Cârciumă: a Kocsma nevű kocsma

október 1, 2009, tengeri
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: a) LEGALJA 1) Típus: KOCSMA/PUB



Egy munkásnegyedben elengedhetetlen, hogy legyen olyan hely, ahol olcsó a pia, az esetleges verekedésekre tekintettel praktikus és olcsó a berendezés, s ahová elnyűtt tréninggatyában vagy olajfoltos zubbonyban is be lehet ülni. A Cârciumă a Mărăşti és az állomási negyed határán van a Traian utcában, a Mărăşti felől érkezve elhagyod a Május 1. teret, átméssz a Szamos-hídon, a napkollektoros üzlet után balra fordulsz és ott is van. Bár megdöbbentő, de igaz: a belvároshoz közel is létezik olyan kocsma, ahol egy Heineken vagy a kávé 3 lejbe, a negyedlitres Pepsi vagy Mirinda 2,5 lejbe, a nektár 3,5, az olcsóbb sörök 2,7 lejbe kerülnek.

A külvárosi bárok többségétől eltérően itt viszonylag nagy férőhely van, nem akadnának akkor sem egymásba a székek, ha a 6-7 asztal mindegyike foglalt lenne. Jó pontnak számít az is, hogy kihozzák a rendelést. A játékgépek elmaradhatatlan velejárói az ilyen típusú kocsmáknak, de talán a nagy tér teszi, hogy kora estére már gyülekező játékosok nem zavarják különösebben az üldögélő vendégeket. A kocsma egyébként négy vagonszerűen egymásba nyíló helyiségből áll, az ajtón belépve jobbra egy raktárszerűség van, onnan nyílik a vécé. Érdekessége, hogy csak kívülről lehet bezárni, viszont ha valaki bemegy, muszáj fogja az ajtót, máskülönben kinyílik. Ajánlatos tehát párossával felkeresni a mellékhelyiséget, amely egyébként a harmadosztályú blokklakások cementpadlójú kisvécéit idézi, de tiszta.

A tévében feltehetően valamelyik hazai adó, manele vagy szappanopera megy, szezonban focimeccs. A kávéscsészék kissé elütnek a hely szellemétől, ide inkább pici, szürke, néhol öntési hibás komcsi csészécskék találnának, ehelyett egy belvárosi kávézóban is megállná a helyét az, amiben a kávét kapjuk. Az idegeneket, főleg a nőket kíváncsian méregetik egy darabig, de aztán sikerül beleolvadni a környezetbe. Nyitvatartás: állandóan, amíg kliens van. A kiszolgálás jó, a tanárnőnek kinéző pincér szemmel láthatóan kordában tudja tartani a vendégeket. Olyan kolozsvári kuriózum ez a Kocsma nevű kocsma, amit legalább egyszer érdemes kipróbálni, de ha a közelben lakik az ember, egy idő után törzsvendég-státusra is pályázhat, ha már unja a belvárosi diákkocsmákat.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.70

Hozzászólások

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések