Tauffer-ház (Casa Tauffer)

szeptember 24, 2010, Dunai
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: KOCSMA/PUB



Klausen vagy P. Howard, mindegy, hogyan ismerted meg azt a helyet, felejtsd el a nevét, mert megnyílt helyette az új, a szerintem sokáig-be-nem záró Tauffer-ház (az épületet a 19. században nevezték így, ez volt Kolozsvár első irodalmi szalonja). A nap 24 órájában nyitva van, és hozza a sokak által jól ismert Janises vagy Janis Stuffos hangulatot, ezúttal jazzes körítésbe csomagolva.

Igen, ez egy jazz-bar. És végre, nemcsak egy wannabe tematikus kocsma Kolozsváron, ami valamilyen hangulatú helyre szeretne hasonlítani, hanem sikerül elérnie azt, amit akar.

Azért, mert:

1.  A képeket, az elhasznált jazz-hangszereket és dekorációs kellékeket a falakon nem összevissza aggatták föl, hanem látszik, hogy koncepció bújik meg mögötte. Az asztalokon hangulatos gyertyavilágítás, sőt a teraszon, az asztalokra helyezett vázákban, ott illatozik egy-egy csokor mezei virág. Vízipipa illata száll a levegőben. A kinti részen ráadásként, a sötétség beálltával, jazz-koncerteket vetítenek a Mátyás-ház falára. Viszont ha választani kellene, a benti helyiség mellett voksolok, mert az karakteresebb.

2. Elegendő számú kiszolgáló személyzet van, néha még túl soknak is tűnik, a kiszolgálás gyorsaságára sosem lehet panasz. Román és magyar pincérnők egyaránt vannak, és az angol is megy nekik.

3. A zene jól van válogatva. Nem egy nagy eklektikus zenemasszát zúdítanak a fejünkre jazz néven, hanem gondosan válogatott muzsikák szólnak a hangszórókból.

4. Bár teltház volt, mikor arra jártam, a mellékhelyiségeben nem volt tumultus.

5. Igazi multikulti jelleget ad a helynek, hogy a menün három nyelven van a köszöntőszöveg, és nem a bankjegykiadó automatáktól megszokott román-angol-francia felállásban, hanem bizony a kolozsvári kisebbségre és az esetlegesen ott megforduló magyar turistákra is gondolván a román-angol-magyar hármas van jelen.

6. Olyan alternatíva a Pub-zone fapados, 24 órát nyitva tartó kocsmájára, amely közelebb van a központhoz, és ráadásul a hangulat is teljesen más.

Persze mindehhez hozzá kell tegyük, hogy ezekért az erényekért egy picivel átlagon felüli árat kell fizetnünk, a Temesvári 4,6 lejbe kerül, az Ursus pedig 5,6-ba. De ha jól meggondolod és nem berúgni szeretnél az egyik este, hanem jól érezni magad egy új környezetben, próbáld ki a Tauffer-házat. Ja igen, ez a cikk nem fizetett, nem ismerem a tulajt, csak látásból, a hely ilyen jó és kész.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.06

Hozzászólások

4 megjegyzés » “Tauffer-ház (Casa Tauffer)”

  1. Zsolt » szeptember 24, 2010 14:56

    “a teraszon, az asztalokra helyezett vázák”-on temesváris poharakat értesz? Biztos emögött is koncepció bújik meg. :)

  2. Dunai » szeptember 30, 2010 14:08

    @Zsolt: Bizony, nem említettem, hogy a vázák temesváris poharak és szerintem vicc nélkül a koncepció része:)

  3. Csaba » március 30, 2011 10:54

    Na, de valoban jazz megy, vagy pop-rock-blues?

  4. petya » április 6, 2011 12:37

    ez a hely nem jó és kész.
    cseles, hogy a tulaj ezt is felvásárolta, az interior designerek és tanácsadok, akik berendezték és felülvizsgálták a koncepció kamatoztathatóságát jól végezték dolgukat, de hát semmi köze a helynek jazzhez vagy eredeti hangulatteremtéshez. a klasszikus értelemben vett jazzt nem játszák (hanem blues, oldies but goldies, stbstb.), ahhoz nem is tartozik vizipipa meg falon logó hangszerek, s ha már át akarjuk értelmezni, az oké, nagyon helyes, van nekünk egy Harry Tavitianunk van a kelet-európai klezmer hagyomány, ami beleolvadt a jazz fővonalába, stbstb, s akkor építsünk erre, beleillik a vizipipa, bele a falon lógó giccs meg gyertya, de hoppá, hát ez nem arról szól. semmi sincs következetesen végig víve, nem jazz szól, akik oda járnak nem is azt hallgatják szabadidejükben, a felszolgálok se konyítanak hozzá, élőfelvételek a falon zavaróak, s a koncertek túl gyenge minőségűek. majd ha lesz egy hely ahol django reinhardt, miles davis, lester young, hiromi uehara, kilimanjaro darkjazz ensemble váltogatják egymást, s csak koncertkor lesz tele, s a tulaj jár asztalról asztalra, s el lehet beszélgetni vele az in blueról vagy a helyi mozgalomról (ami kolozsváron nincs is), akkor tudjuk, nyilt egy jazz kocsma is kolozsváron. de az már csak azért is távlati dolog, mert nincs rá, és nem is hiszem, hogy lesz: kereslet.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések