Agapé (1.)

február 13, 2007, Befe
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



Egy étterem azoknak, akik a gasztronómiai élményen túl, szeretik a szépet.
Az emberek sokféleképpen határozták meg a szépet az idők folyamán, ám az Agapé túltesz a klasszikus esztétika-meghatározásokon, és már-már új műfajt teremt.

Nevezzük Agapé-szépségnek. Ahogy belépsz az épület belső udvarába (ez ad helyet az étteremnek), rögtön rádöbbensz, hogy mennyire jó ötlet az üvegtető, mert így az eső nem esik bele a levesedbe (3-6 lej között). Beállsz a sorba (önkiszolgáló rendszer), magyarul vagy románul választhatsz a viszonylag széles kínálatból (első, második, desszert, ital), és ha fizettél (közép- és felsőkategóriás árak), amennyiben szerencsés vagy, helyet foglalhatsz a vízesés mellett. A belső vízesés az egyik olyan Agapé szépség, amelyik elsőre megmarad a látogatóban – fantasztikus esztétikai élmény. Persze vannak olyan rosszindulatú kommentelők, akik szerint az Agapé-vízesés nem is vízesés, hanem mindössze van a rendszerben egy fél liter víz, és folyamatosan mossa a márványutánzatú csempét.

Az üdítő csobogáson túl már csak a hangulatfestő zene jobb, elvégre hol lehet máshol január közepén Mariah Carey karácsonyi dalait hallgatni, ha nem az Agapéban. Az önkiszolgáló étterem hangulatzenéjére a katolikus tulajdon rányomta a bélyegét – van Máté Péter, Koncz Zsuzsa és még Queen is hallható elvétve, legalábbis addig, ameddig valaki a staffból ki nem deríti, hogy Freddy Mercury homoszexuális volt.

Evés közben további szórakozási lehetőséget nyújtanak a falon található bibliai idézetek, melyek szerint az ige a lélek tápláléka. Arról nincs kimutatás, hogy ez mennyire laktató, de az valószínű, hogy sokkal olcsóbb az Agapés áraknál.

Agapé – egy jó étterem azoknak, akik Istenben, a kapitalizmusban és abban hisznek, hogy Kolozsváron is lehet jókat enni.

Olvasd el a vendéglőről kvaznovzki kritikáját is! >> Agapé (2.)



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 2.83

Hozzászólások

11 megjegyzés » “Agapé (1.)”

  1. Ruby » február 28, 2007 21:50

    Hiszek abban, hogy Kolozsváron lehet jókat enni, de biztosan nem az Agapéban. Ár-minőség-mennyiség viszonylagban az utolsó helyen van az egész városban, drága, kicsik az adagok, ki vannak hűlve, egyetlen előnye a gyorsaság.
    A zene szörnyű, a környezet ultragiccses (kivéve az üvegkupolát, az elmegy).
    Nekem nincs gusztusom hozzá.

  2. Béfé » március 1, 2007 02:22

    Na, kellett hozzászólj, Ruby. Most akkor adhatom vissza az Agapénak azt az összeget, amivel lefizettek, hogy egy látszólag negatív kritikát irjak róluk, ami azért pozítív kicsengésű. Köszi szépen mégegyszer, Ruby.

  3. Ruby » március 1, 2007 11:59

    Ja, ha pénzért csináltad, az más:). Azt hittem, csak ingyen kajálhatsz ott egy hónapig – azért nem érné meg.
    Nem is a szöveggel volt bajom, abból szépen átjött az irónia meg minden, de a végén ott volt 4 csillag, ami még pénzért is túlzás.

  4. Feri » március 2, 2007 00:43

    Nem gondolom, hogy ezen lap a Ruby és Béfé típusú megjegyzések publikálása miatt jött volna létre, ezért - a felhasználók nevében - örömmel fogadnánk az efféle megjegyzések mellőzését!

  5. Dani » március 18, 2007 08:53

    Ja, az Agapé. Ma már sajnos erről a szép keresztény szóról eszembe jut egy s más egyetemista korombeli emlék, ami hatékonyan távol tart ettől a helytől…
    1. A csoporttársammal ebédelni készültünk éppen a pultnál sorjázva, mire beront egy őrült alak a többség nyelvén üvöltözve - kezében egy sörösüveg letört nyakával. Épp a csoporttársamon volt a fizetés sora… Majdnem komoly árat fizetett, hiszen az elmebajos őt vette célba, rárontott és térdre kényszerítette. Azt hiszem, hogy menten mindenkiben meghűlt a vér. Körbenéztem, s láttam, hogy a nem kis számban jelen levő kigyúrt macsók semmilyen harci izgalmat nem sugároznak, a személyzeti macsók sem különben. Tétova és kétségbeesett közeledésemre az elmeháborodott felém hadonászott az üveggel, majd betoppanásához hasonló váratlansággal távozott, de elmenőben még visszaüvöltött valamit a sebtében megkönnyebbülő társaságnak.
    2. Valóban csóró az egyetemista, tudom. De ennyire…
    Egy másik alkalommal egymagamban ebédeltem az Agapéban. Kétfogásos ebédem fizetésekor a kasszásnő megkérdezte: “Ki tudod fizetni?” Az Agapéban így kívánnak jó étvágyat a klienseknek?

  6. zsolt » március 24, 2007 16:26

    Én szivesen ebédelek az Agapeben. a kedvenc vendéglőm, hisz magyar vendéglő. Gyönyörüek az ebédszalonok, a hotel rész. Amikor csak tehetem itt ebédelek. a kaja kiválóan finom.

  7. Kerub » április 19, 2007 10:27

    En is szeretek magyar vendegloben enni, de en szeretem a magyar kajat, de ha az ami az Agapeban van magyar kaja akkor en nem tudom milyen konyhan nottem fel, mert tudomasom szerint a magyar konyha sokkal izesebb.

    Termeszetesen ez az en velemenyem.

  8. keli » május 4, 2007 19:16

    “mert magyar vendeglo”? Uh. szegeny magyarok, szegeny fejunk :)

    Draga, giccses es Kos Karoly kivandorolhatna a vilagbol a rola elnevezett terem lattan.

    A vendeglo resz ha lehet meg rosszabb mint az onkiszolgalo, mert az utobbiban legalabb ugysem szamitasz a pincerre. Az elobbiben meg varhatod …

    Olomuveg-mintas foliaval behuzott ablakok, tulcsordulasig magyarosch (sic!) diszitesek, amelyek lehet hogy meghatjak az osztrak turistat, de valahogy en ettol egy csoppel sem erzem “magyarosabb”-nak a helyet …

  9. musette » május 4, 2007 21:41

    Mulatságos eset jut eszembe (ami annak idején inkább dühödt tehetetlenséget váltott ki belőlem): rég nem látott családtag látogatott meg, vasárnap volt, gyönyörű idő, hát kiruccantunk a zöldbe. Hazafelé megkívántunk valami édeset, irány egy cukrászda. Mivel a központban minden ilyen jellegű helység tömve volt, végül az Agapé Kós Károly termében kötöttünk ki, mert valaki azt mondta, ott lehet somlói galuskát enni.
    Az unott képű álmagyar-ruhába öltöztetett pincérnő viszont kereken kijelentette: ez kérem nem cukrászda, vagy rendelünk valami “normális” (ál-)magyar kaját, vagy le is út, fel is út. Bosszant, hogy annyira fáradtak voltunk, hogy belementünk ebbe a kompromisszumba: így egy adag szalmakrumpli mellé rendeltük a somlóit. Ami szintén csak amolyan ál-somlói volt.

  10. nederlandse ontbijtkoek » május 14, 2007 02:31

    Haha, nehogyma’… Nagyon nagy eges az egesz Agape, az etterem meg a hotel meg koskaroly meg czirjak meg az atyauristen. Meselhetnek itt tragikomikusakat, hogyan jart az ecceri holland turista, aki ki akarta probalni, milyen is a magyar kaja, meg hogyan jart az ecceri erdelyi csoro, aki meg akarta mutatni, milyen is a magyar kaja… de unnam. Ugyhogy csak annyit, hogy azota meg egyszer jartam az etteremben, es ugyanolyan sz*r volt, mind a kaja, mind a kiszolgalas. Kar azert a temerdek helyert, amit hasznalnak. Abszolute nincsenek temaban…

  11. humm » január 15, 2008 03:11

    hogy miért sejtem, hogy én a Dani történetét már hallottam, valamikor nagyon rég….:)

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések