Camelot

szeptember 22, 2008, Dorozsmai Endre
3) Helység: Temesvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: ÉTTEREM



Az alábbi kis szöveget pár éve írtam, magyarországi célközönségnek. Az árakat fel lehet szorozni kb. 1.5-tel, 2-vel. S az is tény, hogy időközben javult valamelyest a helyzet, bár áttörés nem tapasztalható. Viszont a Camelot még működik, sajnos a honlapját nem frissítik, így nem ismerem aktuális árait. Két ízben voltam itt, mindkétszer elégedetten távoztam.

Aki Magyarországról érkezik s Erdélyben vendéglőbe megy, alapvetően le kell számoljon néhány illúzióval. Azzal, hogy megismeri az „erdélyi” konyhát (egyébként is, mi az?), hogy a vendéglőkben olyan kiszolgálásban részesül, mint barátainál otthon, hogy olyan a választék, a minőség és az adag, mint mondjuk a megmaradt Magyarország vidéki tájain. Üdítő kivételek mindenütt akadnak, egy-két hely eléri vagy meghaladja a Magyarországi átlagot (pl. a Pethő vendéglő Székelyudvarhelyen, a Kalibáskő Csíkszereda mellett – hadd szúrjam ide, lassan hosszabb a sor), de a helyek többsége fantáziátlan ételekkel, kis adagokkal, darabos kiszolgálással működik. No nem mintha az anyaországban minden rendben volna. (Hogy Mo-n mit lehetne javítani, arról legtöbbet a Bűvös szakácson lehet olvasni, az Index gasztroblogjában, Molnár B. Tamástól.) Ami mindemellett pozitívum, az a viszonylag alacsony árfekvés. Erdélyben különösebb gond nélkül fogyaszt az ember 1000 forint környékén egy főételt itallal és jattal együtt, ami azért a gúnyhatáron belül ritkaság.

Mindezeket azért bocsátottam előre, hogy érthető legyen, hogy miért volt kiemelt élmény számomra a temesvári Camelot vendéglő, mely az anyaországban lassan már közhelyszerű középkori imázsra épül.

Mert a Camelotban minden fordítva van.

A hely nem olcsó, az ételek többsége forintban számolva 1000 és 2000 közé esik, a sör ára 300 ft körül van a megszokott 100-200 ft-os ársávval szemben. Ellenben: jó a belső tér kiképezése, mely giccsmentes és hangulatos, udvarias a kiszolgálás, hatalmas adagokat adnak, gyönyörűen elrendezve, az indítás egy tál pirítós lilahagymával, mellé libazsír és paprikával színezett zsír cserépedényekben (ingyen) és végül, de nem utolsósorban a középkori fantázianevek valódi magyar konyhát takarnak. A marhapörköltet és a tiszai módra készített halászlevet tanítani lehetett volna. Mint kiderült, mindez nem véletlen: a tulaj magyarországi éttermet vezető barátjának a szakácsai tanították be a helyszínen a gárdát. Persze semmi sem tökéletes: a negyedliteresnek feltüntetett kóláspohár jó, ha 2 decit magába fogad. Eme apró szépséghibával együtt azt mondom, a Bánság és Partium egyik legjobb vendéglője ma a diáknegyed mellett található Camelot.

Nagyevőknek kötelező!



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.32

Hozzászólások

Egy megjegyzés » “Camelot”

  1. sza_bee » szeptember 23, 2008 08:27

    Orommel latom hogy kulfoldi vendegek is megfordulnak hazank vendeglatohelyein. Ez csak pozitivumkent foghato fel, meg akkor is ha nemi kritika is fellelheto a sorok kozott. Legjobban pedig maganak a tulajdonosnak kellene ezen sorokat olvasnia, hatha tanul beloluk.

    A Camelot egy elegge regi hely Temesvaron. A regi gorog etterem helyen alakult, valoszinuleg atvette az epuletet. Strategiai helyen van, a diaknegyed egyik felreesobb reszen, ahol inkabb kulfoldi egyetemistak laknak, vagy olyanok akik megengedik maguknak egy lakas berleset.

    A menu mar evek ota szinte ugyanaz. Ezert is valasztottam hogy 2004 oszen ott tartsam a szulinapom, nem kevesebb mint 31 szemely tarsasagaban. Igazi lakoma sikeredett, amolyan kezzel evos - turkalos cuppogtatos. Kerult minez kemeny 1300 uj lejbe (akkor meg regi volt).
    Ilyen esetben inkabb a nagy fatalakon kihozott hushalom tipusu etelek ervenyesulnek, ezekben mindenki megtalalhatja a maganak valo sultet. Persze van vegetarianusabb etel is, vagy netalan salata, dehat az ember enni megy nem eloetelezni. Mivel nem egyszer jartam mar ott, a barati korben sokszor felmerult az otlet hogy a liba illetve disznozsirral az elejen nem-e a kedves vendeg etvagyat kivanjak elvenni, ugyanis ha farkasehesen erkezel es ezekbol jol belaksz, akkor az elkovetkezo etelek mar nehezebben csusznak, hacsak nem vagy egy igazi nagyetku. Talan ehhez a temahoz masok is hozzaszolnak.
    Megemlitendo meg a pincer altal “felszerelt” nyakbavalo, ami nem oriasi, de az esetleges balesetektol megvedi a kedves vendeget.
    Summa summarum, mikor az ember nem eppen epekrizises es jo etvagya van, kimondottan ajanlott hely!

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések