Van benne kakaó?

február 21, 2008, admin
Szalonbeszélgetések: a legjobb italokról



Az aztékok még sokoatl néven itták, kukoricaliszttel, vízzel, mézzel, vaníliával keverve. A kakaó azóta, mióta Cortez elhozta Európába, többszörösen is keresztülesett a reinkarnáción. Most az istenek italának előregyártott és -adagolt, Romániában kapható verzióit teszteltük.

Zuzu kakó- és csokiízű tej

Selymesebb, nem túlságosan megédesített, és majdnem egy liter (7,5 deci). Az ára 3,8-4 lej körül mozog. Sovány terjből készül, van benne valami cukor- meg csokiszirup és egyéb aroma.

kakao-001.jpg



Ha az otthon, holland kakaóból kikevert nedűhüz hasonlítom, természetesen ő is alulmarad, de ha nincs időd a reggeli szertartáshoz (öblös, négydecis csuporba egy púpozott kanál kakaó, 2 kanál cukor, két kanálka tej, kikavar, míg szép sima masszát kap, feltölt forró tejjel, elkavar – vagy feltölt hideg tejjel, és be a mikróba – ez időben 6-8 perc), akkor suli vagy munka előtt gyakorlatilag bármelyik nagyobb élelmiszerüzletben meg lehet vásárolni. Fogyasztása mákos kiflivel ajánlott.

Napolact tejeskakaó

Nem elég, hogy hideg, mint az összes előregyártott kakaóstej, de még kevés is, és a kakaó nagy része leszáll a műanyag pohár aljára. Ha nincs sok pénzed, mégis kakózni akarsz, tehát még egy zacskós tejre sem telik, akkor 1 lejért már vehetsz ilyen pici, 2,5 decis kakaóutánzatot (ha a gyártó üzletében veszed, még olcsóbb). Ebből következik, hogy nem is ajánlunk semmit melléje - ha már több pénzed van, válassz valami mást…

kakao-011.jpg



Amit elsőre leginkább érezni benne, az a cukor. Szinte 5 százalékban cukrot tartalmaz, viszont különösebben sok ismeretlen nevű alapanyag nincs benne. A lejárati ideje is ennek a legrövidebb. 1,5 százalékos zsírtartalmú, sovány tejből készül, energiatartalma 75 Kcal.

Milli kakaós ital

Elsőre jó, kakaópor-ízű, nem túl édes (végre!), de van egy furcsa mellékíze, ami talán egy kicsit rágógumira emlékeztet - nem csoda, hiszen ennek a leghosszabb a lejárati határideje. Az alapanyagokat tanulmányozva kiderül: vaníliaaromát tartalmaz. 2008 májusáig fogyasztható, ami azért tejtermékek esetében elég hosszú idő: az összetevők között is található legalább három, az átlagos fogyasztó számára ismeretlen nevű alapanyag, tartósítószer, stabilizátor stb.

kakao-026.jpg



Zsírtartalma átlagos, cukor- és kakaótartalma elég alacsony, 50 százalékban tartalmaz tejet, viszont ez az egyetlen, melyben a kakaó valódi, enyhén kesernyés ízét nem nyomja el a cukor. Szóval ez megy leginkább az édes péksüteménnyel. Mennyisége is a Milli-nek a legmegfelelőbb egyszeri kakaózásra: nem is kevés, de nem is több annál, mint amit egyszerre megiszik az ember (330ml), ára 1,8-2 lej.

Tnuva kakaós tej

kakao-006.jpg

Édes és krémes. Érződik, hogy magasabb zsírtartalmú tejből készül, mint a krémes, vastag Tnuva termékek általában. Energiatartalma is magasabb, 91 Kcal, viszont nincs teletömve tartósítószerekkel. A kakaó íze nem érződik annyira erőteljesen benne, de édesszájúaknak finom csemege. Fél literes csomagolásban kapható 2,15 lejért. Önmagában is elég energiát tartalmaz, de mintha kívánna valami szárazat fogyasztás után. Krém nélküli, nem túl édes keksszel ideális.

Olé Olé kakós tej

Érdekes formájú doboz, trükkös csomagolás. Annyira, hogy nem bírjuk kinyitni, a végén le kell vágni róla a műanyag kupakot, úgyhogy hozzá nem értőknek csak otthoni fogyasztásra ajánlott.

ole.jpg



Ez a kakaó a legsötétebb színű, sűrű sötét krém, akár egy folyékony csokipuding. Érződik rajta rendesen a kakaó és nem annyira édes, erre illene leginkább a tejeskakaó elnevezés. Kevésbé édes szájúaknak igazi csemege. Önmagában is elég, nem hiányzik mellé a rágnivaló, de nem kell aggódni az energiatartalma miatt, mert ez is zsírszegény tejből készül, 100 g termék 64 Kcal-t tartalmaz.

Annak ellenére, hogy a csomagolás nem túl praktikus, és a gyártó sem annyira ismert (Brenac tejtermék), sőt, még a termék dizájnja sem annyira meggyőző (kicsit az olcsó, cukorral teletömött és gyümölcsízűnek kikiáltott, kis dobozban kapható üdítőitalokra emlékeztetett, ahogy megláttam a polcon), talán ez tűnik a legfinomabbnak. Nagyobb áruházakban kapható 1,85 lejért.

Bónusz: csokiízű ivójoghurt

maggle.jpg



Ilyenről mostanáig mi sem hallottunk, a próba kedvéért vettük meg. A megkóstolni bátorkodók (akik száma a megkínált egyének felével egyenlő) egyöntetű véleménye: förtelmes. Savanyú, és a kakaó vagy az édes íz nem érződik rajta, csak éppen annyira, hogy bizarrá tegye az egészet. 0,6 százalék zsírt tartalmaz, ennek ellenére energiaértéke 79 Kcal, és talán ennek a terméknek a leghosszabb a különböző kémiai összetevőket tartalmazó listája. 2,8 - 3 lejért vesztegetik. Kísérletező kedvűeknek ajánlott.



* pontos átlag: 2.81

Hozzászólások

3 megjegyzés » “Van benne kakaó?”

  1. fidel gasztro » február 21, 2008 13:10

    “öblös, négydecis csuporba egy púpozott kanál kakaó, 2 kanál cukor, két kanálka tej, kikavar, míg szép sima masszát kap, feltölt forró tejjel, elkavar – vagy feltölt hideg tejjel, és be a mikróba – ez időben 6-8 perc”.

    Én ezt a ragozás nélküli-, vagy egyes szám harmadik személyben való ragozó (miközben a szóbanforgó személy első vagy második) nyelvezet megalkotóját tenném be egy cseppet a mikróba 6-8 percre. Már kezd népbetegség lenni, és szerintem szörnyen idegesítő!

  2. Csilla » február 21, 2008 19:16

    Szia fidel!

    Fogadjunk, hogy nem vagy egy főző-sütő emberke, mert ha az lennél, akkor tudnád, hogy ez a stílus a receptek tipikus stílusa általában, egyes szám harmadik személy, vagy személytelen, amennyire lehet, mert sokkal rövidebben le lehet íy írni az elkészítési folyamatot, mintha agyonragoznák.
    Amúgy meg a barokk körmondatok, és az 1800-as évek, illetve 1900-as évek elejének személyesebb formulái óta sokat változott és egyszerűsödött a nyelv, él és változik velünk, ahogy minden körülöttünk, lehet szeretni vagy nem szeretni, de megállítani vagy visszafordítani nem lehet, ez van, és szerintem nem is érdemes.
    Nézd meg akár Eszterházy stílusát is, hogy csak egyet említsek a kortárs magyarok közül, vagy nézd meg a kortárs külföldiek magyar fordítását, Kundera, Eco satöbbi.
    Egyszerű, praktikus, tömör, és adott helyzetekben éppen tömörsége miatt sokkal kifejezőbb.

    Amúgy az én kedvencem is az Olé-Olé kakaósital! :)

  3. montechristo » február 22, 2008 11:49

    Brenac: aki nyaralt már a Fekete-tenger partján, annak nem ismeretlen a cég (ha jól emlékszem, brăilai). Vama Vechén Brenac-tejekkel vannak tele a boltok. Az egyéb dolgaikkal sem volt semmi probléma.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések