Buffalo

március 13, 2007, fischer
3) Helység: Nagykároly 2) Kategória: b) FAPADOS 1) Típus: KOCSMA/PUB



Miért nincs Nagykárolyban egy jó hely? Mert nincs. Jobb híján a Buffalo. Kicsi és rettenetesen füstös, hétvégén egyszerűen lehetetlen beférni. A dizájnja rettenetes: western-cowboy akar lenni, de még egy nyomorult lengőajtó sincs benne, ami ugye egy igazi kovbojpubban alap. És szalma sincs a földre szórva. Viszont van faragott totemoszlop, de az sincs kifestve, ami megintcsak nem autentikus.

Nyáridőben jobb a helyzet, mert akkor ki lehet ülni az udvarra, ami jó nagy, de ugyancsak csúnya. Olyankor kiteszik a tévét is, ami szintén jó nagy, és megy benne a focimeccs, vagy ha nem, akkor a VH1. És olyankor a csocsóasztal is kint várja a játékosokat. Ami viszont nem kellemes nyáron, az a szúnyogáradat. Alföldi szúnyogok, kemények, vadak, dühösek, hogy lecsapolták az Ecsedi lápot.

A zene elviselhető minőségű, inkább jó. A klientúra? A város hazalátogató egyetemistái, az alternatív-értelmiségi-rocker-stb. amalgám szubkultúra prominens képviselői, a csocsósok társadalma és a többiek. Az árak? Vidéki viszonylatban normálisak, a kolozsvári árakhoz szokottaknak rendkívül olcsó. Kínálat? Az égvilágán semmi extra, legnagyobb luxus az Unicum.

Akkor miért a Buffalo? Mert ha Károlyban menni akarsz valahova, akkor oda méssz. Ott vannak a többiek, ha pedig még nem érkeztek meg, akkor beállsz csocsózni. És van egy megmagyarázhatatlanul jellegzetes hangulata a helynek. Már-már misztikus, hogy miért tartja mindenki mégis jó helynek, ha egyszer kicsi, füstös, csúnya stb. Szerintem azért, mert a léptéke olyan, akármit is jelentsen ez.

Egyszóval: jó hely.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.06

Hozzászólások

22 megjegyzés » “Buffalo”

  1. A Different Kind of Cowboy » március 13, 2007 11:48

    Egyszoval amolyan igazi honky-tonk lehet?

    Hat akkor Good Ride, Cowboy!
    Save a Horse, Ride a Cowboy/Cowgirl!

  2. andrrreeea » március 13, 2007 17:48

    hááát!!! elolvastam ezt a “kedves” hozzászólást a Buffaloról. kissé skizofrénnak érzem a csávót, aki írja, mivel az elején teljesen leírja a helyet, olyannyira, hogy embernek ne legyen kedve odamenni, majd a végén egyszóval, kétszóban összefoglalja véleménye esszenciáját: jó hely. véleményeznem felesleges, őt minősíti az írás, de mivel gyakori vendégnek érzem, a következő sörénél mondja majd el a pultnál, hogy az ő műve ez a kedves reklám.
    amúgy a hely klassz, bármily hihetetlen, van koncepciója és még ötletes is. a terasz kicsit kezdetleges, de ha jók az infóim, komoly átalakítás előtt áll. de ez most lényegtelen. fischer, ha nem tetszik a hely, maradj otthon, vagy írj egy segélykérő emailt a Télapónak, hogy nyissa ki neked újra a Gólyát, esetleg pártolj át a szemközti KDM-be, ott majd megtanulod, milyen az igazi alföldi betyárbecsület. amúgy ha gyakrabban jársz Nagykárolyban, tudhatod, hogy ott két tábor van, a Vidisek és a Buffalosok. bár ez is biztos a pocsék dizájn és a szúnyog vonzata, meg a silány alternatíváké. hiszen alig van Nagykárolyban vagy 50 kocsma ahol hétvégente “kínlódni” lehet. (a fiatalok nagy része pedig mégis a Buffaloban akar “szenvedni” minden általad felsorolt negatív vonzata ellenére.)
    s hogy mennyire autentikus?! ízlés és elvárás kérdése, de gondolkodhatnál, mielőtt leírsz valamit! szalmát kérj a tűzoltóktól, meg a Munkavédelmisektől. ők tenyerüket dörzsölve alig várják, hogy engedélyt adjanak egy olyan magyar helynek, ahol a földön szalma várja a landoló, eloltás előtt álló cigarettacsikket. ha pedig zavar a füst, járj könyvtárba, vagy étterembe, ott olyasmit nem találsz (igaz sört se). a pultról pedig nyugodtan kérhetsz whiskeyt is, mégiscsak cowboykocsma, nem az Unicum a fő vonzóerő. én amúgy sörözöm vagy borozom, és az odajáró társaság nagy része is ezt teszi, de mást is lehet inni.

  3. zsolt » március 13, 2007 18:10

    Debreceni egyetemista vagyok (mivel nemcsak Kolozsváron vannak Nagykárolyból származó egyetemisták), és amúgy minden otthoni hétvégémen az estéket a Buffaloban töltöm, barátaimmal együtt. drága fischer, a helyről, azokban akik még nem voltak, ne alakíts ki hamis, egyoldalú képet. ha valami jellemző a Buffalora, akkor az a koncepció, és szerintem minden része ki van használva. méghozzá ötletesen.
    mint voltál kedves megjegyezni, kicsi. de legalább ötletes. füstös. hát igen, de hát mégiscsak egy kocsma. csúnya. nem hiszem…

    A megjegyzés további részét, mivel személyeskedéseket és burkolt fenyegetést tartalmazott, kimoderáltuk.

  4. zsolt » március 13, 2007 20:21

    kedves moderátor! olyasmit tulajdonítottál a hangvételemnek, ami nem volt benne. nem fenyegetőztem, mert arra nem volt okom. azt viszont kikérem a magam és a nagykárolyiak nevében, hogy úgy véleményezzék a várost és adott esetben ezt a kocsmát is, mintha a “nincs ló jó a szamár is” kategóriába tartozna. mellékzöngeként ugyanis kicsengett az írásból, hogy jó nekik, nekünk ez is. igazi magyar narancs: kicsit savanyú, kicsit sárga, kicsit kicsi stb. de a mienk. a Buffalo esetében ez nem igaz. akit érdekel egyébként rákereshet az iwiwen a Buffalora. vannak képek, el lehet dönteni, mennyire “stílustalan” a hely.

  5. fischer » március 13, 2007 20:42

    Emberek, ez egy POZITIV kritika, vegyetek mar eszre!
    Kedves andrrreeea, nem skizofren vagyok, csak hallottam mar a retorikarol, amirol te ugy latom nem. Nem gond…
    Es buszke, lokalpatriota karolyi vagyok, aki szereti a Buffalot, de nem vak, mar bocsi, es azert elvarasaim is vannak…

  6. Lilla » március 13, 2007 21:22

    A hely tényleg a legjobb kocsma Nagykárolyban, és az, hogy a városban egy kicsi, füstös, dizájnmentes hely kedvenc lehet, a város kocsmakultúráját jellemzi. Akik pedig ennyire védik a Buffalót, valószínűleg nem jártak még igazi jó helyen, angol pubban, vagy - hogy ne szaladjunk ilyen messzire - egy átlagos kolozsvári egyetemista kocsmában (ahol - mellesleg - magától értetődően nem dohányzó szoba is van). Végülis a vélemény nemcsak ízlés hanem látókör (szűk?) kérdése is…

  7. Lilla » március 13, 2007 21:59

    Kedves andrrreeea!
    A Gólyát biztos senki nem sírja vissza, a Bad Sectort annál többen.

  8. fischer » március 14, 2007 09:37

    Ja! Még lenne egy kis megjegyzésem, ha szabad lenne…
    Örülök, hogy a károlyiak öntudatosak, hogy azok vagyunk :), ezt most cinizmus nélkül, komolyan.
    Másrészt. Ne vegyétek már légyszi úgy, mintha lejáratnám a helyet, mikor szerintem ellenkezőleg, írtam róla, miáltal sokkal több emberhez eljut a híre. Nem hiszem továbbra sem, hogy negatív reklámot csaptam volna. És van szó végre Károlyról is ezen a fórumon. Ezért írtam… Bocs… Remélem még kiszolgálnak a Buffaloban :)

  9. andrreeea » március 14, 2007 11:12

    hát igen. jó hely volt a Bad Sector. kicsit kisebb, kicsit füstösebb, mint a Buffalo, de hát ízlések és pofonok. dizájnosabb?! csak ismételni tudom magam: kinek a pap, kinek a papné! igazi angol pub? ott még nem voltam. de ismerem a kolozsvári dizájnos és felkapott kocsmák színvonalát. árban magasabbak mint a Buffalo (de ettől nem lesznek minőségibbek), ez igaz, de füst és dizájn terén bátran felveheti velük a versenyt. szűklátókörű lennék, amiért nem érzem pozitívnak a kritikát arról helyről, melybe gyakran járok, és ahol jól érzem magam? szerintem ez is csak nézőpont kérdése. minden csak a tálaláson és a hozzálláson múlik.

  10. zsolt » március 14, 2007 11:45

    elhihetitek nekem, hogy láttam már jó helyeket. Mutassatok már Kolozsváron egy western pubot, ahol szalma van a földön? én már voltam Debrecenben olyan western kocsmában, ami hasonló dizájnnal bírt mint a Buffalo és nem volt szalma a földön és lengőajtaja sincs. ettől függetlenül rengeteg ember szerette, szereti. elég színvonalas hely, még olyanoknak is, akik külföldről jönnek Debrecenbe tanulni. látókör? szűk?

  11. fischer » március 14, 2007 12:20

    Ok. Akkor még egyszer, utolszor hozzászólok. Tehát: ha otthon vagyok, én is a Buffaloba megyek, ha még beengednek ezek után. Aztán: a szalma a földön… Nos, ezt nevezik humornak. Hogy tudjátok ilyen komolyan venni? Továbbá: a füst és a dizájn szempontjából vannak bizony jobb kocsmák, Kolozsváron is, Debrecenben is, másutt is. Higgyétek el. És ami a legfontosabb: Károly is megérdemelne egy, sőt több ilyen kocsmát. És nagyon örülnék, ha a Buffalo lenne ez a kocsma, mert én is szeretek ott lenni. A Buffalo is megérdemli.
    Amit leírtam, az nem rosszindulatú volt, hanem őszinte. És továbbra is vállalom, mert ilyen az alföldi betyárbecsület. :)
    Részemről ennyi.

  12. Timi » március 14, 2007 12:44

    na én eddig bírtam. az biztos, hogy van jobb kocsma is mint a Buffalo, nekem a hozzászólásokból nem azt tűnt ki, hogy ezt bárki kétségbe vonná. bár lehet, hogy én tévedek.
    fischer a retorika ismert szó, viszont még a gyomrom is görcsbe rándul ha arra gondolok mi lett volna ha negatív hangú kritikát írsz! bár nem biztos, hogy kíváncsi lennék rá. hogy bejöhetsz-e még a Buffaloba? az nem kérdéses, az viszont, hogy meddig maradsz csak Tüskén múlik.

  13. fischer » március 14, 2007 13:31

    Kedves Timi. Tévedsz, az hogy valahol meddig maradok, az az én döntésem, nem a Tüskéé. De egyáltalán nem burkolt fenyegetésed, és az idióta reakciók miatt nem valószínű, hogy kedvem lesz még betenni a lábam hozzátok, a Buffaloba. Ki is csinál negatív reklámot?

  14. Lilla » március 14, 2007 14:14

    Ha már kutyákká aljasodtok:
    Miért nem jártok négykézláb?
    Isten, küldd e helóta népre
    Földed legszörnyübb zsarnokát,
    Hadd kapjon érdeme dijába’
    Kezére bilincset, nyakába
    Jármot, hátára kancsukát!
    Nagykároly, 1846. szeptember 7.

    (Petőfi Sándor: Nagykárolyban)

  15. Timi » március 14, 2007 15:03

    itt nincs szó fenyegetőzésről. senki nem fenyeget sem burkoltan, sem másképp. nézd a kritika az kritika. aki bármilyen szintű szereplést vállal, bármilyen területen az számíthat rá, hogy megítélik. nem arról van szó, hogy “te most beszóltál és betört a fejem” de ha pozitív kicsengést akarsz adni szavaidnak, fogalmazhatsz másképp. többen jelezték nekem, hogy mit írtál, nem én bukkantam rá az irományodra. senki nem azzal hívott fel, hogy “figyelj valaki nagyon jót írt a Buffaloról!”. épp ellenkezőleg. már bocs, de hirtelen nekifutásra nem sok pozitívumot találok a szövegben, akkor sem ha a legnagyobb jóindulattal olvasom. ahogy a hozzáaszólásokat nézem, más sem talált sok jót benne. hangsúlyozom, az építő jellegű kritikával nincs baj, mert az benne van a pakliban, de ezt nem érzem annak.

  16. tallybo » március 14, 2007 16:09

    Kedves fischer! Itt nem a Buffalo bármilyen nemű reklámozásáról van szó, hanem hogy az általad készített „retorikai sziporka”, bármennyire erősködsz is, nem nevezhető pozitívnak. Neked is el kellene gondolkodnod – orrfelhúzásos sértődés, és „azért sem megyek többé oda” helyett – azon, hogy miért nem érti, érzi senki a pozitív hangulatot a kritikának nevezett írásodban, Lillát kivéve, amit könnyen magyarázhatunk, (kérlek ne vedd sértésnek, csak egy amolyan alföldi betyármondásnak) „az egy alombúl valók vagytok” kifejezéssel. Amúgy meg, ha szükséged van műfaji útmutatásra, ajánlom figyelmedbe Bernáth László Műfajismeret című munkáját, de ha ez nem lenne elég, bármikor kölcsön adom Cserhalmi Imre Sajtókincstárát, melyben gyakorlati példát is találsz a negatív, illetve a pozitív kritikára egyaránt!
    Elvárásaidat illetően, csak annyit mondanék, az általad már-már nosztalgikusan áhított, és jelzem csak számodra körvonalazatlan dizájnnal rendelkező kocsma már létezik és Buffalonak hívják! Ha vennéd a fáratságot, s kibujnál a fa mögül láthatnád az erdőt! Nem kellene stílusosnak vélt párhuzamot vonni a Buffalo és egy nagyvárosi penészes pinceklub között, mert a kettő sem dizájnban, sem hangulatában nem összegyeztethető, előbbi javára! Továbbá minden nagyképűség nélkül állítom neked, hogy nem te vagy az egyedüli személy Nagykárolyban, aki látott „nagyvilági” kocsmákat, meg nem értett zseninek és a társadalmon fölül állónak vélt egyetemistákkal tömve.
    Végül pedig, szeretném elmondani neked, hogy a vélemény olyan, mint a segglyuk (végbélnyílás,a moderátor kedvéért :)) )– mindenkinek van belőle egy! Különbség egyedül a stílus – esetetben stílustalanság – , illetve az előadásmódban lehet. A kérdés, hogy ezen a remekbe szabott oldalon kit, illetve mit akartál bemutatni? A Buffalot vagy tenmagadat? Mert amint, azt a hozzászólások mutatják a Buffaloval kapcsolatban tévedtél. Igaz veled kapcsolatban sem ért minket újabb csalódás…

  17. Szoke » március 20, 2007 21:53

    Végigolvastam a kritikákat. Gondolom senki sem várta el, hogy örömódakat zengj a helyről, de ezt a kritikát még épitő jellegűnek sem lehet nevezni.
    Mivel én is kolozsvári egyetemista vagyok, szeretnék egy-két dolgot hozzáfűzni. Első sorban hidd el F. hogy nekünk is vannak elvárásaink nem csak neked. És én is jártam már jobb helyen is, mint a Buffalo de itt Kolozsváron az átlagos magyar kocsmák nem átlagos egyetemista pénztárcához vannak szabva. Stilusosnak meg nem nevezném az olyan helyet, ahol a falon bárányra mászó disznók vannak, vagy akár kiraknak egy pár szedett vedett széket, hogy retrós hangulat legyen..A nem dohányzó szobákrol meg inkább ne beszéljünk. Én úgy gondolom hogy nagyon nem csúnya hely a Buffalo és itt Kolozsváron is megállná a helyét. Minden esetre érdekes, hogy egyes emberek milyen furcsa módon próbálnak kitünni…

  18. csabi » november 3, 2007 01:03

    szoval en csinaltam az oszlopot de en nem vagyok a hibas mert igy kertek tolem, es igy faraktam
    sajnalom .

  19. erika » november 27, 2007 12:21

    =))
    Én jót szórakoztam miközben végigolvastam a kritikákat. Hihetetlenek vagytok. Lilla, az idézeted profi választás volt.

    Ami a Buffalo-t illeti, nos én még nem voltam ott. De ezekután valamikor rászánom magam és megnézem már csak azért is, hogy saját véleményt alakíthassak ki a helyrõl.
    (Valamire mégis jó volt fisher kritikája … :D)

  20. makea_horros » június 27, 2008 14:12

    haat en meg nem vautam a Buffaloba,Nagykarolyban is csak ecce atutazauban, de eskuszom, ha valaha Karoly fele visz a sors, en biztos meglatogatom, remelhetoleg talalok helyet is, es fischer ohajai szerint nem kell majd terdig szalmaban csaszkalnom
    amugy ha kolozsvaron jartok nezzetek el a Corvinusba
    egy barman

  21. Bela » május 27, 2009 17:27

    ez tetszett, jol egymasnak esnek az emberek, az a vicc, hogy mindenkit azonositani tudok nevrol…
    teny: a buffalo borzalmas hely, 10eve dohanyos vagyok de nem birom sokaig elviselni a füstöt, valasztek abszolut nincs, 2 havonta felbukkan egy üveg jäger-az a luxus, nem a meleg unicum, a sör jellemzöen meleg, kokteelok nincsnek, jeg egyaltalan nincs, es ha mar 12ron egy deci tömeeny, akkor hadd ne a polcrol szedje le nekem a csapos, mert sajnos az celziuszban is 30fokos lesz, vasarnap meg altalaban van 6 üveg nektar(össz. 10üveg üditö) amiböl 4 barack vagy körte…a klotyonal kötelezö a sorbanallas(vagy gyöker vagyok es a csicska kölyköket beelözöm bunkomod)es beck´s sincs. VISZONT EN IS HA OTTHON VAGYOK ODAJAROK, hogy miert?azert mert ott vannak a többiek, kezenfekvö valasz, pedig aszem tölem van a legmesszebb a varosban.viszont epp ezert megyek haza altalaban 2 sör utan es nem hagyok ott x helyett 6x mennyisegü penzt ami ha a tulajnak nem szamit…olyan amilyen azert javulni lehetne, egy fagyaszto nem a vilag, a tomenyeket abban kene tartani, hogy annyi wc van amennyi azt megertem, a füstelszivot be lehetne kapcsolni gyakran(allandoan), na meg a hütöszekrenyeket is nehogy ma´a szanepid eszrevegye hogy a megadott hömerseklet felett vannak tarolva.Timi: tanuld meg kezelni a kritikatat es inkabb fogadd meg a tanacsokat.jobb az ugy.bocs a helyteleniraset

  22. Timi » június 15, 2009 13:12

    :) a tanácsokat megfogadom, a jószándékú kritikát mindig is értékeltem. egy dolog nem világos kedves Béla, miért nem irsz valós neveden, ha már egyszer névlegesen nekem cimzed a hozzászólásod? amúgy tökmindegy, kedves Balázs. -remélem nem sértődsz meg, ha én az általam ismert neveden szólitalak, a Béla furcsa számomra, nehezen társitanám hozzád :)
    kritika értve, megjegyzés figyelembe véve :)
    u.i. ingyen áram még mindig nincs, de ne izgulj, kifizetem a villanyszámlát :)

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések