Gambrinus

szeptember 16, 2008, Dorozsmai Endre
3) Helység: Csíkszereda 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



Csíkszereda, Bolyai u. 7.

Minek is szépítsem: a hangsúlyos nemzeti szimbolika egy étterem belterében mindig pozitívan hangol már rendelés előtt. Így volt ez a Gambrinus csárdában is, melynek már a télen zárva tartó, de azért behavazottan is hangulatos kerthelységében magyar címeres korondi tál fogad, bent pedig Nagymagyarország faragvány, Horthy Miklós fehér lovon, piros-fehér-zöld szalaggal körbefont hatalmas plakát, melyből megtudhatjuk, hogy a legnemesebb ital a bor, Székely Himnusz merített papíron, a Szent Korona, s még sorolhatnám. A pácolt fa adja a mindemellett az alaphangulatot, amit a korondi népművészet remekei egészítenek ki.

Az étlap választéka korrekt, talán a báránynak-birkának jutna még hely. A pincér hölgy kedves, mosolygós, veszi a lapot, hamar megegyezünk abban, hogy csak az van elveszve, amit magunk adunk fel, miképpen a Haza Bölcse mondotta.

A tárkonyos pityókaleves kitűnő, a halászlét inkább pontyból kellene megpróbálni fagyasztott tengeri hal helyett. (Fagyasztva azt is be lehet szerezni, de még frissen is, igaz, ha nagyon muszáj.) Az egyszemélyes Gambrinusz tál (rajta zsiványpecsenye, sült kolbász, vaslapon sült csirkemell, rántott sajt és sertéstarja sült krumplival körítve) két személynek is elegendő volt, különösen a levesek után. A kolbász jobb lenne füstölt helyett nyers sütőkolbászból s a borválaszték is integrálhatna most, az EU-csatlakozás után magyarországi borokat, ha már az erdélyi magyar borászat reneszánsza várat magára. Egyébként összességében egész jó kis hely a Gambrinus.

Az árak is barátságosak, azóta voltunk még egy alkalommal, először és másodszor is két személyre egy ötvenes körül volt a számla.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.98

Hozzászólások

22 megjegyzés » “Gambrinus”

  1. tengeri » szeptember 16, 2008 08:52

    Nem is tudom, vicces vagy inkább szomorú, hogy valakinek attól lesz jó étvágya, ha a felsorolt kellékek (magyar címeres korondi tál, Nagymagyarország faragvány, Horthy Miklós fehér lovon, piros-fehér-zöld szalag, Székely Himnusz merített papíron, Szent Korona) megtalálhatóak a közvetlen közelében… S aki a pincérrel mindenekelőtt Trianonon kacsint össze mondjuk ahelyett, hogy tisztázná: fagyasztott vagy friss halból van-e a halászlé.

  2. fidel_gasztro » szeptember 16, 2008 09:12

    És ha attól, az miért baj? Elvégre joga van hozzá, vagy nem?

  3. Előd » szeptember 16, 2008 09:37

    Ezelőtt tíz évvel, amikor gyakran látogattam a Gambrinust, inkább románok jártak oda, a Goga suliból. Egyáltalán nem volt nagymagyar jellege a helynek, csocsóasztal és videójátékok voltak benne, meg vadász (vörösbor-kóla) söröskancsóban.
    Nem hiszem, hogy baj lenne, hogy vannak ilyen helyek, akinek nem tetszik, egyszerűen válasszon másikat.

  4. Proktor » szeptember 16, 2008 10:33

    Az egy borzaszto giccses hely. Semmi bajom a nagymagyar szimbolisztikaval, de az a Gambrinus tul van zsufolva vele es egyeb giccsekkel. Ami vicces, hogy rengeteg roman is jar oda, vidaman boroznak Horthy Mikos feher lovon poszter szomszedsagaban. Nem igazan erdekli oket, hogy a tortenelemben vitatott Horthy szemelyisege es politikaja ))) A kaja viszonylag jo, de nem csodalatos (korabban meg jobb is volt, gondolom, szakacsot csereltek).

  5. GargaPitics » szeptember 16, 2008 11:58

    Engem jobban zavar az öreg bajszos pincér, szerintem ritka nagy gyökér. Nem tudom ott dolgozik-e még, - tavaly ettem ott - de annyi elég is volt. A kajával nem volt gondom, de hasonlóan kiábrándító kiszolgálásban csak egyszer volt részem, úgyhogy nálam szigorúan 1 pont.

  6. Fülöp Attila » szeptember 16, 2008 21:25

    Átlépve Horthyt és konstans Lagzi Lajcsit, tényleg a kiszolgálás a leggyengébb láncszem az étteremben.
    A bajuszos pincér úgy veszi fel a rendelést, hogy rád sem néz; ha (szerinte) rosszat rendelsz, akkor ne félj helyretesz :) Citromot italhoz nem adnak pont. A kiszolgálás nem is túl gyors.

    Ellenben az étel nagyon jó, például van nekik az a levesük ami ua. mint a pacalleves csak csirkéből; jó a halászlé, a pörköltnek van színe és még egy sor jó dolog. Nekem a berendezés is tetszik, de nem nagy Mo. miatt.

    Szóval vegyes. Ha a kiszolgálást megjavítanák az egyik legjobb lehetne a városban.

  7. humm » szeptember 16, 2008 23:30

    Szerintem ez nagyon vicces tengeri. Egyszer csak azért fogok elmenni ebbe az étterembe mikor nagyon szomorú leszek, hogy felviduljak s egy jót kacagjak.
    Nem baj ez Fidel, dehogy baj, sőt nagyon érdekes. Mondjuk nekem sem hagyományos dologtól jön meg az étvágyam vendéglőben, hanem attól, ha az étterem vécéjét rendben találom. Mert általában, ha az higénikus, ha erre “adnak”, akkor valószínűleg minden más okés. Legalábbis tapasztalatom szerint. Na de kinek a pap, kinek a papné.

  8. kata » szeptember 17, 2008 10:22

    Jesszus, ez a hely így elmesélve meg viccnek is rossz! Na ezt kellett volna az Árpád-házhoz címezni, hogy a magamfajta ‘kismagyarok’ jó széles ívben elkerüljék!
    De politizálni nem ezen a blogon fogunk, ugye? ;)

  9. Dorozsmai Endre » szeptember 17, 2008 15:58

    Tengeri, olyat adsz a számba, amit nem mondtam. Nem azt írtam, hogy jó étvágyam lesz a Horthy kép alatt, hanem azt, hogy: pozitívan hangol. Az étterem komplex élmény, beletartozik a konyhán túl a hely atmoszférája s kiszolgálás, meg egyéb kevésbé fontos tényezők. A hely hangulata van olyan fontos, mint a konyha, s a kiszolgálók esetleges impertinenciája is gallyra vághat egy vendéglőt. Nem látom, hogy mi kivetnivaló van abban, hogy jól érzem magam hangúlyosan magyar, történelmi utalásokat is tartalmazó környezetben.
    Cseppet sem vicces, de annál szomorúbb viszont, hogy magyar nyelven írók ebben bármi kifogásolnivalót találnak.

    Ugyanez vonatkozik a Trianonos megjegyzésedre. Ez már a fél-asszimiláltság sajnálatos állapota, amikor magunk közül is egyesek is elfogadják elnyomóink propagandáját.

    Végül a tengeri hal: nem szoktam előre kérdezősködni. Megrendelem az ételt, majd ítélek felőle. Kivétel persze van, a konzervgomba, amit nem rendelek soha, mert vacaknak tartom.

  10. Dorozsmai Endre » szeptember 17, 2008 16:02

    Humm: wc ügyben teljesen igazad van, az is egy nem mellékes szempont. Anthony Bourdain sztárséf írja vallomásaiban, hogy messze kerüld el azt a helyet, ahol a WC piszkos, mert ha mocsok van az illemhelyen, ahová bárki bemehet, akkor képzeld el, hogy mi van a konyhán, ahova nem léphet be a vendég.
    A Gambrinusban egyébként tiszta volt a WC. S nekem mindkét alkalommal szerencsém volt (ezek szerint) a kiszolgálással is.

  11. BDA » szeptember 18, 2008 21:46

    Hogy lehet az, hogy a “katák”, mindig politikát látnak a fentiekben…?
    “De politizálni nem ezen a blogon fogunk, ugye?”

    Kata, ezzel a kijelentéseddel épp TE kezdtél politizálni :)

  12. Zsu » szeptember 22, 2008 10:33

    Az említett étterem kiváló. A terem dekoráció,kaja személyzet minden dicséretre méltó.
    Akit zavart a terem diszítés mit is keresett Erdélyben? A Trianon emlitése ilyen hangnemben egyszerűen szégyen . Azt elfeledni soha nem lehet és nem is szabad,kár hogy nem te raqgadtál odaát a határvonal túl oldalán.

  13. tengeri » szeptember 22, 2008 14:15

    =)) Fidel, teljesen egyetértek veled: joga van mindenkinek ahhoz, hogy olyan környezetben érezze jól magát, amilyenben akarja (és tudja). A nagymagyar, a kismagyar és még az olyan félasszimilált is, mint amilyen én vagyok, egy dologban valószínűleg egyetért: a legfontosabb, hogy legyen jó a kaja. a többi csak propaganda.

    @zsu: én is remélem, a határvonal az, ami elválaszt bennünket, értsünk ezalatt bármit is :)

  14. lcs » szeptember 26, 2008 12:06

    Bocs, de engem a magyarkodás helyből is irritál. Ugyanúgy, mint a románkodás. Meg a bármilyenkedés. Az étel és a gasztronómia komoly dolog, nem kéne azt gondolni, hogy attól “erdélyi” egy vendéglő, ha korondi abszurdok és lovas ellentengernagyok csöpögnek a falról.
    Egyébként meg a magyar borokat azért nem kéne felvenni a borlapra, mert azokat jóval magasabbra pozicionálták a piacon, és így más árfekvésről van szó. Amit ide lehetne találtatni, attól pedig a Fennvaló őrizzen.

  15. Dorozsmai Endre » szeptember 28, 2008 17:07

    Lcs, hadd jelezzem neked, hogy egy magyar nem magyarkodhat, ezt a kifejezést a nemzet ellenségei találták ki, s azok forgalmazzák többnyire, akik tudatlanok. A bohóc nem bohóckodik, mert ő bohóc. A marha nem marháskodik. Ahhoz, hogy valaki magyarkodjon, mindekelőtt nem lehet magyar…

    Egy vendéglő esetén a formavilág, hangulatvilág, sőt a zenei világ is, jó ha illeszkedik az ízvilághoz. A magyar konyhához meg nagyon is illeszkedik az általad helytelenített dekoratív elem-rendszer.

    Végül a magyar borok minden ársávban megtalálhatók a piacon. Jók is, rosszak is, azzal a megkötéssel, hogy nagyon drágán nem kapsz rossz magyar bort. Sorolhatnám, mi mindent lehetne az itallapra felvenni második és harmadikvonalbeli pincészetektől, melyek hasznot is hoznának a vendéglősnek és kulináris örömet vendéglősnek.

  16. kata » szeptember 29, 2008 10:21

    jó, akkor hadd kötekedjek én is: itt véletlenul nincs valami elírás? ‘…melyek hasznot is hoznának a vendéglősnek és kulináris örömet vendéglősnek.’

  17. Dorozsmai Endre » szeptember 29, 2008 22:44

    Fene megeszi.
    Igyekszik az ember kiiktatni az ilyen elírásokat, felküldés előtt elolvassa akár kétszer is a hozzászólást, de sajnos benne marad néha efféle az írásban.
    Kössz a figyelmeztetést, természetesen úgy gondoltam, hogy “anyagi hasznot a vendéglősnek és kulináris örömöt a vendégnek”.

  18. Fülöp Árpád » október 10, 2008 00:35

    Rendszeresen eszek itt. A kaja nagyon finom.

  19. emot » május 6, 2009 20:28

    A hely nem is lenne olyan rossz. Sőt, mi egész jól éreztük magunkat, csak attól féltünk, hogy a bajuszos pincér mikor fog lebaszni valamiért. Botrány az a pali. Mintha szívességet tennénk azzal, hogy ott kajálunk.

  20. Gönczi László » október 15, 2009 13:15

    Nekem egy nagyon kedves és barátságos étteremhez illetve csárdához volt szerencsém. A bajuszos pincérnek viszont nem kötelező az örök vigyor mert nem is állna neki jól. az ételek finomak és hangulata van az egész helyiségnek kivül belül. Tisztelettel Gönczi László Budapstről 2009.10.15.

  21. Gönczi László » október 15, 2009 20:24

    Nekem tetszik az egész csárda.

  22. Vegetapuszi » február 14, 2011 17:57

    A hely küllemét illetően: igen, tényleg túlzsúfolt népnemzeti szimbolisztikával, a magyaros jelleget agresszívan megjelenítő tárgyakkal.De ez nem mindig zavaró, csak akkor telepszik rá a fogyasztóra, ha erre élezi ki az érzékeit. Amúgy lehet úgy viszonyulni, ahogyan humm tette (viccesnek találni).

    Kaja. Nos ez változatos, de alapvetően nem rosz. Kulináris orgazmusban nem volt részem, de eltrafált kajával sem traktáltak, pedig én még akkor is jártam már ott, amikor Küsmődi Zoli zenélt és az úri könzönség táncolt.

    Kiszolgálás. Nem zavart semmi. Igaz én a kommunista időkben, csóró diákként tanultam meg a pincérekkel az autoritási viszonyt kezelni. Az akkori hiánygazdálkodásban pedig nem volt elég ha pénzed van sokszor a vásárlás előjogát kellet megszerezni. És ez sokszor múlott azon, hogyan léptél fel a pincérekkel.

    Röviden:
    - akit zavar a belső, menjen nyáron oda. A terasz kapcsán nem emeltek kifogást
    - aki biztosan elfogadható kaját akar enni választhatja a Gambrinust
    - aki nosztalgiázni akar: milyenek voltak az átkosban a pincérek? Keresse a bajuszos pincért!

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések