Festival 39: egyedi alkalmakra

május 16, 2011, tengeri
3) Helység: Brassó 2) Kategória: e) LUXUS 1) Típus: ÉTTEREM 1) Típus: KOCSMA/PUB



cegtabl.jpg
Betévedtem a Kapu utcában a brassói román felsőközéposztály műtárgyakkal, régi fényképekkel, képeslapokkal, plakátokkal, szobrokkal, hangszerekkel és bútorokkal telizsúfolt törzshelyére: a Festival 39-be.

Kronstadt-Brasov-Brassó, írja a cégtáblán, multikulti helynek néz ki tehát, benn azonban társaim csalódására egyetlen magyar vonatkozású kegytárgyat sem sikerült felfedezni. Persze mindenképp érdekes végignézni a fényképeket, ha van türelmed a félhomályban böngészgetni. A színházbüfére emlékeztető vendéglőben ugyanis voltaképpen egyetlen nagy légtérben ül mindenki, csak vannak, akik lenn, mások meg a keskeny galéria asztalainál – és diszkrét félhomály van mindenhol, a világítást kis, régies stílusú lámpácskák biztosítják, illetve néhány gyertya. A dizájn a két világháború közti időszakot idézi.

Utólag kiderül, rendszeresen tartanak itt koncerteket is, és márciusban még magyar táncház is volt a Heveder együttessel. Van ingyen wi-fi, jól megy; a mellékhelyiségben fém, porcelán és erotikus képek. Van Facebook-oldaluk is.

nagy1.jpg

A kínálat egyedinek tűnt, a húsvéti időszakra való tekintettel kiemelten ajánlották a bárányételeket, úgymint: báránymell rozmaringosan, krumplisalátával 32 lej, báránycsorba 12 lej, spenótos báránykaraj 42 lej, nyárson sült bárány mentás (!) pácban 28 lej. A legolcsóbb sör a Csíki 7 lejért. Akkor már inkább Heinekent iszik az ember (7,5 lej), és ha bekortyolgatta, inkább távozik, ha már pénztárcája nem enged többet.

Kellemes és viszonylag halk háttérzene volt, vissza sem tudok emlékezni, hogy pontosan milyen stílusú, ami azt jelenti, hogy nem zavart a beszélgetésben. A legtöbb asztalnál fiatal, jól szituált harmincas-negyvenes párok ültek kettesben vagy négyesben, de akadtak családosok is. A fiatalabb korosztály inkább a lenti részben foglalt helyet, és jellemzően csak italt fogyasztott.

A vendéglőben hétköznap sem igazán lehet helyet kapni, annyira népszerű, főleg a turistaszezon felélénkülésével nőtt a forgalom. Ehhez képest viszonylag gyors volt a kiszolgálás, nem várakoztatják sokáig a vendégeket, akik közül több a visszajáró kliens. Ha külföldi vendéged van Brassóban, érdemes idehozni egyszer-kétszer, vagy randi/megbeszélés helyszíneként is ki lehet próbálni. Mégis, biztosan találsz a városban olcsóbb, jópofább, kevésbé merev és kevésbé sznob helyet, amely rendszeresen látogatható.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.05

Hozzászólások

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések