River Café

március 21, 2008, admin
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: KÁVÉZDA 1) Típus: CUKRÁSZDA



Ms. Red
Egy kávézó köpésre a Szamos-hídtól, abban a szép tornyocskás épületben, amelyikről már nyolcadikos koromban eldöntöttem, hogy ha nagy leszek és Kolozsvárra költözöm, a folyóra nyíló ablakos szobájában szeretnék lakni. Nyáron a járdára pakolják ki az asztalokat és székeket, és ha éppen nem zörög arra egy villamos, hallatszik a Szamos zúgása – egy ilyen helyet nem lehet elrontani.

Frászt, el lehet. Az első lépés, hogy az ember a szokottnak másfél-kétszeresére emeli a kávék árát, cigarettát viszont nem árusít. (A magasabb ár rendben is volna, ha egy valóban elit helyről lenne szó, de a River egyedül a gazdag választékkal tűnik ki a kolozsvári kávézók közül.) A második lépés: az ember unott, a minimális udvariasságot is csak ímmel-ámmal produkáló személyzetet alkalmaz.

A meglepetés pedig ott jön, amikor kiderül: a River ennek ellenére is szinte mindig tele van. Igaz, ami igaz, a kávé jó – úgy látszik, vannak elegen, akik ezért hajlandók megbékélni az árakkal és a gyatra kiszolgálással.

Ms Blue
A River nyáron a járdára terjeszkedő teraszával és onnan szerteszét bámészkodó, láthatóan semmi sürgős dologgal magát nem idegesítő juppi közönségével az őrületbe tudja kergetni a mellette elsiető jómunkásembert. Ilyenkor, legyen izzó napsütés vagy nyári zápor, ő is szívesen beinstallálná magát valamelyik (egyébként billegő, kicsit ócska) asztalhoz, valamelyik kényelmetlen székre, szürcsölgetve az expresszót tejjel 3,3 lejért. Vagy inkább 5-6 lejért valami hideg kávékülönlegességet.

A közönség és a hangos zene miatt ellenszenves a leginkább a hely: az aranyláncos monostori középosztály vonul itt fel, helyenként az alvilág high-society-jének tűnni akaró alakokkal. Az összképen a néha megjelenő külföldiek és egyetemisták javítanak. Korosztály: 20-40 év közötti, és mindenki immunisnak tűnik a viszonylag hangos zenére.

A budiablakból egyenes kilátás nyílna a Szamos-hídra, ha nem lenne tejüvegből - így csak kézmosás közben stírolhatja az ember a járókelőket. Télen terasz helyett az ablakban ülnek a vendégek, magas és kényelmetlen székeken, miközben félméterre tőlük az utca forgataga. Ha arra jársz, nézz vissza!



* pontos átlag: 2.00


* pontos átlag: 2.56

Hozzászólások

12 megjegyzés » “River Café”

  1. hoppla » március 21, 2008 14:39

    Mi az az “eXpresszó”, kedves szerzők??? Ennek a kávénak a neve nem az elkészítésének a sebességéből származik (ami viszonylag tényleg gyors), hanem a nyomásból, amivel a gőz végigküzdi magát a fő alapanyagon.

  2. fidel_gasztro » március 23, 2008 21:14

    Jó, és mit akartál ezzel mondani?

  3. Kovács-Bencze Balázs » május 12, 2008 17:59

    Kedves dohányos barátaim!

    Sajnálattal veszem észre, hogy egyre több lokálkritikában azzal a panasszal találkozom, hogy nem lehet dohánytermékeket vásárolni.
    Én magam inkább sportolok, mint dohányzom (nem félreértendő, nem becsmérlem senki döntését), ugyanakkor megértem a Jim Jarmusch féle kávé-cigaretta feelinget, viszont az EU országaiban köztereken és nyilvános helyeken tilos a dohányzás, a dohánytermékekre pedig trafikban lehet szert tenni.
    Ez egy olyan “én tisztellek téged, légygyszives te is engem” dolog, remélem hamarosan megértjük.

  4. humm » május 20, 2008 09:03

    Kedves Balázs, azért az nem annyira egyértelmű, hogy minden EU tagállamban tilos nyilvános helyen dohányozni. Az rendben van, hogy dohányt trafikban lehet kapni, de én spéci jobban szeretem azokat a helyeket, ahova ki van téve, hogy tilos, avagy nem a dohányzás…és vannak olyan EU országok, ahol a rendszer így működik.

  5. fidel_gasztro » május 21, 2008 18:21

    Humm, a hasonlatot a tál esővízzel ismered-e?

  6. humm » május 22, 2008 16:23

    te Fidel, szerintem kellene személyesen is találkozzunk. Nekem érdekesek a vitáink, és szívesen is vitatkozok, de lehet, hogy másokat untatunk vele.

  7. fidel_gasztro » május 22, 2008 21:09

    Egyet se foglalkozz, engem is untat egy csomó minden az interneten, úgyhogy csak azt olvasom, ami érdekel.

  8. fidel_gasztro » május 23, 2008 17:12

    Mellesleg találkozhatunk személyesen is. Kérd el az e-mail címemet a szerkesztőségtől, s akkor majd bővebben.

  9. humm » május 24, 2008 17:36

    először nem tudtam, hogy büszke legyek, mert érdekesnek tartod ezek szerint a gondolataimat, vagy sértődjek meg, mert nem akarsz velem találkozni?
    No, nem vagyok mostanában a legjobb passzban, de ha helyrejövök megkereslek.

  10. nevtelen » május 30, 2008 02:50

    Comandante,

    lehet arrol van szo hogy ha mar kaverol mondunk velemenyt legalabb a nevet tudjuk?
    Engem inkabb az a “szép tornyocskás épület” zavart. Van annak neve, es ha mar mi sem tudjuk hogyan hivjak epületeinket, hat akkor tölük mit is várjunk.
    Habár legalabb is elvben: http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Cl%C4%83diri_din_Cluj-Napoca
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Kolozsv%C3%A1r_%C3%A9p%C3%ADtm%C3%A9nyei
    A tornyocskas epület (van a környeken viszont meg vagy 4 db.) peddig a Széki palota.

  11. fidel gasztro » május 30, 2008 15:42

    Szupergyors a reakcióidőd, az ecce’ tutti!

  12. fidel gasztro » május 30, 2008 16:04

    Mellesleg annak az expresszós beszólásnak akkor sincs semmi értelme. Senki egy szóval sehol sem állította azt, hogy az elkészítés sebességéről kapta a nevét, vagy valami vagy bármi. Vagy az én figyelmemet kerülte el valami? Bunkó, kötekedő beszólás de legalább semmitmondó és értelmetlen.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések