Predeal étterem, avagy “mindent a szemnek”

szeptember 3, 2008, DMA
3) Helység: Marosvásárhely 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: ÉTTEREM



Ma bokros teendőim intézése közepette rajtaütésszerűen megéheztem. Gyorsan telefonos segítséget kértem, hátha valakinek van valami új kajálda-ötlete. Egy programozó haver ajánlotta a Predeal éttermet: “Jó és olcsó a kaja, a hely meg egészen szuper!” Sürget az éhség, irány a Predeal! (cím: Marosvásárhely, központ, Poklos patak partja, a pénzügyi hivataltól (BCR-bank) nem messze, Google Earth: 46°32′17.19″N;  24°33′38.04″E)

Az első benyomás egészen meglepő: hirtelen azt hittem, rossz helyre mentem. Elvárásaimat felülmúló látvány fogad: nívós belső, az enyhén komor beütésű színkombináció (sötétbarna-krémszín) ellenére egyből megkap a minőségi kivitelezés: elegáns műbőr székek, hozzáillő asztalok, diszkréten, de ízléssel díszített terem.. egyedül a mennyezet díszítésével nem vagyok kibékülve.

Na de a szemlélődés még nem feledteti az éhségemet. A teremben járkáló pincérnénik egyike észre is vesz, gyorsan irányt vált és felém jön. Mosoly és kérdés: mivel szolgálhatok? Én egyből vágom: napi menüt kérnék… Elismerő mosoly nyugtázza választásom, de mielőtt megpördülne és elvágtatna, azért rákérdezek: mi a napi menü mégis? :)

Újabb mosoly - nem túl biztató válasz: tyúkhúsleves tésztával és babfőzelék sült kolbásszal… nem a kedvencem, de várjuk ki a végét… Inni szeretnék-e valamit? Tekintve, hogy kint 35+ fok van, hideg ásványvízre esik a választásom, féllitres borszékit óhajtanék, abból is szénsavasat.

A néni elmasírozik, közben én figyelmesebben körülnézek… továbbra is zavar a vendeglőben domináló sötétbarna szín és a kubizmust idéző mennyezet-dekor. De legalább találtam egy jó stratégiai helyet, ahonnan belátni minden mozgást, az ablak melett; itt az asztalok szép matt üveglapokkal vannak elválasztva, intimebb és mégse klausztrofób, nem kell néznem a melettem evők álláról csöpögő zsírt, és én is nyugodtan leehetem magam jó szokásom szerint. A háttérben román népzene szól, felfedezem a szemközti sarokban a ‘hangulatkeltőt’: egy laptop+winamp-playlist. A lakodalmas muzsika után popzene következik, enyhén finomvegyes válogatás. A vendégek többnyire fiatalok, törzsvendégként viselkednek, szinte mindenki napi menüt rendel. Valószínűleg a környékbeli bankok, IT-cégek alkalmazottjai. Közben a pásztázás után makróra allítom a szemem, saját asztalomra közelítek: szép teríték, gondos elrendezés, alig veszem észre a cigarettahamu égette lyukat a nejlon alapú abroszon; okosan választották meg a színeket, jól álcázza az előző vendég ottfelejtett morzsáit is… a tányérok-kanalak-poharak elfogadható minőségűek, az üveg gyertyatartót már nehezebben tudom lenyelni, bár egyre éhesebb vagyok.

De már érkezik is a néni a levessel és kenyérrel és az ásványvizemet se felejtette el! Visszafojtok egy üdvrivalgást. Felcsillan a szemem, reményteljesen belemerítem a kanalam a tyúkhúslevesbe… kimer kanál, mustrál közeg, gyanakodva körülnéz: “vajon másnak is ilyen levest adtak”. Hm… tudom, hogy a leves többnyire víz alapú, de ezen meg azt is érezni, hogy csapvízből van. Alaposabban megvizsgálva a következő elemeket fedezem fel benne: csapvíz, laska, tyúk-íz imitáló láthatatlan anyag, pár kanál olaj, 2mg zeller, 3 és fél szelet murok, apróra vágott petrezselyem. Alacsonyabb röptű egy tasakos levesnél. Győz az éhség, feszült arcizmokkal, bosszúsan nekilátok belapátolni a gasztronómiai csodát, kihalászom a murkokat, a zellert, megeszem a laska nagyját. Éhségrohamom első támadását visszaverve tűnődve rágódok a főtlen petrezselyemdarabokon… átverésre gyanakszom. A körülöttem ebédelő geek-csapat nem elégedetlenkedik, békésen telefonálgatnak és kanalazzák ugyanazt a levest, amit én.

Nem adom fel, hátravan még a második félidő, ami még helyrehozhatja a csorbát, avagy ez esetben a levest.

És már jön is, nagy tányérban! Nagyobb mint vártam! Szemre eléggé konszisztens szószban úszkáló fehér babszemek, a közepén viszont egy kevésbé inspirált megvagdalt kolbász kunkorodik. Naívan beletúrok a babszemek közé a villával, akkor veszem észre hogy a nagyméretű tányér nagyon lapos is, a szósz ugyan nagy felületen terjed, viszont csak milliméternyi vastagságú. Befalom az első pár babszemet és bevillan nagyanyám intő szava: “fiam, a babot sokáig kell főzni, hogy finom-puha-ehető legyen”. Letörten ropogtatom fogaim között a babszemeket, közben azon gondolkodom, vajon a kolbászt merjem-e megkóstolni? Ennél rosszabb már nem lehet, mindennek van határa!

Es lőn, semmi különös, se jó, se rossz… olyan, mint amit konzerv formájában árulnak a sarki boltban, igaz, az rendesen meg van főzve és olcsóbb!

A hatodik mogyorókemény babszem után eldöntöm, hogy a többit nem eszem meg, nem szeretném a nap hátralevő részét gyomorgörcsben tölteni.

Még pár korty ásványvizem maradt, azt bátran nyakalom, abban még sosem csalódtam! A vendéglő napi menüjében viszont igen. Vegyes érzésekkel szedelőzködöm, a néni továbbra is figyelmes, megérkezik, mosolyog, tapintatosan nem kérdi meg, hogy miért nem ettem meg az ebédem javát. Nem nézünk össze, csak testbeszéddel kommunikálunk. Összeszedi a tányérokat, aztán pár legyező mozdulattal probálkozik a morzsák eltávolításával, sikertelenül. A gravitáció, a tehetetlenség és a súrlódási erők hatnak és győznek! A morzsák foggal-körömmel kapaszkodnak az abroszba! Kínos mosollyal nyugtázom a sikertelen műveletet, közben kísértést érzek, hogy megemlítsek egy bizonyos asztali porszívó nevű találmányt, amit láttam már sikeresen használni sokkal egyszerűbb helyeken is. De nem teszem, a néni talán mégsem hibás, a maga szintjén a maximumot probálja nyújtani abból amit az adott esetben lehet: ott volt, amikor kellett, mosolygott, eltűnt, amikor már nem volt rá szükség, és előtűnt pontos időzítéssel a végén.

Kérem a számlát, 12 lej, fizetek és magamban megjegyzem: ilyen drága ásványvizet meg sose vettem!



* pontos átlag: 2.00


* pontos átlag: 3.12

Hozzászólások

19 megjegyzés » “Predeal étterem, avagy “mindent a szemnek””

  1. ukk-mukk-fuck » szeptember 3, 2008 10:34

    hát igen kérem:-))
    a predi kocsmának lett kitalálva és mindenkori igénytelensége mellett volt egy sajátos hangulata a teraszának.
    a valamikori vezetésnek jó kapcsolatai lehettek, mert akkor is volt sör (hálbás, vizezett, esetleg literes sovata, félliteres fortuna) mikor máshol alig.
    lehetett bankettet netán esküvőt tartani és a 9 órás zárást egy kis jattal 11-ig kialkudni:-))
    91-ben a nagy változás után hazatérve, sehogy sem tudtam megértetni, hogy egy nagy tál szalmakrumplit rendelek a sör mellé, hús nélkül.
    azt mondták azt nem lehet csak flekkennnel együtt:-)))

  2. kata » szeptember 3, 2008 10:52

    huuuu, es tenyleg olyan jo a Borsec a Predealban?? ki kell probaljam! es ha napi menu nelkul kerem, biztos nem kerul 12 lejbe! kerek melle fogpiszkalot es szalvetat, es majd eljatszadozok a morzsakkal..
    igazabol a kajat leszamitva jol hangzik. cuccos hely, jo kiszolgalas, bekesen kerodzo geekek.. meger egy vizprobat! :)

  3. fidel_gasztro » szeptember 3, 2008 12:48

    Most ne haragudj, de te is…! 12 lejért mit akartál? És ezt hótt komolyan kérdem.

  4. DMA » szeptember 3, 2008 13:10

    @Fidel: hm.. valami azt sugallja nekem hogy 12 lej ertekben masutt lehet talan jobbat kajalni, emelett hadd mondjam el, hogy a helyiseg belteri magass nivoja melett a napi menu alacsony szintje tul nagy “kontrasztban” van, szerintem :) Vegulis ne feledjuk el miert megyunk egy vendeglobe: enni es lehetoleg jol. Hogy mennyiert? Hat leven hogy a szabad piac idejet eljuk (vegre!) minden helyiseg kezere van bizva az ar, minoseg, kiszolgalas, pincerlany mosolya stb -> ezekbol dontom el en mint kliens, hogy hova megyek ujra szivesen vagy talan soha tobbe. A “12 lejert mit varok” enyhen megalkuvoan hangzik es ez esetben eppen a legerzekenyebb elem: a kaja minosege erintett. En nem azt tuztem ki kimondottan azt magamnak, hogy olcso legyen, nem sertodtem volna meg egy magasabb aron, de legalabb legyen eheto.

    @ukk-mukk-fuck: I feel your pain.. :))

    @kata: “igazabol a kajat leszamitva” sajnos pont a lenyeget kell leszamitanunk.. kb. errol szolt a cikk.

  5. kata » szeptember 3, 2008 21:29

    teny, hogy 9 lejert (ha jol szamolom, ennyibe kerulhetett Borszek nelkul) nem sok helyen ebedelsz.
    viszont ha izetlen, fotlen, ehetetlen, akkor kar a penzert..
    lehet hogy csak kivetelesen volt ennyire rossz a kaja.. nem tudom, le kene csekkolni.
    lam-lam - ‘there’s no such thing as bad publicity’ :)

  6. humm » szeptember 4, 2008 07:39

    Hát én nem tudom, de az biztos, hogy Kolozsváron nem kockáztatnák meg egy 9 lejes napi menüt. Nem, Fidel, nem, a 12 lejben az ásványvíz is benne volt.

  7. fidel_gasztro » szeptember 4, 2008 08:56

    Az, hogy 12 lejért mit akarsz, nem megalkuvóan hangzik, hanem egyenesen jelzi, hogy nem tudsz tájékozódni a vendéglők között. 12 lejért bezabálhatsz egy fast-foodban, de ha ebben benne van egy 0,5 litres ásványvíz is, amit köztudottan 2,5-3,0 lejért mérnek vendéglőkben, valamint benne van az, hogy kiszolgálnak… hát, nem akarlak bántani, de ez az eset csak téged minősít, ha azt gondoltad, hogy ennyi pénzért, vendéglőben, becsületes kaját kapsz.

    Humm! Vontam én kétségbe, hogy az ásványvíz is benne lett volna-e az árban?

  8. DMA » szeptember 4, 2008 10:09

    Kedves Gastro uram (vagy inkabb holgyem? :)

    mondjuk nem kimondottan az arak szerint tajekozodom.. ha a cikket kronologiai sorrendben olvastad (fentrol lefele) szamodra is kiderulhetett, hogy az arat a vegen tudtam meg. ha elore tudom valoszinuleg gyanut fogok.. my bad.

    Mas: amint jeleztem, ha mar kajarol beszelunk: legyen megis a minoseg az elso, az ar a masodik. orvendenek ha vegre kialakulna egy minimalis minoseg-standard az etkezdekben, fokent a jobb helyeken.

    Amugy adtal egy otletet: lehetne csinalni egy ar-minoseg felmerest: mondjuk 12 RON-bol hol, mit, de foleg milyent lehet kajalni Vasarhelyen. Ha gondolod vagj bele, nezz korul -> lehetoseged adodik vegre neked is irni egy cikket, amitol mindenki hanyattvagodik, es amihez vegul mi is hozzaszolhatunk, tapintatosan, kulturaltan es foleg konstruktivan (es nem szemelyeskedve), kb. ugy ahogy te szoktal errefele.

  9. fidel_gasztro » szeptember 4, 2008 12:07

    Jaaah, hogy te meg sem nézted rögtön az elején hogy mennyibe kerül egy napi menű???? Öreg hiba, barátom, öreg hiba.
    Ne légy dühös rám, nem én raktam eléd azt a szar menüt, és nem is veszem pártfogásba a Predeal éttermet, csupán azt próbálom valamiféleképpen szugerálni - sikertelenűl -, hogy sajnos még mindig egy olyan helyen élünk, hogy vendéglői szinten az árak és a szóbeszéd alapján kell tájékozódnunk, és nem az etikai korrektség a garancia arra, hogyha betérsz egy vendéglőbe, a pénzedért jól is laksz, vagy finomat eszel. Kezded már kapisgálni?
    Más: ha nem tetszik a stílusom, írj a szerkesztőségnek, hogy tiltsanak ki a fórumról, hogy utána langyos, nyálas és uncsi egyetértésben kultúráltan beszélgethessetek arról, hogyan maradtok éhen a 12 lejes napimenük bekebelezése után.
    Pathetic, ahogy mondaná az angol….

  10. fidel_gasztro » szeptember 4, 2008 12:11

    Ja… szólíts csak nyugodtan “uram”-nak, annak ellenére, hogy hölgyekkel szemben is felveszem a kesztyűt!

  11. DMA » szeptember 4, 2008 13:00

    @fidel: Duhos nem vagyok rad, uram-nak viszont nem foglak szolitani mert azt ki kell erdemelni nalam.
    Amugy egyenesen szorakoztat az argressziv stilusod :) ezzel gondolom mas is igy lehet. Es tenyleg, ha nem irogatnal ide akkor valoszinu uncsi lenne a blog. Azt meg en sem szeretnem.

    De mindez itt nem lenyeges, ettermekrol-kajakrol stb. van itt szo, ettol fuggetlenul meg mindenki magat adja ugye? Ki ahogy tud, kepes, mennyire nevelt, stb. Na de en itt megallok mert reg offolunk es ha kettonk kozul kimoderalnanak valakit az hadd ne legyek en :) te nyugisan folytathatod ezt soloban, nezunk tavolbol :) bevallom tenyleg szorakoztato.

    De en inkabb varom a blog temakorebe vago cikkedet, tanuljunk: tajekozodni, felmerni, stb.
    PS: ja es bocs ha veletlenul holgynek neztelek, a stilusodbol itelve kronikus PMS szindromat veltem erezni.. de na tevedtem. Amugy ugye voltal mar kitilva mas blogrol/forumrol?..-> now that I find pathetic indeed.

  12. humm » szeptember 4, 2008 15:31

    Hat akkor kezdjuk Fidellel: valoban mindenkivel szemben felveszi a kesztyut, amitol nem biztos, hogy a legnepszerubb bloger lesz itt, de mindenkepen erdekes jelenseg. A kedvenc irasom tole, es ezt neked mondom DMA “A receptek tipikus stilusarol”. Amugy meg vitatkozzatok csak, mert elvezzuk a szocsatat.
    En 12 lejes napi menut sem ennek Kolozsvaron, az is biztos. 15 lejes napi menut szoktam enni a Hidalgoban, es abszolut ajanlhatom. Majd ha idom es hangulatom lesz irok rola.

  13. kata » szeptember 4, 2008 18:08

    Ha mar felvetodott ez a ‘hol-mit-mennyiert’-tema, roviden megfuttatom az altalam ismert kajalehetosegeket, tovabbra is szereny varoskankhoz igazitva: 12 lejbol szivesen ennek az Aranypalcikaban, a ‘masik kinaiban’, a Laci csardaban, a China Blue-ban (kis adag napi menut).
    B-tervkent (vagy inkabb C) ehetnek a Sapientian, az Emmaban, az Asteriben… a Predealrol nem is beszelve! :) (de nem teszem..)

    15 lejbol mar a Concordiaban is ki lehet probalni az egzotikus napi menut, - leginkabb madaretku inyenc parocskaknak ajanlom - :) (27,5 lej/2fo), 16-bol pedig China Blue-ban is jollakhatsz.

    Az ajanlat nem teljes, varom a kiegeszitest-hurrogast, whatever..

  14. kali jozsef » szeptember 5, 2008 13:05

    Legközelebb tessék az Emma étterembe enni.(a bernádi ház alagsora) Ha nem izlik a föztje a számlát ,,decontalom” A Predeal étterem szomszédom de még nem jártam benne.

  15. kiralyno » október 10, 2008 22:18

    Akkor volt igazi a Predi, mikor Ötiék jáccotak otan, igazi rokkendrollt és Szántánát. Öt ötven volt egy hálba, mérték az igazi Chardenoixeket, Kent is volt pult alatt. A miccszsag a Furnikáig terjedt, a poklospatakbeli dögállatok szagával keveredvén. A legjobb halfasírt ott volt egész Maros megyében! nem is beszélve a remek esküvőkről, amihez az uccáról is lhetett csatlakozni. Akkor még volt bizalom, ma be se engednek a kopac kidobók.

  16. gajner » október 11, 2008 16:56

    Nem jo a Predi, sose volt az, sajnos nincs nalunk egy jo vendeglo sem….

  17. micimaci » november 6, 2008 22:01

    én élveztem az élménybeszámolódat, mellesleg szerintem az írás lényege nem az ár, hanem a minőség alacsony volta.
    Fidelnek pedig ennyi : kekeckedni lehet…de minek?

  18. zorg » szeptember 21, 2010 14:23

    Tipikus hozzaallas egyesek reszerol. Ha valaki barmennyi penzert szart vesz, akkor nem azt itelik el aki eladja, hanem az a balfasz, aki megveszi. Magyar virtus? Amugy volt alkalmam evekik probalgatni a vasarhelyi vendeglo/etkezdeket, es azt kell mondja, hogy ideig oraig jo volt a Sapiencia, Emma, kinaik, de hosszu tavon mindegyikben romlott a minoseg, csokkent az adag, nott az ar stb. Ugyhogy az etkezdek kozt kirandultam, s amint meguntam odebb alltam. Talan a Leo volt a legjobb, akkor amikor rovid ideig svedasztaloztak 14.5 lejert. Ez keveset tartott, mert tul sokat ettunk. Az Emma is jo volt, aztan elkezdtek cselezni ok is, volt svedasztal, majd lett pinge tava, a minoseg hol jo hol rossz volt, aszerint, hogya surun valtakozo szakacs hogyan fozott. Volt fosas kinaitol, vagy hol van hol nincs napimeni a Lacicsardaban, hangyapurcnyi napimenu a Concordiaban, es pocsek kaja Predealban. Szoval lotto az egesz kajalas tema. Infoim ket eve nem frissitettem, de mivel sokaig teszteltem oket es semmi sem valtozott, szerintem nem valtozott. A kicsi kinaiban(a muresmall kozeleben), meg ettem az most is finom, talan az adag csokkent.

  19. kefiret » november 10, 2010 00:09

    a lacicsardaban hetkoznap van napimenu. es meg nagyon sok jo napimenus vendeglo van. foleg ha az ember kinezi elore, hogy hol mi a menu. vasarhelyen mukodik a meniulzilei.info oldal. ott relative sok hely kozul lehet valogatni

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések