyú a szőlő … :)

  13. Kovács András » március 30, 2007 15:32

    Az, hogy művész kocsma a Tutun, az enyhén szólva túlzás. És hogy a város krémje jár oda, az már nem túlzás, valóban nem. Ezt a mondatot már minősíteni sem tudom. Merthogy: ha elhinnénk, hogy a Tutun a művész - kocsma, és hogy a város krémje jár oda, akkor nagy bajban vagyunk. Mert amennyiben mindez igaz lenne, akkor szégyelhetnénk városunk kulturális színvonalát, és egy csöppet sem kellene csodálkozzunk, ha nemhogy Kolozsvár, de lassan Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Udvarhely is leelőz már bennünket ebben a versenyben. Csupa üresfejű, eredetietlen, frusztrát majom, világmegváltó jár oda. Szerencsére szellemük nem terjed mégsem a Tutun falain kívülre, ahogyan ez minden tisztességes és valódi művész - kocsma esetében lenni szokott.

  14. gadzsoo » március 31, 2007 18:14

    Mi ertelme egy olyan helyrol irni, egyaltalan, amelyrol mindenki azt meseli hogy sznobok, meg zart kozosseg es nem is fer be mas oda?
    Kerdem en, mi ertelme?
    Ez olyan mindha en a lakasomban tartott bulikrol irnak.
    Szerintem ez az oldal publikus helyekrol szol, a ahhova barki aki kivancsi, az belephet.
    Minden kedvemet elvettetek. “Krem”.
    Ha meg az onjelolt “Krem”-nek reklamra van szuksege, hogy megismerjek, akkor az egyaltalan nem krem, es eleg rosz az image-e ahogy latom…
    Szanalom!
    Rohej

  15. Wazowski_sky » április 2, 2007 10:45

    a Tutunt meg a tosgyokeres vasarhelyiek 90%a is utalja. miert? pont azert a fenomenalis hangulatert amirol szo van :) s hogy vasarhely kremje jar oda? azt megvetoznam en is….vasarhely eletmuveszei jarnak oda, akik bekoltoztek miutan bezart a Conti…hagyjuk a francba gyerekek, napkozben komuvesek es acsok vagytok(eljen a munkasosztaly)-ezt is a normalisabbja,a tobbi logatja egesz nap es kunyeral cigiert, estere meg bebujtok a bubiba…ahol nem eri sertes a buratokat. hagyjatok, h az emberek nevezzenek muvesznek, az mindig hitelesebb. lassan az az erzesem, h minden vakvaganyra futott embernek az a menekvoje-a Tutun. csak azt nem ertem, h ennyi csodbe futott ember kozul, akik meg magukat is amitjak, nemhogy az asztaltarsaikat, hogy nem akad legalabb egy aki megmondja a frankot. ha mar baratok vagytok ugy egymas kozott…Tutunosok

  16. Wazowski_sky » április 2, 2007 10:49

    sznobok???avagy ragaszkodas a zartkoru onamitokhoz :)) aki ezeket sznoboknak tekinti, az meg nem erett meg arra, h belassa kik is valojaban.

  17. Csaba » április 2, 2007 18:47

    Wazowski_sky - tetszett a beszolas ;)

  18. pici » április 2, 2007 19:09

    Ha tudnátok az igazat, nem fecséreltétek volna el az energiátokat a billentyűzet nyomogatására… mennyire más lett volna, ha az írást, mint szöveget veszitek nagyító alá… én úgy gondolom, hogy eléggé cinikusan fogalmaz az illető, persze csakis burkoltan… talán annyira burkoltan, hogy már észre sem lehet venni… haha… ez van…

  19. wazowski_sky » április 4, 2007 13:41

    Kedves Pici!Ugy gondolom , hogy nalad burkoltabban mar senki nem fogalmazhatna , ugyanis meg azt sem emlited meg , hogy kinek szantad a finomsaggal es stilussal teli hozzaszolasodat.Legkozelebb tessek pontositani , hogy kinek a velemenye zavarja a kicsi tutunos szived csucsket!

  20. nederlandse ontbijtkoek » április 25, 2007 22:36

    nohat, szojjon man valaki meg hezza, miert allt le a verekedes…?! amugy a tutun nagy rohej, de nem kotelezo oda jarni, foleg, ha nem is lehet, mer’ nincs hely. picinek meg igaza van, az elejen en is azt hittem, hogy kriszta komolyan gondolta azt a varosi kremes dolgot. valoszinuleg poennak szanta, meg ha nem is volt olyan nyilvanvalo…
    en nagyritkan be szoktam nezni a tutunba, mikor vhelyen jarok, am ismerkedni nem szeretek, foleg kretenekkel nem (ne tagadjuk, a tutun torzskozonsegenek nagy resze az), igy aztan a masodik kavemat altalaban az office-ben koltom el. roman hely, de jobb. normalisan le lehet ulni, egyedul, lehet ujsagot olvasni vagy akarmit, es a zember nem szembesul allandoan a “ki ez a csavo? ismeri valaki? hunnen van?” tekintetekkel. ennek koszonhetoen a tutunban szokott eluralkodni rajtam az erzes is, hogy kis varosban vagyok. nagyritkan erdemes bemenni, jobb helyek talan vannak, de nem ismerem a varost. na mindegy, udv

  21. Tika » április 26, 2008 22:38

    A Tutun az már nincs, bezárt, legenda és ugy néz ki, hogy már az is marad.

  22. Török Boti » június 3, 2008 12:57

    A Tutun nem halt meg, csak kissé másnapos. Alszik.

  23. ukk-mukk-fuck » július 31, 2008 13:37

    R.I.P.

  24. fidel_gasztro » július 31, 2008 15:03

    Ezt nem is tudtam. Van Isten! Yesss!

  25. maszat » január 13, 2009 14:58

    S akkor merre van ez a pub?

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések