Székely vendéglő

február 14, 2007, Sinar Atar
3) Helység: Kézdivásárhely 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



Az egykori milícia épületében létesített étterem nemrég profilálódott át, öltötte magára székely “ruháját”. A változás szemmel láthatóan pozitív, hiszen korábban a zenegéptől a műanyag asztalokig, a hamuval kiégetett abrosztól a félvállról kiszolgáló kialvatlan szemű pincérig minden egy helyben fellelhető volt. A hely keresetségét egyedül az épület háta mögött kialakított nyári kert adta, ahol alkalmanként szabadtéri koncerteket, bulikat szervezett a vendéglő tulajdonos, valamint az, hogy belehetett ülni, és egy tévén, később pedig egy vetítővásznon minden fontosabb sporteseményt végig lehetett élvezni.

Az étterem a korábbi stílusához képest kinőtt a kamaszkorból. Az asztalokon háziszőttes abroszok, az ablakokat ehhez színben és stílusban hozzáillő textilfüggönyök takarják. A falakon kézelfestett kerámiák, a polcokon régi, falusi házak padlásán fellelhető tárgyak sorakoznak, amolyan rusztikus hangulatot kölcsönözve a helynek. Majdnem elfelejtettem megemlíteni a festett bútorokat, és a székely ruhába öltözött kiszolgálókat.

Mindezt egybe vetve inkább ízlésesnek hat, mint erőltetettnek.

A kiszolgálás nem a leggyorsabb, egyes ételek elkészítése lényegesen hosszú időt vesz fel. Még az is, ami aránylag semmi perc alatt az asztalon kellene legyen, például egy kehely fagylalt. Legutóbb több mint 30 percet vártunk rá, holott a fagyigombócokon csak csokoládéöntet volt. Aminek az elkészítése szerintem nem szabadna ennyi időt felvegyen, hiszen ha az ízlelésem nem csal, egyszerű, bármelyik üzletben megvásárolható dobozos fagylaltot szolgáltak fel.

Az étlapon bő a választék, az ízek eredetiségére sem lehet panasz. A Székely vendéglő név azonban sehogy sem talál a zenegépből szóló magyar manele-vel, a megdiszkósított népdalokkal. Erre azonban sem a tulaj, sem a pincérek, bárosok nem éreznek rá.

Hétvégén viszont élő zene szól, ami a tánchangulatot is biztosítja. A másik, ami sajnos az étterem rovására megy, az a klientúra. Az étterem törzsvendégei akár Rejtő-hősök is lehetnének, annyi különbséggel, hogy sötétített ablakú nyugati autókkal járnak. Kedves vendég, te aki ide betérsz, és sok kopasz, bikanyakú egyént látsz egy asztalnál ülve, ha jót akarsz, szemlesütve távozz…



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.07

Hozzászólások

19 megjegyzés » “Székely vendéglő”

  1. Pall Melinda » március 3, 2007 13:36

    hehehe…tokeletesen egyetertek

  2. zsolt » március 13, 2007 20:21

    kedves moderátor! olyasmit tulajdonítottál a hangvételemnek, ami nem volt benne. nem fenyegetőztem, mert arra nem volt okom. azt viszont kikérem a magam és a nagykárolyiak nevében, hogy úgy véleményezzék a várost és adott esetben ezt a kocsmát is, mintha a “nincs ló jó a szamár is” kategóriába tartozna. mellékzöngeként ugyanis kicsengett az írásból, hogy jó nekik, nekünk ez is. igazi magyar narancs: kicsit savanyú, kicsit sárga, kicsit kicsi stb. de a mienk. a Buffalo esetében ez nem igaz. akit érdekel egyébként rákereshet az iwiwen a Buffalora. vannak képek, el lehet dönteni, mennyire “stílustalan” a hely.

  3. vendég1 » július 11, 2007 20:39

    Szerintem nagyon hangulatos, jo fekvesu vendeglo. Az etelek mindig kivaloak voltak eddigi tapasztalataim szerint, es a kiszolgalasrol sem panaszkodhatok. A sor sajnos dragabb volt mint a szomszedos vendeglokben, de egy pozitivum, hogy az uveges sort is mindig jol behutve hozzak ki.A nyarikert is nagyon tetszik, a sok virag meg a keramiak nagyon otthonossa varazsoljak. Tenyleg kar, hogy a helyi fenegyerekek mas hobbi hijan mibden idejuket ott fecserlik ezzel rontva a hely hangulatat es nivojat.

  4. bodar* » június 26, 2008 21:10

    na én nem gondolom ilyen jónak ezt a helyet, főleg a kiszolgálás miatt érzem egy kicsit lepattantnak…a legelső és egyben legutolsó alkalommal, amikor ott voltunk, egy fel órát kellett várnunk, amikor végre kihozták a megrendelt üdítőt, sőt amikor utána szerettünk volna rendelni, éppen azt nem kérdezték h “neked meg mi kell?” mikor mar valahogy sikerült elfogadni a helyzetet, a személyzet az egyik barátom felháborodásara a kiszolgálás miatt azt válaszolta h menjen a “Sziklába az a hely a neki való”… hát most szeretném megkérdezni őszintén, hogy mondhat ilyet egy pincér? én vendéglátást tanultam, egyetemi szinten, de úgy gondolom, hogy ez minden etikai szabályt áthág… és végül, hogy legyen teljes a történet amikor a szomszédos Clubba igyekezett az asztal társaságunk, a fizetésnél az egyik nem dohányzó barátomat azzal vádolták, h rendelt egy csomag cigarettát és nem fizette ki pontosan idézem a kiszolgálóhölgy mondatát: “cigizni azt tudtok, de kifizetni nem…” azt még megjegyezném, hogy mindannyian egyetemisták vagyunk, és viselkedésünkben soha senki nem talált kivetnivalót. aztán azt nem tudom, hogy a kiszolgálóhölgynek volt rossz napja, vagy mi voltunk nagyon antipatikusak, de oda többé nem megyünk, nem kell ettől tartaniuk:)

  5. fidel gasztro » június 27, 2008 09:47

    …s erre ti szótlanúl kijöttetek, s itt szotyogtatod a krokodilkönnyeket, hogy milyen rondán viselkedtek veletek. Ott helyben kell az ilyen sérelmeket orvosolni, mert attól, hogy te kiöntöd a lelked a Bloodymaryn, a dolgok még nem fordulnak jóra.

  6. bodar* » június 27, 2008 15:28

    nem az volt a célom h kibeszéljem magamból a sérelmeimet, csak azért írtam le hogy ha valaki ezen a helyen jár majd ne lepődjön meg ha ilyen fogadtatásban lesz része:P

  7. Nosty fiú » június 30, 2008 13:20

    A kiszolgálás sajnos olyan, amilyen embereket kap a tulaj. Alacsonyak a fizetések (nem tudom jobban meg tudná-e fizetni őket egy ekkora városban úgy hogy meg is éljen, illetve a befektetésből is le tudjon amortizálni), kevés a szakképzett munkaerő, akik igazi pincérek, azok közül kevesen maradnak szülővárosukban, elhúznak olyan helyre ahol annyi pénzt kapnak, hogy lehetnek érte udvariasak is. Nem a pincérek védelmében írom, ugyanis az otthoni hét év nem szerepel a vendéglátóipari tantárgyak között. Ez van Kézdin a legtöbb helyen, az embert a pénze mellett elküldik a búsba. Tényleg lenne mit tanulni. Gasztró annyiban nincs igazad, hogy ha valaki egy “pincérrel” egy doboz cigi miatt nyisson vitát (ebben az esetben veszekedés lett volna a vége a helyet ismerve) én személy szerint legalábbis nem teszem meg, inkább elkerülöm a helyet, s így azt nagyobb veszteség éri az elkövetkezendőkben. Megéri egy doboz füstölnivaló ára a vendéglőnek azt, hogy esetleg 5-6 ember (plusz az ismerőseik, barátaik) többet nem megy arra, vagy ha valaki a kommenteket elolvassa szintén úgy dönt?

  8. vendeg » július 2, 2008 19:24

    Hat igen, ez a viselkedes( a pincereke) sajnos nemcsak az idolban tapasztalhato mindenutt ilyen “lelkes” a kiszolgalas.A pincerek, elarusitok nagy resze bunko.Az ertelmesebbek elhuznak a csudaba Kezdirol. Az uzletekben is neznek mint borju az uj kaput, hogy mi kene ha volna, s ha veletlenul nem vasarolsz semmit atkozodnak mikozben kifele menekulsz. A lelkesedes nulla, az a teny ,hogy a klienes a kiraly mert o hozza a penzt meg nem tudatosult ezekben az ures kobakokban.De tisztelet a kivetel a tavaly nyaron az Idolban kedves diaklanyok szolgaltak ki minket mosolyogni is tudtak, elertettek a viccet. Persze azota mar masokat alkalmaztak tobbek kozzott a fent emlitett bunko csajt. Szerintem sem szabad elturni ,hogy igy beszeljen a kuncsaftokkal elvegre ok biztositjak a megelhetest szamara.

  9. fidel_gasztro » július 3, 2008 08:26

    Nosty fiam, azt, hogy igazam van-e, vagy sem, nem te vagy hivatott eldönteni. Te max. egyetérthetsz velem, vagy nem!

  10. humm » július 3, 2008 17:18

    bocs, hogy beleszólok: szerintem Fidel arról beszél, hogy a romániai vendéglátóipari egységeknek is rá kell jönni arra, hogy az egység van a kliensért, és nem fordítva. Ha pedig maguktól nem jönnek rá, akkor rá kell őket vezetni erre. Nem egy doboz cigi áráról van szó. Ha kicsit is “rugalmasak”, belátják.

  11. Nosty fiú » július 3, 2008 19:51

    Gasztró papa! Tényleg nem vagyok elhivatott, hogy a meglátásaidat osztályozzam. De talán azt is engedd meg, hogy ne a te fejeddel gondolkozzam, s hogy maximum ne értsek veled egyet. Engedd meg az embereknek, hogy kommnentáljanak, s ne húrrogd le őket. S ebből kifolyólag ne kössél bele valakibe, hogy miért kell itt krokodilkönnyeket sírni azután hogy valami megtörtént… Talán ők mások mint te. Ezt fogadd el…

  12. fidel_gasztro » július 4, 2008 12:30

    Nosty fiam, gondolom, tudod, hogy nem én vagyok a Bloodymary moderátora, így nem áll hatalmamban megtiltani vagy megengedni, hogy az emberek kommentáljanak. Az én “húrrogásom” és kötekedésem is csupán kommentár. Azzal viszont, hogy elvárod tőlem, hogy ne húrrogjak és kötekedjek, azzal tulajdonképpen azt teszed, amit te nem szeretnél, hogy én tegyek. Ergo, miért vársz el olyasmit mástól, amit neked sem sikerül betartanod?

  13. Nosty fiú » július 4, 2008 19:20

    Gasztró papa igazad van ebben, no comment! :D

  14. vendeg » július 4, 2008 22:12

    nagyon ismeros a stilusod Nosty fiu. Nem voltal veletlenul xii-b-s valamikor???

  15. Nosty fiú » július 5, 2008 07:57

    xii voltam, akárcsak a a fórumozók nagy része. Hogy bés vagy cés vagy dés, az már teljesen mindegy. A stílust meg inkább hagyjuk.

  16. vendeg » július 5, 2008 19:07

    nono, en nem vitat akartam csak egy volt osztalytarsamat veltem felfedezni becses szemelyedben, nevet amugy sem volt szandekomban emliteni, no de hagyjuk a f..ba!

  17. Dorozsmai Endre » szeptember 11, 2008 15:49

    Íme az én tavalyi élményeim a Székely Vendéglőből.

    Az étlapon megannyi kulináris csábítás, közötte tényleges tájjellegű ételekkel. Hogy mindjárt egy példát is idézzünk: salátás bablevesről sem mi, sem magyarországi vendégeink nem hallottak. Megkérdeztük a kézdi széki rokonságot s bizony kiderült, hogy ott ez megszokott, mindennapi eledel. De rendelhető juhtúrós göngyölt puliszka lilahagymával és sült szalonnával, vagy kukoricalisztben sült pisztráng is. Külön kiemelném a rókagombából készült savanyúságot, ami gombasalátaként szerepel az étlapon: telibe talált ízek. El is fogyott, mire megjöttek a főételek.
    Ennek viszont nemcsak a gomba ízletessége volt az oka, hanem az is, hogy a megszokott húsz perc helyett jó háromnegyed órát kellett várni, míg megérkezett a rendelés. Azt sem díjaztuk, sőt kifejezetten nehezményeztem, hogy az étlapon szereplő házi sült kolbász helyett gyenge minőségű üzleti, élelmiszeripari kolbászt kaptam, amit a miccs mellett szoktak roston sütni mindenfelé, mert könnyebb kezelni, mint a házikolbászt, ugyanis nem esik szét, nem pukkad ki.
    Az étlap egyébként bő, ha nem is túl fantáziadús, az árak igen barátságok, különösen a sörárak. A bor tekintetében a 22-es csapdájával állunk ugyanis szemben a jelenleg Romániához tartozó magyar területeken. Kimért jó minőségű bor nincs, mert nincs igény rá, de hogy lenne igény, ha nem lehet rendelni? Egy palackkal meg kevesen rendelnek, az amúgy is elég gyenge minőségű román választékból, a magyar bor pedig még alig ért el Erdélybe. Üdítő kivétel Tiffán Zsolt, aki személyesen hordja Erdélybe a borait, s jó néhány kiemelkedő egységben – pl. a Kalibáskőben vagy a tusnádfürdői Székely Fogadóban – rendelhető Tiffán bor, igen korrekt áron. (A nyáron a fehérbor sajnos meleg volt, a fehérborok behűtéséig nem jutott el még el a vendéglő.)
    A kerthelység nagyon kellemes, és ha nem is feltétlen étkezéshez illő, de magyar zene szól, aminek lassan Székelyföldön is örülni kell. Az ízekkel és az adagokkal sem volt baj, összességében nem kizárt, hogy még visszatérünk. Már ha éppen rá tudunk szánni elég időt. Sietősen ide csak sörözni szabad jönni.

  18. fidel_gasztro » szeptember 12, 2008 08:20

    Tiffán-borok Kolozsvárott a Bulgakov kávéházban és a Toldi vendéglőben is kaphatók.

  19. jani » június 27, 2010 19:13

    A napokban jártam itt.
    A kiszolgálás lassú: 45 percet kellett várni az ebédre.
    A WC mocskos, inkább nem részletezem…
    A nemdohányzó helységben cigarettabűz.
    A kaja vacak, a krumplipüré ehetetlen.
    Az abrosz mocskos, tele morzsákkal.
    Messze még a Michlen csillag.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések