Ali Baba vendéglő - a kolozsvári arab juppik törzshelye

október 7, 2009, nietzsche
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: ÉTTEREM



Az Ali Baba az egyik kedvenc kolozsvári éttermem. A főtérről nyíló Szentegyház utcának az elején található, a Gaudeamus könyvesbolt mellett (a Matyi szobor bal oldalán, a Vodafone-shoppos utca).

Néhány hónapja jártam itt először, a lokál félig volt, de én voltam az egyedüli “fehér ember”. Török helyként van pozícionálva, de a Kolozsváron tanuló arab diákok, az itt működő arab vállalkozók népesítik be elsősorban. Autentikus. Salam aleicum, marhaba, evet, ederim: amolyan török-arab lokál.

Amikor a családdal jártam itt, szintén csak arabul beszélőket láttam. Az egyik belső szobában vidám, elegáns és csinos arab lányok egy nagy kerek asztal körül élték gondtalan mondén életüket.

Beültünk a családdal egy asztalhoz (betoltuk a babakocsit is) - a főnök lehetett az, aki mikor látta, hogy töprengünk, hogy bejöjjünk-e, barátságosan beinvitált minket. Leültünk, az étlapot tanulmányozom, és kiveszem a farzsebemből a pénztárcámat. A főnök oda jön hazzám, ráteszi a kezét a vállamra, és barátságosan, románul odasúgja: “ha nincs pénzed, nem baj!” Emlékszem, amikor Törökországban csupa vendégszeretetből ingyen teát vagy salátát kaptunk az olcsó, eldugott éttermekben.

Amúgy nem olcsó, nem drága és nagyon finom. Ha nem ittatok még ájránt, ne hagyjátok ki. Az ájrán hideg sós-vizes joghurt ital, remekül megy a török ételekhez. Egyik alkalommal napi menüt kértünk, ami azt jelentette, hogy a pultnál rámutattunk arra, amit kérünk, és mindenből pakoltak, amennyi belefér. Ne hagyjátok ki azt, ami úgy néz ki, mint a töltöttkáposzta, de alapvetően saláta jellegű, savanykás-olivás szőlőlevélbe csomagolt rizses hús. Sokféle kebab és édesség is kapható, de van levesük is, azt még nem kóstoltuk. Hangulatos, rafinált, civilizált.



* pontos átlag: 5.00


* pontos átlag: 3.33

Hozzászólások

8 megjegyzés » “Ali Baba vendéglő - a kolozsvári arab juppik törzshelye”

  1. mark » október 7, 2009 22:46

    hat pedig a levest mindekepp ajanlom, kiprobalni FOLEG a LENCSELEVEST illletve JOGHURTLEVEST teljesen mas mint az itteni- egylere eresztett “csorbadeburtataraneascadevacutaalagrec”

    udv mark

    u.i. ja igen meg 2006-ban volt egy masik torok vendeglo a roman nemzeti szinhaz mellet “ALA TURKA” az szerintem fenyevekkel jobb volt.

  2. kicsi » október 7, 2009 23:32

    En kb egy eve voltam ebben a vendegloben, akkor inkabb a kivancsisag vonzott erre a helyre, mint az ehseg. Ami a legjobban tetszett es amin nagyon meglepodtem, hogy egy kedves kiszolgalo holgy fogadott bennunket, es nemhogy angolul beszelt vagy romanul, hanem amikor meghallotta, hogy magyarok vagyunk, el kezdett magyarul beszelni velunk:) szepen beszelt es helyesen. Pedig latszott a lanyon, hogy torok ver csorgadozik benne.
    Mivel amikor mi ott jartunk (nem tudom azota valtozott-e) az etlapon nem volt feltuntetve, hogy az adott etel mibol van, hanem csak a rajzot lattuk. A kiszolgalo holgy keresunkre mindent elmondott, hogy mi mibol keszul mihez hasonlit az ize, stb. A parom valami kebab feleseget evett, az nekem is izlett, en valami desszertet valasztottam, de azt em tudtam megenni, mert tul edesnek talaltam. Nem is ez a lenyeg, hanem tetszett, ahogy a torok ferfiak teaztak, kicsi kancsobol ittak a teajukat es nyugodtan beszelgettek. Megismertem egy uj kulturabol egy kis reszt es megkostoltam a torok edesseget. ez mar onmagaban eleg volt.

  3. Kata » október 22, 2009 21:31

    En rengeteget jarok oda, reszben az arab barataimnak koszonhetoen es csak jot mondhatok rola:) Az ayran valoban nagyon finom,bar mikor eloszor kertem kicsit meglepodtem (akkor meg minden torokul volt es ugy dontottunk a baratnommel h semmi olyant nem kerunk amit ismerunk v. nem tudunk kimondani:P). En a legjobban azt szeretem benne, hogy addig vagy ott ameddig akarsz meg akkor is ha mar nem fogyasztasz. Senkinek nem jut eszebe “kedvesen figyelmeztetni”,h. huzzal mar el. A multkor is mi voltunk az utolso vendegek de vegtelen turelemmel megvartak ameddig befejeztuk az evest - beszelgetest. Persze van mas “keleti” is benne: a minap en voltam az egyetlen no az egesz etteremben es bizony volt ra eset, hogy engem meg sem kerdeztek mit kerek, hanem a fiuk rendeltek nekem is :)) -az sem utolso, hogy zseb-barat aron irdatlan mennyisegu kajat kapsz XD

    U.I.: kostoljatok meg a Hummus-t aki meg nem birja a baklava-t annak a gullac-ot ajanlom. Fele annyira edes ;)

  4. Tünde » november 27, 2009 18:17

    Amikor pénzünk van rá, ebédelni beugrunk oda, mert jórészt mindenhez közel van. - Azonban határozottan kijelentem, hogy amikor minőségi teára vágyom (nem nagy tolongásban), mindenképp ide ülök be, a kecses kis pohárkából elfogyasztani :)

  5. frodou » január 20, 2010 17:56

    A lencselevest kar hogy nem probaltatok ki,szep zold,sargaborso-leves izu de megis konnyebb.Azt mindenkinek ajanlom.Nekem a legjobban az tetszett az etteremben, hogy sajat sutesu szezamos-makos “laposkenyeret” adtak a kaja melle ami nagyon finom volt.

  6. zsuzsa » február 5, 2010 16:54

    Dolgoztam ott, vagány volt az élet ott, de azt megtanultam török feleség soha ne légy, a vendéggel s a barátnővel nagyon jól bánnak, a feleséggel is ha olyan beállítottságú vagy, mint amilyenek a török nők..ami nevelés kérdése is….de enni mindenképpen térj be…….igen és egyél lencse levest, na meg ájránt igyál, kostóld meg a kenyeret is, mert az imádnivaló…hm a többit nem is sorolom

  7. claudia » július 21, 2010 00:26

    zsuzsa te voltal torok feleseg?vagy miert mondod hogy soha ne legy torok feleseg?

  8. wimmer jozsefné » július 13, 2011 16:59

    miből készűl a török ájrán nevű ital, és mihez hasonlít az íze?

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések