Sanu Babu

november 12, 2008, admin
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: KÁVÉZDA



Új kocsma/kávézó nyílt a szerkesztőségünktől 20 méterre. Azóta szinte naponta odajárunk, annak ellenére, hogy a nevét alig sikerült megjegyezni, a tulajdonos ugyanis túlzottan afrikásra vette a fazont, amikor a Balu-Babu vagy mit névként a kávézó oldalára pingálta. Ilyen név a fenének sem jut eszébe, így nincs mit tenni, az unalmas és semmitmondó “sarki kávézó” néven fog bekerülni a szerkesztőségi közbeszédbe.

Mr Green

Azért is megérdemelt volna valami fülbemászó nevet ez a kocsma, mert határozottan kellemes kis zug: az alaphangulatot a bedeszkázott kirakat és sötétre pácolt lambéria adja. Nem nagy truváj ez, de otthonos lesz tőle a hodály, a zene halkan megy, és nem is túl zsúfolt. Az afrikai fílinget fityegőkkel meg maszkokkal próbálták turbózni: amolyan szuvenírboltos butaságok ezek, de az adott térben elviselhetőek. Hangulatos, na.

Az egyszerű, de kényelmes padokon elhelyezkedve pillanatok alatt hozza az itallapot egy kedves pincérlány. További pluszpont, hogy az itallap vaskos (A6-os formátumú fotóalbumba bújtatott papírlapok, ötletes és olcsó megoldás - szerk. megj.), a pedig választék megfelelő: csak kávéból van tucatnyi. És ami még jobb, hogy akciós árakkal próbálnak klienseket szerezni. Legemlékezetesebb élmény 4 liter puncs volt egzotikus gyűmölcsökkel bőven megszórva, potom 20 lejért – ilyen munkakörülmények között azért egy szerkesztőségi megbeszélés is más.

Persze kérdés hogy meddig tart a hawaii: frissen megnyílt kocsmának kötelező jó minőségű szolgáltatásokat nyújtani – a tulajdonos a kliensek becsábítására hajt, még nem szembesült az év végi mérleggel, nem emelik a bért, nem kérnek fizetésemelést az alkalmazottak és főleg nem próbálja “kihozni” a befektetett pénzt. Tehát visszatérünk egy év múlva.

Ms Pink

Kolozsvári kocsma esetében mindenképpen pozitívan értékelendő, ha a helyen érződik egy tulajdonosi koncepció - attól függetlenül, hogy működőképes-e. Nem egyébért, de a magyarok által látogatott, illetve mérsékelt árakkal operáló kocsmák esetében nagyítóval kell keresni a koncepciónak még csíráját is.

A Sanu Babu esetében korai is volna még működőképességről beszélni, lévén hogy a hely alig pár hetes. A sötétre pácolt padló és falborítás, az ötletesen (afrikai maszkok mögé bújtatott lámpák) tompított világítás miatt kissé egy voodoo-szertartás színhelyére emlékeztet. A plafonról indián álomfogók lógnak.

A zene általában jó, amikor meg nem, legalább akkor sem túl hangos. Ebből volna mit tanulni a vendéglátóipari egységek többségének, ahol a hangerő-szabályzó gombnak csak a maximumot súroló tartományát ismerik.

A koncepciót nem vitték azért teljesen végig, a poharak, csészék designja semmi extra, és a vécé is egy teljesen mindennapi, viszont tiszta és pontra vágott létesítmény. Magam részéről nem bánom, lévén hogy sejtem: többek között ennek köszönhetem a földön járó árakat. A fapados eszpresszó 2,8 lej, aki meg extrákat akar, 4,8 lejért akár kókuszt is kap a feketéjébe.

Aki meg unja a sört, van miből csemegéznie: a menüben egy oldal tölt be például csak a puncs-választék, ami négy-öt (vagy akár nyolc) emberre méretezett adagban érkezik. Fejenként kb. 10 lejért több jut, mint egy átlagos koktélból, ráadásul nagyon finom. De van abszint is.

Ms Red

Két pozitívuma van a helynek, ami számomra fontos egy kávézóban:

1. A tulaj és a személyzet nagyon előzékeny. Például, ha beszélgetni szeretnél, és megkéred őket, lehalkítják a zenét. Nem húzzák az orrukat, ha valamilyen extra kérésed van a rendeléssel kapcsolatban. Közvetlenek és kedvesek. Az ilyesmi számomra fontos tényező, ami meghatározhatja egy kávézó hangulatát. Főleg egy ilyen kis, bensőséges helyét.

2. A kávé olyan, amilyennek én szeretem és ez nem sok helyen van így: a lényeg, hogy a különböző specialitásokat nem tejszínhabbal, hanem tejhabbal szolgálják, a hagyományos café latte receptből kiindulva: pl. presszókávé, kávélikőr, tej, tejhab. Vagy: presszókávé, kókuszaroma, tej, tejhab. Ilyenből van többféle is, 5 lej körüli áron.

Van azért pár dolog, ami nem tetszik annyira, ezek azonban az én prioritás-listájámon lennebb szerepelnek egy kávézó esetében:

1. A díszítés: nem az a hely, ahol már csak ott lenni, üldögélni és szájat tátni is élvezet és gyönyör (vannak olyanok is). De nem is különösebben zavaró, diszkrét félhomály fogad, úgyhogy meghitt beszélgetésre teljesen jó. Csak éppen semmi extra.

2. Ami viszont már zavaró lehet, az a füst a belső (dohányzó) teremben, dehát a szellőztetés, füstelszívás kérdése általában problémája a legtöbb kávézónak Kolozsváron. Délelőtti órákban nem annyira vészes.



* pontos átlag: 2.48

Hozzászólások

7 megjegyzés » “Sanu Babu”

  1. s » november 12, 2008 23:51

    Azért a címet megadhattátok volna… nem mindenki tudja hol a szerkesztőségetek.

  2. gézuka » november 18, 2008 08:56

    Mit, hogy nem mindenki tudja….hát a világ közepén!!!

  3. humm » november 19, 2008 11:53

    A kávézó a Baritiu utcán van, annak a nagyon szimpatikus üzletnek a helyén, ahol már vagy két éve más nem volt kitéve a “vitrinbe”, hogy “mari reduceri de preturi” és “lichidare de stoc”.
    Egy csomó jó felsőt és ügyes bizsut szereltem be onnan.

  4. humm » december 28, 2008 12:11

    Szatmárnémetiben is van ilyen nevű hely, és ami a kettőben a közös, az elsősorban a hihetetlen füst. Amúgy rendben van, kb. mint ahogy a kritika alapján képzelitek a kolozsvári helyet. Nem olcsó, nem is túl drága, a pincér leányka viszont matematikából igencsak elmaradt a szorzótáblánál.
    Megpróbáltuk kideríteni, hogy országos üzletláncról van-e szó, de csak annyit tudtunk meg, hogy a tulajok összevesztek:))

  5. zsofi » január 5, 2009 17:54

    a szatmari valtozatat en is kiprobaltam - eloszor es utoljara, karacsony tajekan. roviden : nagyon hideg volt es fust, raadasul hulyen kellett ereznem magam amiert teat kertem.. “teat?!” kerdezte “az legalabb 15 perc, nem fogok most teat fozni!”, mondom “akkor kerek egy vizet” “vizet??!! ennyi?!” szoval ertem en, hogy az alkoholos italokon nagyobb a nyereseg …

  6. b. » január 20, 2009 01:25

    Snu Babu= Sanyi Bár azt jó van

  7. SB » január 29, 2009 19:41

    Mi gyakran járunk a szatmáriba. Szerintem jó hely, bár a személyzet hagy maga után némi kivetnivalót…
    nemnagyon megy az összeadás és udvariasságból sem érik el az átmenőt…

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések