Marosvásárhelyi nyolcvanas évek… és a Lila bár

szeptember 18, 2008, p.aramis
Szalonbeszélgetések: törzsvendég



Hát nézzük csak… keresek olyan Lila bár-törzsvendégeket, akik a ‘80-as években ott több időt töltöttek, mondhatni naponta tettek egy “üdítő” vizitet, netán a Bolyai utca valamelyik műhelyében dolgoztak. Elsősorban az órásokra akarok utalni, de jöhet bárki, aki akkoriban is odajárt.

A légkör mindig otthonos volt, a kiszolgálás családias és kedves, a felszolgálók többnyire ismerték a kuncsftjaik óhaját és hozták máris… persze akkoriban az igazi kávé ritkaság volt, de megtette a “naut”-os is, az illúzió egy cigaretta mellé. Legalább a cigi mindég eredeti volt, és mit mondjak, jobbak, mint manapság, illetve biztonságosabbak. A Kent még eredeti volt és nem pancsolt, ott volt a BT, a Snagov, a Carpati és persze a Marosesti. Volt is füst bőviben a bárban, de ez senkit sem zavart… a háttérben szólt a legfrissebb Boney M, vagy Abba, vagy Pointer Sisters vagy Bee Gees… te jó ég, mennyi jó együttes az örökéletűnek hitt diszkózenével… igen, jó volt akkor diszkóba járni vagy csak zenét hallgatni a “sindicat”-ban az ún. audíció estéken. Bizony volt választék.

Hogy mit ittunk a Lila bárban? Nos, eredeti fehér és vörös borokat (Murfatlar, Pinot-Noir, Chardenoix, Odobesti és még sok más), továbbá röviditalokat (eredeti konyakok, likőrök és a híres Arctic, de voltak finom eredeti kubai rumok, fehér, zöld - és persze orosz vodka, magyar cseresznye- és barackpálinka). Nem egyszer tettük meg, hogy a kávé feljavítása érdekében beletöltöttünk egy kis konyakot, bizony jó hangulatunk lett tőle.



* pontos átlag: 3.10

Hozzászólások

32 megjegyzés » “Marosvásárhelyi nyolcvanas évek… és a Lila bár”

  1. Transindex » szeptember 18, 2008 10:03

    Beszúrom kommentbe a bejegyzés első verzióját is, remélem, nem gond :)

    “Jó emlék a Lila bár

    Üdvözöllek Titeket, új vagyok az oldalon, ezért bocs, de nem tudom, miről lehet beszélni. Én, mivel régi vásárhelyi vagyok és külföldön élek régóta, szeretném felvenni a kapcsolatot a Bolyai utcai órásokkal, akik kollégáim voltak egykor. Nem tudom, még létezik-e egyáltalán az órajavító bolt, ha még ott dolgozik Gyuszi, Feri. Egykor nagy látogatója voltam a Tutun-nak és a Lila bárnak. Akkoriban mindenki ismert ott. Sajnos egyhamar nem tudok odalátogatni, pedig Vásárhely mindig bennem él…”

  2. Török Boti » szeptember 18, 2008 11:19

    Tutun nincs, órás elköltözött, Lila bár immár vendéglő és nem lila.

  3. Tóth Zoltán » szeptember 18, 2008 13:48

    Én is új vagyok ezen az oldalon, és egy véletlen folytán a kollegám mutatott rá, hogy édesapámat keresi valaki.
    Sajnos az órás üzlet a tavaly óta nem létezik, édesapám elment elöre hozott nyugdijba, és Gyuszi lent van a Kossuth útcába, a Kontival szemben.
    Ha valami üzenetett kel átadni akkor szivesen megteszem.

  4. Psota » szeptember 19, 2008 10:37

    Igaza van gajner-nek, mégha kissé nyers is a stílusa. Nem kell kozmetikázni a multat, eléggé
    primitív körülmények közt éltünk.

    egy régi vhelyi

  5. gajner » szeptember 19, 2008 11:30

    Meg egyszer beirok, mert kimoderaltak a tegnap hozzaszolast. Mukodik ujbol a cenzura?

    1. Kentet nem lehetett kapni sehol, csak akinek “pilaja” volt

    2. Marasesti es Snagov eredeti volt, a Carpati is, de ki a fene hamisitana ilyen rossz minosegu cigarettat???

    3. A vasarhelyi, kedves es csaladias felszolgalast ismerjuk, amikor a pincer nagy ivben es arrogansan leszarta a vendegeket, akar magyar volt, akar roman. Meg meg is alazott, ha ugy volt. A budiban soha nem volt se papir, se tisztasag.

    4. Murfatlar, Pinot-Noir, Chardenoix, Odobesti és még sok más: en nem tudom, hogy ez ez ember miket ivott, azoknal szarabb bort azota se ittam.
    Chardenoix nevu borvidek vagy szolo nem is letezik, tessek csak rakeresni a Google-n.
    A nagyreszuk eleve hanyasszagu volt, nagy , kommunista, najlonhordokban tartott es erlelt, nem tiszta italok voltak. Nem is borok. Mocskok!

    5. eredeti konyakok: normalis a blog iroja??? Amit konyak neven kapni lehetett,azok mocskolt, edesitett brandyk voltak. A csucs az alban Skanderbeg volt, de az is egy kevert mocsok es nem is lehett kapni

    6. híres Arctic: hol hires? Festett mocsok,muvi uton eloallitott edeskes likor, csak azert ittuk a vodkaval, hogy egymas izet vegyek el

    En nem ertem ezt…

  6. Kelemen Laci » szeptember 19, 2008 11:59

    Ne haggyátok magatokat jó emberek, hogy jácoggyanak veletek amit most kaptok az már nem a régi sajnos. Akor még emlékszek a jó hideg és gázos Bucegi és Régeni sörökre. Literes volt ember.

  7. Transindex » szeptember 19, 2008 12:26

    @gajner
    A moderálás nem ugyanaz, mint a cenzúra. Magyarán: nem az volt a baj, amit írtál, hanem ahogyan… de látom, végül sikerült elfogadhatóbban megfogalmazni a mondandódat.

    Moderátor
    bloodymary@transindex.ro

  8. fidel_gasztro » szeptember 19, 2008 13:24

    Melyik az a Lila? Amelyből aztán Boema lett?

  9. Vera Linn » szeptember 19, 2008 14:22

    Én még aránylag fiatal vagyok ahoz, hogy arra az időre ennyire emlékeznék, de abból ami felrémlik, nem értem, mit lehet visszasírni, azon kívül, hogy “fiatalok voltunk”. Amire én emlékszem azok az óriási sorok tejért, meg csirkeaprólékért, a miniatűr csokicsodák, amelyeket edzésen kaptunk egy hónapban egyszer (most már nem enném meg, de akkoriban az üzletben nem lehetett kapni, tehát csoda számba ment), stb. Most már kacagva mesélem a banánnal való ismerettségem történetét, de akkoriban egyszer megkívántam és az egész család egy napig vadászaton volt, amíg szereztek nekem egy példányt belőle. Az is zöld volt és a nagy felhajtás után bejelentettem, hogy én ezt nem szeretem. (Még azt sem tudom elképzelni, hol sikerült fényképet látni, talán a Micimackó-ból szereztem tudomást róla.)
    De a legnagyobb baj nem is ez volt, hanem az állandó félelem, amiben éltünk. És Isten ments, hogy ha valakinek eszébe jútott felsőfokú végzettséggel rendelkezni és gondolkodni is. Hát azt a részét semmi képp nem kérem vissza.
    Persze vannak kellemes gyerekkori emlékeim, de annak semmi köze az akkori világhoz, vagy ha igen, hát az olyan, hogy “Bezzeg a mi időnkben!”. De bezzeg az anyukánmak csak egy babája volt és akkor tudott is rá vigyázni, meg a bezzeg nagyi idejében nem is volt csak olyan amit az öreganyó csinált rongyból és bezzeg a nyanyó idejében még a cipő is nagy cikk volt … akármilyen érdekesek ezek a történetek, nem kérek azokból a bezzeg időkből. Jól vagyok az internetemmel, meg a metróval, “non stop”-pal és azzal, hogy itt elmondhatom kereken a véleményem, nem kell félnem, hogy utánam jönnek és bevisznek.

    PS. A Boema nem az Oroszlán volt?

  10. pavel aramis » szeptember 19, 2008 19:58

    kritika ide,vagy oda,örvendezzetek hogy most szabadon élhettek,de a nehezét mi vittük,mi voltunk akik ki mentek a főtérre lelövetni magunkat és mégis mi kell legyünk kritizálva.Hát sokan nemis maradtak otthon.Ti,a mostani fiatalok mások vagytok,ez látsik a megszólalásokból is,sokkal indulatosabbak és tele haraggal.Ez a ti világotok sajnos.A múlt rendszerről sokat vitáztak amúgyis hasztalanúl,nem szeretnék én is belemélyedni,de úgy látom hogy ez nagyon zavar sokakat,pedig csak egy megemlékezés volt egykori baráti találkahelyről.Köszönöm hát nektek,egykori honfitársaim,részemre ti idegenek vagytok,idegenebbek mind itt az osztrákok és más nemzetű emberek akiket ismerek.Az egykori Vásárhely igazán szép volt de az mára nincs többé.Legyen a ti akaratotok szerint.

  11. pavel aramis » szeptember 19, 2008 20:11

    Tóth Zoltánnak
    Kedves Zoli,mond édesapádnak hogy üdvozlöm.Kérdezd meg hogy emlékszik még a “pávián”űgyre,milyen jót szórakoztunk rajta…ja és parsze jó lenne valahogy felvenni a kapcsolatot(talán a moderatoron keresztül),szeretnék többet tudni a többiekről is

  12. kata » szeptember 19, 2008 20:40
  13. fidel_gasztro » szeptember 19, 2008 21:50

    Igen, Kata, és?!?

  14. fidel_gasztro » szeptember 20, 2008 15:40

    Én, becsületemre, nem értem! Mi ez itt, kedves Szerkesztőség, kedves Moderátor? Megy az észosztás, hogy ki a taknyos és ki nem, s hogy ki lövette magát, meg ki nem, annak kapcsán, hogy iwiw-vé vált a bloodymary? Egyáltalán mit keres itt ez az egész “hájfájv” megnyilvánulás? Van iwiw, van Hi5, mint már utaltam rá, s isten tudja, még hány közösségi oldal, ott a helye az ilyesminek! Mi köze ennek most már lassan a gasztronómiához és a vendéglátáshoz?
    És még azt dobálják sárral - hogy miért keveri a politikát a gasztronómiával -, aki egyszerűen csak a magyaros ízeket keresi, és jól érzi magát egy Horthy-posztertől?
    Ezzel az egész Bloodymary úgy lement poshadtba, mint annak idején a Lila-bár az ilyen Arctic-nyakalóktól, vagy Chardonioioux, vagy mi a fenét ihattak annakidején!

  15. humm » szeptember 20, 2008 16:44

    Hát a Horhy poszernek szerintem kábé annyi keresnivalója van itt, mint a Vera Linn és Pavel Aramis -szeptember 19, 2008 19:58- ezen dátumon bejegyzett kommentjének. Azaz semmi.
    Még azt elfogadom, hogy valaki a 25 éve nem látott kocsmacimboráit itt keresi, ha nagyon akarom, Törzsvendég kategóriában bár kicsit meredek ez is. De üzengetések szintjére jutni, hát, azt hiszem, ennek valóban semmi köze a bloodymary szellemiségéhez.
    Amúgy meg Fidel, a magyaros ízek keresőit senki nem dobálta sárral, vagyis, hogy én nem láttam, pedig figyelmesen olvasok.

  16. humm » szeptember 20, 2008 16:46

    bocs, indulatos vagyok, mint a mai fiatalok, így kimaradt egy betű: Horthy természetesen!

  17. kata » szeptember 20, 2008 20:10

    …és unalmamban utánanéztem ennek a ‘Chardenoix’-nak, amit a Törzsvendég tévesen franciásított, es amire Gajner értetlenkedett, és gondoltam, megosztom velük ezt a rendkívül hasznos infót.:)
    És te, Gasztrókám, szintén unatkozol, vagy csak megszokásbol kötekedsz?
    Hummm, legyél csak nyugodtan indulatos, ráfér erre a blogra egy kis ‘kakaó’!:)

  18. humm » szeptember 20, 2008 20:53

    Szerintem Fidel sokkal profibban csinálja a “kakót”:)és jobban is szereti csinálni, én csak akkor, ha nagyon felmegy bennem a pumpa

  19. fidel_gasztro » szeptember 21, 2008 15:08

    Kata, és találtál valami infót a “Chardenoix”-ról? :)
    Vagy ez is olyan mint a Lembas kenyér, csak p.aramis-nak kevésbbé jó a piárja egy megboldogult angol író-nyelvtudóséhoz képest?

  20. Vera Linn » szeptember 21, 2008 16:52

    Bocs a kozbeszolasert, de ammenyire ez a cikk ide tartozik, ugy erzem, annyira a velemenyem is.
    Azert csodas, hogy ekkora infotomegben egy nap alatt celba talalt az uzenet.
    Kar, hogy ennyire indulatos hozzaszolasok vannak. Es nem csak ennel a cikknel. Amugy is kezd kerdes lenni szamomra, hogy mirol is szol ez az oldal. A sok harag, ami elfolyik itt, egyaltalan nem javitja a helyzetet.

  21. Dorozsmai Endre » szeptember 21, 2008 18:02

    Humm, amit mondasz egyszerre abszurd és valótlan.

    Katának igaza volt, amikor valamelyik bejegyzésből hiányolta a hely hangulatának megfelelő ecsetelését. Egy étteremkritikához ez nagyon is hozzátartozik, mint ahogy az sem kifogásolható elvárható, hogy a kritikus saját szubjektív érzelmi hozzáállását is megossza az olvasókkal.

    A Horthy-kép a Gambrinus-nak meghatározó hangulati eleme, így nagyon is indokolt volt az említése. S aligha kifogásolható, ha egyben jeleztem: örömmel töltött el e dekorációs elem. Fontos, hogy tudatában legyünk értékeinknek, nemcsak gasztronómiaiaknak hanem a történelmieknek is. Nincs itt és most tér arra, hogy részletesen kifejtsem Horthy érdemeit, annyi viszont biztos, a román történelemoktatás ok nélkül diabolizálja és helyezi egy szintre a zsidókat mentő Horthyt és a saját külön holocaustot levezénylő Antonescut.

    A Lila-bár írója meg egyszerűen nosztalgiázott.
    Gajnernek igaza van, olyan rossz sört és bort nem lehet ma már kapni, mint amilyet akkoron itattak velünk. Az utóbbi 10 évben a romániai söripar felzárkózott, ami nem csoda, hisz felfalták a nagy nemzetközi cégek. Ami jó is, meg rossz is.

    A borkészítés esetében nem olyan jó a helyzet, de javulás itt is érezhető.

  22. kata » szeptember 21, 2008 20:31

    Sajnálom, kedves Aramis, ebből nem lett szalonbeszélgetés.. :(
    Nekünk, zsenge bloodymary-zőknek ez a Lila bár kb. annyira semmitmondó, mint a neve.
    A magam részéről viszont szívesen követnék egy szalonbeszélgetést a 80-as évek legendás helyeiről (ex-Tutun, Oroszlán, Arany Kakas..)!

  23. humm » szeptember 21, 2008 22:48

    Kedves Endre, természetesen jogodban áll, hogy bármiféle dekorációról, mint hangulati elemről írj, az pedig ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik. Ez a szubjektivitás, amihez jogod van.
    De ugyanakkor nekem is jogom van, hogy elmondjam a véleményemet, még akkor is, ha nem egyezik a tieddel. Legyen ez az én szubjektivitásom.
    Ami meg történelmi értékeinket illeti, erről is szívesen beszélgetek de nem itt. Részemről a témát befejeztem, mert nagyon unom.

  24. Moderátor » szeptember 22, 2008 09:34

    Egy bejegyzésként feltöltött komment p.aramistól:

    “Már a hozzászólásokból látszik hogy bizony mennyire megváltozott a társadalom összetétele Vásárhelyen.Nem igaz hogy minden szemét volt de ha most minden szuper,annak örülök.Ennek ellenére sok otthonival találkoztam akik csalódva jöttek vissza nyuagtra,no nem azért mert a kirakatok tele vannak már Vásárhelyen,hanem az Emberek hiányoznak,hiánycikk a szeretet,az igazi barátság,a megértés,a biztonság.Jó volt az egyik előző hozzászólás mert volt annyira durva hogy ráébrsszen:nincs már miért odalátogatni.Az épületek hiába a régiek még itt-ott,de az emberek már nem.Egyébbként úgy látom hogy Romániában nagy divat lett a múltat lemosni úgy ahogy van (ez mindenütt igy van k-Európában),minha az akkoriban élő emberek majmok lettek volna és még mindig az ágakon logtak volna.”

    P.aramis célja az volt, hogy felelevenítse 80-as évekbeli emlékeit az akkori törzshelyekről. Kioktatásra kioktatással válaszolt. De számunkra, akik akkoriban többnyire óvodások voltunk, az újdonság erejével hat, hogy milyen lehetett akkoriban egy kocsma, a törzsvendégei, a kiszolgálás, a kínálat - s egy ilyen Szalonbeszélgetésnek legalább annyira relevanciája van a Bloodymaryn, amennyire egy kocsmanekrológnak vagy egy bejegyzésnek a legvagányabb kocsmázóról. Ez valóban nem iwiw és h5, ez egy közösségi blog, amibe elvileg beleférnek az offtopic, de ártalmatlan hozzászólások, így az “üzengetések” is, sőt bizonyos szintig a kommunizmusról vagy egy vitatott megítélésű történelmi személyiségről elejtett megjegyzések is. Addig, amíg ez nem csap át sértegetésbe. Aminek végképp nincs köze a “bloodymary szellemiségéhez”.

    Volt itt egy konstruktív hozzászólás is: a 80-as évek legendás helyeiről kellene dumálni. Rajta, Kata, indítsd el a témát:)
    Külön bejegyzésben, ha lehet.

  25. humm » szeptember 22, 2008 11:35

    Akkor nyugodtan folytasátok tovább ezt a tendenciát. Én meguntam, nem tehetek róla, ez nem az én bloodymarys filingem már. A nekrológot és a legvagányabb kocsmázót pedig le lehet venni, ha zavar. Olyan mindegy…

  26. kata » szeptember 22, 2008 11:41

    Köszi a bizalmat, de nem én vagyok a megfelelő személy a szalonbeszélgetés indításához.. én csak közvetve, a nagybátyám sztoriiból ismerem ezeket a helyeket. Biztosan akadnak a bloodymary-n egykori törzsvendégek, akik szívesen nosztalgiáznak egyet! :)

  27. Moderátor » szeptember 22, 2008 13:52

    Nem veszek le egyetlen bejegyzést sem, ami már publikus, hacsak nincs rá valami nagyon nyomós ok (pl. ha utólag kiderül, hogy az információk tévesek, vkit rágalmaznak benne stb.) Az Ildi bár-dráma és a veréssel fenyegető anonimuszok után is van élet, szerencsére, a Bloodymaryn:) elsősorban nektek, virtuális törzsvendégeknek köszönhetően. Spec. hummnak köszönhető a törzsvendég kategória megszületése is.
    Tendenciára következtetni néhány kommentből kicsit elhamarkodott - a magam részéről továbbra is igyekszem teret adni a véleményszabadságnak, és szeretném, ha ezzel nem élnétek vissza.

  28. gajner » szeptember 24, 2008 12:43

    Kedves Pavel Aramis!
    Te honnan tudod, hogy en mit csinaltam a forradalom idejen? Vagy a marciusi verekedes idejen? Tevedsz!

    masreszrol a kritikanak az a celja, hogy tisztan lassunk. Es nem teged kritizaltalak, hanem azokat a katasztrofalis korulmenyeket, amikben eltunk. Attol meg valamit nem kell elfogadni, ha a jo szandek vilagos mogotte. A megemlekezes lehet szep es jo, de ne hazudjunk onmagunknak.
    A barati tarsasagtol volt jo, nem a festett, olcso italoktol!

    Ha az az idegenseg, hogy nem vallom azt, hogy milyen jo volt halfasirtert es budos halbaert sorba allni, akkor vallalom az idegenseget.

  29. kiralyno » október 10, 2008 22:06

    Há ember!

    Tegnap itam egy igazán jó chardenoix-ot, eszembe jutott a Lila. Szinte olyan jó volt,mint a régi, finom Panciu-k. Szívtam volna hozzá filtrunélküli kárpácit, de sajnos már nem lehet kapni, csak a sok plutóniumos hamasítványt. A régi Kentek íze is iten van a számba. Mai gyerekek, asse tuggyátok mi az ÉLET. Könnyű így szájalni. Aki nem látott egy igazi ceausescu-s hiradot, az ne nyilatkozzon a Lila bárról!

  30. humm » október 14, 2008 19:25

    ki tudom találni, ki írta a fenti kommentet:)

  31. tátti » október 20, 2008 00:07

    Én élveztem ezt a Lila-báros bejegyzést. Szegény emigrált ember nem érdemli meg ezt a felületes, nagyzoló “gajner” féle kioktatást. Nem tudom, gajner kinek képzeli magát, hogy másokról ilyen durván nyilatkozzon. Mielőtt nagyon elhatalmasodna rajta a igazságosztó vörös köd, gondolja végig: ő személy szerint nem lenne vásárhelyi, ha a régi Lila-bárosok és társaik nem lettek volna. Lehet, hogy őt bosszantja ez a nosztalgiázás, de akkor sem illik ilyen szemtelenül másokat kiosztani.

    ps. Ha lesz valaki aki nekiáll a nosztalgia-sorozatnak, írjanak a Violeta-ról is ;)

  32. humm » október 20, 2008 13:12

    Ez a blog egyre viccesebb lesz. Kedves kis Fidel merre vagy ilyenkor?

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések