VIA Restaurant

április 29, 2010, Ruby
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: e) LUXUS 1) Típus: ÉTTEREM



VIA - szőlőtőke, út, élet, és a római hatos. A kerítésre a szomszéd szőlője van felfuttatva, a házszám a 6-os (Kolozsvár, Inocentiu Micu Klein/Virág utca). Az út, amelyen több éve elindultak, egyben cél is: egy egyedi hangulatú és minőségű vendéglő létrehozása egy közel 250 éves épületben, a város központjában. És most ez a hely életre kel.

A kezdésem patetikus, és a VIA Restaurant minden bizonnyal jobbat érdemelne. A három termet (két földszinti és egy pincehelyiség) és két teraszt magába foglaló vendéglő nem más vendéglátóipari egységeknek akar konkurenciát csinálni, hanem valami egészen újat nyújt. Hogy miben? Először is itt tényleg figyeltek a részletekre, nem a régi épület megerőszakolásával alakították ki a mostani belsőt (2008-ban a Transsylvania Nostra Alapítványtól díjat Péter Júlia tulajdonos-menedzser kapott a barokk stílusú magánház restaurálásáért), és olyan megoldásokat alkalmaztak (például a fűtőtestek letakarására, a beugrók díszítésére), amelyek észrevétlenül teszik otthonosabbá a környezetet. Az egyik ilyen beugróban például egy a korban jócskán benne levő kotyogót vehetünk szemügyre.

A másik figyelemreméltó gesztus a vendégek és a személyzet kapcsolatának nyitottá tétele: minden helyiségből belátni a konyhára vagy a bárpult mögé az üvegfalaknak köszönhetően. És ha már betekintünk a bárpult mögé, szemügyre vehetjük az igencsak gazdag italkínálatot.

A főszakács a magyarországi Náday Egon, aki 14 évnyi amerikai tapasztalat után jött Erdélybe, pusztán kalandvágyból, és úgy gondolja, hogy a VIA-ból a város első számú vendéglője válhat. A megnyitó alkalmából szervezett sajtófogadáson nemzetközi menüjükből nyújtott ízelítőt: spenóttal és ricottával töltött kalamári, burgonyaszuflé, túrós puliszka padlizsánnal, cukkinivel és koktélparadicsommal. Azt hiszem, magától értetődik, hogy kifogást egyikben sem találtunk.

Az árak a célközönséghez vannak igazítva, vagyis eléggé magasak - a főételek 50, az előételek 25 lej körül vannak árazva - de aki egy különleges estére vágyik egy különleges, elegáns, de nem sznob helyen, keresve sem találhat jobbat Kolozsváron.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.88

Hozzászólások

2 megjegyzés » “VIA Restaurant”

  1. kata » július 26, 2012 16:24

    Fura, hogy több, mint két éve senki nem szólt hozzá a bejegyzéshez.
    Ha Kolozsváron járok, mindig betérek a VIA-ba, legalább egy uborkás limonádéra (aqua fresca), vagy egy madártejre.
    A legjobb hely!
    Ínyenceknek: ‘it’s a MUST’! :)

  2. Zoli » július 9, 2013 16:05

    Katának igaza van !
    Ez a legjobb vendéglö Kolozsváron ! Èvek óta !

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések