Pizza Hut

július 6, 2007, admin
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: b) FAPADOS 1) Típus: ÉTTEREM



Míg a Pizza Hut az Egyesült Államokban a legközönségesebb fajtából való gyorsétterem, az itteni marketingesek nem mulasztják el meglovagolni az újdonságot: a pizzázót a gyorsétteremnél egy szinttel feljebb, „családi étteremként” promoválják.

Ez is egy Amerikából származó műfaj: családi étterem az a nem túl igényes, de már teljes értékű vendéglő, ahol nem okoz gondot mondjuk fürdőruhában, három gyerekkel és a nagymamával beállítani. Ugyanígy olyanok számára is van hely, akik bizalmasan szeretnének beszélgetni, vagy egyszerűen csak szeretnének inni egy pohár bort lefekvés előtt. Aztán nem drága, a kiszolgálás gyors, elég nagy választék áll rendelkezésre és sosem gond összetolni néhány asztalt. Így a családi éttermek kiváló helyszínek a spontán születésnapi vacsorákra. Akár a gyorséttermek, nagyobb amerikai városokban szinte minden utcában van egy Wendy’s, Friday’s vagy Applebee’s.

Nos, a kolozsvári Metróban található Pizza Hutot csak komoly fenntartásokkal lehet családi vendéglőnek titulálni: a terem eleve gyorsétteremként van berendezve harsány árpannókkal, kemény és kényelmetlen asztalokkal, széles pulttal és a sorok vezetésére alkalmas kordonnal. Sehol egy otthonos zug, hatalmas zaj, az alkalmazottak arcán a tipikus gyorséttermes fásultság.

Vicces, hogy a vendégek nem is mehetnek oda a pulthoz, hanem host/hostess vezeti egy szabad asztalhoz a betoppanókat. Pincér veszi fel a rendelést, de ez gyaníthatóan csak azért van, hogy azt a 10 százalékos borravalót is be lehessen vasalni a vendégeken. Az „állítsd össze a saját pizzádat” menü a bő választék illúzióját hivatott kelteni, valójában csak összezavar: a végén már nem tudod mi van benne a pizzában „alapból” és mit rendelsz pluszba, mi mivel talál. A klasszikus rendszer sokkal egyszerűbb: az ember tudja, hogy egy Prosciuto Funghit vagy Piadinát stb. rendel, és kész.

A menüben zavaró még az a gyorséttermekre jellemző megoldás, hogy mindenhol étvágygerjesztő pizzák képei láthatók – a felszolgált étel persze sem méretben, sem színben, sem pedig gazdagságban nem is hasonlít a menüben láthatóra.

És akkor elérkeztünk a legfájdalmasabb részhez: az a helyzet, hogy a Pizza Hut pizzája egy vicc. Egyrészt drága – egy menü simán eléri a 20-30 lejt, és távolról sem olyan finom, mint amit akár egy közepes szintű, no name pizzázóban lehet enni. Aztán minden feltétért pluszban kell perkálni – az árak, mondom, borsosak –, és biztosak lehetünk benne, hogy a kukoricát, paradicsomot vagy olajbogyót a konzervben növesztették, annyira mirelitízű.

Mindent összevetve ennyi pénzért bármelyik belvárosi pizzázóban lehet enni sokkal finomabb pizzát – méghozzá úgy, hogy közben nincs fülsüketítő zsibongás, a pincér ismeri a felszolgálás alapvető szabályait, nem zavarnak a nagyméretű, szuperakciókról tájékoztató reklámok és nem tör kerékbe a valószínűleg gyermekek számára méretezett bútorzat.



* pontos átlag: 2.00


* pontos átlag: 3.01

Hozzászólások

10 megjegyzés » “Pizza Hut”

  1. orsi » július 6, 2007 14:10

    najjó, ez siralmas… pesten a Hut a jó pizzájáról híres (okké, családias feeling itt sincs, de a jó kaja adott, árilag is rendben van) remélem otthon is el fog terjedni majd minden utcasarkon, és akkor a mércét is feljebb tolják… megérné.

  2. Buki » július 6, 2007 23:33

    Haaat… nem azert, de a bukaresti Plazaban talalhato Pizza Hutrol teljesen mas velemenyem van. A borsos arakkal egyet ertek, de itt ettem eddig a legfinomabb Carbonara pizzat. Es a pincerek szolgalatkeszek.
    Kellemes meglepetes volt, amikor en is a gyorsetterem-lookot (a la McDonald’s) vartam, erre kellemes hangulatu, szep vendeglot talaltam.
    Lehet, varostol fugg…

  3. Gabi » július 7, 2007 12:00

    Szerintem is haattt. En tobbszor is ettem a kolozsvari Pizza Hut-ban, es mindig meg voltam elegedve azzal amit kaptam. A pizza nagyon finom volt olcsonak tenyleg nem olcso, de engem egyaltalan nem zavart ossze a menu, tetszett hogy en valaszthattam meg hogy milyen tipusu legyen a pizza tesztaja s hogy azt tehetk ra amit akarok… Salatat is tobbszor ettem ami szinten finom volt, salatabar van igy sajatmagad valogathatod ossze a salatadat. En ha finom pizzat akarok enni Kolozsvaron ide vagy a Napoliba megyek, gondolom ez mindent elarul…

  4. reflex joska » július 7, 2007 22:21

    ha teccett volna jarni kulfelden akkor mar tudta volna,hogy majd az osszes pizza hut-ba host/ess ultet az asztalhoz…aldja’sten!

  5. Mindegy » július 8, 2007 12:02

    Nem értek egyet a szövegíróval. Nem szeretem a gyorsétkezdéket, csak időhiány okán kényszerülök néha rájuk. A kolozsvári Pizza Hut-ba gyakran visszajárok: finomnak találom, bár ez elsősorban a ropogós vékonyalapúra érvényes. Érdekes: lényegesen jobb, mint a budapesti megfelelője. Persze, drága, és a környezet tévedés.

  6. martins » április 2, 2008 19:53

    Egy másik fórumon kb mind a 80 hozzászóló szarnak nevezte a pizzájukat. Pedig még olaszban sem ettem jobbat, az olaszkolbászos annyira ízlett, hogy azóta arra vágyok. A hostess azért van, hogy nehogy a nem dohányzó részre üljünk le, utána már vicces lenne ha elültetne:D Mindent összevetve: 5/5

  7. Andi » augusztus 10, 2008 11:55

    Én sem értek egyet a szerzővel. Csak megerősíteni tudom a többi értetlenkedőt, hogy isteni finomak a pizzák, NEM FÜRÖDNEK LISZTBEN, NEM ÉGETT A SZÉLÜK! Én CSAK a Pizza Hutban ettem olyan pizzát, ahol SZERETEM a szélét IS! Más pizzázókban csak egy kellemetlen velejáró a nem éppen finom széle a pizzának. Néha egyszerűen levágtam a szélét és nem ettem meg. Na meg a pizzatészta alja is meg szokott más helyeken égni. Sokszor ettem a Pizza Hutban és egyszer sem volt elégetve. Olaszországban nagyon finom pizzákat ettem, de én a Pizza Hutot még az olasz pizzériáknál is jobban szeretem! Nemcsak egy picivel finomabb a pizza, de nagyobb a választék feltétben, tésztában, előételben és egyéb ételekben, amik nem pizzák. Talán alkoholmentes koktélból lehetne többféle, mert azt nagyon szeretem, de sajnos nem sok helyen látni 3-nál több alkoholmenteset. Mindegy, ezt nem tartom hibának se a Pizza Hutban, se máshol, mert általában finom mind a 3 fajta. Többféle tésztát pedig még szintén sehol máshol nem láttam. Olasz pizzázóban sem. Mindenhol vékony van, pedig - a Pizza Hutban rájöttem -, én igazán a vastagot szeretem, ami attól még ugyanolyan ropogós, mint a vékony. A sajtkedvelők is megtalálják a nekik való tésztát Stuffed Cust “személyében”, de a klasszikus vékony tészta kedvelőinek is van kedvükre való.
    Ja, és meg kell említenem még azt is, hogy nem szörnyű, íztelen vagy épp túlcukrozott bolti tejszínhabot tesznek a desszertre, hanem finom, KRÉMES tejszínhabot. Persze ez lehet, hogy csak a pesti Pizza Hutban van így.
    Ha már a pesti Pizza Hutnál tartunk, OTT éppenséggel van mindig olyan pincér(nő), aki mutat egy asztalt, megkérdi, hogy dohányzó-e vagy nem. Abban igaza van a szerzőnek, hogy drága, de ez csak attól függ. Egy gazdagnak nem drága. Én nem vagyok gazdag, de szerintem bőven megér ennyi kiadást ilyen isteni, SZERINTEM szuper minőségű étkezés. Itt meg azt kell hozzátennem, hogy nem tudom, hogy csak konzervkukoricát használnak-e vagy éppen akkor hozzák a kukoricaföldekről és morzsolják rá a pizzára, de nekem nincs semmi bajom vele, nem érzek különbséget más pizzériák kukoricája és a pizza hutos kukorica között.
    És nem értek egyet azzal sem, hogy finomabbnak néz ki a pizza az étlapon, mint a valóságban. Ez MINDEN MÁS ÉTTEREMBEN így van, de szerintem a Pizza Hut kivétel. Persze lehet, hogy Kolozsváron más a helyzet. Talán nem olyan jó a szakács. Hát az pech, sajnálom. Viszont a pesti szakács biztos jó. Mondjuk én Pesten 2 különböző Pizza Hutban is voltam és mindkettő UGYANOLYAN jó volt, ugyanolyan jól nézett ki. Szóval akkor az ember azt hinné, hogy biztos minden Pizza Hutban jól végzi a dolgát a szakács. Azért szívesen meglátogatnám a kolozsvári pizzázót, hogy “leellenőrizhessem”, mennyi igaz abból, amit írt a szerző. A pincérek, a hostess hiánya, a pizza minősége stb. Meg már csak azért is, mert kíváncsi lennék, van-e ott tv, ami videoklipeket játszik. Bár evvel kapcsolatban tényleg nem lehet objektív véleményt mondani. Valaki úgy gondolja, ez csak eltereli a figyelmet, az ember nem beszélget a társaival, csak bambul a tévébe. Ám nekem személy szerint ez pozitívum, mert imádok zenét hallgatni, szeretem a videoklipeket is, és nem zavar a beszélgetésben. Még sok mindent tudnék írni, de röviden csak annyi: szerintem csúcs hely a Pizza Hut, egyfolytában oda vágyom, csak az a baj, hogy Sopronban nincs. És szerintem CSAK az a hibája, hogy drága. De, mint mondtam, nekem megér ennyi pénzt egy ilyen gasztronómiai élmény.

  8. keny » augusztus 18, 2008 00:28

    Szerintem semmi baj a Pizza Hut-tal..Egy hiba,hogy drága,de megéri a pénzét.Kellemes hely,isteni finom pizzák,én is jobban szeretem az olasz pizzáknál.ne mértek egyet a szerzővel,még ha krtikus szemmel nézem sem ;)

  9. fidel_gasztro » augusztus 18, 2008 16:10

    Hogy drága, az nem feltétlenül hiba, sőt lehet erény is. Pl. kliensszelektáló funkciója van.

  10. Gabor » október 25, 2009 12:10

    Az ertekelo szokjon le a pizzarol!
    - hogy draga, abban igaza van
    - hogy lehet jobbat, arra varom a cimet
    - hogy fapados, akkor en tudtam rosszul ?!
    - a felszolgalasi szabalyokror.. nem hiszem, hogy van pizzazo Kolozsvaron, ahol jobban ertenek a temat
    - az ertekelorol pedig… szerintem te nem Hutba jartal

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések