Ábel vendéglő

március 31, 2009, tengeri
3) Helység: Sepsiszentgyörgy 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM 1) Típus: KOCSMA/PUB



Potenciális sajtós-értelmiségi törzshely az Olt utca központ felőli végében. Egyelőre ebédidőben üzletemberek, este a legkülönfélébb stílusú kocsmázók járnak az Ábelbe. Stílusosan egy sztriptízbár közvetlen szomszédságában nyílt, egy felújított, régi polgári házban. Jó stabil, nehéz faasztalok és székek, egy zongora, magas bárszékek alkotják a berendezést, a helyre a visszafogott csillogás jellemző.

Mindenfajta sör egységesen 4 lejbe kerül, értsd: ugyanannyi a Hargita is, mint a Gösser, Holsten, Tuborg vagy Becks. Kajálni is lehet, még nem próbáltam végig a kínálatot, de az étlap első ránézésre korrekt árakat tartalmaz, levesek 8-9 lejbe kerülnek. Olyan ételkülönlegességek vannak, mint „Ábel a rengetegben” dupla tál (900 grammnyi kaja 29,5 lejért), további specialitás például a Nagy Bécsi „Erős Pista”, sőt A konyhafőnök ajánlja rovat is van. Három adag szalmakrumplira, egy-egy adag rántott sajtra és brokkolira, plusz 2-3 sörre mintegy 40-50 lejt fizettünk ketten.

Mikor először voltam ott, élőzene ment, egy fiatalember zongorázott békebeli kávézházi hangulatot teremtve. Azóta sem sikerült újra elcsípni, de a gépzene is visszafogott, lehet mellette beszélgetni. A pincérek fiatalok, kedvesek, habár ha nagy a tömeg, kell várni a kiszolgálásra – de hát ez mindenhol megesik. Hétköznap, hacsak nincs nagy társaság, hamar zárnak, fél 11 körül. Hétvégén: ki ameddig bírja alapon megy, legalábbis eddigi tapasztalataim alapján. Dohányozni lehet, sőt helyben kapható néhány fajta cigaretta. Ami mindenképpen különleges, az ónosan matt fémcsap a fürdőben: egy vályúszerűen felül nyitott csőből ömlik a víz a mosdókagylóba. A mellékhelyiség egyébként teljesen rendben találtatott, tiszta, és papír is van mindig.

Középosztálybeli, szolid párok, nagyobb asztaltársaságok egyaránt megfordulnak az Ábelben, amely néha könyvbemutatóknak is helyszínül szolgál. A belső termet tudomásom szerint le is lehet foglalni nagyobb összejövetelekre. Nem diákkocsma, bár diákok is járnak ide; környezete meghitt beszélgetéseknek és politikai vitáknak kedvez inkább.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.04

Hozzászólások

6 megjegyzés » “Ábel vendéglő”

  1. birtalancsanad » március 31, 2009 10:43

    Sajnos az ételek íze, és kinézete is nagyon függ az aktuálisan a konyhán dolgozó alkalmazottaktól.
    Így (mivel én a deszerteket kostólgattam) egyik napról a másikra a Tiramiszu fele akkora lett… és rondán szétfolyva, az azelötti nagy, és szépen esztétikusan összeállított adaghoz képest.
    A Gunde-palacsinta is hol esztétikusan van a tálra rakva, kevés tejszínhabbal és csokiöntettel, hol tele van csak úgy “rápuffogtatott” tejszínhabbal és semmi csokiöntet.
    Persze lehet, hogy ez csak az első hetek alatt volt így (csak akkor voltam bent… első 2-3 hét).
    Összességében nyugis hely, amely hiányzott a szentgyörgyi kocsmák/vendéglők palettájáról

  2. peter » március 31, 2009 12:01

    Szerintem a legkiralyabb ettermek, kavezok, kocsmak, egyike egesz Erdelyben.

  3. kövi sára » március 31, 2009 17:23

    nagyon jól főznek az ábelben! még nekem is ízlik, pedig nagyon válogatós vagyok. jók a bifsztekek, és a tiramisu egyenesen merénylet a fogyókúrázók ellen :D

  4. robi » április 10, 2009 12:38

    szar hely!
    punktum!

  5. Tottoka » május 14, 2009 13:47

    Finom kaják, korrekt árakkal.A kiszolgálás fejlődik, nehéz olyan pincéreket találni aki nem a vendég és a főnök lehúzásában látja a jövedelmet hanem a borravalóban.És a logó sem semmi a székely legényke a felhőkarcolók közt(ritka fényreklám)vagy a zöld fenyves alatt bejárati fölső ablak.Kitartást a tulajoknak jó hely lessz csak legyen türelmük és pénzük bejáratni(min 2 év)

  6. Csicseri » augusztus 1, 2009 14:37

    Úgy látom, újra összeáll az Ábel. Már, már elveszetnek tituláltam. A múlt héten (fél év után) újra bementem és a marha bélszín az marha bélszín volt. Tarts ki és ez jó lesz.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések