Fogarasi tehéntúró: teszt és receptek

január 19, 2009, admin
Szalonbeszélgetések: a legfinomabb ínyencségekről



A fogarasi (Făgăras) tehéntúró olyan termék, melynek neve régóta létezik a köztudatban, mára több különböző gyártó is használja. Ami közös bennük: dobozos tehéntúró tejföllel, többnyire 150-250 g közötti kiszerelésben, kerek vagy ovális dobozban kapható. Íze se nem kifejezetten sós, se nem édes, így a legkülönbözőbb recepteket lehet kikísérletezni belőle. Eddig csak szóbeszéd tárgya volt (tehéntúró-fanok között), hogy melyik finomabb, és kitől mit érdemes venni, most azonban végigkóstoltuk őket, teszteltük az egyes márkák közötti különbségeket és kiagyaltuk, melyik milyen formában lenne a legjobb.

 

Napolact

200 g, 146 Kcal/100 g, 26% zsírtartalom. Ára: 3.79 RON

napolact

 

Édesebb emlékeink élnek róla abból az időből, amikor még fehér alapú, piros-kék feliratos dobozban árulták. Igaz, design szempontjából nagyot fejlődött, talán a legjobban néz ki az összes Făgăras túró közül, az íze azonban száraz, nyögvenyelős, tulajdonképpen erőteljes íztelenség vagy például fűrészporíz érzetét kelti. Persze, lehet, hogy csak mi voltunk pechesek a választásnál, azonban a Napolact terméke ebben az esetben alulmaradt másokkal összehasonlítva. De nagyon gusztusosak a tejföllel leöntött túrógombócok, és az állaguk is rendben van.

Tipp: tojással elkeverve, cukrozva (vagy még inkább mézzel), narancs-vagy citromhéjat belereszelve nem fog annyira érződni, hogy a túró nem olyan ízletes.

napolact

 

Újdonság a Napolact túró petrezselymes változata, amely sokkal lightosabb és nem annyira száraz, viszont cserébe annyira erőteljes petrezselyemíze van, hogy egy egész gyerekkori, nagymamánál szervezett családi ebéd emléke megelevenedett bennem, a jó zsíros húslevessel az élen. A levesben sosem éreztem a petrezselyemzöld saját aromáját, nem is tudtam, hogy van neki, most azonban beazonosítottam (200 g, 127 Kcal/100 g, 5.9% zsírtartalom).

 

ProdLacta

200 g, 106 Kcal/100 g, 26% zsírtartalom. Ára: 3.37 RON

prodlacta

 

Krémes, ízletes, megfelelő mennyiségben keveredik benne a túró a tejföllel. Ezt szerettük a legjobban, annyira, hogy a fotózás idejére már ki is ürítettük a dobozt. Ez az a túró, ami önmagában is finom, vagy zsömlével, keksszel. Nem kell felturbózni (vagy elrontani a saját ízét) semmivel. Designban olyan, mintha a 80-as évekből maradt volna a polcokon, ráadásul karácsonykor egy még rondább különkiadást dobtak piacra.

 

Milli

150 g, 146 Kcal/100 g, 26% zsírtartalom. ÁRA: 3.25 RON

milli

 

A termék kinézetre egész jó: látszik rajta, hogy a dizájner a photoshop mellett a tervezéshez is ért. A Perfecto fantázianevet viselő fogarasi túró látszólag tényleg tökéletes: a tejföllel nyakonöntött tehéntúró-golyók egész nyamiknak ígérkeznek, még arra sem veszem rá magam, hogy masszává összemonyókolva elrontsam a látványt. Megkóstolván összeomlik a kártyavár: se íze, se bűze, vagy tán mégis emlékeztet egy kicsit a víz ízére. Ez az, olyan, mintha szilárd vizet ennék! Nyam. A savanykás hatás elérése érdekében nekem kellett savanyú képet vágnom.

edes

 

Tipp: Népszerű és könnyű édesség a háromszínű süti, melynek legvastagabb rétege tehéntúrós krémből készül. Az alja kakaós piskótalap, a töltelék vajjal és cukorral elkevert tehéntúró, a teteje pedig hamis zselatin, azaz (tej helyett) szénsavas üdítővel készített puding, mely a tortazselénél keményebb és ízletesebb is. Ha nincs idő piskótát sütni, pudingot főzni, olyankor az egyik kedvencem a következő rögtönzött recept: a tehéntúrót gyümölcsjoghurttal (vagy sima joghurttal és mézzel) keverem el és gyümölcsdarabkákat vágok bele: szezontól, hangulattól, pénztől függően lehet banán, alma, nektarin, eper, de aszalt gyümölcs is, mindenképp előnyben azok, melyek nem eresztenek túl sok levet. De ha kekszet aprítok bele, akkor az felszívja, vagy a tál alját rakom ki piskótával és ráöntöm a krémet.

 

Monor

200 g, 5.4% zsírtartalom, kalóriatartalma nincs feltüntetve. Ára 3.29 RON

monor

 

Állaga nagyon jó, a Napolact és a Milli után ízletesebbnek, savanykásabbnak tűnik. Kicsit vizesebb, és ez nem a leggusztusosabb, ha csak a doboz felét eszi meg az ember egyszerre: az alján ugyanis felgyűl a lé. A kóstolgatás végén találgattuk, hogy mitől lehet a furcsa utóíze. Petróleum? Lehet hogy csak a műanyagdoboz miatt hatja át egy furcsa aroma, de lehet, hogy vegyszer érződik rajta. Pedig elvileg nem tartalmaz mást túrón, tejfölön és a fermentáló anyagokon kívül.

sos

 

Tipp: egyik kedvenc otthoni receptem a fehér krém, ami fetasajtból, vagy még inkább a kemény, de krémszerű, dobozban kapható Danish White sajtból készül - melyet salátákhoz használnak, és gyakran fetasajtnak is neveznek, annak ellenére, hogy ez nem kecsketejből készül. Ebből csak keveset kell használni egyszerre, mert nagyon koncentrált és nagyon sós. Joghurttal és tehéntúróval elkeverve, bazsalikommal fűszerezve ideális szendvicskrém vagy zöldségtöltelék. Ha több joghurtot öntünk hozzá, és kockára vágott uborkát, paradicsomot, vagy ízlés szerint bármilyen zöldséget (pl. céklát) adunk hozzá, akkor salátaöntetnek is nevezhetjük.

 

Covalact - Házi túrócska

200 g, 109 Kcal/100 g, 6% zsírtartalom. Ára: 3. 79 RON

Covalact

 

Hasonlóan tehéntúrónak tűnik a polcokon, azonban egészen más: lédús, kis zselészerű granulátumok úszkálnak benne és az íze is sósabb - habár a csomagoláson édes túrót ír. Nem is fermentálással készült, mint a többi Fagaras túró nevet viselő termék. Bevalljuk, mi is tévedésből vettük meg, de ha már így esett, megkóstoltuk (és azóta sem sikerült végezni vele).

Tipp: Sós túrókrémekben, körözöttben, reszelt céklával vagy egyéb zöldséggel dúsítva ezt is használhatjuk fogarasi helyett - megfelelően fűszerezve.



* pontos átlag: 3.17

Hozzászólások

8 megjegyzés » “Fogarasi tehéntúró: teszt és receptek”

  1. blue » január 19, 2009 15:51

    A covalactos termek szerintem irto fincsi. Egyik kedvencem, kicsit sozva , piritoson, szelet felvagottal, jobb sincs reggelire vagy vacsorara.

  2. b. » január 20, 2009 01:00

    Én a házi turót favorizálom leginlább az ilyen “brünzácskák” helyett, szerintem az a tuti!!!

  3. kata » január 20, 2009 10:55

    Minimál-kaják kedvelőinek simán kenyérre kenve is finom eledel (a tejfölöskenyérrel vetekszik).
    Ha többet akarok kihozni belőle, keverek bele pirospaprikát, őrölt köményt, oregánót, (póré)hagymát, fokhagymát, sót, pirított szezámmagot, ha túl száraz lenne, kevés olívaolajat is. De mivel egy 200g-s tehéntúrókrémbe kár ennyi energiát fektetni, inkább kettőből, vagy még inkább egy tégla zsíros tehéntúróból es egy doboz tejfölből készítem a körözött-szerű kenőkét..

  4. delinke » január 20, 2009 12:02

    Apropó minimálkaják: 2 olyan kedvencem van tehéntúróból, aminél még készítésről sem kell beszélni, csak összekutyulásról. Tehéntúró mogyoróval és mazsolával (a mogyorósat a kollégámtól lestem el, munkahelyen ideális), illetve tehéntúró gabonapelyhekkel és mézzel.

  5. gézuka » január 20, 2009 17:20

    Nincs valami jó zsíroskenyér-receptetek? Megköszönném…

  6. orsi » január 21, 2009 11:09

    kicsit ha megsozza az ember maris nagyon finom mindegyik. nalam a napolact es milli a favorit

  7. kata » január 21, 2009 13:03

    Akad… Végy egy bödön zsírszegény, koleszterinmentes disznózsírt a bioboltból, kenj meg vele egy szelet korpás, vagy rozskenyeret, szórd meg egy kis vegetával, pirospaprikával, sóval, tegyél rá hagymakarikákat..
    Fő az egészség! :D

  8. gézuka » január 21, 2009 17:27

    Pirospaprikából milyent, rózsa vagy édesnemes? vagy mindegy? A vegeta esetleg helyettesíthető delikáttal is, vagy inkább ne rontsam el?

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések