Vegaparti Szakáts konyháján

február 19, 2008, piri_amarella
Szalonbeszélgetések: a legfinomabb ínyencségekről



Utálják a tököt, és a murok… fúúúj, fintorognak a szójától és kijelentik róla, hogy kutyakaja. És mixer nélkül képtelenség a konzerves morzsolt kukoricából krémlevest főzni – mondják. Aztán a fokhagymatörő mozsár, a vizespohár alja és a villa hirtelen alkalmassá válik a feladat megoldására – merthogy a kreativitás nem ismer határt, ha tizenvalahány jó barát összegyűl vacsorát készíteni.

Majd megelégedéssel nyugtázzák, hogy a zubogó levesben tökéletesen krémesre tört kukorica lubickol, a tökfőzelék nem is olyan undok, mint amit odahaza anyuka szokott főzni, és a murok nélkül a leves nem lett volna tökéletes.

Ez itt a Szakáts-rezidencia konyhája és ma este a vegetáriánus fogásoké a pódium: kukoricakrémleves, wokolt szója, mellé krumplipüré, csomboros tökfőzelék, továbbá együtt sült, csernobilinak kinéző, a karfiolok családjába tartozó zöldség, karfiol és brokkoli.

KUKORICAKRÉMLEVES À LA TAMÁS

Hozzávalók: Végy egy darab szenzációs főzőképességekkel felruházott Tamást, a kukoricakrémleves bajnokát (a zöld virág mellől néz veled szembe). Csődíts össze a nappaliban vígan borozgatók rendjeiből négy darab kuktát, akik a zöldségeket előkészítik, illetve alkalomadtán mosogatnak, amikor az edények osztódással szaporodnak a kagylóban. Tedd ki eléjük a három morzsoltkukorica-konzervet, a konzervnyitót, egy fej vöröshagymát és három szál murkot. Hallgasd végig Tamás kritikáját: a kukorica pépesítésén még dolgozni kell, milyen dolog az, hogy nincs petrezselyem, na jó, megteszi a leszárított is, és fellélegezhetsz, hogy legalább a szemét kisírt Timi jó munkát végzett a hagyma lereszelésekor.

A hozzávalók összedolgozása, Tamás ajánlásával:

Hagyma, plusz kicsi fokhagyma (lereszelve a legpraktikusabb, mert szétfő, s nem lesz gamat) – dinsztel, kukorica összetör, leve kinyomkod meg minden, murok apróra vág, só, bors, pirospaprika, esetleg egy zöldséges leveskocka, ezt főz mind, oszt megereszted – lehetőleg tejföllel és nem tejjel, mert akkor sűrűbb lesz, kicsi paradicsompaprika ízfokozás miatt, petrezselyemzöld, s tálal, banda imád :)

TÖKFŐZELÉK, MELKA MÓDRA

Miközben a kukoricaleves fődögél, a tökfőzelék is összerakható: zsenge tök mellé cukkinit is lehet főzni. A zöldségeket megpucolni, Timit megkérni, vágjon fel még egy hagymát, megnyugtatni, hogy ezúttal nem kell lereszelni. Egy-két érett paradicsomot becsöppenteni egy forró vizes edénybe, ott tartani, míg a héját könnyen le lehet húzni. A tököt, cukkinit nagyobb kockákra vágni. A hagymát kukoricaolajon megfuttatni, ráönteni az apró kockára, szinte péppé darabolt paradicsomot addig dinsztelni, míg picit narancssárgába ver az egész.

Ekkor jön a fűszerezés: egy kiló tökhöz fél marék csombor (a szárítottal óvatosan bánni, mert erősebb), tört és nem őrölt bors, kevés bazsalikom, chili, só, födél. Időnként bele kell kavarni, nem kell extra vizet hozzáadni, kifő a zöldségből elegendő. Lassú tűzön kb. 40 percet kell főzni.

SZAKÁTS ISTVÁN WOKOLT SZÓJÁJA

A gáztűzhelyen még valahogy elfér a wok (aki nem tudná: magas falú, kínai serpenyőféleség) is. A golyó alakú szójadarabokat előzőleg ecetes-sós, és ízlés szerint fűszerezett vízben jó sokáig, legalább egy órán keresztül áztatjuk. A wokot felmelegítjük, beledobunk egy darab vajat, majd mikor már szinte füstöl, beledobáljuk a kicsavart szójagombócokat, flambírozzuk és meleg helyre tesszük. Közben krumplipucolásra várjuk a jelentkezőket. A megpucolt, kockára vágott krumplit a negyedik üresen maradt kályhaégőn főzzük, majd végighallgatjuk a szakács úr érveit, miszerint finomabb a püré, ha nem mixerrel, hanem kézzel zúzzuk össze. Biztos igaza van.

KARFIOLOS EGYTÁLÉTEL

És hogy a tűzhely kapacitását maximálisan hasznosítsuk, egy jénai tálat kivajazunk, megszórunk prézlivel, beletesszük az előre félig megfőzött brokkolit, a csernobili és a rendes karfiolt, majd sózott-borsozott, tejföles-tojásos-parmezános egyveleget töltünk bele. Úgy kell betervezni a mennyiségeket, hogy a zöldségek félig belenyuvadjanak az öntetbe. A tetejére tejet töltünk és ujjnyi sajtot reszelünk, és be a lerbe. Amikor a sajt aranybarnává változik, alkalmasnak nyilváníthatjuk a baráti kör táplálására.



* pontos átlag: 2.76

Hozzászólások

2 megjegyzés » “Vegaparti Szakáts konyháján”

  1. Sannyi » február 19, 2008 23:29

    Megkerult Morkobel!!!!!! Juppppppi!

  2. fidel gasztro » február 21, 2008 13:18

    Máris rohanok haza elkészíteni ezt a sok finomságot, mindet egyszerre. Köszönöm nektek, hogy ennyi pompás receptet tanulhattam ismét, de azt azért magyarázd el egy picit bővebben, mi is az a wok? Tényleg olyan magas falú serpenyőféleség? Elképesztő! S nektek tényleg van olyan? Eszméletlen! S hogy mit mondtál? Hogy kínai? Azt a hétszázát! Köszönöm, köszönöm, hogy ennyit tanulhattam tőletek!

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések