Mozart cukrászda

február 13, 2007, muzsika
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: CUKRÁSZDA



Azt hiszem, a park melletti kisutcában (ma Cardinal Iuliu Hossu) megbújó Cafe Mozart volt az a hely, amely diákkoromban leginkább izgatta a fantáziámat. Az ajtó előtt barokkruhás lányok jelentek meg néha, mint valami furcsa kísértetek, kipirosított orcával, de lehet, hogy ezt az utóbbi adalékot már az én képzeletem szülte hozzá. No, mindegy, a lényeg az, hogy soha senki nem hívott ide randizni, inkább mentünk a füstös kocsmákba és olcsó cukikba, mint a Mozart cukrászdába, ahol, valljuk meg, akkoriban egy szelet sütemény árából máshol két személy megebédelhetett.

Ma is változatlan a hely hangulata, legalábbis azt hiszem, az elmúlt akárhány évben nem történtek túl nagy változtatások, ugyanaz a hely, ugyanaz a dekor, még a cukrászlányok is ugyanazokat a ruhákat viselik.

Két-, de jobb esetben másfélszintes lokál, pici asztalkák, amelyek arra szolgálnak, hogy valamelyest intim hangulatot teremtsenek (ez szükség esetén a szomszéd asztalnál ülővel is lehetséges, a kis hely előnye). A lényeg mai napig a sok-sok édesség. A jancsisjuliska boszorkányának háza nézhetett így ki a mese idején. Előre gyártott és friss nyalánkságok egy helyen. Ki ne dőlne be egy lapátnak? Köröskörül sok-sok Mozart csoki, amelyeket persze nem itt gyártanak. A varázshűtőben pedig a ház süteményei, amelyek semmiben nem hasonlítanak a más cukik süteményeihez: nagy adagok, frissek és nagyon finomak. Tulajdonképpen reform tortaszeletek, sok tehéntúróval, gyümölcsökkel, mákkal, és persze tejszínhabbal és csokival. Tehát a termékekben eddig semmi kivetnivalót nem találtunk. Igaz, hogy egy sütemény ára 7 lej, amiből már egy gyengébb ebéd is futja, ha más nem, egy margherita pizza.

Valamikor a nagy névadó Mozart zenéje tette még mozártabbá a helyet, de újabban ez nincs szokásban. Legjobb esetben a sarokban pihenő zongorán játszanak. Rosszabbik esetben modern tóking. A helyet sok-sok eszköz díszíti, nagyrészüknek véleményünk szerint nincs helye itt, vagy legalábbis kellemesebb lenne, ha kicsit szellősebb lenne a hely. (Vagy talán épp ettől barokkos?) Mozartra, a német kultúrára, a zenére emlékeztető tárgyak, a századeleji kolozsvári enteriőrök elemei, csicsák és drága régiségek egymás mellett, egymáson, és ha netán felálltál a pici székedről a pici asztal mellől, félve oldalogsz, nehogy leverd a berendezést.

Mindettől függetlenül az itt megélhető kispolgári feeling minden alkalommal jót tesz az önbizalmamnak, elfelejtem, hogy az ebédem csak egy paszulyleves volt, ami után legfeljebb lekváros palacsintát szokás enni, de semmiképp nem regina tortát.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.28

Hozzászólások

4 megjegyzés » “Mozart cukrászda”

  1. Réku » március 1, 2007 14:32

    A knálat valóban OK, de sztem nagyon zsúfolt, és ezt az érzetet csak megerősíti a sok egymás melé nem illő, néha giccses tárgy, ami egy-egy polcon porosodik…

  2. nederlandse ontbijtkoek » március 12, 2007 00:13

    “Mozartra, a német kultúrára, a zenére emlékeztető tárgyak” - Mozart osztrak volt, de k****** nem szamit. Amugy is januar elsejetol mink mind europaiak vagyunk, vagy nem…?!

  3. Eniko » március 16, 2007 12:58

    Átutazóban lévén éhséget elütni, egy kávét lenyomni ideális helynek tűnt. Már a kávét is kiválasztottam a lapról, mikor mertem érdeklődni a mosdó hollétéről.Nos kérem, mosdó nincs, tehát hosszú út után se pisilni, se kezet mosni nem lehet (smink igazitást ki is hagyom). De ez sem lenne gond, visszatartanám, de oly megvetéssel néztek és felháborodva mikor távoztunk, mint akinek teljesen normális az, hogy a XXI.-dik század Úniójában nem lehet kezet mosni egy vendégjátói egységben.
    S egy kérdést végezetül. Mit szól ehhez a SANEPID? Vagy számukra van mosdó, csak a kedves fizető vendégek számára nincs?

  4. abrud eszter » június 12, 2007 19:11

    Egyszer voltam regen. Annyi maradt meg, hogy nagyon draga volt, es kicsit zsufolt. De egyszer-ketszer szerintem erdemes elmenni. A tortak finomak, es frissek.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések