McDonald`s

január 15, 2008, gergeliii
3) Helység: Nagyvárad 3) Helység: Brassó 3) Helység: Nagybánya 3) Helység: Bukarest 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: BÜFÉ



Megkívántam egy mekit. Legutóbb épp Nagybányán, épp közel van, drive in, sok időm nincs. Hirtelen elhatározásból betérek a parkolójába, amelyhez szerintem külön jogosítvány lenne szükséges, ugyanis már előtte keresztszemes öltésben állnak az autók, majd ráfordulok a híres-hírhedt amerikai életformát megszemélyesítő drive-in mezsgyére. Merthogy útnak vagy sávnak vagy bármi másnak túlzás nevezni.

Egy McPuisor és egy Cheeseburger rendel, 6.5 lej, kifizetem, a lány kedves, elegáns, majd megkapva a visszajárót, továbbgurulok, és már kész is a kis zacsi. 15 másodperc, maximum. Az ízek a szokásosak, elsőre kicsit száraz, a szószhoz érve édes/sós/savanykás, majd pár másodperc múlva jöhet a következő. A McPuisor már az átnedvesedett fűrészporra hajaz, de ettől még gyorsan, a jól bevált recept szerint szünteti meg a farkaséhséget.

Persze, mindez már egy sokkal zűrösebb balkánibb edition a bukaresti Északi Pályaudvaron, azaz a Gara de Nord-beli, koldusoktól és zsebesektöl övezett McDonalds rácáfol a mindenhol hangoztatott szuperminőségre és kontrollra. A WC előtt álldogálnak a kulturált pisilés iránt elkötelezett vonatravárók, hátizsákok és kofferek közt lavírozol a helyedre. A kislány 12,5 lej helyett 17,5-ből akar visszaadni, majd bocsánatot kér.

Összességében megbízható, bár sokszor kritizált gyorskajálda a román Meki, és kommentezhetünk reggelig a globalizált olajsütésről, én szeretem, pedig a szalmakrumpli olyan sós, csak hogy “nagy pohárral kérj”, tudod. Az internetes honlap legjobb szövege: “Ziua in care am devenit Manager de Zona, a fost cea mai fericita zi din viata mea”.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.97

Hozzászólások

24 megjegyzés » “McDonald`s”

  1. kuks » január 16, 2008 22:16

    na ez volt egy folosleges bejegyzes. budosen gyenge “wannabe cool” hig lere eresztett yuppiskodas.

  2. fidel_gasztro » január 17, 2008 17:17

    az

  3. tengeri » január 18, 2008 12:52

    szerintem semmi baj a bejegyzéssel, csak a Mekivel… első élményem a kolozsvári éttermükben, a piac mellett kiadós hányással végződött. aztán még voltam összesen kétszer, egyszer fagyiztam, legutóbb pedig csipegettem a haver szalmakrumplijából. Sehol máshol nincs ilyen hosszú, vékony hasábokra vágott szalmakrumpli, talán ez az egyetlen kaja, amit még ők sem tudnak elrontani.

  4. kuks » január 19, 2008 11:08

    hasabokra VAGOTT szamaKRUMPLI? es te meg hiszel a mesekben, hogy az vagott krumpli? krumplipor, gepben kipreselve hasabokra. a cikk akkor is feltunesi viszketegseggel van ellatva. sorry

  5. fidel_gasztro » január 19, 2008 12:19

    Az írás is annyira jó, mint amennyire krumpliból készül a mekis szalmakrumpli.

  6. Somogyi Szilárd » január 20, 2008 08:30

    Nem csak románul tudók olvassák a transindexet, így kérném az írás utolsó sorát lábjegyzetben, vagy zárójelben magyarra fordítva is megjelentetni. Köszönöm.

  7. humm » január 21, 2008 00:47

    Nincs ezzel az írással semmi baj szerintem, a mekis kaja meg ízlés dolga, nekem nem jön be, de akinek igen, az egye. Jó étvágyat! Ezen nem fogok vitatkozni.
    Viszont kuks és társai: gergelii szerintem valami olyasmit akart kihozni az egészből, hogy a meki lényege koncepciójából eredendően a stabilan, egyformán mindenhol csúcsminőség, s ezt nem sikerül megtartani.
    Nem értem, hogy mi ebben az írásban a feltűnési viszketegség. Az, hogy valaki autóval megy Nagybányán a mekibe, vagy hogy járt a bukaresti “nyugatiban?” Netán az, hogy 6.5 lejért eszik két szendvicset? Meséljétek el lécci…
    Amit viszont hiányolok, az az, hogy Nagyvárad és Brassó is a helységek között van, és azokról egy szó sincs írva. Lesz folytatás?

  8. gergeliii » január 21, 2008 09:41

    Köszi a kommenteket, kedves kuks itt a lehetőség hogy te is irj kritikát, és ha már az én vezetéknevem megemlited, érdemes lenne a sajátodat is.

    Nagyvárad és Brassó kimaradt ebből a büdösen gyenge, wannabe cool bejegyzésböl, ott is yuppiskodtam de semmi különös, a standard izek, a szokásos felszolgálás.

  9. Transindex » január 21, 2008 10:24

    Somogyi Szilárd: “Az a nap, amikor területi menedzser lettem, életem legboldogabb napja volt”.

    kuks, asszem te is feltűnési viszketegséggel “vagy ellátva”, az élő fába is belekötsz - nincs ezzel alapvetően semmi baj, de miért nem kamatoztatod eme tehetségeidet egy saját kritika írásával? fidel, te is elég rég nem írtál, de ha nincs kedved, kommentelhetnél pl. az Insomniához, magáról a kocsmáról, nagyon csodálkoztam egyébként, hogy senki egy szót se ejtett róla, mióta humm megírta a kritikáját.

    Gergelii: Nevek kitörölve, sorry, későn vettem észre.

  10. humm » január 22, 2008 20:49

    Nekem kimondottan rosszul is esett kedves Transindex. Ettől még az is jobb volt, mikor az underesek megutáltak, vagy az egyik macskás megsértődött mert túl személyes volt. Asszem megint azokról a helyekről kéne írjak, amik nem jönnek be:( Ebből több van.
    Gergeliii neked pedig annyit, hogy én nem ilyen hangnemben beszéltem veled, bocs, normális kérdést tettem fel, szerintem jogosan vártam rá választ, s nem ilyen hangnemben. Én nem vagyok sem kuks sem fidel, én kicsi humm vagyok, és volt gyerekszobám.

  11. gergeliii » január 23, 2008 08:29

    humm ne haragudj, a cinikus szavakat nem neked cimeztem. Mégegyszer bocs.

  12. montechristo » január 24, 2008 11:25

    Temesvári McDönci: a korzón/Opera téren működő üzemegység határozottan kulturáltan néz ki, én legalábbis mindig végignézem a falra kinagyított óriásposztereket a régi Temesvárról. Akárki is volt a belsőépítész, jó munkát végzett.

    Becsapni eddig nem próbáltak, de az tény, hogy ár/érték arányban a bigmek van csak rendben, a többi szendvics túl drága ahhoz képest, hogy nem laksz jól vele. Viszont: egyenétel, annak minden hátrányával és előnyével, vagyis kevésbé vagy a szerencsére bízva, mint a sarki szendvicsesnél, hogy mennyire akar spórolni az alapanyagokon aznap.

    További szempont, hogy éjfélig nyitva van. A késői időpontot a zsúfoltság miatt nem teljes szívből ajánlott, ilyenkor a hely dugig van “partizni” készülő úrileánykákkal és -fiúkkal.

    Italok. A kávé a feliratok szerint Julius Meinl, ebből a tejeset érdemes csak próbálni, amennyiben arra kényszerülsz, hogy ugyanott kávézz. A teához viszont annyi tejet kapsz amennyit kérsz, és egész jó a fekete Lipton így angolosan, cukor nélkül. A narancs- meg almalé ellenben piszkosul annyi, mint a két-három csillagos helyeken.

  13. MsOrangenak » január 25, 2008 00:34

    hogy lehet a mecinek 5bol 4et adni????????????????

  14. fidel_gasztro » január 25, 2008 11:01

    Kicsi humm, a gyerekszobás!

    Nem értem miért háborodtál fel, többször is végigolvastam a kommenteket és gergeliii egyáltalán sem beszélt veled semmilyen hangnemben!

  15. sza_bee » január 25, 2008 11:05

    Mar egyszer beirtam ebbe a temaba, de valahogy sikerult eltolni a bekuldest.

    Nem ertem pontosan hogy miert van a tisztelt nagyerdemu annyira ellene a mekinek. Anno meg ok adtak az egyik legkulturaltabb budihelysegeket eme orszag lakoinak, legyen az turista vagy feledekeny/kenyszerhelyzetben levo cityzen. Azota valtozott a helyzet, ok is rajottek hogy elobb egyel aztan sz..jal. Capitalista, de elfogadhato.
    Ami szerintem az elonyuk, hogy amennyiben az ember finnyas, esetleg konzervativ, akkor neki jol johet hogy sok nagyvarosban ugyanazt az izt talalja meg. Legalabb igy kellemesen vagy kellemetlenul, de ugyanugy csalodik. Elonyuk az meg hogy gyorsak ugye. Nem kell megvarni mig az 1 darab raeros pincer odalibben, aztan a szakacs (jobbesetben) megalkotja, aztan elfelejtik kihozni stb. Ma mar sok embernek nincs erre ideje.
    A varosok listajahoz hozzaadnam: Deva (drive), Arad, Marosvasarhely, Kolozsvar, Nagyvarad (drive), Temesvar (drive), Becs, Tokyo, Koln.
    Talan a kulfoldieknek kicsit mas ize van. Se jobb se roszabb. Csak mas.

  16. Annika » január 29, 2008 21:51

    A Meki olyankor jó, amikor
    (1) van pénzed
    (2) időd kevésbé
    (2) standard kajára vágysz, ami mindig ugyanolyan (3) nemdohányzó helyre akarsz beülni

    A kaja egészségtelen, de legalább jóízű. Néha megesik velem is, hogy megkívánok valami Mc-kaját, és tudom, hogy az mindig ugyanolyan lesz. Finom a csirke-burger (McPuisor), a Wedges krumpli majonézzel, a Shake Royal, a fagyi…

  17. Eszter » január 30, 2008 13:08

    Szerintem a béketéri fast-foodban, amelyik élelmiszerüzlet is egyben, lehet a legjobb McDonaldsot enni!

  18. keli » január 31, 2008 11:12

    A meki drága? (lásd Annika, 1. pont)

    Nem ár/érték aránnyal számolva, hanem csak úgy, abszolút értékben, sztem már rég nem az. Még megmaradtak ezek az emlékek, az első mekik idejéből (melyek, lássuk be, jóval megelőzték a jelenlegi gyorskajáldák nagyrészét) amikor tényleg több volt. De ma?

    Probálj meg máshol venni egy szendvicset, kólával és szalmakrumplival s hasonlítsd csak össze a mekis árral. Egyáltalán nem hiszem, hogy vesztene a meki. (Sőt, néhány gyorskajálda esetében még minősegben sem :) )

    Egy másik mekis előny (szigorúan gyorsétkezde szinten maradva), a rossz hírük stb. ellenére, hogy szendvicseik messze nem csöpögnek úgy az olajtól/majonéztől/ketchuptól, mint az átlag “cu de toate”s gyorskajáldás szendvics… (románul nem tudók kedvéért, kb. “mindent bele”)

    Persze sok jobb dolog van, mint a McDonalds franchise. De felületes elfeledkezni róla, hogy mennyi sokkal roszabb sz*rt is megeszünk, miközben szidjuk őket, mert az a szokás.

  19. fidel_gasztro » február 1, 2008 14:33

    Kedves keli, nem tudom te miket szoktál enni, de szerintem egy normális embernek a mekinél sokkal rosszabbat egyszerűen nincs esélye enni, úgy értem, egészségtelenebbet.
    Másik, hogy nem azért szidják, mert szokás, hanemmert tényleg szidnivaló.
    Egy szendvicstől még nincs bajod, de egyél meg 2-3-at szalmapityivel, igyál rá egy nagy kólát és ezt mind így egy hétig, aztán még beszélünk, hogy szokásból kell-e szidni, vagy mert tényleg megérdemli.

  20. Bibike » február 3, 2008 00:06

    Kedves fidel_gasztro, a legtobb ember tenyleg sznobizmusbol szidja a Mekit…
    Miert egyen valaki ” 2-3 szendvicset szalamapityivel”?? Egy ekkora adagtol szerintem az otthon (altalam megvasarolt friss alapanyagbol ) keszitettol is rosszul tudnak lenni:)))
    Senki nem azt irta, hogy folyamatosan ott etkezz egy heten keresztul, naponta embertelen adagokat…
    De ha ilyen rossz velemenyed van rola, akkor goldom soha nem ettel gyorskajadaban semmit (nem Mekisben, hanem ugy altalaban)…(, ha igen, akkor maris kepmutatas a nagy egeszseges etkezesrol irnod)
    Es gondolom otthon se eszel szalmakrumplit, ketchupot sem hasznalsz es kolat sem vettel meg uzletben:) sok sok zoldseget eszel, kerulod a zsiros eteleket es nem utolsos sorban minden olyan husfelet, ami 4 labon jaro allatbol keszult, ugyanis azok legalabb annyira egeszsegtelenek, mint a Mekis kaja.
    Es igen, szoktam Mekis kajat enni. Nem, nem naponta 3-4 szendvicset szalmapityivel, nem is hetente rendszeresen, de ha megkivanom, vagy atutazoban vagyok valahol es nem ismerem a helyet, akkor tenyleg a legmegbizhatobb:)

  21. fidel_gasztro » február 4, 2008 10:42

    1. Bármennyire hihetetlen számodra, léteznek, nem mondom, hogy teljesen egészséges gyorskaják, de kevésbbé károsak, igen. Persze akinek a Béke téri gyorskajáldákból áll csupán a fast-food világa, annak tényleg nincs lényeges különbség a meki és ezek között. Mert egy frissen sütött ropogos cipóban felszolgált nyárson sütött marhahús darabkák sok zöldséggel és joghurtos szósszal, nem hinném, hogy egy kalap alá tartozik a mekivel.
    2. Ami pedig az otthoni étkezési szokásaimat illeti, bizony eltaláltad. Tényleg nem eszem szalmakrumplit, ketchupot sem használok, és kólát sem iszom, továbbá sok zöldséget eszem, éspedig idényzöldséget, és tényleg kerülöm a zsíros ételeket, állatok közül a pulykát részesítem előnybe, majd ezt követheti a csirke, harmadik helyen áll a marha. Miért olyan hihetetlen, hogy így is lehet étkezni?
    3. És ha hiszitek, ha nem, havonta egyszer én is bekapok egy finom mekis cheesburgert szalmakrumplival, hogy emlékeztessem magam, mivel nem akarok élni.

  22. Bibike » február 4, 2008 11:31

    Az jo, ha te legalabb kovetkezetes vagy, de megnyugtatlak, hogy az emberek 80% ugy fikazza a Mekit, hogy sokkal egeszsegtelenebbul etkezik, mint a Mekis cucc…
    Amit te gyorkajanak nevezel az szerintem mar egesz mas kategoria, de tenyleg finom:)
    Es szerintem mindenbol a mertektartas a lenyeg:)

  23. fidel_gasztro » február 4, 2008 11:52

    Nos, örvendek, hogy közös nevezőre jutottunk. Valóban, engem is nagyon elszomorít az emberek nagytöbbségének étkezési szokásai. Azt hiszem, ez generációs betegség, nem ők tehetnek róla, hanem a rendszer. De azt hiszem, jó úton haladunk, mert most már egyre több helyen kezdenek beszélni a problémáról.

  24. tengeri » március 18, 2008 09:44

    KOlozsvári Polus, McDonalds: ne tévesszen meg, hogy a mekis kóláspoháron az áll: Coca Cola. Ami benne van, az nem az, hanem egy kevésbé édes, jóval hígabb lötty, amit American Colának neveznek…

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések