New Croco

május 29, 2007, tengeri
3) Helység: Kolozsvár 2) Kategória: c) KÖZÉPKATEGÓRIÁS 1) Típus: ÉTTEREM



A Haşdeuban, öt utca találkozásánál nagyobbacska saroképület terpeszkedik: hét éve, ha rövidíteni akartál a Babeş utcáról jövet a bentlakások fele, a jobbra nyíló meredek kis sikátorban akkor még csak kisebb, nem túl bizalomgerjesztő terasza volt a New Crocónak, mellette kukák az elmaradhatatlan kóbor kutyákkal. A bentlakásnegyedben azóta sorra nyíló pizzázók közül azonban ez állta ki az idők próbáját: most már az asztalokon, papír alátéteken hirdetik büszkén a régiséget.

Ebben a hőségben persze a legideálisabb a terasz, de az mindig tömve van, természetesen egyetemistákkal. Ők vannak otthon, látszik, ez a törzshelyük, melósok vagy nyakkendősök labdába sem rúgnak ott. A földszinten főleg turistáknak kinéző gyerekes családokat vagy idősebb párokat látni: ez a nemdohányzó rész. A manzárd a kedvencünk, bár ebben a hőségben az épp csak résnyire kinyitható tetőablakok nem sokat segítenek, annál inkább a jéghideg Holsten (4 lej). Tele van a hely szobanövényekkel is, nem tudom, a cigifüst és a napfény hiánya mit tesz velük, de egész jól néznek ki.

A pizzák két kategóriára oszthatók: van kicsi és vastag (5,5-8 lej), illetve nagy és vékony (11 lej fölött). Az előbbihez extra feltétet is lehet kérni: sonkát, gombát, kukoricát, még egy adag sajtot vagy éppen olajbogyót (1,5 lej). Van finom fokhagymás vagy pirospaprikás, olajos szósz is a szokványos ketchup mellett.

A pincér, aki általában fent szolgál ki, jó humorú, közvetlen, de nem tolakodó, udvarias, de nem nyálas, és borzasztó olaszosra veszi a figurát. Ami nem baj, sőt. Hogy mégsem adtam 5-öst a helynek - pedig még protokollgyufa is van a tüzet kérő vendégnek! -, az annak köszönhető, hogy nem itt ettem a legfinomabb pizzát Kolozsváron, és mert a padlástérben azért megoldhatnák jobban is a szellőzést.



* pontos átlag: 4.00


* pontos átlag: 3.35

Hozzászólások

5 megjegyzés » “New Croco”

  1. humm » május 29, 2007 15:24

    ha jól emlékszem, a Crocoról Demeter Szilárd is írt valamit a Tempetőfiben. Ez vajon ugyanaz a kocsma? Mert, ha igen, akkor nem hét, hanem még pár évvel korábbi.
    Tetszett a kritika amúgy. Ha normálisabb idő lesz, elnézünk arra.

  2. tengeri » május 30, 2007 13:03

    A New Croco 1990 óta működik, legalábbis ezt hirdetik nagy büszkén a tányéralátéten (negyedik fotó). Azért írtam a hét évet, mert emlékeim szerint kb. akkor vagy kicsit később kezdtek teraszosodni.

  3. eni » május 30, 2007 14:25

    A pizzájuk tényleg hagy némi kívánnivalót maga után. Legutóbb a lapja nem hogy olaszos , hanem leheletvékony volt, ráadasul jocskan elpuhulva. A feltét ugyan nem volt szegényesnek mondható, de nem sült egybe a pizzával…, igy azt nem vágzni, hanem inkabb villazni kellet.
    Oda se megyek tobbet pizzazni…

  4. Réku » július 14, 2007 08:55

    Hát diákkoromban láttam ott patkányokat is, a “rövidítésen”, a kukák között. Valahogy azóta nem tudtam betenni oda a lábam. :(

  5. b.kinga » július 30, 2007 14:07

    Én a Croco salátát próbáltam ki. Nagyon jól esett a nyári hőségben e friss étek Kolozsváron.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Szalonbeszélgetések