Karadorde

szeptember 16, 2008, Dorozsmai Endre
3) Helység: Temesvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



Temesvár, Dóm tér, jelenlegi nevén Piata Unirii, bejárat a Gheorghe Lazar u. felől

Temesváron a Dóm téren nyaranta vendéglátóipari helységek tucatja húz fel igen hangulatos sátrakat, s épít nem kevés pénz- és energia-befektetéssel teraszt. Az egységek többsége csak italt kínál, de akad közöttük nem egy színvonalas vendéglő is. Ebből kifolyólag a Dóm tér tágabb vonzáskörzetében elszaporodtak a vendéglők és pubok, melyeknek jellemzően a 19. században, még az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült impozáns bérházak boltíves pincéi adnak otthont. Ezek közé tartozik a szerb etnikum által birtokolt épületegyüttesben található Karadorde vendéglő is.

A román nyelvet csak törő pincér fogad, ami még akkor is rokonszenves a magyar fülnek, ha tudjuk, hogy történelmi távlatban a szerbek sem voltak jobbak a románoknál, sőt. Az étlapon szerb szabványok és sok grill-étel. Rendeltünk tonhalsalátát, töltött almát, szerb salátát és grillezett vegyes haltálat. Pincérünk ígérete szerint a haltálon süllő, ponty és harcsa kellett volna legyen, de a ponty helyett egy kisebb lazacpatkót találtunk. Nem bántuk a cserét. Örültünk volna viszont, ha az olajtartó olívaolajat rejt s nem pregnáns napraforgót, s azt sem bántuk volna, ha valamilyen sört csapoltan is kaphatunk, de összességében elégedetten távoztunk, némi melankóliával persze. Mennyivel jobb érzés lett volna mondjuk az Árpád házhoz vagy Hunyadi Mátyáshoz címzett étteremben rendelni Temesvár belvárosában pontypörköltet túróscsuszával. Akár desszert nélkül is. De sajnos, a magyar jelenlét Temesvár vendéglátóiparában nem érhető tetten.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.89

Hozzászólások

12 megjegyzés » “Karadorde”

  1. montechristo » szeptember 16, 2008 08:52

    Szerintetek nem unalmas kissé szerte a világban az ún. magyaros ízeket keresni? Plusz mi köze a főzésnek a politikához és a nemzeti sérelmekhez?

  2. fidel_gasztro » szeptember 16, 2008 09:17

    Az ilyenek miatt, mint te, montechristo, tart ott a nemzet, ahol tart. több ilyen derék férfiúra volna szükség, mint a fenti írás szerzője!

  3. humm » szeptember 16, 2008 23:41

    Hát nekem a magyar konyha a kedvencem, és a gulyástól finomabb kaja, csak a nagyanyám féle házisonka, és nagymamám is magyar, és igazán tiszteletre méltó, hogy vannak derék férfiak, mint a fenti írás szerzője, sőt, jó, hogy elvonatkoztatnak és asszociálnak, de montechristo második kérdése nekem is eszembe jutott, amig olvastam az írást.

  4. fidel_gasztro » szeptember 17, 2008 09:00

    Köze van, ha nem is közvetlen köze. Egy nemzeti konyhának igenis van köze a nemzeti önérzethez, a nemzeti önérzet esetünkben manapság jobbára sérelmekből áll össze, így a nemzeti konyhának igenis van köze a nemzeti sérelmekhez.
    A politikához valóban kevés köze van, kb. annyi, mint a nemzeti öntudathoz, vagy ha tetszik, sérelmekhez!

  5. kata » szeptember 17, 2008 11:19

    A ‘nemzeti konyha’ jó téma, de hamar át fog menni politikába.
    Én speciell nem vagyok nemzeti konyha-párti, nem gondolom, hogy a magyar konyha jobb lenne a töröknél vagy japánnál, és jobban szeretem mondjuk a parasztcsorbát vagy a francia hagymalevest mint a lucskos káposztát..
    Viszont érdekelnek a különböző népek ‘nemzeti’ ételei, és érdekesnek találom ezek keveredését is..
    Annak pedig külön örvendek, hogy van aki őrizze a hagyományokat és a nemzeti öntudatot meg sérelmeket helyettem is. :)

  6. kata » szeptember 17, 2008 15:10

    Te Fidel, itt valami nagyon konfuz: ’..a nemzeti konyhának igenis van köze a nemzeti sérelmekhez. A politikához valóban kevés köze van, kb. annyi, mint a nemzeti öntudathoz, vagy ha tetszik, sérelmekhez!’

  7. Dorozsmai Endre » szeptember 17, 2008 16:08

    Montechristo, attól tartok, nem a megfelelő embernek mondod, amit mondasz. Jómagam a világban - értsd Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban stb. - soha nem voltam magyar vendéglőben, nem is kerestem ezeket. Lehet, hogy kíváncsiságból kipróbáltam volna, ha az utamba kerül, de mindig az adott ország ízeire vagyok kiváncsi. Kivétel Magyarország, ahol elmegyek kínai, japán, mexikói, spanyol, török, stb. vendéglőkbe is.
    Ez egy.
    Temesvár történelmét tekintve elsősorban magyar illetve német város. Elég szomorú, hogy ma már több mint 90%-ban román. S magyar emberként örülnék, ha Temesváron legalább annyira érzékelhető lenne a vendéglők szintjén a magyar jelenlét, mint a szerb. (Összehasonlításul Trianon idején a város kb 30%a volt magyar, és 10%a szerb. Most 5% magyar s gondolom 1% körül lehet a szerbség.)
    Ez meg kettő. A két dolognak semmi köze egymáshoz.

  8. DMA » szeptember 17, 2008 19:31

    erdekes dolgok:
    szemelyem szerint eddig a legjobb kinai kajat magyarorszagon ettem, nagyon finom japan kajat: kolozsvaron, fincsi koreai menut nemetorszagban, de sose fogom elfelejteni nagyanyam szobogaller leveset.. annal nincs jobb :). En sem vagyok politika futott, szeretek megismerni uj izeket de ettol meg nem tudom elfelejteni az jo otthonit.
    Szerintem egyeni beallitottsag kerdese hogyan tekintunk a kajakra.. ha a tulfutott nacionalizmus hajt, meglehet lemaradunk par dologrol, es osszeszukiutjuk latokorunket, valoszinuleg egy ido utan meg az erzekelt szinskalank is leredukalodik? eleg kar lenne..

  9. montechristo » szeptember 18, 2008 09:36

    Amúgy tényleg lehetne a magyar konyha imázsára alapozva nyitni egy vendéglőt Temesváron. Kb. úgy, ahogy Sanyi csinálja Bukarestben, vagyis inkább sokkal jobban.

  10. kata » szeptember 18, 2008 10:46

    Amilyen színes és nyitott város Temesvár, biztos lenne rá érdeklődés! És a helyi magyarságnak sem ártana egy hangulatos gyűjtőhely.
    A magyar címert, székely himnuszt, Nagymagyarország-térképet és Horthy Miklóst viszont nyugodtan lehet mellőzni!

  11. kata » szeptember 18, 2008 19:06

    apropó magyar konyha: http://buvosszakacs.blog.hu/2007/07/13/egy_falat_tejszinhab
    hosszú, de érdemes elolvasni!

  12. Gigi » február 18, 2009 14:02

    Meg a lokal nevet sem irtatok helyesen

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések