Aethernative

december 5, 2007, anoraknophobia
3) Helység: Temesvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: KÁVÉZDA 1) Típus: KOCSMA/PUB



Temesvár belvárosában,valahol a Dóm tér és a 7oo-as piac között, a Mărăşeşti utca 14. szám alatt található az Aethernative café, a város talán egyetlen alternatív kávézója/kocsmája (azért mondom, hogy talán, mert a Papillont is lehetne így dobozolni). A névválasztás sokmindent elárul, nem nehéz kitalálni, hogy ki a célközönség. Az már persze más kérdés, hogy kinek mitől alternatív egy vendéglátó-ipari egység és annak klientúrája. No de lássuk, hogy mi is kering az ottani éterben:

Az arculatot nagyban befolyásolja az a tény, hogy a tulajok még diákok, ebből következően megpróbálták minél kisebb befektetésből, de annál nagyobb kreativitással megoldani a dizájnt. Plakátok, objektek, vörös függönyök a falon, dívány a nemdohányzóknak, könyvek és rajzok a falon (Matei Branea bukaresti grafikus/animátor egyik munkája is).

Environment loading - ahogy a falon levő plakát is mutatja. Fagyosabb időszakokban három kis terem és a - helyszűke miatt - kisméretű kerek asztalkák és székek állnak a vendégek rendelkezésére, nyáron viszont eleggé kibővül az ivásra szánt felület, mivel rendelkezésre áll a közel 1oo éves bérház belső zárt udvara. Ez a terasz felejthetetlen élményt tud nyújtani, már csak azért is, mert bizonyítottan ez a leghidegebb pontja a városnak, ami a bánsági kánikulában rendkívül fontos. Meg lehet győződni majd róla. Nem mellékes az sem, hogy egy alternatív helyszín koncertek és előadások szervezésére.

Ki kell emelni a mellékhelyiséget, amely higiéniai szempontból nem éppen tökéletes, de hangulata egyedi. Kellemes heverő (vörös színű párnákkal) áll a pihenni vágyók, a sorban állók és a fékeveszetten szerelmesek rendelkezésére.

A zenei felhozatal a másik erőssége a lokálnak. A hagyományos alternatív, indie zenéktől kezdve a sötétebb műfajokon keresztül el egészen az ambient/elektro muzsikáig lehet szemelgetni. Az új és ingyenes (sic!) Radiohead album már a megjelenés napján bömbölt a hangfalakból.

Elfogultságomat kompenzálandó meg kell jegyeznem, hogy a kiszolgálás elég lassú,ezért néha ésszerűbb a pultnál kérni a nedűt. A kínálat elég olcsó (3,3 lej a Beck’s, 3,7 forralt bor narancscsal, 3 lej a kávé), viszont nagyon szegényes. Ez főleg azoknak kellemetlen, akik nem törzsvendégek. A füstelszívás sem erőssége a helynek, úgyhogy nagyobb tömeg esetén nehezen lehet tájékozódni az éterben, és az ember könnyei is kicsordogálnak (nem emocionális okokból). A nemdohányzó terem is kap némi juttatást ebből éteri hangulatból. Sajnos.

Mindent összevetve mindenképpen üde színfoltja ez a temesvári kocsmakínálatnak. Érdemes beleszagolni legalabb egyszer ebbe az aetherbe.



* pontos átlag: 5.00


* pontos átlag: 3.15

Hozzászólások

3 megjegyzés » “Aethernative”

  1. montechristo » december 5, 2007 10:11

    Nem rossz hely az Aethernative. Kellemes szeptemberi emlék egy borozás az általad említett udvaron — ami azért is különleges, mert ha felnézel, látod az éjszakai égboltot az épület csatornájának a keretében, a hatás olyan, mint egy 19. századi, levágott sarkú képeslap. A kiszolgálás tényleg lassú, de például el lehet beszélgetni a pincérrel, hogy a magyarok számára a román az kvázi idegen nyelv.

  2. anoraknophobia » december 6, 2007 00:08

    Azt hiszem ez a legfontosabb,az emberek hozzáállása és viszonylagos nyitottsága:)

  3. julianus.barat » február 19, 2008 11:19

    Valahogy az Aethernative-ot az a belső udvar, ahol a tersz van berendezve teszi különlegessé.
    Habár nem ártana nyaranta több bulit rendezni ott.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések