Crenguţa étterem

július 13, 2007, gergeliii
3) Helység: Szatmárnémeti 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



Műkedvelő tradicionálisétteremlátogatóként ezt az éttermet nem hagyhattam ki, a város legkomolyabb húsfeldolgozójának saját “kis” konyhája, hát hol legyen a pacal pacal, ha nem itt. Parkolás lehetetlen, egyrészt mert a FehérHáz és Păstrăvului háromszögben tilos, másrészt a húsosautó elállja még a bejáratot is. A bejáratnál különböző nemzetek zászlói, és persze Európa is itt van, majd le a pincébe.

Számomra a tradicionális étterem háziszőttest, puliszkát, ordát, papanasi-t és népviseletet jelent, lásd kolozsvári Roata étterem, ha még létezik, vagy Hanul lui Nemtudomki Bărcăneşti-Ploiesti között. Szatmáron sikerült ezt újragondolni, beleszőni egy kis plazmatévét, AcasăTV-vel, ordibáló manelével, random módon falra helyezett álnépművészeti darabokkal. A pincér villámgyors, mintha épp kaszálna, öltözete inkább parasztos mint pincéres.

Lássuk a menüt. Ettől féltem: kis bratyizó szöveg, köszi hogy itt vagy, majd húsz oldal kaja, arhaizáló “horincă cu bucale de slăninuţă şi voie bună” stílusban, majd apró times new romannal, hogy mit is eszel. Zene, felváltva ropogós hóra és sírós manele. Levesnek pacal, tejföl, paprika, pirítós, érdekességként csirkehússal kértük, ami nem rossz, de jobb lett volna az eredeti. Főételnek chateaubriand, natúrburgonya, sült paprikával. Közben kellemesen beszélgetünk, majd tíz perc múlva lekapcsolják a villanyt, mindenki néz, hogy kinek van a szülinapja, erre előugrik a pincér egy sütővel a kézben, és begyújtja a két darab steakünket! Majd tálal, igaz hogy mindketten félig véresre kértük és az enyém többet ült a lángon és ezért száraz lett, de a látvány….

A steakhez a fűszervaj gyenge, a krumpli kevés, és így kábé összeáll a kép: a körítés, a dekor, a voroneci kolostorokat idéző freskó, minden szép, a lényeg, az ízélmény viszont háttérbe szorul. Mindezért 85 RON-t fizettünk két személyre, ami a NoPardon/Poesis/Cavalerul tengelybe tökéletesen illeszkedik, a színvonal és a stílus viszont még kiforratlan.



* pontos átlag: 3.00


* pontos átlag: 2.92

Hozzászólások

2 megjegyzés » “Crenguţa étterem”

  1. orsi » július 13, 2007 15:56

    megnéztem volna pár képet is erről a helyről… :)

  2. gergeliii » július 13, 2007 16:19

    tudod, hogy nincs a mobilomon kamera, a vállról inditható lagzisvideóapparátot meg csak nem cipeltük le :))

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések