Cărtureşti könyvesüzlet és teázó

február 26, 2007, mezei nelli
3) Helység: Temesvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: KÁVÉZDA



A könyvesüzletekkel mindig az volt a bajom, hogy nem lehetett bennük békésen olvasgatni, a polcok között kicsi volt a hely, meglöktek, nem fért el a hátizsákom, furán néztek az eladók, ha öt percnél többet fogtam ugyanazt a könyvet, ott ült a gondolat a szemükben: “mivan, banyek, itt akarod az egészet elolvasni??“, arról nem is beszélve, hogy a leülés mellett szívesen megittam volna valamit, akkor az igazi az olvasás élménye, ha van kényelmes fotőj, kezem ügyében valami kortyolnivaló, kellemes zene a háttérben.

Nos, feltalálták a spanyolviaszt, Temesváron két ilyen hely is van immár, az egyik a Iulius Mallba járó sznob vásárlóközönségnek, hátna vannak közöttük, akik olvasnak, a másik a Dóm térhez közel az egyik kisutcában, de azért jól látható, megközelíthető helyen (pontosan Mercy u. 7). A rengeteg jó könyv mellett teázni lehet, és csak teázni (!), a Taschen-albumok ki vannak bontva, meg lehet nézni őket belülről is, közben a kulturális tartalomra éhes emberfia szomját is olthatja valami extra teakülönlegességgel. Olyasmiket lehet kapni, amiről még a művelt ember is csak a globalizáció pozitív hatásaként találkozik:

rooibos (redbush) tea – dél-afrikai teakülönlegesség, csodálatosan szép karamell színe van, íze pedig többféle, engem spec a karamell nyűgözött le, kevés barna cukorral, íz- és színélmény egyszerre, hozzá kicsi teasütikék, hippiisch emberek (már csak ezért is érdemes bemenni, ritkán látok egyszerre ennyi jó cuccot és ízlésesen öltözött nőt)
mate – dél-amerikai teafű, nincs olyan erős burjányíze, mint a csalánnak, de banándarabokkal nagyon finom
fehér tea – ezt sem tudtam eddig, hogy ilyen létezik, még nem kóstoltam, kipróbálás alatt
Pharao’s Dream – teafű nélkül, gyógynővényekből készített fűszeres teakülönlegesség valeriánával

A hely tökéletesen alkalmas arra, hogy a kultúrsznob értelmiségi otthonra találjon benne. Az ital alapesetben 4, extra esetben 7 lej, mindig kicsi kannában érkezik, az adott teaivó kultúrában megszokott csészével – a kínai tea kicsi, fületlen, tenyérmelegítő csuporban, az angol és az orosz fülesben. Adnak az ilyesmire, persze, a hely szlogenje: carte, ceai, muzică, dichis; e régies kifejezés fölösleges, ám kedves apróságokat jelent. A galériás kiképzésű tér belsőépítészetileg is figyelemre méltó: a techno-minimalista elemeket kombinálják túlzásba nem vitt barokk-utánzatokkal.

Kicsit ilyen hangulata lehetett Ady idejében a kávéházaknak: az ember szívesen ücsörgött benne naphosszat. Írt, olvasott, beszélgetett, társasági életet élt.



* pontos átlag: 5.00


* pontos átlag: 3.47

Hozzászólások

2 megjegyzés » “Cărtureşti könyvesüzlet és teázó”

  1. abrud eszter » június 12, 2007 19:16

    Jaj oda vagyok ezert a helyert:) Sajnos Kolozsvaron meg nincs…

  2. baluqa » július 7, 2007 14:40

    Örülök ennek a bejegyzésnek!
    Ha már nem is vagyok TM-en, de mikor átlépek mindig bemegyek oda.
    A különleges belga fehér meg fekete csokikról nem is beszéltél;) -pedig az is volt valamikor ott.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések