Irish Pub

február 14, 2007, sipgez
3) Helység: Temesvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: KOCSMA/PUB



Temesvár, Dóm tér, körben barokk, klasszicista és szecessziós épületek, egy impozáns katolikus templom, mindenütt sárga keramit dísztéglák, amit olyannyira kedveltek a Monarchiában, és ami most tűnik el véglegesen Kolozsváron, a Deák Ferenc (Eroilor) utcából. Nem utolsó sorban: csend. Mert a 17-18. századi vár területén épült belvárosban sok az egyirányú utca, és többek közt a Dóm térre is tilos behajtani.

Az tér déli házsorára nyílik a Mercy utca, az Irish Pub a 9. szám alatt található. A lokál mélyen benyúló helyiség, elég kicsi a kirakati rész – az ott található kétszemélyes asztal a legjobb, stratégiai pozíció, itt meg lehet állapodni, mint Napóleon Szent Ilona szigetén. Csak azt hiszem, az kevésbé kellemes hely lehet, mert az ablakból zavartalanul lehet bámulni az utca polgárian nyugis járókelő-forgalmát.

Egyébként a dekor ellen nem lehet sok kifogás: nem eredeti ötlet régi Guinness sörreklámokkal és ír relikviákkal díszíteni a falakat, de az egész mégis olyan vidám kavalkádot képez, hogy megbocsátunk, főleg, mert felfedeztünk egy James Joyce-portrét is. Érdekes módon a padlódeszkák között félcentis a rés. Azt nem tudjuk, hogy ez így szokás-e az igazi ír kocsmákban, vagy csak nem kiszáradt léceket csavaroztak le. Tűsarkak, fő az óvatosság.

Baráti társaságok részére hosszan elnyúló asztalok találhatók, meg az elmaradhatatlan célbadobálós, a darts. A kiszolgálás szinte már zavaróan prompt. Egy pint (5,6 deci) Guinness csapoltsör 9 lej, akció esetén (néha előfordul) 6,5. A legizgalmasabbak a sörkoktélok: például a Guinness-pezsgő párosítás. Az említett baráti társaságok rendelhetnek “önkiütéses” koktélokat is, ahol az ír sörhöz tequilák párosulnak, mindez négy főre. Többféle klubszendvics is kapható, nem spórolják ki belőlük a zöldséget (5 lej). Korrekt kis hely, napközben nem is zsúfolt, olyankor a diszkrét sörözést Joyce-olvasással lehet kombinálni, estére viszont nem árt asztalt foglalni, mert a mondén (vagy annak látszani akaró) társaság egyik törzshelye a városban. Egyszerűen jó kis hely, de nemcsak arra az esetre, ha jobb nem akad, hanem azért, mert egy kocsma ne legyen olyan tipp-topp. Slán!



* pontos átlag: 3.00


* pontos átlag: 3.40

Hozzászólások

2 megjegyzés » “Irish Pub”

  1. Réku » március 1, 2007 14:27

    Nekem úgy ajánlották, mint talán az egyetlen hely országszerte, ahol IGAZI ír kávét szolgálnak fel. Kipróbáltam, és tényleg nagyon finom!
    Most csak az bosszant, hogy ellőttem a pontozást, nagyobb jegyet szerettem volna adni neki, mint a szerző.

  2. sza_bee » március 8, 2007 09:43

    Sebaj Reku, javitottam az atlagon. Valamikor mindennapos vendeg voltam arrafele, kihasznalvan az internet bongeszes lehetoseget is. Napkozben tenyleg csendes a hely, sokszor sikerult uzleti megbeszeleseket is veghezvinni kulturalt korulmenyek kozott, ugyanis a zene nem orditja tul az embert.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések