Olympos

május 29, 2008, delinke
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: CUKRÁSZDA



Évekkel ezelőtt megjelent egy török üzletlánc Kolozsváron, akkor tudtuk meg, mi az a baklava. Pár hónapig lehetett kapni élelmiszerbolti stílusban, papírba csomagolva. Később már csak külföldi utazások alkalmával részesülhettünk az élményben, hordtuk is haza Törökországból az eszményi édességet.

Aztán egyszercsak egy görög tulajdonos nyitott cukrászdát Kolozsváron, az 1989. december 22. utcában. A hely neve Olympos, és tele van görög specialitásokkal: diós-mogyorós-mandulás baklava, aszalt szilvával, barackkal, meggyel töltött saragli, gyümölcsös kosárka és még sokféle mézalapú finomság, de ugyanúgy hagyományosabb édességek, péksütemények is. A legtöbb édességet kimérve árulják, ezek egységára 38 lej/kg.

Egy külön pultnál kávét és hideg, alkoholmentes italokat lehet kapni, dohányozni nem lehet. A hely kicsi, néhány asztal van csak benne, azoknak is nagy része általában üres. A legtöbb vásárló nem az időtöltés, hanem a beszerzés végett megy oda, úgyhogy aki a világos, illatos, hangulatos helyen szeretne kávézni, ücsörögni, újságot olvasgatni, az valószínűleg kap helyet az Olymposban.

baklava01.jpg

A baklava eredete és története a Wikipedia szerint nincs igazán dokumentálva, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. Az egyik változat az, hogy a ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. A történet szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el.

baklava02.jpg

Ez egy gyakorlatilag rétestészta alapú édesség, amit dióval, mogyoróval, mandulával vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek. 500 g rétestészta; 3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj; 2 csésze finomra vágott dió/mogyoró; 1 csésze finomra vágott mandula/pisztácia; 1/4 csésze cukor; 2 teáskanál őrölt fahéj; 1/8 teáskanál darált szegfűszeg; 2 evőkanál méz kell az elkészítéséhez.

A réteslapok egy részét megkenjük az olvasztott vajjal és összerakjuk a diót/mogyorót/mandulát/pisztáciát, cukrot és fűszereket tartalmazó keverékkel egy kivajazott tepsiben. A tetején és az alján több lapot hagyunk, majd ezeket is megvajazzuk és közepes hőfokon, majd magas hőfokon 30-30 percig sütjük. Eközben egy cukorból, vízből, szegfűszegből, fahéjból, citromléből álló keverékből szirupot főzünk, majd miután kihűlt, leöntjük vele a süteményt.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.27

Hozzászólások

8 megjegyzés » “Olympos”

  1. fidel gasztro » május 29, 2008 18:16

    Te, aki azt írod, hogy volt alkalmad megismerni a valódi török baklavát, gondolom rájöttél, hogy az Olypmos-os baklava max csak gyenge utánlövése egy igazi baklavának. Fájna, ha azt a “szemkiszúrást” finomnak neveznéd.

  2. Nem számít » május 29, 2008 21:38

    Kolozsvárt ismerőknek: a cukrászda egyébként a Külmagyar utcában van.

  3. Nem számít » május 30, 2008 07:35

    Tekintettel arra, hogy a cukrászda régebb a 75 alatt volt, most pedig a 11 szám alatt található, a Kossuth Lajos utcában van :)

  4. Skoo » május 30, 2008 09:35

    A kiszolgalas pocsek, az eladonok ellenszenvesek. A tesztak meg az en edesszajamnak is edesek. A hely ellenben jol nez ki, de 3x ennyi vendegnek terveztek.

  5. Kázmérka » május 30, 2008 09:54

    A hely korrekt, bár a sütik kicsit “gépízűek” azaz pont mint a Mátrixban, ahol mindennek csirkeíze van, az Olymposban mindennek egyforma íze van. De mindent összevetve jó a választék, a sütik egyformán jóformák. Az eladók unottak és kedvetlenek, de túléljük:)

  6. delinke » május 30, 2008 10:11

    Velem az elárusítók nagyon kedvesek voltak, pedig nem is akartam semmit, csak jól kifaggattam őket. Különben most már kettőről tudok ugyanabban az utcában, egy a Szentpéteri templomnál van, egy pedig a Brassai mellett a sarkon.

  7. humm » június 1, 2008 16:36

    te kedvenc fidelem, te, hozod a formádat. Olyan kiváncsi lennék egy olyan bejegyzésre tőled, ami egy számodra is okés helyről szól.:))
    Amúgy a rendszergazdától elkértem a címedet, csak még nem kaptam meg.

  8. nevtelen » június 1, 2008 21:48

    Van egy ház megepittettek pontosan 101 éve. Azota is megvolt egyseges kinezete, müködö ablakai, ajtoi. (Ez sok uj epületröl nem mondthato el.) Errefel jött a görög es elsö dolga az volt hogy ajtot-ablakot kivert, oda nem illö termopannal helyettesitette. Kivancsi vagyok meddig fognak ezek tartani, a regiröl tudjuk hogy 100 evet atveszeltek, celjuknak megfeleltek, az epületet diszitettek.
    Nem tudom milyen a termekük, kiszolgalasuk. Labamat ilyen helyre nem teszem be, ez az en bojkottom. Lehet jobban kellene figyelni ezekre a dolgokra is, Kolozsvaron a modernizalas jeleben törnek-zuznak.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések