Ahol jó pisilni

február 6, 2008, tengeri
Szalonbeszélgetések: a legjobb helyekről



Segítsetek összegyűjteni azokat a helyeket, ahol udvariaskodás- és feltűnésmentesen beengednek pisilni akkor is, ha nem fogyasztottál semmit és az utcáról esel be (szükségállapot); ahol jól néz ki a mellékhelyiség, esetenként még cserélhető papírülőke is van, szóval nemcsak a megkönnyebbülés miatt élmény az egész dolog (higiénia és ízlés mindenekfölött).

Akkor kezdem.

Szükségállapot

Tusnádon van az út mellett egy óriási emeletes komcsi stílusú szálloda, nem tudom, mi a neve, a recepciós készségesen megmutatta, merre van a budi. “Régi-modern” bentlakásstílus, ha értitek, mire gondolok (nincs csempe, de tisztaság, az ajtók olajfestékkel lemázolva, be lehet reteszelni is őket, és nem folyékony szappan van, hanem fognivaló).

Gyergyóban ahogy kifele haladsz egy terelőúton a városból Csíkszereda felé, van egy panzió, aminek természetesen szintén nem emlékszem a nevére - óriási kocsisor, talán baleset volt, félórát állunk a poros, gödrös úton, előreláthatóan nem kapunk egyhamar jó kis erdőszélet, mert várni kell. Lehúzunk az út szélére, visszagyalogolok a panzióhoz, és bár először az alkalmazott megkérdezi a főnökét, hogy beengedhet-e a vécébe, megkapom a rábólintást. Szép, felújított, csempézett személyzeti vécé, vödör és felmosórongy a sarokban, tükörrel, folyékony szappannal. Annyi, hogy nagyon szűk a hely.

Higiénia és ízlés mindenekfölött

Kolozsvári Rex pizzázó: no, itt van a vécében papírülőke, sajnos a nyújtott trapéz alakú mellékhelyiség összesen kb. 3 négyzetméter, ha becsukod az ajtót, a térded nem igazán fér, de a helyet szépen kihasználták, dominál a kellemes narancssárga. Az ajtón, apropó, középkori ruhába öltözött udvaronc, illetve udvarhölgy jelzi, kinek hová illik belépnie. Az fura egy picit, hogy ugyanabból az előtérből nyílik a konyha és az iroda is, ahonnan a férfi- meg a női vécé - de ennyi baj legyen.



* pontos átlag: 2.83

Hozzászólások

15 megjegyzés » “Ahol jó pisilni”

  1. Balazs Lehel » február 6, 2008 15:28

    Oszinten, nem tudom, hogy ki irta az elozo megfigyelest, de azt uzenem neki, hogy gyenge a “magyarja” es probaljon legkozelebb jobban odafigyelni, hogy hogyan fogalmaz, mielott kozszemlere teszi irasat. Udv

  2. tengeri » február 6, 2008 15:59

    lehetne, hogy megalapozatlan minősítgetés helyett a témához szólj hozzá? köszi!

  3. Bálint » február 6, 2008 16:08

    Sajnos hirtelen nem jut eszembe olyan budi, amelynek a tisztasága, a kifogástalan higiéniája hagyott volna bennem maradandó nyomot, ugyanis, annak, hogy egy budi tiszta, alapértelmezett tulajdonságnak kellene lennie, mint ahogy egy vendéglőt sem említettek meg soha azért, hogy “hű de tiszta volt a tányér, a kanál és a villa!” Csak az tűnik föl, ha piszkos volt a tányér, a kanál vagy a villa. Nos visszatérve a budikra: a Bulgakovban pl. tényleg csak akkor, ha nagyon muszáj! Megéri inkább egy kicsit visszatartani négy sör után is akár, még mindig jobb érzés, legalábbis nekem már nagyon kell feszüljön, hogy rávegyem magam, hogy elmenjek a budira. Egyszerüen gamat, “disgusting” ahogy az angol mondaná!

  4. tengeri » február 6, 2008 16:38

    Igen, a “budikörképnek” valóban hármas célja van: feltérképezni, hogy hol lehet egyáltalán, azután azt, hogy hol érdemes, végül pedig kitérni arra, hol semmiképp sem ajánlott :D
    Igazad van, az lenne a természetes, hogy a budi tiszta legyen és makulátlan, de sajnos a romániai “vendéglátóipari egységek” valósága mást mutat. Az illemhelyek látogatásának felettébb szükséges volta gondolom nem kérdés, de az az, hogy miért olyanok, amilyenek. S kell egy túlélőkészlet ebben a sz@rban.

  5. montechristo » február 6, 2008 16:49

    Bocs, hogy megint a McDöncivel jövök, de ott határozottan tisztaság van (illetve, ahogy fentebb Bálint megfogalmazta, nem tűnik fel a takarítás hiánya). Végszükség esetére viszont nem ajánlható, mert legalább egy teát meg kell rendelned és kifizeted, hogy megkapd a blokkot, aminek az aljára a budiajtó-nyitó kód van nyomtatva.

    Kváron szerintem az Angyalok vécéje sem száz százalékos, ha már diákkocsmák kerültek szóba.

  6. fidel_gasztro » február 6, 2008 17:02

    Hogy miért ilyenek a romániai “vendéglátóipari egységek” budijai? Helyesen cslekedtél, mikor idézőjelbe tetted. Mert itt senki senkit nem akar vendégűl látni, hanem a pénzét elvenni.Persze hogy mindenki azért nyit kocsmát és vendéglőt és üzemeltet szállodát, mert kell a pénz. De lehet csinálni elegánsan is, úgy hogy elhiteted a klienssel, hogy te nem a pénzért csinálod, hanem mert szeretsz embereket vendégül látni, az elhivatottság fontos számodra. Hogy ez nekik pénzbe kerül, hát arról nem te tehetsz, hogy kapitalizmusban élünk. Szóval lehetne így is csinálni. De jelen pillnataban a helyzet úgy néz ki, hogy idd meg a szar lőrét, amit csalva mérnek ki a pultnál, s aztán hogy hova ereszted ki, az már nem a “vendéglátó” dolga. És a szomorú az, hogy mérhetetlenül buták, ostobák. Mert csak egy kis alapszintű matematika kell ahhoz, hogy kiszámold, ha belefektetsz egy kis pénzt egy takarítónőbe, folyékonyszappanba, kéztörlőbe, kacsába, ami kékre festi a vizet, s ilyenek, megtérül ez az összeg azon emberkék fogyasztásából, akik már elpártoltak az undorító mellékhelyiség miatt, vagy el fognak. Ennyire egyszerű az egész, mégis mennyire nehéz!

  7. tengeri » február 6, 2008 17:03

    a férfiangyalok vécéjét nem ismerem, a nőiről annyit, hogy gyakran elfogy a papír… persze ha kérsz, adnak.

  8. tengeri » február 6, 2008 17:15

    fidel_gasztro: teljesen egyetértek veled. De mégis vannak olyan kivételek, akikre érdemes felhívni a figyelmet, olyan helyek, ahol több mint okés a budi, s ha ezt a - végül is kultúrafüggő, s mint ilyen tanulható - mellékhelyiség-kérdést tematizáljuk, hátha idővel az általános helyzet is javul valamicskét.

  9. csempepempe » február 6, 2008 17:45

    nagybanyan a Chicago Coffe az egyik legnepszerubb es legelegansabb kavezok egyike, a mellekhelyisege sem hagy kivannivalot maga utan, azt hiszem az egyik legtisztabb es legizlesesebb mosdo-vece.

  10. Annika » február 7, 2008 00:41

    A Krajczárban lenn alig találtam meg a villanykapcsolót és az ajtót bereteszelni sem lehetett igazán u h fekete pont a helynek. Max annyi a jó benne, hogy van hely.

  11. boszor » február 7, 2008 09:35

    A Bulgakov, Angyalka vécéje még mindig civilizált teszem azt, a Kingéhez vagy az Under Constructionéhez képest. Ajtót zárni egyikben sem lehet, és folyamatosan olyan állapotok uralkodnak, mintha éppen felmondott volna a takarítónő.

    Az Euforiával viszont meg vagyok elégedve ilyen téren, igaz, az nem kicsit drágább, mint a diákkocsmák.

  12. annkaleb » február 11, 2008 21:31

    lehet hogy a hely családias hangulata is hozzájárul, de a kolozsvári Bástya toalettjében sem találtam kivetnivalót, sőt… ez az egyike azon kevés helyeknek, ahol nem csak egy kiló papír lepakolása után mersz (és még akkor is csak végszükség esetén) ráülni az ülőkére. rendszeresen takarítják és csak ritkán fordul elő, hogy nincs papír - a szappan viszont el-eltünedezik.

  13. humm » február 17, 2008 19:53

    azert a megboldogult Queens budijaval semmi nem veheti fel a versenyt.
    A higenia netovabjanak szamitott, mikor nem volt eldugulva.
    Szerintem a krajczaros also wc okes, a felsobe csak ha nagyon muszaj.
    UC no comment, a Bulgit is kihagyom, ha tehetem. Az Angyalkakban meg a noi wc a legokesabb.
    Bocs az ekezetek nelkuli irasert, de Temesvaron vagyok, egy netezoben. Na itt is voltam reggel egy profi kavezoban, ami addig rendben is volt, amig be nem mentem a budiba. Ha arra jarok meg, kozlom a nevet is. Valahol a foter mellett egy kicsi utcan, eszak fele:)

  14. Hamori » április 25, 2008 08:57

    Azér’ a legjobb Szatmáron volt (már nem emlékszem a hely nevére, nem messze a színháztól). Klasszikus pisilőfal (piszoár helyett), voltunk vagy hárman, üzem közben, mikor jött a WC-s néni, s “ne zavartassák magukat, mingyá’ megyek” felkiáltással elkezdte előszedni a vödröt + rongyot + egyebeket…
    Ezt csak aruszkik tudták überelni, de azok is csak vmikor 1989 táján…

  15. humm » november 28, 2008 23:31

    Hehe, ez a Hámori féle hely mi lehet?:)) Nagyon kiváncsi vagyok, valaki nem jön rá? WC-s néni állandó jelleggel a “Nagyjégerben” volt jelenség, de a férfi budi nekem semmit nem mond:))

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések