Bulgakov

március 2, 2010, fulop_noemi
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: KÁVÉZDA



Élő közvetítés a megújult kolozsvári Bulgakov kávézóból: a wifi hasít, és áram tekintetében is nagyvonalúak – egész hosszabbítónyi forrás áll a laptopozók rendelkezésére. A megújult jelzőt amúgy nem üres frázisnak szánom, az utolsó átdizájnoláskor végre sikerült változtatni sok olyasmin is, ami túl van a vakolaton.

A galéria Szentes Zágon fotói felhasználásával készült

A legjobban a vécéjüket szeretem, ha betennének egy asztalt, oda ülnék be kávézni. A semleges színű kőburkolat, a sok tükör és a lakberendezési lapba illő kagylók egy olyan kávézóról szólnak, ami több klasszissal feljebb pozicionálta magát a régi Bulgakovnál. Bár a termek nem érik utol elegancia tekintetében a mellékhelyiséget, a kőburkolat ott is folytatódik, és szerencsés volt a színválasztás is: élénk, de nem rikító narancssárga a fal.

(Még egy szót a kőburkolatról: a kollégám, miután meglátta az épp átalakuló helyisége, annyira beleszeretett a kőborításba és a bárpult mögötti kőmozaikba, hogy a saját konyhájába is ilyeneket tett.)

Felújították a főként Bretter-körök szervezésére szolgáló pincét is, amely Bréda Ferencről kapott nevet: megmaradtak a padok a fal mellett, de született egy oldalsó, bárszékes helyiség is. Igaz, utóbbit eddig csak működésen kívül láttam, a buli továbbra is a főhelyiségben zajlik. Viszont a Gábor Lali-féle füstelszívó remekül működik, még teltháznál is csak az könnyezik a dohányfüsttől, aki egyetlen cigarettára is érzékeny. De számukra odafent továbbra is van több nemdohányzó terem.

A legnagyobb újítás azonban a kaja: igen, aki még nem értesült volna róla, a Bulgakovban enni is lehet. A választék nem túl nagy, jelezve, azért nem változott át vendéglővé a kocsma – levesek 7 és 10 lej között, második fogások körettel 15-20 lej, szendvicsek 5 lej körül kaphatók. A főételek többsége nem a megszokott hús krumplival, hanem inkább a különleges összetevőkkel ínycsiklandozóvá varázsolt ételköltemény kategóriába illik. A szendvicsekről részletesebben is tudok nyilatkozni: a képernyő mellett ott figyel egy szelet bruschetta, türelmesen vár sorára, lévén, hogy másik két társával már javarészt jóllaktam. Amikor kihozták, még meleg volt a pirítós és a ráolvasztott sajt, amelyiken friss paradicsom és apróra vágott, minőségi sonka áll kupacban. Ha valamit felróhatok hibájául, azok a szárított zöldfűszerek a tetején. De ezzel együtt is úgy érzem, messze korrektebb kaját kaptam 5 lejért, mint a sarki fast foodosnál. Ráadásul kedves pincérlány hozta, aki annak ellenére is gyakran fordul elő, hogy félig sincs tele az emelet.

Még mielőtt belém kötnétek a kommentekben: én fizetem a bruschettámat és az üdítőimet, nem OJD vagy Kovács Feri. Csak azért nem adok nekik ötöst, mert az asztalok és székek alulmúlják a kagylók eleganciáját. De ebben az új Bulgakovban tényleg jó létezni,  pont annyira jó, mint amennyire kellemetlenek voltak a régi morcos pincérei és folyton úszó vécéi. A Bloodymary undercover posztírója köszöni a figyelmet.

>> 2007-es bejegyzésünk a Bulgakovról >>



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.05

Hozzászólások

34 megjegyzés » “Bulgakov”

  1. Bitschka von Kotschma » március 2, 2010 18:09

    Ööööö. A Bulgakov mitől juppi hely? :))

  2. Francois » március 2, 2010 19:10

    Nem is tudom, szerintem sznob hely lett. Ugyanakkor draga is, az uj fajta sorok sem a legvonzobbak. A regi bolognai, csirkes stb. szendvicsek is a menube mar csak disznek szerepelnek, erdekes, a nem dohanyzo termek este 8 utan egybol atvaltanak dohanyzova. Szerintem mar a Bulgakovnak nem a diaksag a celkozonsege, mint volt regen.

  3. Francois » március 2, 2010 19:12

    Hja es protokol hely:)

  4. Endre » március 2, 2010 19:16

    Hát pl. attól, hogy az egykori egyetemista törzsközönség öregedett pár évet, és young urban professionalek lettek belőlük. De még mindig oda járnak:)

  5. humm » március 2, 2010 20:57

    én sem értem, mitől is került a juppi kategóriába?

  6. Görög » március 3, 2010 09:43

    A férfi wc latin feliratával kicsit mellélöttek, nem találták el a helyes esetet …

    nem latrina virum, hanem latrina virorum… ha má felvágunk

  7. loodweeg » március 3, 2010 09:47

    Kicsit elfogult lett a cikk, mi nem igy latnank..a budi egy kicsit sok, egy adott idopontban erzed, mintha barlangban lennel, font a fust meg mindig problema, az agyondicsert bruschetta lehet szep es izletes, de annak jo aki elotte mar kajalt valamit.Vagy madaretku. Szep napot kapott el a kedves szerzo, mi bottal uthettuk a pincer nyomat neha, sot, majdnem nekialltunk sort sajtolni. Nem rossz, de miszerintunk a regi bulgakovnal annyival jobb, hogy a budi tenyleg nem folyik, csikosra lett festve egy ket fal, nomeghogy be vistai koveztek a kocsma felet, font meg nem doglesz ehen. Juppi? messzemenoen sem…ugyanaz az atlag magyar kocsma…target:egyetemistak. Mikor lesz mar az, hogy kvaron ha magyar kocsma, az ne legyen egyenlo azzal, hogy igenytelen?

  8. fulop_noemi » március 3, 2010 10:28

    Végülis vitatkozhatunk azon, kinek mitől juppi egy hely. Ha legaljának a sarki talponállót veszem, fapadosnak a Krajcárt, akkor mondjuk az Atmosphera a középkategóriás, és a Bulgakov azért egy lépcsővel feljebb van, úgyhogy nálam értelemszerűen juppi.

  9. Endre » március 3, 2010 11:19

    @loodweeg: a bruschettát előételként vagy étkezések közti harapnivalóként szokás fogyasztani, vagyis nem az a feladata, hogy jóllakasson.
    A péntek esti csúcsforgalomban egyébként velem is előfordult már, hogy félórát vártam a sörömre. Ennek ellenére szerintem bőven van változás a kocsma korábbi önmagához képest, és egyértelműen jó irányba.

  10. Isti » március 3, 2010 14:42

    Érdekes, hogy mindig akadnak elégedetlenek. A magyar diák luxuskávézóban szeretne csücsülni és 1 lejért inni a kávét meg a sört. Méghogy a Bulgakov drága? Aki ezt állítja, az induljon el és nézze meg a többi kocsma árait. Érdekes a sznobsággal való folytonos dobálózás is, ha egy hely egy kicsit igényesebb és civilizáltabb, azt lesznobozzák. Aki a csövi környezetet szereti, van elég nekivaló hely. Viszont sokan vannak, akik szeretik, ha civilizált a véce, ha van választék az itallapon, ha nem ordít a zene és ha körbenéz, akkor normális embereket lát, nem pedig üvöltöző csöviket. Tiszteletre méltó, hogy a Bulgakovban kiállítások vannak, irodalmi kör, filmklub. Ha valaki szereti ezeket a dolgokat és pártolja a kultúrát, miért kell lesznobozni? Az a fasza magyar ember, aki nem olvas el egy könyvet sem életében, és rá sem néz egy festményre? Szerencsére sokakra nem jellemző ez a csövi mentalitás, ezért van az, hogy az egyetem elvégzése után is ide járunk vissza, sokadmagunkkal. A Bulgakov évről évre szebb és jobb és csak azon csodálkozom, hogy nem emelik az árakat.

  11. Francois » március 4, 2010 13:25

    Az igenyesseget en is szeretem, sot hive vagyok, es nem is varom el, hogy holmi kavet adjanak 1 lejert. A Krajcar meg a tobbiek is azert kicsit fejlodhetnenek, ne legyunk mindig az igenytelen keletiek.
    Amugy az arakat nem emeltek de fogjak hamarosan, mert minden dragult. Amugy is 5 lejert egy sor draga, akar hogy nezzuk, a gyarto 1,5-be adja es leszallitja…A zenet meg kifogasolnam, mintha az urben lennenk, fel ora mulva az ember depresszioba esik az ufo zenetol. Hja, a sznobbsag nem azon mulik, hogy hany konyvet olvastal vagy hanyat nem, hany festmeny kiallitast neztel meg, hanem a viselkedesben. Igaz, a Bulgakov kavehaz, es nem kocsma, csak az lett belole. Talan nem is kocsma kellene legyen a szolgaltatasa, csak itthon divat, hogy mindent osszerakunk egy helyre, kitalalunk egy imige-t, hogy minel tobb penz jojjon be.

  12. szakacs » március 4, 2010 16:19

    Nem 5 lej a sör, hanem 4,2 a Becks, az teljesen rendben van, és vannak olcsób sörök is. Amiért szeretem a Bulgakovot az a borok. Vannak borhűtők, külön a fehérnek és külön a vörösnek és vannak jó borok, erre nem nagon szoktak hangsúlyt fektetni felenk, mert legtöbben a sört vedelik, szerencse, hogy a borivókra is gondol valaki. Magyar ember bort iszik!

  13. Fábián Gábor » március 5, 2010 15:12

    Nem gyakran járok oda, legutóbb szeptember környékén ültem be. Egyszer arra jártam januárban egy péntek délelőtti órában vizsga után, de akkor még nem volt nyitva, így nem láttam a megújult belsőt.

    Amikor nyáron kint üldögéltem a teraszon, akkor a pincér lány elég hamar kiszolgált, annak ellenére, hogy minden asztal foglalt volt kint (bár több mint 30-en nem voltak).

    Talán a közeljövőben el fogok látogatni, lássam a változást.

  14. Bitschka von Kotschma » március 8, 2010 16:38

    szakacs: “Magyar ember bort iszik!”

    Ja. Vöröset, hűtőből…

  15. Hotdogzsiga » március 9, 2010 11:48

    @Bitschka von Kotschma

    Finoman jelezni szeretnem, hogy amihez nem ertessz inkabb ne szolj hozza. Nalad valoszinuleg okosabb es hozzaerto emberek szerint a vorosborok idealis fogyasztasi homerseklete 16- 18 Celsius fok de vannak olyan vorosborok is amelyeket 9 fokon ajanlanak fogyasztani.
    Tehat… Igen! Voroset, hutobol…

  16. humm » március 10, 2010 20:15

    Hehe, Endre, ez önjellemzés volt? :))

  17. Zoli » április 12, 2010 09:32

    @Hotdogzsiga:
    “vannak olyan vorosborok is amelyeket 9 fokon ajanlanak fogyasztani”

    Tudnal erre peldat mondani a Bulgakov kinalataban?

    Koszi

  18. Hotdogzsiga » április 15, 2010 13:09

    @Zoli,

    Nem tudok peldat mondani ra mert nincs ilyen a Bulgakovban. Gondolom ezert is van 16- 17 fokra allitva a vorosboros huto.

  19. Istvanka » május 18, 2010 19:42

    Heee … mi baj volt a regi morcos pincerekkel ?? :D … ki is volt ott morcos ?? ;))

  20. nagyonidegesit » május 20, 2010 14:25

    ha 3,1 valami, akkor a kedves ,melltarto nelkuli tizedkategoris pincerek ne egybol 4 lejbol adjanak vissza, mert egyszer nagyon kirobbanok

  21. m » május 26, 2010 11:02

    Kedves nagyonidegesít és a többiek,

    első körben leszögezném: semmiféle érdekeltség nem fűz a szóban forgó intézményhez, sem tulajdonosa, sem alkalmazottja nem vagyok, mindenféle ilyesfajta feltételezgetéstől kíméljetek meg, nem önös érdek íratja velem ezeket a sorokat.
    Azt a fröcsögést viszont már egyszerű polgárként is nehezen tudom szó nélkül olvasni, amit ti, a foghíjas kocsma- és vendéglőkultúrátokkal elműveltek. Az azért mégiscsak túlzás, folyton elvárni, hogy valaki igényes lokálokat teremtsen a hátsótok alá, de milyen igényekről beszélünk itt, miközben ti Hargita sört vedeltek, és elvárjátok, hogy egy 5-6 lejes bruschettától jóllakjatok Kolozsvár történelmi központjában!
    Hogy egy hely mennyire igényes, az elsősorban a klientúráján múlik, ez esetben ti, kedveseim, csak a fenti két beszólásra támaszkodva, az igényességgel még köszönő viszonyban sem vagytok. A meggyet a torta habjára pedig azzal teszi fel bizonyos nagyonidegesít, hogy a tizedkategóriás pincér hány lejtől ad vissza 3,1 lej esetében. Nem kívánom, hogy megértsétek, s hogy velem egyetértsetek, mert ennek kasztbéli akadályai vannak a ti esetetekben, de te mégis hányadkategóriás kliensnek tartod melltartós vagy anélküli jófej személyedet? Mert igényes, civilizálódott vendég nem fröcsög, hogy 4 lejtől adnak vissza, hanem maga ajánlja fel borravalóként azt a 90 banit a 3,1 lejtől a 4-ig, és akkor már mindjárt nem is lenne miről beszéljünk.
    De ismétlem, ti (sajnos ez a felhasználói felület nem teszi lehetővé, hogy ezt a személyes névmást kisebb betűmérettel írjam, de a 12 pontoshoz képest tekintsétek 3-4 pontosnak) ezt nincs hogyan értsétek!

  22. Bovary » június 8, 2010 00:45

    m » május Egyszerűen nagyszerű a hozzászólásod.

  23. julianusbarat » június 21, 2010 12:58

    nem az új image-el van a baj, hanem az ihatatlanul rossz a kávéjukkal… mint ahogy az insomniának is mellesleg

  24. ncool » augusztus 9, 2010 10:23

    sajnos a magyar ember sohasem tudott elismerni semmit. mindig csak irigy volt es azt nezte, mennyivel van tobb foldje a szomszednak. genetikaialg belenk van kodolva, hogy egyszer a hibat keressuk mindenben. ez a tudat megerosodott bennem e forum olvasasa soran. talan soha nem tudunk majd ezutan sem kozosen semmit elerni (ahogy eddig sem), hogyha radikalisan meg nem valtoztatjuk a hozzaallasunkat a dolgokhoz es megtanuljuk ertekelni az erteke(in)ket.

    peldaul azt a tiszteletremelto probalkozast, hogy egy nagyon nehez gadasagi idoszakban valaki meri vallani azt a terhet es gazdasagi kockazatot hogy a (nagyreszt) bunko erdelyi magyarsagnak, aki a fent mar oly pontosan megfogalmazott 2 lejes hargita sorre tart igenyt,nyujt egy olyan lokalt, ahol ok is elfernek az esetleg egy picit muveltebb tarsaik kozott.

    de sajnos az otlet dugaba dolt. egyelore a kolozsvari magyar egyetemistak nem erdemelnek meg egy ilyen helyet, mrt fel sem tudjak fogni mi is az a kultura es milyen kellene legyen.

    nevezhettek sznobnak, meg akarminek, de aki egy picit is jart a vilagban az tudja, hogy az euban egy pubban egy atlag sor 4 euro, amerikabn 3 dollar, angliaban pedig legalabb 4 font.

    tisztelettel, es vizsgaljuk meg eloszor magunkat mielott valakinek az oly faradtsagos munakjat kritizalnank!

  25. m » szeptember 8, 2010 11:03

    @ncool

    csak most olvasom, s kérdem, hogy te mégis milyen minőségben “nagyrészt bunkó erdélyi magyarságozol”?
    Én itt egy nagyon szűk rétegről beszélek, akik Hargita sört vedelnek, és emellett ígényekről beszélnek, te meg egyből “nagyrészt bunkó erdélyi magyarság”-ról? Mégis milyen alapon engeded ezt meg magadnak? S te melyik részbe tartozol, a nagyrészbe, vagy a kisrészbe? Vagy egyáltalán közénk tartozol-e? Mert ha nem, akkor mélységesen szégyelld magad!

  26. trixi » szeptember 10, 2010 00:31

    Nekem az a velemenyem, hogy a kedves ncool, kisse temankivul van…a hargita soron is megvan ugyanugy a haszon mint mas termeken is, szoval ennek semmi koze ehhez, en is hargitat iszom mert jobban izlik a tobbinel, amugy ha kulfoldi felvagasrol van szo ittam en mar 7 euroert is sort franciaorszagban, 5 euroert finnorszagban, 4 euroert nemetorszagban, 500 ftert magyarorszagon 7 zlotyiert lengyelorszagban, 4 euroert olaszorszagban, 6 frankert svajcban, ….most egyelore otbb nem jut eszembe…de hogy ennek mi koze a temahoz hogy kulfoldon mennyi sor, es hogy mivel kotheto ez a muveltseghez???hat nem tom, sztem ncool lehet fogalomzavarban szenvedsz a kulturatultengestol :))

  27. m » szeptember 13, 2010 13:31

    @trixi

    szerintem te is picit témán kívül vagy. egyébként pedig kár volt beléd a külsőföldeken megivott sok jó sör, ha semmit nem csiszolódott az ízlésed.

  28. trixi » szeptember 16, 2010 13:42

    @ m
    A sor nem csiszolja az izleset az embernek, vagy talan a te jo izlesed a sor csiszolta? Az hogy nem vagyok sznob es nem csak a legdragabb sort iszom az egy dolog, es ha en a hazait szeretem az is egy dolog, de ennek mi koze az izleshez, es fentebb emlitett ncool altal a bunkosaghoz ??? amugy meg nem rivalkodas volt a celom, csak kicsit ravilagitani arra, hogy nem szamit mennyibe kerul a sor amit iszol…amugy meg amig ilyenek vannaki mint ti ketten diszpeldanyok, akik csak a jo import sort isszak, mert attol kulturaltak es kulonlegesek, addig fogunk ott tartani ahol most tartunk…mas nemzetek tisztelik es fogyasztjak es tamogatjak sajat termekeiket, es max megkostoljak a kulfoldi sort, de meg buszkesegbol is a sajatjukat isszak…ha van…

  29. m » szeptember 17, 2010 17:04

    No comment!

  30. dee » szeptember 19, 2010 08:59

    Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa. (Mt 5,1-10.)

    Nemde, trixi?

  31. V10R1C4 » szeptember 20, 2010 21:21

    Itt én azt érzem, hogy a) nem kellene modorosságokkal dobálózni (ilyen az, hogy ha egy hely nem UV Kricsmi szint, akkor nyilván sznob, illetve a bunkómagyarozás) b) elégedetlenkedők és mindent jobban tudók mindig lesznek, ahogy olyanok is, akik a másik nézőpontból kapnak gutaütést előbbiek nagyszájú megmondására c) abban, hogy a magyar virtusnak, vagy akárminek sarkpontja a problémázás, sajnos van valami. Vigyázat, magyarországi vagyok, nagyon nagyon sok magyart látok egyrakáson. Nyíregyháza és környékit egyfelől, pestit másfelől (Nyíregyen élek tanulok dolgozom, Pesten lakom hivatalosan anyukáméknál).
    Szóval itt kezd kialakulni egy indulatos vita, mindenki haragszik, ki a Bulgakovra, ki a sznobokra, ki a kocsmásokra, megint más a provinciális ízlésű alakokra úgy általában… én meg igazából most pont nem haragszom senkire, csak a korlátoltságot és a vak dühöt tartom egy megoldandó problémának. De ha Kolozsváron járok, megnézem már ezt a Bulgakovot, legutóbb csak a La Portban voltam, meg valami lehetetlen netcaféban, ahol velem angolul beszélt a magyar recis (haverrel magyarul beszélt, akkor esett le, hogy beszélhettünk volna úgy is, de már angolul köszöntem be, úgyhogy angol lettem, kész:)).

  32. trixi » szeptember 28, 2010 00:27

    @ dee
    Jo ez nagyon :)) kemiatanarnom mondogatta anno…feltetelezem nem nekem szol :P

  33. dee » szeptember 28, 2010 08:10

    Jaj nem, dehogy, Isten ments, hogy is szolhatna neked? Csaknem érzed úgy, hogy okot szolgáltattál volna rá? Mert ennek a halvány gyanuja sem merülhet fel! Áh, dehogy, miket is képzelődsz!? Jaj, jaj!

  34. K » április 14, 2011 11:36

    Szerintem a Bulgakov egy olyan hely, amit az ember vagy nagyon szeret, s akkor törzsvendég, vagy ki nem állhat, mert valaki valamikor valamit a fejébe vert, s attól nem tud tágítani, s nem is érdekli igazán a változás.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések