Papa la Şoni

augusztus 26, 2008, keli
2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: ÉTTEREM 3) Helység: Vama Veche



“Şoni” (Sanyi kissé románosítva, gyk.) vendéglője valószínűleg Vama Veche legfuttatottabb lokálja lehet, s ha azon emberek közé tartozol, akik inkább Vamán néznék meg a román tengerpartot, mint Mamaián, már szinte biztos, hogy hallottál is róla.

Az erdélyi úriember, ha jól tudom, bukaresti vendéglője után nyitotta meg a Vama Veche-i kirendeltséget, de akár tévedhetek is. A lényeg, hogy a promócióból nekem úgy jött le, hogy Şoni erdélyi ízeket szállít a román földre (”Gulaş unguresc cu rock românesc” etc.). Azt hiszem, ezt is félreértettem. Mert én legalábbis a Gulaşon és a Gomboţon kívül más, bármennyire is erdélyi jellegzetességű fogást a menüben nem találtam.

S a bajok a menüvel csak kezdődtek.

>> A bukaresti Shoni a Bloodymary.ro-n >>

Hogy kicsi objektivitást vezessek ebbe a bejegyzésbe, be kell valljam - hamut szórva fejemre -, csak egyszer próbátam ki Sanyi vendégszeretetét, azt is csak Vama Veche-n, és ez megtörtént jóval azután, miután a hely népszerű lett.

Menü

Menüfapadok

A vendégszeretet kicsit erőltetett fogalom. A “menü” minden asztalon egy igénytelen, fénymásolt papírlap. A pincér nem tudja, mit ajálnjon, de leginkább nem is érdekli. Hogy van-e egy adott sör, fogalma sincs, aztán kinyögi, hogy italt tkp. külön, a bárnál kell rendelni. Leszel szíves elfáradni addig, hogy ott is szembesülj egy kellőképp blazírt arccal. A természetes leveket az udvaron kívül, egy külön standnál árulják, bár ez felkerült a menüre is. Szó szerint így, hogy ott né, a kanyaron túl kaphatsz valami natúr leveket is, ha odamész. Az árak kissé nagynak tűnnek, még Vama többi vendéglőjéhez képest is. Főételek 16 és 18 lej között mozognak, inkább a 18 fele, s ehhez mind hozzájár egy 6-7 vagy 8 lejes köret is. Ehhez képest a konyha fél tízkor zár, ami nekem furcsának tűnt egy olyan helyen, ahol az élet ennél jóval későbbig dübörög szezonban. A mellékhelyiség egy düledező, kétszer egyszemélyes, törökös “megoldás”, ami szintén kissé furcsán hat a hely felkapottsága és árai mellett.

És most akkor a jóról. Ami elvitathatatlan, a főztjük minősége. Vama Vechén a hely apró méretéhez képest több jó vendéglő is van, de azok közül is, amit eddig én próbáltam, a Şoniban volt a legjobb a kaja. Egyedi ízek és ízkombinációk (bár, mint említettem,  nem igazán “erdélyi” a felhozatal, de mindent megbocsájtasz, miután megkóstolod azt, amit kihoznak) remekül elkészítve és - ha már ennyit sápítoztam az árak miatt - legalább emberes adagokban. Pl. különböző szószos húsok - bazsalikomos csirke vagy gorgonzolás marhahús, vajban párolt zöldségek vagy currys, “indiai” rizs mind olyan dolgok, amelyeket valószínűleg sem a szomszédos vendéglőkben, de még Románia legtöbb vendéglőjében sem találsz meg. Ugyanakkor az, aki szalmakrumplis flekkent vagy miccset akar enni, talán ne ide jöjjön, mert azért igazán kár, és ha jól emlékszem, meg sem találnád a menüben (szalmakrumpli s miccs tuti nincs, flekken mintha azért lett volna).

Konklúzió: a kaja simán megéri az árát, de talán a szolgáltatásaik minőségében is illene felnőniük az önmaguk által felállított mércéhez, vagy legalább jobban odafigyeljenek kicsit, s akkor már szívesebben hagyom ott a pénzem …



* pontos átlag: 3.00


* pontos átlag: 3.30

Hozzászólások

10 megjegyzés » “Papa la Şoni”

  1. báránykaa » augusztus 26, 2008 10:05

    Tudtommal nem a bukaresti után volt nyitva, hanem minden évben májusig Bukarestben üzemel a lokál, azután meg “leköltözik” szeptemberig Vama-ra.

  2. Relo » augusztus 26, 2008 18:26

    A honap elejen meg lucskoskaposztat is keszitettek, s ilyen megnevezessel szerepelt a napi menus tablan:D

  3. keli » augusztus 27, 2008 00:54

    Báránykaa, biztos igazad van (vagy lehet akár így is), bevallottan nem tudom :-) Weboldaluk pedig (papalasoni.ro) “se rumeneşte la foc mic” (lassú tüzön … ööö … pirul?) ami vicces ugyan, de nem túl informatív :-)

    [ S nagyon sajnálatos módón, a bukaresti bejegyző tapasztalataival ellentétben sem olcsó árakat, sem vicces menüt, sem egy kedélyes Sanyit nem találtam a helyszínen. Persze fennál, hogy én voltam türelmetlen, meg azért mindent el sem várhat az ember az első látogatásnál. ]

  4. keli » augusztus 27, 2008 15:44

    lecsekkoltam a menüs fotó eredetijét ujból, s igaz, az is “napi menü” (és a neten más review-ok szerint is kb naponta változik a menüjük), de ebben, amit mi kaptunk el, se lucskoskáposzta, se egyebéb, különösebben “erdélyi” nem volt. Mint emljtettem, ez inkább csak egy marketing-kozmetikai hiba, a kaja amúgy nagyon jó. A menü nem :-P

  5. noemi » augusztus 28, 2008 11:40

    Tobbnyire ugy van megoldva, egy egy oriasi ustben az udvaron megfozik a fo kajat, igy normalis, hogy napi menu mellett sok mast nem talalsz. Ugyanakkor, lehet a kiszolgalas nem a legtokeletesebb, de az, hogy magyar hely, fuggoagyak vannak, es a zene, szerintem elegge vonza a hangulatos, laza helyre vagyo “vamista”-kat. Tovabbiakban, nem azert valasztod Vama Vechet Mamaiaval szemben, hogy a WC-n illatos szappannal talalkozz es csillogo kagyloval….

  6. keli » szeptember 1, 2008 15:32

    Fuggoagyak szinten elkerultek a figyelmemet, bar gondolom maceras lehet enni beloluk.

    Hogy ahhoz ragaszkodjak, hogy “magyar hely”, ezt mar sokkal magyarabb varosokban is viccesnek talalom, nem hogy Romania delkeleti csucskeben, egy pottom faluban … a Sanyi hangulatos, de szinten hangulatos meg masik 2-3 vendeglo is a kornyeken (es hal’ Istennek, jol megfernek egymas mellett)

    Ami a WC-t illeti: nem, nem *ezert* valasztottam Vama Vechet. de nem is a torokWC-s elmenyert. Ami azt illeti, tobbek kozott ezert is ultunk sokkal tobbszor be a La Frontiera-ba, mint Sanyihoz … mert meg Vama Veche-n is ertekeli az ember a tiszta angolWC-t. Valahogy ugy talalom, nem az angolWC fogja kiolni VamaVeche szellemiseget …

  7. buki » szeptember 2, 2008 14:32

    Szemely szerint en egyetlen egy alkalommal voltam itt, de egyes-egyaltalan nem tetszett… A halaszle majd’ ehetetlen volt (a romlottnak tuno haldarabrol nem beszelek…), a babgulyasban levo babszemekkel medvet lehetett volna loni stb.
    Es hogy ez a hely miert magyaros…??? Valaki megmagyarazna nekem, lecci, lecci, lecci? :)
    A wc tisztasagat es szagat pedig hadd ne kelljen taglalnom… Masodjara mar nem kovettuk el ugyan azt a hibat es mashol ettunk…

  8. verca » március 8, 2009 15:45

    hali mindenkinek,
    annyit tudok hogy bukaresti szinten,akinek központi részen van a szállása,nagyon jó megoldás a sf.V.13
    még akkor is ha külföldi vendégeid vannak. Az tény hogy a menüben szereplö kaják nagy része nem mindennap van de ami van az nincs is meg máshol és nagyon finom… föleg a vaj és sajtmártásos mindegy milyen husik…

  9. bumbucz » július 31, 2009 13:11

    Mi 2009. júliusában nyaraltunk Vámán, de minden áldott nap ebben az étteremben ebédeltünk. Mind a szolgáltatás / WC-t nem próbáltam/ tökéletes volt, a kiszolgáló személyzetnél egy erdélyi magyar lány volt a mi kiszolgálónk és mindenben eligazított minket ahogy a nagy könyvben meg van írva. Az ételekről meg mai napig nem győzök az itthon maradottaknak áradozni.
    Mi kis családunk amennyiben lehetőségünk engedi ezen éttermet biztos, hogy a későbbiekben is fel fogjuk keresni.
    Köszönjük a jó kiszolgálást, ételt és szórakozást.

  10. Tünde » július 26, 2013 10:59

    Most a - Kolozsvárra átköltözött - Félszigeten volt szerencsém belekóstolni a kajájukba (a Bruno Wine Garden elkülönített részen). Azt hiszem, ez volt az első alkalom számomra, hogy a Mezőség közepén székelyesen, tárkonnyal elkészített bablevest ehettem. Kedvesen felajánlották, hogyha bármi tetszik, meg lehet kóstolni rendelés előtt. Egy dolgot kóstoltam még: a petrezselyemmel, fokhagymával, olívaolajjal elkészített cukkini-salátát, nagyon ízes, finom.
    Igazából nem értettem pontosan, hogy most akkor “Soni”, azaz Sanyi Bukarestbe avagy Vama-ra megy innen vissza (kissé bonyolultnak tűnt ez az egész történet). De mindenkinek ajánlom, hogyha a két hely bármelyikére téved, keresse meg Sanyi éttermét. Meglesz a magyaros és családias hangulat, a finom ízek. Talán a Zacsek által Félszigetre elkészített székeket is magával viszi, ottani használatra.

    További szép nyarat mindenkinek! :)

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések