Egykori érdekes helyek Vásárhelyen: Oroszlán, Vagon, Kripta

szeptember 26, 2008, p.aramis
Szalonbeszélgetések: törzsvendég



Egykori érdekes helyek Vásárhelyen: az Oroszlán (Leo), ahol néha felvizezték a sört, de a hangulat jó volt, hála a cigányzenekarnak, a Konti söröző, ahol a legjobb volt a sör (8°), a Kossuth utcai Placintarie, ahol tűrhető volt a sör, viszont finom volt a friss káposztás, túrós vagy gombás lepény és a vargabéles. A Bukaresti cukrászdában egykor finom volt a szavarin, az indiáner és a “Női szeszély” (csak nem lehetett sokat enni belőle, mert túl édes volt, utána 1 liter vizet kellett inni), jó hely volt az Arta mozi mellett a Laktobár, ahol jó tejfölös-túrós puliszkát lehetett gyorsmenetben reggelizni. Egy másik látogatott hely volt a Vagon, amely amolyan harmadkategóriájú vendéglő volt, és a Maros vendéglő, ahol a kapuban mindig és mindenkit üdvözölt a portás, kopott, napóleoni időket idéző kabátjában, hatalmas epoletekkel a vállán, ha jól emlékszem, úgy hívták, hogy Szikszai. A leghíresebb-hírhedtebb törzsvendége Tárcza volt, aki nagy bunyós hírében állt, amolyan Robin Hood-egyéniség.

A Maros vendéglő emeleti bárjában a legjobb időkben alig lehetett helyet találni, no nem csak a vágható füst miatt, hanem a rengeteg fogyasztó miatt. Sokszor azzal teltek el órák, hogy körbe-körbe jártuk a főtér (flaszter) összes bárját, hogy végre valahol találjunk ülőhelyet. Elmentünk a Grandba az emeletre (ott jó volt a Melba), aztán a Bisztróba.

Iskolából gyakaran a nagyszünetben kimentünk kávézni a Kossuth utcai Kriptába, és szívtuk a szar Arbériát meg a Rodopit. Akkor a suliban tiltott volt a dohányzás, és kötelező volt az uniformis, rajta a suli emblémájával, amit persze ilyenkor levettünk. Amikor bejött egy nemdohányzó tanár az osztályba, azt mondta: „olyan büdös van itt, mint egy hamutálcában…” Nyáron gyakran mentünk az Arta mozi mögötti nyárikertbe, és ha szerencsénk is volt helyet (asztalt) találni, rögtön meg is rendeltünk egy láda sört. Egy százasból kiálltuk, miccsestől. A százasra azt mondtuk, „lepedő”. Hát egyelőre ennyi.



* pontos átlag: 2.75

Hozzászólások

15 megjegyzés » “Egykori érdekes helyek Vásárhelyen: Oroszlán, Vagon, Kripta”

  1. humm » szeptember 27, 2008 10:20

    Volt itt egy hozzászólás, ami lekerült…Miért?

  2. Dorozsmai Endre » szeptember 28, 2008 17:10

    hamutárca… hm… az mi?
    A dohányos pénztárcája?

  3. pavel aramis » szeptember 28, 2008 17:54

    németül úgy hivják hogy ASCHENKASTEN ,a hm…

  4. humm » szeptember 28, 2008 21:06

    szerintem hamutálca akart lenni, ha tovább kommentelek, megint megszidódok…

  5. pavel aramis » szeptember 28, 2008 22:20

    Igazad van Endre,bocs de tényleg tévedtem egy betüt

  6. fidel_gasztro » szeptember 29, 2008 08:13

    Hogy arról ne is beszéljünk, hogy annak a rút és bűzölgő alkalmatosságnak, amiről ti itt vitatkoztok, a közhasználatú németben a neve nem más, mint “Aschenbecher”, amiről pedig p.aramis beszél, az “Aschenkasten” az inkább a kályha hamutartó ládikája vagy fiókja.
    De erre majd biztos azt fogja replikázni, hogy ő osztrákba’ él, már ejszen csak jobban tudja.

  7. kata » szeptember 29, 2008 10:17

    na ez a szalonbeszélgetés is jól indul. öt hozzászólás a …hamutálcához. :)

  8. humm » szeptember 29, 2008 11:31

    De volt itt a legelső kommentem előtt egy másik, ami kb. fél nap után lekerült, még mindig nem értem, hogy miért…vajon, megtudom?

  9. Transindex » szeptember 29, 2008 12:12

    @humm: megkértem a szerzőt, picit fogalmazzon kevésbé sértően. Mint kiderült, az e-mail címe, amit regisztrációkor megadott, nem létezik.

    Más: hamutálca javítva :)

  10. humm » szeptember 29, 2008 13:07

    Amúgy meg nem vitatkozott itt senki, teljesen nyilvánvaló volt, hogy p.aramis eltévesztett egy betűt, ez nem vitakérdés.

  11. Dorozsmai Endre » szeptember 29, 2008 22:48

    Így van, humm, nem vitatkozott senki, én is csak baráti évődésnek szántam a dolgot.
    Sajnos egyik helyre sem emlékszem. 1992 nyarát jórészt Marosvásárhelyen töltöttem, de sajnos a kultikus helyek feltérképezése kimaradt. A Bolyai utcában volt valami gyorsétkezde, azt szerettük. Egyébként igyekeztünk minimális pénzt költeni az amúgy sem nagyösszegű ösztöndíjból.

  12. szb_attila » október 21, 2008 12:38

    Na. Csak ennyi az egesz vasarhelyi kocsmaterkeprol?
    Beszeljen mar valaki a hires Dery-rol. Egesz kepzomuvesz nemzedek nott ott fel a muveszeti sulival szemben, ahol mindenki mindenkit ismert. En kb 12 eve keveredtem el Vasarhelyrol, de minden szep emlekem es baratsagom ehhez a helyhez kot. Azota Bob Miki bezarta a kocsmat es allatorvosi rendelot nyitott ( ugy tudom ), habar biztosithatom, hogy mi, a Dery bar torzskozonsege elegge allatok tudtunk lenni alkalom adtan. Ilyenkor aztan Grety neni egyoldalu pofozkodast helyezett kilatasba, de vegul mindig belatta a paciens, hogy ebbol csak G. neni kerulhet ki nyertesen…
    Kivancsi vagyok, van-e a Transindex olvasok kozt regi Dery-s hozzaszolo…

  13. gajner » november 11, 2008 17:20

    En megertem, ha valaki a fiatalsagat siratja, de
    ezek szinvonaltalan helyek voltak. A Contiban sem volt 8 fokos a sor, mint ahogy sehol Romaniaban. De nem is az a baj. A sarga, kemeny habos halbat lehetett kapni, messze volt a sortol. A regeni sorok erjesztomedenceje tele volt patkanyokkal.

  14. gergö » november 12, 2008 11:27

    Nalunk azsebezsö-nek hivjak a hamutalcat.:)

  15. Titi » június 16, 2012 08:50

    Nem siratjuk a fiatalságunkat, de azért kellemes a visszaemlékezés. Nekünk sulisoknak ezek a “színvonaltalan” helyek varázslatosak voltak. A felsoroltakon kívül sokat jártunk sörözni, tekeregni a Vikendre, a “Hajóra” és a Tutunba is (kávézni és teázni)a Bolyai utcában. A mostani színes, műanyag, neonfényes helyekkel nem cserélném fel.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések