Szeráj Török Étterem, Gyorsbüfé

június 3, 2008, fidel_gasztro
Szalonbeszélgetések: a legjobb helyekről



Van egy hely, ami nekem is tetszik. Semmi extra, és mégis. Olykor feldühít, hogy Kolozsvárott, a Szentegyház utca sarkán, hol egykor a Takarékpénztár működött (tősgyökeres kolozsvári sznobok, itt az alkalom, hogy kioktassatok, mi is annak az épületnek a neve) parlagon áll egy aranyat érő helyiség. Ebbe a helyiségbe szoktam én beleképzelni kedvenc gyorsbüfém, a Szeráj kolozsvári kisöccsét.

Budapesten, a Szent István körúton, a Vígszínházzal szemben áll ez a maga nemében kiváló étterem, melyhez foghatót ebben a műfajban egész Pesten nem találni. A Szeráj. A szokásos tálcatologatós fejezet, a több tucat pesti török közül az egyik, és mégis az egyetlen.

Szédítően finom döner kebabot Németországban ettem. Valószínűleg Isztambul utcáin sokkal finomabbat lehet kapni, ám sajnos ahhoz még nem volt szerencsém. Úgyhogy azt a Németországban tapasztalt ízvilágot kerestem minduntalan, Magyarországon meg idehaza, azt az ízvilágot, amelyből a fűszerek sajátos egyvelegét nem lehet kikövetkeztetni, és ellopni a titkot, a vöröskáposzta savanyítási módszere sem annyira magától értetődő, a joghurtos öntetet pedig képtelenség emlékezetből összeimprovizálni. Mert ha lehetne, a több tucat török étterem-üzemeltetőnek összejött volna. De meg sem közelítették. Kezdtem elveszíteni a reményt. Míg be nem tévedtem a Szerájba. Ekkor már csak a dühös kiváncsiság hajtott, hogy lám, mit tudnak ezek, vihet-e vizet a dönerjük az én emlékeimben élő dönernek. És vihetett. És azóta is mind viszi. Így történt.

Azóta, ha Pesten járok, lehetek a város bármely periférikus zugában, lehet bármekkora a forgalom és a dugó, én csak a Szerájba megyek ebédelni. És vacsorázni is. És lehet bármekkora tömeg a Szerájban, én várok soromra, mert érdemes várni. Mert tömeg mindig van, főleg ebédidőben. Mert valószínűleg már sokan tudják azt, amit én is tudok. A Szeráj az egyetlen hely, ahol szívesen állok sorban, mert a sor a finomabbnál finomabb ínyencségekkel megrakott méretes pult előtt vezet el. Kebabok különféle válfajai, döner, iskender, sis kebab; padlizsán, paradicsom, paprika, uborka, marha- és birkahús minden lehetséges kombinációban; spenóttal, darálthússal, sajttal meg ki tudja mi mindennel töltött pidék; köretek gazdag választéka, rizs, bulgur, tésztaféle s krumpli annak, aki azt szereti; levesek gőzölgő tengere, bennük megannyi ficánkoló babszem, lencse, és sorolhatnám. Közben a háttérben sercegő hústornyokkal janicsárok kardoznak. Barnálló falafel s ragyogó olajbogyó, illatozó savanyúságok és saláták, pörkölt bőrű pudingok, sült tejberizs, s ha még ezek után megálltad, hogy mindenből ne kérj a tálcádra, akkor a baklava végez veled, ennek ellenállni nem lehet. Diós, pisztáciás, kakaós, fahéjas, kókuszos, ami így hirtelen eszembe jut, tocsognak a mézes levükben, és isteni mind. Az én gyengém a diós. Ezen a ponton már az üdítőt mérő kislány következik, majd a kasszás gyerek, akinek szerintem lövése sincs, hogy minek mennyi az ára, szinte behunyt szemmel, villámgyorsasággal püföli a kasszagépet, de mégis mindig eltalálja, hogy mennyi a végösszeg. Mióta kibővült a helyiség, üres asztalt találni is könnyebb, s jöhet a zaba, amíg rosszul nem leszel. Vagy míg el nem fogy a tálcádról. Mert magadtól megállni nem tudsz.

És hogy mondjam… hogy teljes legyen a kép… jártam már ennél puccosabb helyeken is, ahol viszont a mellékhelyiség nem volt ennyire tiszta, rendezett és civilizált, mint a Szerájban. Mert a mellékhelyiség fontos. Ha az rendben van, a konyha is rendben van.

Látszik, hogy valaki a szívét tette bele. A Szerájba. Ott ül egész nap, az emeleten, a családjával, barátokkal. Számunkra érthetetlen nyelven, valószínűleg törökül karattyolnak. A szemükkel hizlalják a jószágot. Ez a titkuk. S egy cseppet főzni is tudnak.



* pontos átlag: 5.00


* pontos átlag: 3.73

Hozzászólások

30 megjegyzés » “Szeráj Török Étterem, Gyorsbüfé”

  1. Naív Ned » június 3, 2008 12:51

    Kebabízű reklám,
    reklámízű baklava
    hablaty.

  2. Bálint Ákos » június 3, 2008 13:25

    Ne hidd, hogy Isztanbulban csak mennyei kebabokat árulnak. Szó sincs róla. A legjobb török kebabot Selcukban ettük, egy koszos bódénál.
    Puccosbann vendéglőkről nem nyilatkozom, azokban nem jártam.

  3. fidel_gasztro » június 3, 2008 14:55

    Nem? Tényleg? Jaj…kösz, hogy szóltál!

  4. Edina Lorincz » június 3, 2008 21:50

    Ami kimaradt: mindig minden friss, és ezt határozottan érezni az ízeken!
    Nemrég viszont felújítottak/bővítettek egy, a Nyugatitól 200m-re levő török éttermet, az eddig tesztelt saláta ott is tökéletes volt.

  5. Nightfalcon » június 3, 2008 23:32

    Én törzsvendég vagyok a Szerájban, mivel a mellette lévő utcában vagyok. Nemrég megnyitottak egy Három Török éttermet a közelében, a Szent István körúton, de érdekes módon hétköznap hazafelé jövet nem igazán látok bent vendégeket, ellenben a Szerájban annál inkább. Tehát a minőséget ezek után mindenki maga el tudja dönteni.

  6. throbi » június 4, 2008 07:40

    Háát… Pár éve jobb volt a Szeráj, finomabb kaják, nagyobb adagok. Viszont még mindig náluk a legfinomabb az ayran (sós joghurtital)! A legjobb kebabot (dönert) viszont németországban lehet enni, pl. a braunscweigi állomás talponállójában 3 és fél euróért közel egy kilós, rettenetesen finom “tekercset” lehet kapni! Törökországban (Isztambulban, Iznikben, Pamukáléban, Kusádásziban, Bandirmában, Burszában, stb.) is volt szerencsém kipróbálni a “kepap”-ot, viszont mindig csalódnom kellett, kicsi, száraz, alig van benne valami. Törökországban viszont a péksütemények fenségesek, főleg a börek-ek!

  7. Tatár Attila » június 4, 2008 07:54

    :).., teljesen egyetertek, ezek szerint nem csak én vagyok a Szeráj nagy rajongója…

  8. Szentgyörgyi István » június 4, 2008 08:30

    “A szemükkel hizlalják a jószágot. Ez a titkuk. S egy cseppet főzni is tudnak.”
    Igen. Ez mindennek a titka. Ha ott vagy. Ha szereted. Ha egy kicsit értesz hozzá. És ha elhiszed azt, hogy az egyetlen, amivel versenyezni lehet, az a szolgáltatás minősége. Mert azt sokfelé, sokaknak elmondják. Mindegy, hogy kebab-árus, cipész, zöldséges kofa, avagy autókereskedő. Ez, elméletben, ilyen egyszerű: maradjon haszon és kuncsaftom elégedetten távozzon.

  9. nightfly » június 4, 2008 08:43

    A Szeráj egy forintot nem ér,ráadásul a látszat ellenére nagyon retkes.Saját szememmel láttam hogy leestek az evőeszközök a földre és simán minden tisztítás nélkül kirakták azokat étkezésre.Többen lesznek rosszul a kajáktól,mert még a megromlottat is eladják.Ja,és az egész kóceráj az EU-ba áramló heroin tisztára mosása.
    Jó étvágyat!

  10. kata » június 4, 2008 10:10

    nekem is jobban izlett a nemetorszagi kebab (doner) mint a torokorszagi. utobbiak tobbnyire szarazak es sovanykak voltak..
    a borek, a pide, az ayran, a baklava viszont tenyleg nagyon finom! :)

  11. Véghváry Tamás » június 4, 2008 10:46

    A Szeráj nekem is nagy kedvencem, már többször végigettem a teljes kínálatot, de csalódnom még nem sikerült. Fidel, neked pedig gratulálok a színvonalas írásért

  12. aa » június 4, 2008 11:24

    Ha feltámadna Zrínyi meg az egész segere - ezúttal igazából - akkor nem kellene sokáig keresgélniük a törököket.
    (Aki olvasta az Úk Zrínyiászt, tudja miről van szó. A 442 évvel ezelőtti eseményekről emlékeztetőül álljon itt egy rövid kis idézet ebből a könyvből:
    ” - De hiszen, uram, sokan vannak, akik látták, mikor sebekben összeestél a hídon, és mikor a gonosz Szokoli Mohamed lenyisszantotta a fejedet”).

  13. Annika » június 4, 2008 15:16

    A Nyugati mellettiben én is ettem nemrég… nem volt rossz, de nem is volt valami nagy kunszt. Nagy volt a felhozatal, sok a kiszolgáló, vendég kevés, pedig esti csúcsidő volt.

  14. gasztromókus » június 4, 2008 15:43

    Csak megerősíteni tudom, a Szeráj igazán jó étterem, én is szívesen látogatom, mikor tehetem. A mi a dönert illeti, sokéves mintavételezés alapján állíthatom, hogy Németországban kapni a lejobb dönert (szinte mindegy hol). Isztambulban szárazon, szósz nélkül adják a kebabot tudomásom szerint, és emiatt más a jellege.

  15. humm » június 4, 2008 16:34

    kösz fidel:) A Szerájt mi is szeretjük:)

  16. fidel_gasztro » június 5, 2008 15:36

    Ki az a mi? Te és Szmeagol?

  17. humm » június 7, 2008 02:06

    te Fidel, ezt megint jól elszartam, de közben kezdesz hiányozni.Nzilván más téma.

  18. humm » június 7, 2008 10:58

    a mi pedig egyik nagyon kedves barátnémat takarja:)

  19. Annika » június 7, 2008 16:26

    hűűha, itt valami alakul 8->

  20. zsofi » június 19, 2008 13:54

    kedvencem a joghurtos padlizsan es az ayran. tenyleg jo lenne egy ilyen Kolozsvaron is …

  21. mano » június 27, 2008 20:32

    Az ayran tenyleg parjat ritkitja a Szerajban, csak sajnos egyet kell ertenem azzal, h az elmult evekben tenyleg kisebbek lettek az adagok, de ezt leszamitva nagyon finomak.

  22. angel » január 8, 2009 02:30

    Istenem, az a gyros tál! Az felejthetetlen, hibátlan, a lejobb a városban!

  23. klapanciusz » január 9, 2009 12:08

    A török Szeráj valamikor kínaival volt kombinálva, mostanság szimpla török. A tulaj jó arc, szeretjük. Egyik cimborám ottfelejtette az alaposan kibélelt pénztárcáját, a tulaj meg elkezdte felhívogatni a tárcában levő telefonszámokat, amíg ki nem nyomozta a cimbi mobilszámát.

  24. Szrj » január 11, 2009 23:27

    Azt kell hogy mondjam látom nagyon nagyon sok ember szereti a szerajt..Örülök hogy mindenki szeraj rajongó :) Gyertek mindennap kajálni és kostóljatok meg az ISKENDERT és ADANA KEBAPOT( CSIPÖS EZME és HUMUSSZAL rizs nélkül) Vasárnap meg BÁRANY BORDA . :) És akik meg nem szeretik a szerajt nem múszáLy hülyeségeket irnia..
    Aki nem értékeli a jó minőségi TÖRÖK kaját az akkor ne is kostóljon soha az életébe a török kajákat mert nem érdemli meg…

  25. Agócs » augusztus 17, 2009 11:38

    Hát, én jöttem már el úgy a Szerájból, hogy a párom sírva fakadt, mikor hajnalban farkaséhesen bementünk enni, és az én húsom szőrös volt, az övé meg véres a giroszban… Merthogy nagy volt a tömeg, és nem sütötték meg a hústornyot, csak vágták le róla úgy ahogy volt..

  26. tariq » augusztus 27, 2009 13:57

    Agócs

    A “birka” húsos gyros egy spec darálthúsból készül, értsd szín hús, nem bőr nem szőr, ezáltal kizárt h te szőrt találtál volna a jkajádban hacsak előtte nem a gatyádban makerásztál, másodrészt eszek a húsok kb annyira véresek mint egy marék homok, max nincs jól átsütve de sztem csak nem tudtátok megkülönböztetni a csípős szószt hajnalban az átmulatott éjszaka után. tessék hazamenni és lefeküdni, ne ócsárolni te szerencsétlen…

  27. Zsotko » december 1, 2009 23:40

    A legfinomabb gyrosos Budapesten…Na meg a leghelyesebb srac is ott van…

  28. kádár norbert » március 24, 2010 19:08

    Párszor vásároltunk ott gyorst és kaja finom volt de a hus mennyisége kevés volt és szerintem így 1300forintért átbaszás az egész!!!!

  29. Dániel » június 9, 2010 15:51

    CSak diós, és csokis baklavánk van, mézt nem használunk, és ha tudnátok milyen cuccokból csinálják a kaját…
    A siseket ecetes vízvben áztatják ki, a borjú gyros mindíg romlott, a saláták bogarasak.
    soroljam?
    Egy volt alklamazott írt nektek…

  30. ermellon » november 9, 2010 17:36

    A Szeráj a legjobb török étterem ahol eddig voltam!( Törökországban is volt szerencsém több helyen, Isztambulban is )….nagyon finomak az ételek, igényesek, látványra is kitűnő!A kedvencem a csokis grízes süti:)hm…könnyű, nem édes…ISTENI:)Éljen a Szeráj

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések