Csárdás étterem

május 31, 2007, sza_bee
3) Helység: Arad 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: ÉTTEREM



Már viszketett a tenyerem, hogy írjak valamit. Adódott is alkalom, csodálom, hogy hamarabb nem jutott eszembe, hiszen már sokszor jártam (ettem) ezen a helyen. Aki Aradon jár, és magyarosan főzött ételt akar enni, annak bátran tudom ajánlani a Csárdás éttermet. Az aradi OMV benzinkúttal szemben, egy négyemeletes tömbház földszintjén található. Diszkrét hely, semmi hatalmas reklám vagy ilyesmi. Csak az étterem.

Bent kellemes légkör fogad, körülbelül 35 ember étkezhet egyidőben. A fenyőfa bútorzat magyaros, a székek támlái szív alakúak, a falakon cseréptányérok, műablakok és egy hegedű teszi hangulatosabbá a helyet. (Műablak: falra szerelt ablakutánzat, üvegestől, párkányostól, függönyöstől, csak éppen nem lehet kilátni rajta.)

Miközben az éhes vendég kézhez kapja az étlapot, körbe lehet nézni a bárpultnál is, ahol (legalábbis számomra) igen speciális borkimérő/adagoló szerkezeteket lehet megfigyelni. Nem láttam sehol sem ilyet, nagy meglepetésemre az asztalhoz hoztak vagy hármat, amikor anno a szülinapomat tartottam. Az egész egy öntöttvas vázra állított, üvegből készült, borlopó alakú szerkezet, alul félautomata csappal. Az ember aláteszi a poharat, felemeli egy picit, és mindjárt telik a pohár a jófajta nedűvel. A lopó akkor mutat igazán jól, ha tele van vörösborral.

De térjünk vissza a menühöz. Tipikus magyar ételek, van itt minden, Legényfogó levestől a komolyabb specialitásokig. Meg az édességek is magyarosak, van többfajta palacsinta (Gundel, gyümölcsös, csokis).

Az italok között találhatunk hazai és magyar specialitásokat is, így akinek kedve szottyan, ihat Egrit vagy Tokajit. Persze, ha nincs étvágy, akkor mindjárt rendelés után mehet egy Unicum.

Az étterem magyarosságát hangsúlyozza a piros-fehér-zöld szalvétagyűjtemény, az ugyancsak nemzeti színű gyertyák és a pincérnő takaros, piros-fehér ruhája.

Az ételeket nem hozzák ki azonnal, valamelyest várni kell akkor is, ha csak ketten ülünk az egész étteremben (ez egyfajta garancia is arra, hogy a menüt frissen szolgálják fel). A tálalás módja exkluzív, a leves külön tálban kerül az asztalra, merőkanállal, és egy adag bőven elég két személynek is. A másodikról ugyanezt tudom mondani: aki nem nagyétkű, annak bizony meg kell állnia néha levegőt venni. A kihozott, esetenként művészien díszített ételek pompásan mutatnak a szögletes tányérokon. Az adagok az édességek esetében is nagyok, 2 palacsinta van általában egy tányéron, átlósan, hogy ne lógjon le a vége.

Az étel mennyiségéhez és minőségéhez képest az árak nem nagyok, azt viszont nem tudom, hogy lehet-e kérni fél adagot.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.45

Hozzászólások

2 megjegyzés » “Csárdás étterem”

  1. BZSA » április 20, 2009 14:22

    Valamikor 2000 táján voltam ott, s persze pozitív előítélettel ültem be. Ami sajnos az idő múlásával egyre fogyakozott. Az, hogy az étlap magyar, de a pincérnő nem tud magyarul csak apró bosszúság volt, de hogy két ételünk közül (csak főételeket rendeltünk) az egyiket 1 óra és 17 perc várakozás után hozzák ki, a másikat meg 1 óra 25 perc után, nos, ilyet velünk soha sehol nem tettek. (Szegeden a Régi Hídhoz címzett, jó kis irredenta hangulatú helyen figyelmeztettek előre hogy a várakozási idő teltház miatt 1 óra. Máshova mentünk, de ők ezt vállalták, nehogy elégedetlenül távozzunk.) Mellesleg a hely nem volt tele.
    Az ízekkel nem volt bajom, bár az a kérdés még megválaszolásra vár, hogy mit keres a nasi goreng egy magyar étterem étlapján.

  2. goro laszlo » február 10, 2011 21:55

    Nemreg voltam a baratnommel, es oszinten szolva a magyar etlapon kivul semmi magyarosat nem talaltam.Azon kivul, hogy szolt az olcso sramli magyar zene, ami kb. 1 percig elviselheto, azutan meg kikeszito hatasu.
    Oszinten hianyolom egy igazi magyar etterem letet Aradon, egy olyan helyet, amivel igenis a magyar etelek es a magyarossag keveredik, azok a dolgok, amik a magyat ettermet magyarra teszik.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések