Terasz

augusztus 2, 2007, csillazsuzsa
3) Helység: Nagyvárad 2) Kategória: a) LEGALJA 1) Típus: KOCSMA/PUB



Körösparti Terasz – jó a kilátás és lehet hogy nem úszod meg szárazon

A télen arra sétáló gyanútlan vándor leginkább raktárnak, vagy garázsnak nézné a körösparti aprócska, szürke fémbódét (értsd “bodega”), ha egyáltalán megmozgatná a fantáziáját a jelentéktelen látvány. De vándorunk nyáron érkezik, átutazóban van, s kíváncsian bámészkodik Várad központjában. Megcsodálta már a sétálóutcát, a Sas palotát és a Szent László templomot, nem csoda hát hogy megszomjazik. A Körösparton a korlátnak dőlve morfondírozik, hol guríthatna le egy-két sört vonatindulásig, ekkor pillantja meg a Teraszt a folyó túloldalán. Vándorunk úgy érzi, megtalálta, amit keresett és vidáman elindul az “ojjektum” felé. Közelebb érve meglepődik a már említett szürke bodegán, és a terasz műanyag székein, asztalain. Távolról mintha ígéretesebbnek tűnt volna. Sehol egy cégér, úgyhogy Vándorunk még csak nem is sejti, hogy a váradiak által csak “Terasz”-nak becézett teraszra sodorta a jó szerencse.

Sebaj, ahol Tankcsapda szól, rossz hely nem lehet, gondolja és fáradtan leroskad a műanyagszékre. Újból megcsodálja a Kőröst, szemközt a városházát és a Szent László templomot. Kisvártatva azonban megint ráébred, hogy szomjas, és hogy nem bámészkodni jött ide hanem inni. Ekkor már a pincért sasolja és bosszúsan veszi tudomásul, hogy kutyába se veszik. Nincs mit tenni, bekocog a bodegába, ahol mindjárt két meglepetés is éri: a (vizes) korsóst mindössze 1,8 RON-ért mérik, a másik az, hogy a két kissrác, aki az előbb még kint lófrált, a pult mögött mosogat. Nem lehetnek több 16-17 évesnél (a szerző legalábbis úgy saccolja, személyit még nem kért tőlük soha). Vándorunk ebbe is belenyugszik, s viszi a Stejart kibontásra, csak 2,5 RON, ez már a harmadik meglepetés.

A Tölgyfában nem csalódik ezúttal sem, az előbbi bosszúságot elfeledve mustrálgatja az asztalszomszédokat. Az egyik asztalnál vadmotorosok gyülekezete, járgányaik a Terasz előtti “parkolóban” pihennek. Egy másiknál szelídebb egyetemista külsejú srácok vidámkodnak, de motoron érkezhettek ők is, árulkodnak az asztalon virító bukósisakok. Arrébb két asztal összetolva, rocker fiúk és lányok hada, néhányuk kissé vad külsejű és nagyon részeg. Amott két széplány ücsörög…enyje, ezek tán vele szemeznek? Semmi kétség, állapítja meg, amint hátranézve tekintete találkozik egy pityókás, nagyapa korú bácsiéval. Milyen kár, hogy két óra múlva megy a vonat, megkérné a széplyányokat mutassanak még neki egy-két kocsmát Váradon.

A harmadik Stejar meg a lyányszemek okozta bódulatból hideg zuhany józanítja ki. Szó szerint. Mérgesen felpattan és szembetalálja magát egy másik, kicsit idősebb lyánnyal. A nő locsolótömlőt fog rá. “Utolsó rendelééés!” – kiáltja közben, és folytatja locsoló körútját a többi asztalnál, roppantul élvezve az akciót. Vándorunk szomorúan veszi tudomásul, hogy ezúttal sem úszta meg szárazon, még egy pillantást vet a széplyányokra, akik sztoikusan tűrik a hidegzuhanyt - úgy tűnik ez itt amolyan helyi szokás. Vándorunk kiforgatja összes zsebét, de a blattravalón kívül egy árva banit sem talál. Több kocsmát belülről aznap nem fog látni, no de sebaj, annyit legalább megkérdez a lányoktól, hogy merre van az állomás. A “parkoló” mellett elhaladva még egy pillantást vet a Teraszon száradó rockerekre, mocisokra és a széplyányokra - úgy látszik, ez a hely mindenkinek bejön. Legközelebb több pénzzel jön Váradra, dönti el, és a buli előtt az alapozást biztosan a Teraszon kezdi.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.96

Hozzászólások

4 megjegyzés » “Terasz”

  1. Dennis aka Sheffield » augusztus 2, 2007 22:47

    a “terasz” nevű időtöltő helynek van két kevésbé kulturált neve is… az egyik a leirásban emlitett “bodega” … a másik a sokat mondó “budibár”

  2. Csati » szeptember 6, 2007 08:59

    Mi a “Bádogkocsma” elnevezést használjuk. A terasz főként a remek fekvésének (Köröspart) köszönheti népszerűségét, az árak is jók. A kiszolgálásról annyit, hogy pár éve, ha nem figyeltünk, zárás után elpakolták előlünk az asztalt, hiába volt még elfogyasztandó sör az üvegekben. Mára javult a helyzet, de nem sokat.

  3. yaxahk » szeptember 19, 2007 22:06

    igen…A terasz. Szűkkörűleg mi a “Söröspart” elnevezést használjuk. Nem épp tejjel mézzel folyó kánaán, de magasan a legjobb hely a városban. De ha egyszer budibár, miért olyan jó?-kérdezhetnék egyesek. Elsősorban azért,mert nincs zene. Bárki jól érezheti magát és nyugodtan beszélgethet, mert nem zavarja semmi a fülét a városi zajon kívül,amít tompít a Körös zúgása. (az új főnöknő mániája csak a Tankcsapda, tőlük is csak egy szám, de az egymás után 10000000szer, és ez a locsolósdi is, ami negyven fokban nem esik rosszul, de túlzásokba nem kéne esni…). Másodsorban, épp a zene hiányának köszönhetően ide mindenki jár, csak a sznobok nem. Egyetemi tanároktól csövesbácsiig, gyerekes családoktól színitársulatokig és vadmotorosokig bárkit megtalálsz, úgyhogy ha váradi arcokat szeretnél látni, itt biztos mindíg lelsz egy-kettőt. Az árak kifejezetten jók,néha egyenesen alacsonyak, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a terasz ennél központibb helyen nem is lehetne. A kilátás nagyon szép, minden ami fontos, két lépésre van. Persze egy apró hibája van a helynek: csak tavasztól késő őszig működik, aztán megint egy fél évet kell várni hogy kiülhess a napra a söröcskéddel, vagy amicskéd van és élvezhesd a napsütést.

  4. Rédley » június 2, 2008 01:17

    A budibár a mellette lévő ‘atombunker’-től kapta a nevét (é. földalatti wc). Ősi történelmi hely. Másnéven kult.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések