Csemegekávé: rítusok és receptek

április 24, 2008, delinke
Szalonbeszélgetések: a legjobb italokról



Orvosi rendelőben várakoztam, az egyik legforgalmasabb időszakban. Kinn szitált a novemberi eső, olyan igazi életunt hangulat uralkodott el a betegeken. Még a történeteket, telefonbeszélgetéseket és pletykálkodásokat sem volt kedvem kihallgatni, a baciknál is vészesebben terjengett a váróteremben az általános panaszkodhatnék.

Felvettem az asztalról egy folyóiratot és kinyitottam pont a recepteknél, ahol egy kávékülönlegesség díszelgett, óriási fotóval. Ilyen időben mindig felértékelődik bennem a kávézók, cukrászdák hangulata, de otthon is szívesebben pepecselek a konyhában, amikor kinn reménytelenül csorog az eső.

Hazafele rögtön vásároltam pár fűszert, édességet, aztán nekiláttam kísérletezni. Azóta is gyűjtöm a kávécsemegék receptjét, és néha nekiállok kotyvasztani valamit, ha rossz az idő, vagy a kedvem, ha vigasztalni, jutalmazni vagy csak kényeztetni akarom magam. Ha pedig valaki betársul, a kávézás fogalma végképp felülemelkedik a napi kávéadag elfogyasztásának rutinszerű cselekedetén.

2.jpg

 

Nem vagyok híve annak, hogy milligrammnyi pontossággal megírt recepteket gyűjtsek és tanuljak, a főzés midig spontán történik: abból, ami éppen otthon van, vagy amit éppen megkívánok. Vannak ízek, amik jól találnak egymással, de bármikor hozzá lehet adni valami újat egy már ismert kombinációhoz. Ez ízlés és hangulat kérdése, ahogy a hozzávalók mennyisége is.

Amikor hadilábon állok az egészséggel, a mézes-rumost szoktam elkészíteni, és már maga az érzés is jó hatással van a gyógyulásra. Felmelegítek 1-2 kiskanál mézet, és amikor folyékonnyá válik, hozzáöntök egy kis rumot. Ezt feltöltöm a forró kávéval, majd gőzölt, habos tejet öntök hozzá. Így a tetején is jobban érvényesül a rászort kakó, fahéj, vagy reszelt csoki.

Hasonló eljárással készülnek az ír kávé különböző változatai, csak méz helyett cukrot, esetleg barna cukrot olvasztok, rum helyett pedig whiskyt töltök bele. A Corretto sem sokban tér el az előzőktől, ez különböző alkoholos italokat tartalmazhat: brandyt, konyakot, whisky krémlikőrt, ánizslikőrt. Az alkoholt nem tartalmazók közül a csokis-mandulás a kedvencem, ehhez étcsokit olvasztok meg és pár csepp mandulaaromával ízesítem. A tejhabot persze lehet tejszínnel vagy tejszínhabbal dúsítani.

1.jpg

 

A fent leírtak alapján bárki azt gondolhatja, hogy édesen szeretem a kávét, pedig nem. Legtöbbször cukor nélkül iszom, csak a kávéspecialitások számítanak kivételnek, azok viszont eleve édesnek készülnek. A sima, fekete, igazi keserű kávé kardamommal fűszerezve az egyik kedvencem. Ez egy Dél-Indiából és Srí Lankáról származó fűszer, melyet leginkább az arab világban fogyasztanak: a kardamomos kávé vendégszeretetüket, valamint a házigazda presztízsét jelzi.

Pár éve nálunk is elvétve lehetett kapni az üzletekben, aztán teljesen eltűnt. Sokáig kerestem, aztán mire külföldön rátaláltam az őröletlen változatra, nem sokra rá itthon is megjelent a hipermarketekben, kis fehér tasakban, őrölve. A kész kávéba szórva is feloldódik, de az igazi belefőzni egy csipettel. Leírhatatlan, különleges aromája van.

Persze szokták használni ezt is különböző kávéreceptekhez, és teákhoz is. A narancs ízével nagyon jól talál: narancssziruppal vagy likőrrel, esetleg reszelt narancshéjjal és cukorral összefőzve is nagyon finom. Ezzel a kombinációval jól talál a szegfűszeg is.

3.jpg

 

Ha pedig a fűszereket akarom fokozni-keverni, akkor a Kreol kávé a megoldás: ez szegfűszeget és szerecsendiót tartalmaz, esetleg fahéjat is, a tetejére szórva, és vaníliával szokás ízesíteni.

Nyáron a jeges kávékat is érdemes házilag készíteni, nem igényel sokkal több időt, mint egy zacskós frappé elkészítése. A fentiek közül bármelyik finom hidegen is, csak annyi a különbség, hogy a presszókávét hideg tejjel kell feltölteni, jégkockával hűteni. Igaz, így a tej nem lesz habos, viszont dúsíthatjuk fagyival helyette.



* pontos átlag: 3.15

Hozzászólások

6 megjegyzés » “Csemegekávé: rítusok és receptek”

  1. zozo » április 24, 2008 11:59

    szia, csak a kardamomrol szertnek irni, mivel en is nemreg fedeztem fel, es nagyon szeretem! en Torokorszagbol hoztam egy nagyobb mennyiseget, azzal elleszek egy darabig.. kihamozom a tokbol a magokat, mozsarban osszetorom, es kaveba vagy teaba szoktam keverni. en is ugy tudtam, hogy nalunk nem lehet kapni, de nemreg felfedeztem a vasarhelyi Bioplant boltban, a foteren, valami roman gyartmanyu zacskos kiszerelesben (a marka nem jut eszembe, de ahogy belepsz, rogton jobbra van). amugy nem tudom, meg mire lehet hasznalni, de remek illata van, es teakeverekekben meg kaveba szorva igen izletes! :)

  2. Annika » április 24, 2008 12:55

    A kávéivás márpedig művészet
    http://www.youtube.com/watch?v=baLaHiBPuR4
    N.O.H.A Tu Café-jával

  3. fidel_gasztro » április 24, 2008 16:06

    Ugye, hogy így is lehet. Semmi nagyképűség, semmi spanyolviasz effektus, csak egyszerűen, magyarul és szépen, egy pár kedvenc recept, és máris összefut a nyál a szánkban. Ügyes!

  4. fidel gasztro » április 25, 2008 11:24

    Süteményekbe megy még a kardamom, ha valakinek van türelme hozzá. Máskülönben a Fuchs fűszergyártónak is van kardamomja.
    Ami a mézes rumos kávét illeti - gondolom nem mindennapos ital nálad -, tudni kell, hogy a mézet nem nagyon egészséges melegíteni, sőt magas hőfokon bizonyos összetevői toxinokká alakulnak, és az áldásos csodaszer az ellenkezőjébe fordulhat át. Kifejezetten nem egészséges 40 C-nál magasabb hőfokra hevíteni.

  5. montechristo » április 25, 2008 11:34

    Igazából elég primitív megoldás, de nagyon hatásos a kávéval dúsított kakaó. Vagyis kell csinálni egy rendes kakaót, azaz másfél teáskanál fekete kakaópor, kis cukor, elkeverni meleg tejjel, kb. annyi, hogy egy átlag csupor kétharmadáig teljen. A maradék egyharmadot meg erős presszókávéval kell pótolni (ami kb. másfél adagot jelent). És amikor már fogy el és mivel a kakaó óhatatlanul leszáll az aljára, még lehet rá tölteni tejet.

  6. Timi » április 25, 2008 13:36

    Akkor ezentúl csak langyos kávéhoz adagolom a sima mézet, rum nélkül, kösz a tippet.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések