Shanghai

július 5, 2007, admin
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



Először valami öt-hat éve jártam a Shanghaiban; akkoriban még kevésbé érintette meg Kolozsvárt a globalizáció szele, a kockásabroszos kisvendéglők, sokcsillagos, de omladozó és szigorúan csak a csorba-bécsiszelet-uborkasaláta tengelyen mozgó éttermek mellett egy-két – igencsak felkapott – pizzázó jelentette a csajozós helyek non plusz ultráját. Meg a Shanghai.

Ahol egy vacsora filozófia szakos egyetemistának kábé olyan élmény, mint középkorú üzletembernek egy Párizs-New York repülés Concorde-dal, hétvégi síkirándulás Dubaiba, esetleg thaiföldi szex-túra. Egyszóval olyan dolog, amivel az ember azután sem felejt el hencegni baráti társaságban, miután elmúlik a díszfosás. Drága, de igazán különleges ízek, illetve emlékezetes gyomorbántalom női részről – ez jut eszembe az öt évvel ezelőtti Shanghai-vacsoráról. Azóta persze sok minden változott: szinte minden nemzeti konyha képviselve van Kolozsváron, pizzával már snassz udvarolni, a kínai kaját pedig otthon is el tudjuk készíteni.

Viszont egy utolsó munkanap mégiscsak megér egy Shanghait. Lehet, hogy közben az igényeim nőttek, de belépve a Györgyfalvi (Brâncuşi)  úti vendéglőbe, csöppet sem hatódtam meg: mióta legutoljára itt jártam, minden valahogy porosabb, vidékiesebb lett – a lokál kong az ürességtől, a teríték hanyagabb, az abrosz enyhén pecsétes, a piros lámpák csára állnak, a kiszolgálás zavaróan közvetlen.

A menü továbbra is gazdag – én pedig továbbra is párhuzamos vagyok a kínai ételekkel, így teljesen véletlenszerűen rendelek valami kiejthetetlen izét. A feleségem szintén (majd kóstolgatjuk egymásét – egyezünk meg). Meg is érkeznek a tálak: az első csalódás, hogy pálcikát külön kell kérni. Aztán egyszerű lapostányérból kell enni – az öt évvel ezelőtti, hangulatos terítéknek nyoma sincs. Aztán az ízek: a keleti ételekre jellemző fűszerek – a curry, gyömbér, szójaszósz – hiányoznak, az egyenbarna szósz inkább csirkés-zöldséges tokány. Semmi édes-csípős, édes-savanyú kombináció, és ami a legfurább, a két étel íze feltűnően hasonló – az egyik talán valamivel édeskésebb, mint a másik.

Látszik, a konyhán az elmúlt években komoly kompromiusszumok születtek. Az ételek inkább a hazai, konzervatív ízlésvilágot tükrözik, a kiszolgálás és a berendezés is idomult trehányságban a román átlaghoz. Igazából egy dologban tartja a szintet a Shanghai: az árakban.



* pontos átlag: 1.00


* pontos átlag: 3.20

Hozzászólások

3 megjegyzés » “Shanghai”

  1. bam booo » november 18, 2007 20:00

    En sem dicserem a helyet…soooot odaig mennek, hogy meg a fogysztovedelmiseket is kikuldtem oda miutan az ehetetlenul kavicsos rizset nehezmenyezve a pincer azt mondta o nem hibas, mert ezt adjak a konyhan.

  2. Sarkany » szeptember 9, 2008 22:48

    Hat nem kell igy bemocskolni oket - igazan sokszor eszem ott es szerintem a kaja is jo meg az arak is elerhetoek.
    Es az uj vendeglo meg igazan elegans.

  3. Szilágyi István » szeptember 13, 2008 10:00

    Tisztelt cikkíró, tisztelt Transindex szerkesztősége!

    Szilágyi István vagyok - a Shanghai vendéglő fejlesztés igazgatója.
    Megdöbbenve olvastam ezt a részrehajló, sőt bemocskoló vélememényt a vendéglőről, melynek rövid ideje alkalmazottja vagyok - de kliense már évek óta.

    A györgyfalvi úti vendéglőnek valóban voltak hiányosságai - amiről a tulajdonosok is tudtak és épp ezért fektettek be (nem kis összeget) a Tordai út 42 szám alatt található új vendéglőbe - amit bárkinek csak ajánlani tudok. De kliensként soha nem volt panaszom rájuk.

    Higgyék el nekem - egy ilyen rossz vendéglő, mint amilyennek a tisztelt cikkíró leírja a Shanghai-t - nem működött volna tíz évig mekszakítás nélkül és nem vált volna Kolozsvár gasztronómiai térképének egyik fontos pontjává.

    Aki meg azt mondja saját magáról, hogy - “én pedig továbbra is párhuzamos vagyok a kínai ételekkel”, nem tudom miért fog egy kínai vendéglő elemzéséhez. Hagyjon olyan valakit, aki képes erre.

    Több hozzáértést és profizmust vártam el egy ilyen oldaltól - nem csak kákán csomó keresést. Higgyék el - ilyen hozzáállással bármilyen szelekt vendéglőben lehet hibát találni.
    Ha erről szól ez az oldal akkor elnézést kérek és távozom. De ide se térek többet vissza korrekt véleményért.

    Tisztelettel:
    Szilágyi István

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések