Temesvári Dóm tér - nyáron egy nagy kocsma

június 16, 2008, julianus.barat
Szalonbeszélgetések: a legjobb helyekről



Talán a legtisztább az, ha előrebocsátom, hogy érzéseim ambivalensek mind a bejegyzéssel, mind a nyári Dóm térrel kapcsolatban. Egyrészt azért, mert annak ellenére, hogy imponáló, hogy a Dóm tér, egy tucat teraszával talán a legjobb nyári színfoltja a városnak, már a megírás előtt biztos vagyok abban, hogy nem tudom visszaadni a hangulatát. Másrészt pedig, temesváriként sokszor zavaró számomra, hogy a belváros szívében egyfolytában zaj és tömeg fogad, meg az elkerülhetetlen találkozás a “rég nem látott ismerősök” általában nem kellemes fajtájával.

De akár mellőzhetjük az én kis dilemmáimat és ellátogathatnánk magára a helyszínre.

A Dóm tér (P-ţa Unirii) egyike a legfontosabb turisztikai látványosságoknak a városban, itt található a nemrég felújított Szépművészeti Múzeum, a térnek nevet adó barokk Dóm-templom. Pár évvel ezelőtt a polgármesteri hivatal engedélyezte néhány nyári terasz és kocsma felállítását. Ezeknek a száma az utóbbi évekre 10-12-re bővült. Továbbá városrendezés címszó alatt a különböző színű ernyők kaotikusságát egyenruhaszerű kifélefordított ernyők helyettesítették. Mi több, az egész nyáron álló színpadról élő zene is szól.

Természetesen reggeltől estig vannak látogatók (fogyasztók). Reggel-délben kávéznak, árnyékot keresve a temesvári nem túl barátságos nap elől. Este pedig… minden este tömött teraszok és söröző emberek tömege fogad. Nem mellékes, hogy ebben a felállásban a tér több mint ezer ember “befogadására” képes.

A fent már említett egyenruha sajnos nincs ráhúzva az árakra is. Az elfogadhatónak tűnő 3,5 pénz helyett (igaz, egy temesvári sörért kell ennyit kipengetni) néhol 6 pénzt is kifizet az ember (csapolt Silváért egyik-másik teraszon) - és nem mondhatom el magamról, hogy ki mertem próbálni az összes vendéglátó-ipari egységet.

Akinek nincs kedve pénzt költeni, az bármikor leülhet az erre berendezett padok egyikére és elnézheti a téren gyülekező, nagyvárosi hangulathoz elengedhetetlen zenei szubkultúra képviselőit, az annyira elterjedt cirkuszi mutatványosok és zsonglőrök csoportját vagy a körbe-körbe repdeső galambokat.

Az igazság az, hogy igazán vonzó ötletnek tűnik csak úgy kiülni a Térre sütkérezni és nézelődni, várni, hogy történjen valami, kávézni vagy sörözni… ha tetszik, ha nem, Temesváron nyáron majdnem minden a Dóm téren történik.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.65

Hozzászólások

4 megjegyzés » “Temesvári Dóm tér - nyáron egy nagy kocsma”

  1. anna » július 28, 2008 20:20

    háát…én nemrég jártam először temesváron, de nem voltam elragadtatva a dóm-tértől. a mező a város közepén valahogy nem jött be nekem..az árak a teraszokon simán utolérik, sőt elhagyják a kolozsvári központi árakat, például. amúgy meg hol vannak temesváron a jó, olcsó kocsmák??

  2. humm » július 29, 2008 12:41

    A Dóm tértől egy köpésre, a Papillon. Amúgy meg Temesvár egy drága város. Ez már ilyen. Nekem spéci a Dóm tér nagyon bejön. De ez is ilyen. Személyes.

  3. julianus.barat » július 29, 2008 19:26

    ebben a bejegyzésben csakis a Dóm térről mint olyan írtam, kihagytam a körülötte levő kocsmákat (ezek közül párról már van külön bejegyzés).

    Igen, a Papillon például olcsó helynek számít, meg csapolt sör esetében a Bierhaus is (habár kb 4 pénzt ezeken is kifizetsz egy sörért). Meg aztán ott van azért a kérdés, hogy ki mit ért olcsó hely alatt. Pl. ott van a Don pizzázó, ugyancsak a Dóm tér körül… 3 pénz alatt lehet üveges sört kapni, de az mondjuk a pubzone kategóriát csak egy kicsit szárnyalja túl.
    Készülök írni egy bejegyzést a Hajóról is (mostanában Porto Arte néven fut) ami kellemes meglepetéseket okozott nekem az utóbbi időben…

    @anna: talán azért van, hogy a temesvári dóm tér ár szempontjából símán hasonlítható a kolozsvári központi árakhoz mert egy Kolozsvárral nagyjából azonos ha nem nagyobb város (mind lakosság, mind fizetések szempontjából) ultra-központi helyeiről van szó… a mezővel meg nem teljesen értem, hogy mit akarsz mondani. a tér füves területére gondolsz?

  4. qwerty » július 30, 2008 23:23

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések