Vila Bran

szeptember 2, 2008, admin
2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: ÉTTEREM 3) Helység: TörcsvárMiután leparkolt a vendég, hosszú lépcső vezet felfele a hegyoldalban: ekkor még csak egy ápoltabb vidéki hotelre gyanakszom, és a fene essen bele, minek kell ennyit mászni. Akkor sem válik szimpatikusabbá a hely, amikor a makulátlan lépcső mellett mindenhol piros, rendszerint valamit megtiltó táblák bukkannak fel: tilos alkoholt behozni, tilos ketten feküdni egy függőágyba, tilos vadállatot simogatni. Hoppá. Amikor ez felbukkan, már egészen fent járunk egy – első pillantásra – tehénszarral teli karám mellett. De nem tehénszar az, hanem szarvas és őz: a “vadállatok” pedig ott ácsingálnak a fagerendák mellett, a turisták kedvükre simogathatják őket tilosban.

Ez az a pont, amikor az ember már elég magasan jár ahhoz, hogy belássa, miről is van szó: egyfajta park ez, ahová mindent bezsúfoltak, ami szem-szájnak ingere. Van “eredeti” parasztház, legelésző ló, festői táj, érintetlen rét, kis patak, kötélpark, mindez úgy csomagolva, ahogy a nyugati turista szemének kedves, kényelmes ösvénnyel, térképpel.

Fenn jókora, fagerendákból épült “rusztikus” épület, mely annak ellenére, hogy akár csúnya lehetne, nem az: az építőknek sikerült megmaradni a jó ízlés határain belül, az épületnek érdekesek a vonalai, nagyok az ablakai és sok a terasza (a tájra visszatérek). Nem próbál másnak látszani, ami: egy olyan vendéglő, amely egyszerre több száz turista helyi specialitásokkal való kiszolgálására lett kitalálva.

Most nem fogok azon filózni, hogy vajon lehet-e helyi specialitásokat nyújtani nagyipari módszerekkel: a dilemmát azzal oldom fel, hogy beléptünkkor például éppen népzenei előadás ment, és mielőtt bárki is fintorogni kezdene, elmesélem, milyen ez: a táncosoknak az a feladatuk, hogy a nézőket (vendégeket) bevonják a produkcióba, tehát szó sincs arról, hogy merev arccal, billegve trálláláznának, hanem ehelyett tréfálkoznak, feldobják az előadást, a gyerekekekkel játszanak vagy táncolni tanítanak. Nincs előre megszabott koreográfia, ha a kisfiú úgy érzi, ki szeretné próbálni, azonnal az ő igénye szerint alakul a produkció, a közönség persze tapsol, nevet, sőt, a szomszédos termekből is begyűlnek. Bevallom, én is kíváncsi voltam erre, és alig tudtam elszakadni tőlük.

Miután visszaértem a táncparkettről és a belsőépítészeti megoldásokat is kiveséztem, kiderült, a kiszolgálás a hely leggyengébb pontja: mi 1,5 órát vártunk, míg kihozták a hagyományos, gömbforma túróspuliszkát (aminek van egy román neve is, de nem jut eszembe). Amúgy drága (ha jól emlékszem, 15 lej körül alakult az ára), viszont emberes adag és nagyon finom: kolbásszal, tejföllel, szalonnával és még ki tudja mivel töltik a gombócot. És ami a legjobb, hogy garantáltan nagyon kevesen ettek ilyet. Hátránya, hogy ha elfelejted a nevét, akkor bárkit kérdezel, nem tudja.

Az étlap egyébként bővelkedik a különféle helyi specialitásokkal, többféle vadhús, gomba is rendelhető, viszont igen borsos áron: ha jól emlékszem, a puliszka volt szinte a legolcsóbb. Meg kell még jegyezni, hogy az asztal és környéke határozottan a forgalmasabb amerikai gyorséttermek hangulatát idézi, mindenhol morzsa, ételdarabkák és egy-egy gazdátlan evőeszköz is látható itt-ott – látszott, hogy az asztalt sebtiben takarították le a következő vendégek előtt. A forgalom pedig nagy.

Majd’ elfelejtettem, az étteremből egyenesen a törcsvári (”Bran-”) kastélyra nyílik a kilátás: ezt a telket Isten is a vendéglátóipar számára teremtette, a Vila Brant pedig nem hinném, hogy jobban meg lehetett volna csinálni, talán a kiszolgálást leszámítva: így visszagondolva az sem zavar, hogy meglehetősen borsos pénzösszeget hagytunk ott – megérte, hiszen ilyet még sosem láttam.* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.53

Hozzászólások

3 megjegyzés » “Vila Bran”

 1. na » szeptember 2, 2008 13:09

  En ugy tudom azt a tipikus turospuliszkat “bulz”-nak hivjak a romanok…vagyis vannak helyek ahol biztosan igy hivjak…

 2. kata » szeptember 2, 2008 13:17

  az a bizonyos puliszkagomboc annyira felkeltette az erdeklodesemet, hogy utanajartam.. Bulz ciobanesc a neve, es mihelyt alkalmam lesz ra, kiprobalom! :)
  (reklamszunet: ‘google is your best friend!’, rajtam mindig segit! :) )
  illetve van jobb otletem: en fogom elkesziteni, hogy ne kelljen varni az alkalomra! :) mostanaban amugy is nagy kukorica-barat vagyok..
  es persze a hely is erdekesnek tunik, szivesen latnek kepeket rola!

 3. Szerző » szeptember 2, 2008 16:20

  Bulz! Ezaz! Éljen a gugli! Képek hamarosan.

Szólj hozzá!

Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések