Matthias Café

május 5, 2007, béesz
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: b) FAPADOS 1) Típus: KOCSMA/PUB



Matthias Café… kinek mi jut eszébe, ha ezt a nevet olvassa? nekem Mátyás király… az igazságos… Király! vagy sirály? ;) de a Matthias Café nevű “kávézó” (valahol a Krajcárnak a pincéjében) nem igazán nevezhető se Matthiasnak, se Cafénak… kicsi, néha füstös, rózsaszín, nonfiguratív sárga motívumokkal a falon, járólappal (“grészia” ugye) a földön… mondjuk jobb a járólap, mint a korábban lerakott kődarabok, ami mellesleg az egyetlen olyan dolog volt, ami eredetiséget nevéhez méltó kinézetet adott a helynek, mert így már nem billegnek az irodaasztalok s az összecsukható székek.

Sok kritikát olvastam, hogy olcsón jót, olcsón rosszat, na, ez a hely a legolcsóbb. Hogy jó vagy rossz? Hm… nehéz eldönteni. Az italfelhozatal szinte nulla. Kóla hol van, hol nincs, a kólás hűtőben maci (Ursus). Erős pia? Kétesek. A felhozatal hozzánemértést tükröz… de olcsó, majdnem olcsóbb, mint a fölötte levő Krajczár. De hogy is kerültem oda le? A Krajczár fullos volt, há’ nézzük meg, mi nyílt ide. Hosszú folyosó, meredek, szűk lépcső, kis szoba fogadott. A tulaj/báros/pincér alkoholos állapotban megkérdi, mitiszol vazze’? nembaj… így is lehet rendelni. De kihozza rendesen.

Jó hely amúgy… kicsit más,mint az eddig megszokott kolozsvári magyar kocsmák, más a zenestílusa, más berendezés. Van csocsó meg darts: azóta hely még annyi sincs. Még jó, hogy senki nem vert meg, mikor a múltkor el akartam jutni a bárpultig, mert útközben az összes (vagyis öt) asztaltól fel kellett állítanom valakit, hogy közlekedni tudjak.

Mosdó az emeleten vagyis a földszinten, de ugyebár az emelet a pincéhez képest. Ha illuminált állapotban vagy, akkor azt ajánlom, inkább tartsd vissza, s majd mikor mész hazafele, elintézed, mert veszélyes közlekedni a lépcsőn… már láttam elesni józan embereket is. Amúgy a mosdó tiszta, hatalmas tükör a piszoártól balra :)) Néha nincs szappan, de gondolom, azért, mert egyesek sörre költik a szappanpénzüket, s mikor mennek hazafele, eszükbe jut, hogy azt mondta az asszony, vigyenek azt is.

Egy szó mint száz, fapados hely. Kellemes is tud lenni, ha olyan társasággal mész le.

De magyar hely… annyira magyar, hogy néha ultranacionalista zenék bömbölnek, hol vagytok, székelyek a himnuszuk, amit persze meghallgat az ember, de nem annyiszor… s nem úgy, hogy valaki üvölti a szomszéd asztalnál…

Kár azért a pincéért… jobbat is lehetett volna, fiúk. De hajrá!



* pontos átlag: 3.00


* pontos átlag: 3.00

Hozzászólások

31 megjegyzés » “Matthias Café”

  1. Bandows » május 5, 2007 16:19

    Szerintem nem olyan rossz ez a hely mint ahogy a cikk szerzője lefesti nekünk. A rózsaszínű falak tényleg nem szépek, meg az illemhely sincs emberközelben, de ezektől eltekintve jó helynek tűnt nekem. Olcsó is, meg nincs is olyan füst mint a fölötte levő Krajczárban. Néhányszor jártam benne és mindig jól éreztem magam. Aki igényesebb az menjen drágább helyre… Szegény egyetemistáknak ez tökéletesen megfelel…

  2. djaty » május 5, 2007 19:14

    Szerintem nem minden pont ugy van…én jól érzem magam ott lenn…habár egy pontban egyetértek..a lépcső veszélyes tud lenni :D
    A “szőke” fenomén pedig nem olyan egyáltalán…Kedves, mosolygos, a srác ugyszintén. s jó a zene! mega videoklippvetités is jó ötlet volt!

  3. djaty » május 5, 2007 19:16

    ja, s a hely mérete az adva volt, nem igazán lehet belekötni…de nem mindig a nagy hodály a nyerő

  4. Ricsko » május 7, 2007 16:41

    övön aluli…

  5. djaty » május 7, 2007 17:01

    az…

  6. Nemes Lajos » május 7, 2007 17:06

    Cikk objektivitasa - tenyleg nulla , nem ugy , mint az italfelhozatal amiben amugy minden szinten szinte minden…
    A hely kicsi - sebaj, majd megno. Ahogy a butorzat is odaidomul majd.
    A lepcson soha senki lenem esett es verekedes sem volt meg a pulthoz jutasnal sem.
    Padlo - falfestes - izles dolga a betero az igazi biro.
    De a reszeg “tulajdonos/pincer/baros” meg a “szoke pincerlany” effektus megkozelitese mar roszindulatbol ered es erre bizonyitast is varunk.
    Hiszen minden erintett felnek erkolcsi es torvenyes joga a valaszadasra valo lehetosege.

  7. balazszozo » május 7, 2007 21:10

    Ha valakinek problemaja van a kiszolgalasommal, akkor csak jojjon es mondja a szemembe! Nem vagyok egy sertodekeny emberke!
    Azt sose titkoltam szeretem a sort!!!!!!!!!

  8. székej » május 8, 2007 12:04

    Lajos:
    Láattam leesni embert a lépcsőn….
    ja, s trisztázzuk, h semmi bajom a mátyással, sőt odajáró kliewns vagyok, de nem mondhatjuk, h a pincérek/bárosok képzett emberek…sőt..gőzük sem volt h mit jelent ez…az italfelhozatal? az nem rossz…van sok átlagpia, amikor épp ki nincs fogyva..pl konyak…tekilla cimszóval pedig valami 15 ron/üveg likör, s eladják rendes tekilla árán? borok…Nagyon kevés….
    és jelzem…szeretek oda járni!!!!!csak tényekről beszélünk, s sajnos sok igazság volt az amugy durva kritikában…a személyeskedést pedig én sem látom szépnek…az ki kellett volna maradjon…

  9. Toke Ervin » május 8, 2007 16:14

    Bravo!! Szidjunk ujra valakit, vagy valamit!
    Eme sorok szerzojenek tanacsolnam, hogy frusztraltsagat ne a neten, nevtelenul elje ki!
    Velt bantodasat elegansabb szemtol szembe elintezni, mint magyar emberhez illik!!
    A Matthias Cafe ellen felhozott vadakat nem erdemes kommentalni, mert koszono viszonyba sincsenek a valosaggal.
    Azt viszont hogy sarral dobalja a tulajokat, az aljassag hatarat surolja…

  10. djaty » május 9, 2007 11:07

    Igazad van ergo!
    ugye Zoltán, milyen jó volt szemtől-szembe megbeszélni a dolgokat? .n csak azt nem értem, aki kicsinek tartja a helyet… vagy akinek ennyire antipatikus..miért jár oda? menjen a Bellini-be…
    olyan könnyü mocskolni dolgokat… érdemes megnézni bármeluik magyr kocsmánál a hozzászólásokat…miért nem csinál más jobbat?

  11. Bakter » május 9, 2007 17:15

    csak annyit, hogy aki letevedt majus 5 en az amugy “zartkoru” legenybucsus bulira annak olyan elmenyben lehetett resze, amilyet a Krajczarba, Angyalokba, Bulgeszbe nem lat az ember. Csak a hajdani Prosperoba volt meg ilyen farnko hangulatu buli. Meg lehet kerdezni barkit aki ott volt. akarmilyen hely a Matyas neha magasan raver az osszes tobbi “magyar” helyre jo hangulat szempontjabol es mi az ami ennel jobban szamit???

  12. Gergely Tibor » május 9, 2007 18:34

    “Matthias”????? szep…. Csak nevetni tudtam mikor eloszor meglattam a nevet. Vagy sirni?… “Cafe”????????
    Egyezzunk meg, a pincenek semmi koze egyikhez sem.
    Ez a hely Kolozsvar egyik szegyene.
    Kis parazita. Angyalbol es Krajczarbol el meg. Na meg estenkent ugrabugra “privat party”-kbol, ahogy egyik nap lattam az ajtojukon :)
    Oh jeah!!! Meg elore vitez magyarok!!! hu….

  13. balazszozo » május 9, 2007 20:30

    koszi fiuk a reklamot, ugy sem tudjatok iklyen hazugsagokkal letorni a MATTHIAS CAFE-t, mert erosebb mint gondolnatok es a humbuk szoveg nem tor meg:P

  14. balazszozo » május 9, 2007 20:32

    amugy a privat party megszervezesehez mindenkinek joga van ugy a Krajczarnak es az Angyalnak is, miert nem oldjak meg, es megnezhetitek a klienturat semmi koze e ket kocsma kliensi korehez, erdemes odafigyelni erre is az ures szoveg megirasa elott

  15. Nemes Lajos » május 10, 2007 10:57

    Szekej (igy, j-vel):
    mielott depresszioba esnel a Matthias cafe miatt, ajanlom , hogy legalabb egy ideig keruld massze el, attol meg blamalhatod , becsmerelhetad barhol, ahol szakkepzett barosokkal talalkozhatsz. Talan egyszer belatod, hogy szemelyes frusztracioidat nem a vilaghalon kell es lehet megoldani. Es hozd azt az illetot , aki leesett a lepcson, hadd adjak mar neki fajdalomdijat.Ezzel befejezettnek tekintem ezt az abszurd, primitiv bohockodast.

  16. Nemes Lajos » május 10, 2007 11:14

    Tibor : ilyen szinten kar vitaba elegyedni. Egy bar neven ragodtok….Hat akkor mi koze a Krajcarnak a krajcarhoz, s Angyalnak az angyalokhoz?…Ugyan, gyerekek!
    Azt, hogy melyik mibol el, milyen a felhozatal stb. - tudjatok jol, hogy mindezt egyedul a kliens donti el, azt hogy hol, mit fogyaszt, hogyan erzi magat…Itt es igy kar fokozni a dolgokat, lejaratjatok fel vilag elott magatokat.
    Ajanlom, hogy mindenki a sajat gondjaira koncentraljon, es, mivel mas kiut nincs, probaljatok meg pacifikusabb (ha nem baratiasabb) legkorben megkozeliteni a dolgokat.
    Es it tenyleg lezartnak tekintem, az ugyet!

  17. beesz » május 10, 2007 16:51

    Szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni a kritikában helyezett személyeskedések miatt, se a báros, se a pincérlány nem érdemelték meg, s kérem a bloodymary adminjait, töröljék az ide tartozó sorokat…

  18. Transindex » május 10, 2007 19:17

    A moderátorok közleménye

    Az egyik felhasználó két megjegyzésében is súlyosan megsértette a szerző személyes adatok védelmére vonatkozó jogait. Megjegyzéseit kimoderáltuk, ha harmadszor is próbálkozik, örökre kitiltjuk a Bloodymary közösségéből.

    Fontosnak tartjuk leszögezni, a szerzők bármiféle megfenyegetését, véleményük kifejtésének megtorlását mélységesen felháborítónak tartjuk és az egész virtuális közösség nevében elítéljük.

    Álláspontunk a következő: hogy a szerző a Matthias Café belső köréhez tartozó személyek, illetve a hű törzsvendégek nyomására úgy döntött, bocsánatot kér, az az ő dolga, és joga van ezt kommentben megtenni, mint ahogy meg is tette. Elfogadjuk, hogy visszavonja a pincérlányt érintő megjegyzését, mivel abban valójában egy másik kocsma kommentjeiben megfogalmazódott kritikákra utalt. Ám mást nem módosítottunk a kritikáján, ugyanakkor felhívjuk arra a figyelmet, hogy a fenti kommentekben az érintettek kifejtették álláspontjukat, és a maguk részéről lezártnak tekintik a vitát.

    Mint ahogy azt már leírtuk, “a kulturált vita lehetőségét felszámoló szövegek” meghatározás eléggé tág értelmezési keretet biztosít a moderátornak. ebben a tekintetben eddig eléggé engedékenyek voltunk; a politikai inkorrektség klasszikus esetein (rasszista, homofób, különösen trágár és sértő megfogalmazásokon) kívül mindent felengedtünk. Sok olyan hozzászólás van, amely nagyon a közölhetőségi határon mozog, de hajlunk arra, hogy ezeket mégse moderáljuk ki a véleménynyilvánítási szabadság rovására, csak ha már nagyon eldurvul a vita. Reméljük, erre többé nem fog sor kerülni sem a Matthias Café, sem más bejegyzés kommentjei esetében.

  19. Lazar » május 11, 2007 11:58

    Szerintem nagyon ocska az aki ilyeneket ir!Mert nem megy es mondja meg szemelyesen amit gondol, es kulonben ha nem tetszik nem kell oda jarni.Szerintem a leirtak nem tukrozik a valosagot.Szerintem annak kell orulni hogy van aki mer csinalni olyan helyeket ahova hogyha bemesz legalabb az anyanyelveden szolnak hozzad.Ja es mas munkajaba konnyu a legkonyebben hibat kapni.

  20. DaffyDuck » május 12, 2007 18:13

    Lajos: Ha egyik nap bemegyek a Matthiasba és azt mondom neked hogy en vagyok az aki leesett a lepcson, megkapom toled az igert fajdalomdijat?Es nem ertem miert zavar teged ha egyesek nevtelenseguket meg akarjak orizni es igy velemenyuket kifejteni a “kavezorol”? Az illeto egyen jogai koze tartozik ez is, nemcsak a valaszadas lehetosege.

  21. sanko » május 13, 2007 18:07

    DaffyDuck:a velemenynyolvanitashoz joga van mindenkinek de a szerintem a velemenynyilvanitas nem a hazugsagnal kezdodig
    ugy-e ugye??

  22. Gergely Tibor » május 15, 2007 16:52

    Kedves Lazar! Kicsit el vagy tevedve, ugyanis ez egy olyan hely ahova velemenyt, kritikat irnak az emberek. No meg vitaznak. Tehat itt messzemenoen nem arrol van szo, h “menjen oda es mondja meg szemelyesen”. Az emberek VELEMENYT irnak. Joguk van hozza(ahogy a nevtelenseghez is). Nem muszaj nekik valaszolni. Sot szerintem NAGYON alacsony dolog, hogy a Matttthhhias pince tulaja belep es megvedi a sajat kocsmajat…. (na, hat ennyit az onuralomrol es a magabiztossagrol…)
    Mondjuk en nem neveznem BATORNAK a hely tulajdonosait, szval nem kell MERNI nyitni egy ilyen helyet, lattak, h megy a tobbi magyar hely es parazitaskodnak. Na, de ha gondolod egy tapsszunetet en is tartok a bator tulajok tiszteletere.

  23. DaffyDuck » május 15, 2007 19:41

    Es ki hazudik, SANKO?tudod te azt biztosan hogy valaki itt hazudik?
    PS: billentyuzetre most tetted eloszor kezed?Az informatikai ismertek hianya oka helytelen irasodnak vagy valami mas?

    LAZAR: Ne gondold azt, hogy akik negativ kepet festenek a Matthias kavezorol odajarnak.Ez egy hibas elkepzeles. Voltak ott egyszer-ketszer es es pont.Nem lettek torzsvendegek.Akar en.De attol itt mindenki velemeny adhat,legyen az jo vagy rosz, hisz azert letesitettek ezt az oldalt.Es ha mar annyira el vagy szallva az anyanyelved hasznalatank szuksegletessegevel ilyen helyeken, akkor ideje lenne azt megfeleloen ismerned, mivel hozzaszolasodbol az derul ki, hogy meg lenne amit tanuljal.Kerlek ne sertodj meg az irottakert meg akkor is ha szerinted “mas munkajaba konnyu a legkonyebben hibat kapni”

  24. Bakter » május 16, 2007 10:37

    Daffy,
    Még szerencse, hogy ékezetek nélkül írtál, különben sokkal siralmasabb lett volna a tökéletes helyesírásod. Taníts Mester! Szerintem az dobja az első követ aki közületek bűn nélkül való! Szerintem ülj le és olvasd át mégegyszer amit írtal aztán gondolkozz el; milyen ember is az ilyen?

    Közösbe: milyen véleményt tud mondani az, aki kétszer járt a Matyiba?
    Szerintem csak felületes véleményt, olyat amilyenen az illető is felkapná a fejét, ha éppen valaki az Ő egyik kedvenc helyéről írna így.

    Nehéz objektív véleményt adni és amugy is a vélemény olyan mint az ánusz, mindenkinek van de senki sem kíváncsi a máséra. :D

  25. Octavianus Augustus » május 17, 2007 12:56

    Matthias Cafe…a lokallal semmi gond…sajnalatra melto viszont, hogy ezt a nevet kapta a rozsaszin hely…azert gyerekek…nezzunk mar oda, hogy a kozepkori Kolozsvar sziveben, mit tevekenykedunk…szerintem azok a keso gotikus boltivek nem erdemlik meg a bugyi szinet, abbol a helybol ritka vagany dolgot lehetett volna kihozni…izlesek es pofonok

  26. DaffyDuck » május 18, 2007 11:09

    Bakter.Nem haragszom ha pontosan rautalsz a szovegemben elejtett hibakra.De nem megevett betukkel vagy hasonlo dolgokkal szurd ki a szemem.Es nem haragszom ha megmondod te nekem, hogy “milyen ember is az ilyen” mint en.

  27. AndiK » június 1, 2007 14:17

    Vajon miért van zárva a pince?
    multkor jól nekikoccantunk az ajtónak ;))

  28. viola » június 3, 2007 19:15

    A hely szerintem okés, de nekem főleg akkor fekszik, mikor kint dög meleg van, lent meg jó hűvös és nincs tömegzsibaj. Ami újabban a krajcárban van, az már tényleg duuuurva. De az a tükör a véce belső oldalán…na az se semmi

  29. Farkas Zsolt (C) » július 5, 2007 19:27

    Figyu van sracok. Ha vkinek problémája van a Matthias Cafféval az csináljon jobbat,nagyobbat, szebbet s kesz. Kuss van!
    Akik oda járnak, azok bíztos azért teszik mert jól érzik ott magukat, és akik kritikát keresnek mindenféleképp azoknak az ajto nincs nyítva. A srác meg a csaj a pultnál nagyon is megfelelőek, máshol sem találsz jobbat!

    Üdv. Zsolti.

  30. b.kinga » július 30, 2007 14:14

    Tipikus kolozsvári lakósok…. ti mindenen tudok veszekedni…

  31. Timi » október 19, 2008 19:31

    szerintem hangulatos kis hely, ritkan jarok, altlaban akkor, ha csocsozni szeretnek:) A csaj, aki kiszolgal rendes, lepcsokkel egy-ket sor utan vigyaznom kell, de amugy nem gond, s most faburkolatos a fal, szoval mar a pinky hatas eltunt:)

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések