BT Café

június 12, 2007, tengeri
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: d) JUPPI 1) Típus: KÁVÉZDA



Évekig vagy évtizedekig épült a Széchenyi térrel szembeni sarkon a borzalmas üvegpalota? Nem tudom, mert csak hét éve élek Kolozsváron. Az üvegablakos, alulbeton-felülfém förmedvénybe végül a Transilvania Bank költözött, a szemben lévő Kereskedelmi Bankot mintegy ellensúlyozandó. A járókelők azonban a hídról jövet az átjárónál, vagy amíg a villamosra várnak, szeretik nézegetni a tükörvárost az óriásablakokban.

A BT Café a földszinten található, utcai ablakai nem sötétítettek, a járókelők a bent kávézó irodisták mellett elhaladva már nem önmagukat, hanem a nejlonharisnyába bújtatott lábakat, fehér hajtókákat, divatos nyakkendőket és ápolt körmöket figyelhetik. Bár nemcsak a bank alkalmazottainak tartják fenn, mégis, a hely inkább azokat az embereket vonzza, akik nem szakadt trapézgatyában vagy neopunkos-kapucnis módban lófrálnak az utcán, hanem ahogy egy szépreményű bankszakemberhez vagy menedzserasszisztenshez illik.

Éppen ezért, mielőtt letesztelnénk a kávézót, mindenkinek kiadatik a házi feladat: öltözzön az átlagosnál kicsivel elegánsabban. Látványosabb ugyanis egy fehér inget vagy tiszta, világoskék farmert leinni forró csokival vagy valami kávés-habos cuccal (4-8 lej). A kiszolgálás korrekt, a választék kissé hiányos, de hát mit is várunk egy vállalati büféből előléptetett kávézótól? Alkoholfélék nem igazán vannak, hiszen egy banknak megbízható, kiegyensúlyozott munkaképességű alkalmazottakra van szüksége. Éppen ezért, ha megéheznek, 5-8 lej közti áron szendvicset is vásárolhatnak maguknak (lazacos is van), vagy croissant-t 3 lejért.

A berendezésen látszik, hogy még minden új, nincsenek karcolások a préseltlemez-asztalokon, az óriástévé persze itt is elmaradhatatlan. Mindent összevetve, ha a környéken dolgozó, jobban fizetett hivatalnok/irodakukac vagy, megéri néha benézni. Hűvös van, s az ablak mellett ülve olyan jó elvágyódni valahová, unottan újságokat lapozgatva visszabámulni a járókelőkre, akik izzadtan vagy éppen bőrig ázva rohannak, hogy még épp elkapják a zöldet, és irigyelten irigykedni, a BT Caféba járni ugyanis státusillúzió. A kivételek a kisgyerekes, külföldi vagy nem kolozsvári házaspárok, akik olyan vidáman csevegnek az alulbeton-felülfém épület padlócsempézett-krómozott teraszán, mint a nagyi nyárikonyhájában.



* pontos átlag: 3.00


* pontos átlag: 2.81

Hozzászólások

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések